Norcool vinaggregat

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av okealex, 24 maj 2021.

 1. okealex

  okealex Medlem

  Hej,
  Har byggt ett litet rum nere i suturäng huset, isolerat väggar men inte tak, ena väggen går ut mot grunden. Har köpt en Norcool 350, aggregat som dock kör som maxtemp 12 grader varför jag satt in ett extra termostat mellan vinaggregat och eluttag.

  Tänkte höra med Er:
  Vill inte köra maskinen hela tiden (pengar, värme, miljö) så jag har nu satt att den går igång på 16 grader för att kyla ner till 14 för att sen passivt stiga såklart och aktivera termostatet ånyo. Tror Ni det är skadligt med så snabba temp växlingar? Vinet i flaskan lär ju inte påverkas då detta sker 1 gg i timmen ungefär men kanske skadar ändå på något sätt?
  Ska jag istället snäva ner intervallet men då går maskinen väldigt ofta förstås.
  Hjälper det att isolera taket mycket tror ni?

  NB! Kan inte så mycket om vin men vad jag kan är att det är mycket billigt att köpa Norcool aggregat från norge på deras Blocket variant Finn.no. Verkar finnas i var varannat hem..

  Tack!
   
 2. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Det är skadligt med snabba temperaturväxlingar. Luften i flaskan expanderar och komprimeras, vilket gör att luften "pumpas" ut och in genom korken. 2 graders pendling ger 0,7 % i expansion. Sker detta en gång i timmen har du bytt ut hela luftvolymen på 140 timmar.
  Frågan är dock hur mycket vinets temperatur, eller snarare den lilla luftspalten i flaskan, påverkas av att omgivande luft pendlar mellan 14 och 16 grader.
  Jag skulle ha testat att köra aggregatet på 12 grader och se hur mycket elförbrukningen skiljer jämfört med nuvarande lösning.
   
  Jos och HerrMelin gillar detta.
 3. okealex

  okealex Medlem

  OK, tack.
   
 4. Pontus

  Pontus Medlem

  Förvarar du dina flaskor stående?

  Om korkarna inte är i ett bedrövligt skick är två graders variation inga som helst problem när det gäller den omgivande temperaturen. Två grader är ett normalt temperaturspann för ett vinlagringsskåp...
   
  Last edited: 28 maj 2021
 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Du får samma problem med liggande flaskor. Luftbubblan krymper när den kyls och luft dras in genom korken. Är korken hyfsat tät blir det en tryckvariation i flaskan och omsättningen blir mycket lägre än i mitt mardrömsscenario. Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför.
  Jag håller med om att två graders variation inte är något problem om cyklerna är långa. I mitt förråd varierar temperaturen 2 grader på årsbasis, men sällan mer än 0,1 grad under en given dag. Två grader i timmen däremot känns inte bra.
   
 6. Pontus

  Pontus Medlem

  Om flaskan ligger ner kommer kanske det lilla luftutrymmet att ändra temperatur med 0,1 grader eller liknande i ett sånt här scenario. Inget att bry sig om skulle jag tro.
   
 7. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Om man tänker sig temperaturvariationer inom tre grader, motsvarar det 1% (i Kelvin). Det i sin tur motsvarar en lufttrycksvariation på 1% (allmänna gaslagen), vilket inte på något sätt är ovanligt på ett dygn. Min slutsats blir att om man har en temperaturvariation mindre än t ex 1 grad per dygn, är det sannolikt att lufttrycksvariationer är ett större problem än temperaturen.
   
  Daniel Stam, Pontus och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 8. Johan L

  Johan L Medlem

  Stiger temperaturen i rummet verkligen två grader på en timme? Då är det nog läge att isolera det lite mer.
   
 9. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Intressant aspekt. Jag har aldrig sett något om att det externa lufttrycket skulle påverka vinlagring, men det kanske det gör? Svårt att undvika i så fall.
   
 10. Jos

  Jos Medlem

  Tror tvärtom, känns inte som två grader på en timme kan påverka alls. Massan i ett förråd med flaskor borde vara alldeles för stor för att öht hinna skifta temp på en timme när lufttempen bara droppar 2 grader för att sen gå tillbaka upp igen. Skulle gissa på att om man skulle ha en termometer inne i en flaska så knappt alls någon tempskillnad.
   
  Wintermute, Crist(al)ian 77 och Pontus gillar detta.
 11. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Det var det jag menade med "Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför."
  Men även en väldigt liten tryckförändring kan ha betydelse om den sker tillräckligt ofta.
   
  Wintermute gillar detta.
 12. matage

  matage Medlem

  Det får mig att fundera på alla taxfree-fynd som helt klart utsätts för tryckförändringar. När LHR hade Krug -02 var dessa bara för ex-EU så nån flaska följde med handbagaget till Dubai och nån till Seattle för att sen åka incheckat hem 4-5 dagar senare. Jag kanske skulle märkt upp dem och kört blindprovning på flaskor från de olika rutterna ;)
   
  Crist(al)ian 77, magnum och Wintermute gillar detta.
 13. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Det blir iofs stor tryckförändring, men inte så många gånger.
   
  matage och Wintermute gillar detta.
 14. Pontus

  Pontus Medlem

  Detta är inte helt korrekt även om korken är väldigt otät. Det sker en utspädning, så tänk dig en 1/x-kurva (typ). Om korken är tät händer det dock närmast ingenting.
   
  Jos gillar detta.
 15. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Det stämmer väl bara för volymen inuti flaskan? Och den luft som trycks ut. I volymen utanför korken kan man nog anta att koncentrationerna är konstanta och detta gäller så luften som går in. Kul exempel för en tenta-uppgift:cool:.
   
  Wintermute gillar detta.
 16. Pontus

  Pontus Medlem

  Ja naturligtvis, det var ju den det gällde :)
   
 17. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Och bara linjära diffar!
   
 18. sunqan

  sunqan Vinös

  Hur mycket hinner luften i flaskan värmas upp om lufttempen i skåpet varierar +/- 1 grad under en timme? Trögheten i det systemet bör väl vara så pass stor att temperaturvaruationen i flaskan är i princip noll? Den största påverkan bör man ha fått när man stoppade in den rumstempererade flaskan i kylen.
   
  Wintermute och David Nilsson gillar detta.

Dela sidan