StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har inte försvenskat mina senaste utsvävningar i Soaveträsket ännu (övervägande Pieropan) för jag har några flaskor kvar innan det är dags. Men! Snubblade över en spännande iakttagelse.
Luftningens Magi
Något så enkelt som att glömma ett öppnat vin i en månad med originalkorken på var nyckeln till kvällens oförglömliga smakresa. Glöm förutfattade meningar om när vin ska drickas och hur. Utforska istället vad som döljer sig i din ploppade flaskas framtid!
2022 Pieropan Soave Classico, 90 p
Ett glas kvar, en månads oplanerad väntan. Resultatet?
Erkänner villigt att jag inte hyste något hopp för denna slatt då jag råkade på den på sötvinshyllan, efter intensiv jobbperiod och två veckor i Europa… Torrt, vitt vin. En slatt. En månad i rumstemp. Ingen Coravin… Var skeptisk till att ens lukta ur flaskan…
Oj!
Mer nyanserat och spännande än vid plopp! Fruktigare, intensivare och mer komplext vin än tidigare. En provokativ påminnelse om att vi kanske dricker våra viner för snabbt och att våra druckna viners redan höga kvalitet kanske kan höjas ytterligare?
Äventyret stannar inte här. @Patrik Sellin fann förbättrade Troplong Mondot efter den långluftning som skedde av de kvarvarande slattarna i karaffer. @buteljen utforskade portviner från 1800-talet och fick veta att luftning också av gamlingar kan göra underverk. @LarsW och många fler rapporterar regelbundet om förbättrade vinupplevelser.
Så varför inte testa mer?
Kan vi skapa ett vetenskapligt projekt och protokoll för att försöka lista ut hur att förutsäga olika viners optimala luftning?
Personligen känns det ofantligt spännande!
Luftningens magi väntar på att kvantifieras.
Luftningens Magi
Något så enkelt som att glömma ett öppnat vin i en månad med originalkorken på var nyckeln till kvällens oförglömliga smakresa. Glöm förutfattade meningar om när vin ska drickas och hur. Utforska istället vad som döljer sig i din ploppade flaskas framtid!
2022 Pieropan Soave Classico, 90 p
Ett glas kvar, en månads oplanerad väntan. Resultatet?
Erkänner villigt att jag inte hyste något hopp för denna slatt då jag råkade på den på sötvinshyllan, efter intensiv jobbperiod och två veckor i Europa… Torrt, vitt vin. En slatt. En månad i rumstemp. Ingen Coravin… Var skeptisk till att ens lukta ur flaskan…
Oj!
Mer nyanserat och spännande än vid plopp! Fruktigare, intensivare och mer komplext vin än tidigare. En provokativ påminnelse om att vi kanske dricker våra viner för snabbt och att våra druckna viners redan höga kvalitet kanske kan höjas ytterligare?
Äventyret stannar inte här. @Patrik Sellin fann förbättrade Troplong Mondot efter den långluftning som skedde av de kvarvarande slattarna i karaffer. @buteljen utforskade portviner från 1800-talet och fick veta att luftning också av gamlingar kan göra underverk. @LarsW och många fler rapporterar regelbundet om förbättrade vinupplevelser.
Så varför inte testa mer?
Kan vi skapa ett vetenskapligt projekt och protokoll för att försöka lista ut hur att förutsäga olika viners optimala luftning?
Personligen känns det ofantligt spännande!
Luftningens magi väntar på att kvantifieras.
Last edited: