Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Låt oss dela en pava - Mars 2020 - Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2011 (6285)

Hur bra var månadens pava?

  • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  • 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  • 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  • 80-84 Bra, ett välgjort vin

  • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  • 50-74 Kan inte rekommenderas

  • * Deltar inte, men vill se omröstningen!


Resultat är endast synlig efter lagd röst.

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Lägger upp denna enligt önskemål från @chambertin

Så då har jag valt månadens vin för Mars efter konfirmering med importören Terrific Wines att det finns gott om flaskor.
Månadens vin för Mars blir 2011, Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6285, 199kr)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/geoff-merrill-628501

Enligt Terrific Wines så finns ca 1500fl kvar och kan köpas i 31 butiker och kan dessutom beställas.

Druvorna till vinet kommer från Coonawarra och McLaren Vale i South Australia och är gjort på uteslutande Cabernet Sauvignon.
Vinerna i Reserve-sortimentet får lite extra lagring på både fat och flaska innan de släpps till försäljning. I detta fallet så har det lagrats 32 månader på små fat av fransk och amerikansk ek.

7555279.jpg
 

chambertin

Medlem
Lägger upp denna enligt önskemål från @chambertin

Så då har jag valt månadens vin för Mars efter konfirmering med importören Terrific Wines att det finns gott om flaskor.
Månadens vin för Mars blir 2011, Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon (nr 6285, 199kr)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/geoff-merrill-628501

Enligt Terrific Wines så finns ca 1500fl kvar och kan köpas i 31 butiker och kan dessutom beställas.

Druvorna till vinet kommer från Coonawarra och McLaren Vale i South Australia och är gjort på uteslutande Cabernet Sauvignon.
Vinerna i Reserve-sortimentet får lite extra lagring på både fat och flaska innan de släpps till försäljning. I detta fallet så har det lagrats 32 månader på små fat av fransk och amerikansk ek.

7555279.jpg
Tackar @thunberg !
 

The Wall

Medlem
Till och med mitt lokala bolag hade några flaskor! Känns helt rätt med en Cabbe nu. Kanske t.o.m. ska inviga grillen?
Inviga grill är något man alltid vill. Ös på! Även jag, min Brutus, passade för övrigt på att fiska upp en flaska när jag passerade lilla Oz, dvs Australien.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Två Australiensiska cabbar:
harewood geoff merrill.jpg

2014 Harewood Estate Cabernet Sauvignon: Rea-vin från september. Doft av svarta vinbär, blåbär, gummi, bakelit och choklad. I smaken hittar vi också blåbär, svarta vinbär, mörk choklad, bläck, lavendel och mandelmassa. Tjock tät frukt, bra koncentration, men 15 % alkohol ger sig definitivt tillkänna. Trots alkoholen är det fräscht och spänstigt. 87p
2011 Geoff Merrill Cabernet Sauvignon Reserve: Doft av svarta vinbär, eukalyptus, möbelpolish och pepparmynta. I smaken finns röda och svarta vinbär, rönnbär, läder, eukalyptus, liljekonvalj, anis, rostad röd paprika, bläck och trä. Våldsam syra, sangiovese-vibbar direkt i munnen, klart rödare frukt jämfört med Harewood, faten är helt i balans trots 36 månader. Bra frukt och fina tanniner. Känns mycket yngre än Harewood. Mycket snyggt, särskilt den majestätiska syran, men saknar kanske superlativ i dagsläget. Skulle vara kul att testa en flaska om 10 år. 89p
 
Last edited:

Trydebull

Medlem
AAF72653-9EF3-485A-AE48-A82B3C6A6357.jpeg
Ah! Fasiken @Patrik Sellin - jag knatade till hotellrummet från PK fullständigt övertygad om att jag skulle lyckas bli etta! Men tvåa efter dig känns ju helt ok!

2011 Geoff Merrill Cabernet Sauvignon Reserve

Doften är fruktig och tydlig svarta vinbär slår emot en! Sen finns både röd och grön av paprika och grönt tjockt gräs men också eneträ, lätt omogna björnbär och lätt syrade körsbär. Också något artificiellt av barndomens hostmedicin, vinylskiva och backelit samt bruna halstabletter.

Efter två timmar tillkommer spritiga bär och tobaksblad

Smaken ger också svarta vinbär, omogna körsbär, en- och granskott, syrligt och ganska enkelspårigt.

”Skrikigare” än väntat för en tio år gammal oceanisk Cab S.

Efter två timmar något mer rondör, med inslag av något mörkare bär och tendens till viss rökighet.

Jag måste vara ärlig och tyvärr säga att jag funderar på val mellan ”är den här flaskan helt ok” eller ”det här var inte ett lika bra vin som jag hoppats”.

Jag tror tyvärr på det senare.
Skriver ner 85 poäng i mitt lilla block
 

Vingubben

Medlem
1386EBC8-9234-45D8-9AAE-2AEDCE2602ED.jpeg


Lätt tegelfärgad. I näsan hallongodis, viol, pomerans och en lättare rökighet. Några dova kryddor som jag har svårt att sätta ord på. Muskot och nejlika kanske? I munnen svarta vinbär, kakao, kaffe, blyerts, viol och vitpeppar. Vi är rätt långt ifrån vänstra stranden. Generöst, bra balans och härlig eftersmak. Inte superkomplext men en intressant utveckling under kvällen. Perfekt fas med en kombination av frukt och mognadstoner och skall nog drickas i närtid. Blir till att bunkra upp med några flaskor till grillsäsongen. Kul överraskning. 91p
 

buteljen

Medlem
Munskänksfavorit :D, har varit med både på prov och har haft den på flera kurser.
Tycker den brukar ligga på runt 87-88 p. Lite för mycket euchalyptus för min smak, men den har bra balans. Perfekt övningsvin för att visa de vanliga euchalyptustonerna i australiensiska viner
 
Last edited:

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Var länge sedan jag var med på den här aktiviteten. Fick en flaska av @Vingubben och i brist på öl så fick det bli rödtjut till maten.

På näsan klassisk cab med mycket bär. Svarta vinbär och lite blåbär primärt. (Svårt att inte känna vinbär när man vet att det är cab). Hursomhelst mycket trevlig doft som lovar mer. Efter ett tag får jag även fram passionsfrukt och ett uns blommighet.

I munnen är det inte som förväntat. Tunn kropp som inte bär upp alkoholen. Känns som man smakmässigt hoppar rätt till slutet. Inte mycket frukt utan mest lite strävt och grönt, som att hela klasar används. Munkänslan är mer eksträvt än tanninsträvt om man nu kan göra en sådan åtskillnad. Läser efteråt att vinet lagrats 36 månader på fat i alla fall...

Svårt att sätta betyg. Näsan tyder på mer än ett dussinvin men har svårt för den trästräva smaken.

86 p (doft 93 p)

Delamain nästa!
 

Mats

Gone todash....
Direkt från Bolis till karaff och Zalto bgn + bdx. Som vanligt bättre i bgn, har hittills inte hittat något vin som blir bättre i bdx-glasen. Dracks under några timmar utan större förändring. Dracks till matlagning och socialiserande så skrev inte ner några noter och dagens välmarinerade hjärna minns inte detaljerna förutom bedömningen en ganska typisk men något slätstruken cab med ganska mycket rökig ek. Doften klart mycket bättre än smaken, hade det varit den som poängsattes hade det blivit klart över 90 men nu slutar det på ca 86. För halva priset hade det kunnat blivit något att ha ett gäng av att plocka fram under utesäsongen om man snabbt behövde ett enkelt men OK vin men nu blir det nog inget jag köper igen.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
IMG_3799.JPG

Lokala bolaget hade plockat hem Mimi från gårdagens släpp så det blev att hämta hem två flaskor. Ställde den mot månadens vin med en cote de beuf från nyöppnade Östermalmshallen.
2017 Mimi Förvånansvärt liten doft vid öppning men med luft kom doften av choklad. I smaken först bara alkohol och tanniner. Efter ett tag kom det lite blyerts och röda och svarta vinbär. Det som jag brukar kalla "översmaken" ( smaken man förnimmer i gommen med lite vin i munnen och som sen ligger till grund för eftersmaken) var lite brettig. För mig är detta bara positivt. Vete tusan om jag ens tagit detta som en CS blint? Det här ungt med riktigt vresiga tanniner och bra men jag har svårt att se vad en längre lagring kan ge då frukten är lite slätstruken. Nästa flaska blir lätt kyld till någon grill på terassen i sommar. Frugans favorit. 86(+)p
Här var dett en helt annan doft! Mintpastiller och eukalyptus. Luktade helt klart förkylningsmedicin. I munnen kraftiga CS markörer med svarta vinbär och blyerts. Lite grönt och en aning lakrits. Känns både moget och inte. Ganska behagliga tanniner ger ett helt ok vin att dricka men någonting saknas för att jag ska ropa hallelujah. Kan dock inte riktigt sätta fingret på det. Min favorit under kvällen. 88p
 

Boletus

Medlem
Första smaknoten. 2012 Malescot St Exupery som referensvin. Tobak, träkol, lite rök, fruktdriven, låg syra, i balans. Viss mognad redan och långt slut. Tanninerna något för undanskymda för min smak men det är ett mycket bra vin som nog hade kunnat vinna på några år till på rygg. 92p.

Jag har få erfarenheter av australiensisk cab så kanske valde helt fel referensvin, då Margauxen spelar i en klart högre division. Tydlig Läkerolton i doft och även smak. Spretiga men bra tanniner, det enda som skvallrar om att det är en cab för min del. Tunn frukt, slutet bara Läkerol. Mycket annorlunda all cab jag druckit tidigare, så kanske är jag fel person att bedöma vinet. Inget dåligt vin i sig men en besvikelse om man förväntar sig komplexitet i nivå med åldern och druvans potential. Inte i min smak. 84p.
 

Attachments

  • P_20200314_221513.jpg
    P_20200314_221513.jpg
    33,8 KB · Visningar: 260

mnor

Medlem
Hällde upp vinet på karaff 4 timmar innan det dracks. Noterar en hel del syra som dämpas ganska fort i glaset. Doft av svarta vinbär, toner av halstablett och viss rökighet. Smak av svarta vinbär, mörk frukt, fat. Ett bra vin, dock inget speciellt, tycker det finns klart intressantare viner i liknande prisklass 86-87 poäng.
 

The Wall

Medlem
Lägger in mina noter även i denna tråd;

I Zalto Bordeaux; 1) mynta, 2) mynta 3) Cassis? Eller mynta? Med lite tålamod och väntan dyker det upp smörkola.
I Gabriel Gold; mer brett o stall, myntan finns där, svarta vinbär? Kanske lite. Senare kommer lite Ajax-vibb, tänk nystädat badrum, tydligen behöver vinet en hel del luft. Så småningom kommer det förbryllande nog lite ”gröna toner” à la Sydafrika.

Smakmässigt; I Gold ger vinet ett lite beskare intryck, mer mynta, längre eftersmak, och mer mynta i eftersmaken.
I Zalto BX, lång eftersmak, lite beska i eftersmaken. Samma med "gröna toner" som dyker upp i Gold kan identifieras, men framstår som lite mildare/utspädda så att säga.

Bästa glas? Nja, det beror på vilka doft- och smakpreferenser man har samt hur snabbt man dricker eller hur lite man har ro att vänta på att vinet ska finna sig till rätta i glaset. Vi var lite sena med middagen och slarvade (ok då, vi skippade) med karaffering av vinet, men det blir troligen återbesök ikväll igen.
 
Toppen