Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Kalla fakta - eller hur man skapar en bra nyhet

Larseman

Medlem
Kan det varit så här det lät på redaktionsmötet för Kalla Fakta för ett tag se'n:
- Hittade dom något spännande då?
- Ett vin innehöll 0,026 mg/liter Boscalid
- Är det mycket?
- För vindruvor är gränsvärdet 5 mg/kg, för apelsiner 2 mg/kg
- Det var ju en bra bit ifrån, finns det ingenting annat vi kan jämföra med?
- Vanligt vatten har ett gränsvärde för bekämpningsmedel på 0,1 mikrogram/liter, alltså 1/20000-del av gränsvärdet för apelsiner
- Lysande! Vatten vet ju alla vad det är och där vill man ju inte ta några risker

Och så blev det på följande sätt och alla andra media sprider det glatt vidare:
55 gånger mer än tillåtet
Analysen visar att halterna av bekämpningsmedlen är upp till 55 gånger högre än vad som är tillåtet i dricksvatten.
- Om det varit vatten hade det fått beteckningen otjänligt, säger Jenny Kreuger, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet, till Kalla fakta.

Jag tycker naturligtvis inte heller att det är bra med rester av bekämpningsmedel i livsmedel men man får banne mig handskas lite bättre med fakta!
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
En intressant aspekt är att många medier inte verkar klara av att hålla isär bekämpningsmedelsrester, d.v.s. sådant som finns kvar (normalt i liten mängd) i vinet efter att det har använts på druvorna/rankorna i vingården, och tillsatser, d.v.s. sådant som man avsiktligt sätter till i vinframställningen för att uppnå ett visst syfte (odlad jäst för kontrollerad jäsning, mikronäringsämnen för jästen, socker för att uppnå högre alkoholhalt, sulfiter/"svavel" bl.a. för att döda bakterier, bentonit för att klara vinet, vinsyra för att "justera" vinets profil o.s.v.).

Den förorening jag annars är mest bekymrad över är trikloranisol (TCA), som är den vanligaste föreningen som orsakar korkdefekt. OK, inget större problem i boxviner.
 

vininfo.nu

Medlem
Kalla fakta - Gift i glaset.

giftvin.jpg

TV4's Kalla Fakta sände i söndags (24/11-2013) "Gift i glaset" som var ytterligare ett lågvattenmärke när det gäller granskande journalistik…

Herregud vad farligt det är att dricka vin!

10 minuter in i programmet så har man nämnt askorbinsyra och sulfit. Askorbinsyra = C-vitamin, är dom inte kloka? Pratas också om kultiverad jäst (och att den används som en smaktillsats). Om du köper jäst för att baka så är den kultiverad! Det är ingen hemlighet att jästen och själva jäsningsprocessen påverkar smaken av vinet. Herregud, läs en vinbok!

En stor del av programmet handlar om att man i 4 av 10 boxviner hittat rester av bekämpningsmedel flera gånger vad som är tillåtet i dricksvatten. Är det någon - annan än tv4 - som trodde att vinplantan - som enda gröda i världen - skulle vara utan rester av bekämpningsmedel. Man hittar idag bekämpningsmedel i mjölk, grödor, kött, ja även i kläder. Sorgligt, ja visst, men inget märkvärdigt. Köp mer ekologiskt och biodynamiskt.

Sedan så pratades det om alla tillsatser. Bland dom 60 listade var flera nödvändiga och helt harmlösa, jäst (vem trodde inte det tillsattes?), koldioxid (tja bubblorna i billigt mousserande vin och även läsk, tja även huvudbeståndsdel i luften du andas ut), flera olika varianter av "svaveldioxid", syre, kol, bitar av ek, för att bara nämna några. Äggvita och diverse proteiner för klarning varav man generellt bara väljer en. Traditionellt så knäckte man ägg och hällde i vitan i faten. Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.

Att många ämnen är allergener är inget konstigt. Allergener finns i alla växter. Det finns ingen naturprodukt som är fri från allergener. Citrusfamiljens terpen limonen är ett sådant exempel.

Nej programmet andades okunskap. Alla växter, djur, allt vi äter, dricker och (ja även) andas är i grund och botten kemi och kemiska substanser. Ämnen som alla är farliga om man får i sig för mycket av dom och annars tämligen harmlösa. Bara för att något används som bekämpningsmedel så behöver det inte per automatik vara förligare än något annat.
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Kalla fakta - Gift i glaset.

giftvin.jpg

TV4's Kalla Fakta sände i söndags (24/11-2013) "Gift i glaset" som var ytterligare ett lågvattenmärke när det gäller granskande journalistik…

Herregud vad farligt det är att dricka vin!

10 minuter in i programmet så har man nämnt askorbinsyra och sulfit. Askorbinsyra = C-vitamin, är dom inte kloka? Pratas också om kultiverad jäst (och att den används som en smaktillsats). Om du köper jäst för att baka så är den kultiverad! Det är ingen hemlighet att jästen och själva jäsningsprocessen påverkar smaken av vinet. Herregud, läs en vinbok!

En stor del av programmet handlar om att man i 4 av 10 boxviner hittat rester av bekämpningsmedel flera gånger vad som är tillåtet i dricksvatten. Är det någon - annan än tv4 - som trodde att vinplantan - som enda gröda i världen - skulle vara utan rester av bekämpningsmedel. Man hittar idag bekämpningsmedel i mjölk, grödor, kött, ja även i kläder. Sorgligt, ja visst, men inget märkvärdigt. Köp mer ekologiskt och biodynamiskt.

Sedan så pratades det om alla tillsatser. Bland dom 60 listade var flera nödvändiga och helt harmlösa, jäst (vem trodde inte det tillsattes?), koldioxid (tja bubblorna i billigt mousserande vin och även läsk, tja även huvudbeståndsdel i luften du andas ut), flera olika varianter av "svaveldioxid", syre, kol, bitar av ek, för att bara nämna några. Äggvita och diverse proteiner för klarning varav man generellt bara väljer en. Traditionellt så knäckte man ägg och hällde i vitan i faten. Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.

Att många ämnen är allergener är inget konstigt. Allergener finns i alla växter. Det finns ingen naturprodukt som är fri från allergener. Citrusfamiljens terpen limonen är ett sådant exempel.

Nej programmet andades okunskap. Alla växter, djur, allt vi äter, dricker och (ja även) andas är i grund och botten kemi och kemiska substanser. Ämnen som alla är farliga om man får i sig för mycket av dom och annars tämligen harmlösa. Bara för att något används som bekämpningsmedel så behöver det inte per automatik vara förligare än något annat.

Man får hoppas att sensationshysterin även ger utslag på gemene mans radar. Det här är nästan i klass med en del afronbladetartiklar i saklighet och kvalitet.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.

Jag skulle t.o.m. vilja påstå att om man inte tål vinsyra kan man inte äta vindruvor, och om man inte tål äppelsyra kan man inte äta äpplen. :) Samma syror förekommer också i en hel del andra frukter och bär.
 
Vet inte om kvällens Kalla Fakta var mycket bättre. Att restauranger säljer kötträtter för priser som är för bra för att vara sant. Ja, då borde vem som helst förstå att det man köper inte är toppkvalitet.
 

sunqan

Vinös
Nästan tvärtom. Det kött som säljs internationellt håller (tyvärr) oftast mycket jög kvalitet, högre än det mesta svenska :-(
Inte som vin...
 

vininfo.nu

Medlem
Mitt enda problem med köttfusket är att man inte vet vad det är man äter.

Är det fläskkött av dålig kvalitet från länder som exempelvis inte kollar trikiner (kollas på varenda gris på svenska slakterier) som färgats och saluförs som oxfilé. Bruten kylkedja och dålig förvaring. Har köttet blivit utsatt för kontaminering någonstans.

Sedan så håller jag inte med om att internationellt kött oftast håller mycket hög kvalitet. Nord- och sydamerika (som brukas höjas till skyarna) använder antibiotika rutinmässigt för friska djur för att dom skall klara av storskötsel och trängsel. Att exempelvis amerikanskt kött ur smaksynpunkt kan vara "högre" kvalitet än svenskt beror snarare på att man - mer än i exempelvis Sverige - använder köttraser för köttproduktion. Mycket av vårat kött vi äter är från djur avlade för mjölkproduktion.
 

Gurto

Medlem
Mitt enda problem med köttfusket är att man inte vet vad det är man äter.

Är det fläskkött av dålig kvalitet från länder som exempelvis inte kollar trikiner (kollas på varenda gris på svenska slakterier) som färgats och saluförs som oxfilé. Bruten kylkedja och dålig förvaring. Har köttet blivit utsatt för kontaminering någonstans.

Sedan så håller jag inte med om att internationellt kött oftast håller mycket hög kvalitet. Nord- och sydamerika (som brukas höjas till skyarna) använder antibiotika rutinmässigt för friska djur för att dom skall klara av storskötsel och trängsel. Att exempelvis amerikanskt kött ur smaksynpunkt kan vara "högre" kvalitet än svenskt beror snarare på att man - mer än i exempelvis Sverige - använder köttraser för köttproduktion. Mycket av vårat kött vi äter är från djur avlade för mjölkproduktion.

Nu vill jag på inget sätt försvara antibiotikapumpade djur men det är också idiotiskt att man inte använder köttraser i någon större utsträckning i Sverige. Det blir ju så mycket bättre kött!

För att göra en vinparalell: Gör du vin på Pinot Blanc och behandlar druvmaterialet väldigt bra får du förvisso ett hyggligt vin men det kan aldrig bli lika bra som om du använt Chardonnay istället.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Nu vill jag på inget sätt försvara antibiotikapumpade djur men det är också idiotiskt att man inte använder köttraser i någon större utsträckning i Sverige. Det blir ju så mycket bättre kött!
Brukar muttra om att svenskt kött kommer från självdöda mjölkkossor...
 
Toppen