Låt oss dela en pava över nätet -- juni 2014

Diskussion i 'Vin' startad av StefanAkiko, 24 maj 2014.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  0 röst(er)
  0,0%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  33,3%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  50,0%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

  16,7%
 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nej, inte i någon tunnel, bara att den sannolikt kan bli ändå bättre med fler år på rygg.
   
 2. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Hmm ... vad är det för skillnad på "sannolikt i tunnel" vs "sannolikt kan bli bättre med fler år på rygg"?? När det gäller ett vin med så pass mycket mognadstoner ..
   
  Last edited: 13 juni 2014
 3. Rexel

  Rexel Medlem

  Då var uppkorkat och testat:)
  Färg guldgul, gyllenbrun
  Doft. Citrustoner, petroleum, jag hittar toner av gammalt gräs som har suttit kvar under gräsklipparen
  Smak. Citrus och en liten beska i eftersmaken och syrligheten är lång, gräs, smörig fethet, lite unket.
  Sammanfattning. Jag dricker inte många riesling per år och är ingen inbiten riesling drickare, men väldigt trevligt att testa en mogen vilket jag inte gjort tidigare. Kommer att ta med resten till mina nära och kära imorgon, kul och se vad dom tycker.
   
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nyanser.
  I tunnel = stumt.
  Mognad: bra -> bättre.

  Smaksak: älskar viner som är "advanced".
   
  merlotsmile gillar detta.
 5. mnor

  mnor Medlem

  Misstänker att jag är sist ut. Jag såg fram mot att bli överbevisad runt stilla vitt vin då jag vanligtvis inte dricker vitt om det inte är champagne. De få gånger jag har druckit vitt är när det ingår i vinpaket eller att jag blir bjuden på det på en middag. Såg verkligen fram mot ett moget stilla vitt vin något som jag inte direkt provat (bortsett från efterrättsviner).

  Så här uppfattade jag vinet:

  Tydligt doft av Passionsfrukt och toner av aprikos. Smak av passionsfrukt, aprikos, persika och citrus. Eftersmak av småbesk citrus. Ju varmare vinet blir i glaset desto mindre beska i eftersmaken.

  Efter detta vin så kommer jag vidhålla min strategi att inte dricka vitt i onödan. Satt och funderade på om det skulle bli bättre om jag använde en sodastreamer så att jag skulle få lite bubblor i glaset.

  Kommer väl dock att fortsätta att dricka stilla vita viner och försöka övertyga mig själv om stilla vita viners storhet när de dyker upp som månadens vin under "Låt oss dela en pava över nätet" :)
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Tydligen inte riktigt sist :)
  Dag 1:
  Serverad med kräftsjuden piggvar med havskräftor, lättkokt gulbeta, blomkål, broccoli, fänkål, morot och brynt smör. Recept från Henrik Norströms(Lux) kokbok Mitt nära kök.
  image.jpg

  Väldigt mörk gyllene färg för att vara en Riesling.
  Doften är tydlig rieslingkaraktär med lite petroleum. Men jag känner även en svag ananasarom och andra frukter som jag dock har svårt att placera.
  Smakmässigt så försvinner det mesta jämfört med doften och jag känner mestadels bitterhet(grapefrukt?), lite petroleum, hög syra och en del hetta från alkoholen. Inte alls balanserat.

  Dag 2:
  Jag gör ett försök att anpassa maten efter vinet. Och det bli en vegetarisk wok med nudlar, broccoli, blomkål, ostronsås, chili m.m.
  Bitterheten försöker jag balansera med sälta från ostronsås, fisksås och lite soja. Mot den höga syran så blir det risvinäger(dock så behövdes det ytterligare mer efter att ha smakat vinet igen).
  Smaken är nu helt förändrad och jag kan känna persika och lite aprikos. Bitterheten är borta och syran känns balanserad. Dock så känns tyvärr fortfarande lite för mycket hetta, men jämfört med dagen innan så är smaken mycket bättre.
   
  Skrutt, StefanAkiko, mnor och 4 andra gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Välkommen till forumet! Du går rakt in i hetluften dessutom. Kul!
   
 8. Tackar så mycket! Ja, jag tyckte att nätprovningen lät som en riktigt kul idé som en relativ nybörjarprovare som mig kan lära sig en hel del av. Om det inte hade dykt upp massa saker i slutet av förra månaden hade jag nog varit med redan då istället.

  Jag ser fram emot ditt vinval för nästa månad och ska försöka hinna prova det lite tidigare än sista veckan i månaden.. Men det kommer inte bli en tjuvstart för mig som det tydligen blev för vissa andra :)
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Perfekt, the more the merrier!
   

Dela sidan