Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Norcool vinaggregat

okealex

Medlem
Hej,
Har byggt ett litet rum nere i suturäng huset, isolerat väggar men inte tak, ena väggen går ut mot grunden. Har köpt en Norcool 350, aggregat som dock kör som maxtemp 12 grader varför jag satt in ett extra termostat mellan vinaggregat och eluttag.

Tänkte höra med Er:
Vill inte köra maskinen hela tiden (pengar, värme, miljö) så jag har nu satt att den går igång på 16 grader för att kyla ner till 14 för att sen passivt stiga såklart och aktivera termostatet ånyo. Tror Ni det är skadligt med så snabba temp växlingar? Vinet i flaskan lär ju inte påverkas då detta sker 1 gg i timmen ungefär men kanske skadar ändå på något sätt?
Ska jag istället snäva ner intervallet men då går maskinen väldigt ofta förstås.
Hjälper det att isolera taket mycket tror ni?

NB! Kan inte så mycket om vin men vad jag kan är att det är mycket billigt att köpa Norcool aggregat från norge på deras Blocket variant Finn.no. Verkar finnas i var varannat hem..

Tack!
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Det är skadligt med snabba temperaturväxlingar. Luften i flaskan expanderar och komprimeras, vilket gör att luften "pumpas" ut och in genom korken. 2 graders pendling ger 0,7 % i expansion. Sker detta en gång i timmen har du bytt ut hela luftvolymen på 140 timmar.
Frågan är dock hur mycket vinets temperatur, eller snarare den lilla luftspalten i flaskan, påverkas av att omgivande luft pendlar mellan 14 och 16 grader.
Jag skulle ha testat att köra aggregatet på 12 grader och se hur mycket elförbrukningen skiljer jämfört med nuvarande lösning.
 

Pontus

Medlem
Det är skadligt med snabba temperaturväxlingar. Luften i flaskan expanderar och komprimeras, vilket gör att luften "pumpas" ut och in genom korken. 2 graders pendling ger 0,7 % i expansion. Sker detta en gång i timmen har du bytt ut hela luftvolymen på 140 timmar.
Frågan är dock hur mycket vinets temperatur, eller snarare den lilla luftspalten i flaskan, påverkas av att omgivande luft pendlar mellan 14 och 16 grader.
Jag skulle ha testat att köra aggregatet på 12 grader och se hur mycket elförbrukningen skiljer jämfört med nuvarande lösning.
Förvarar du dina flaskor stående?

Om korkarna inte är i ett bedrövligt skick är två graders variation inga som helst problem när det gäller den omgivande temperaturen. Två grader är ett normalt temperaturspann för ett vinlagringsskåp...
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Förvara du dina flaskor stående?

Om korkarna inte är i ett bedrövligt skick är två graders variation inga som helst problem när det gäller den omgivande temperaturen. Två grader är ett normalt temperaturspann för ett vinlagringsskåp...
Du får samma problem med liggande flaskor. Luftbubblan krymper när den kyls och luft dras in genom korken. Är korken hyfsat tät blir det en tryckvariation i flaskan och omsättningen blir mycket lägre än i mitt mardrömsscenario. Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför.
Jag håller med om att två graders variation inte är något problem om cyklerna är långa. I mitt förråd varierar temperaturen 2 grader på årsbasis, men sällan mer än 0,1 grad under en given dag. Två grader i timmen däremot känns inte bra.
 

Pontus

Medlem
Du får samma problem med liggande flaskor. Luftbubblan krymper när den kyls och luft dras in genom korken. Är korken hyfsat tät blir det en tryckvariation i flaskan och omsättningen blir mycket lägre än i mitt mardrömsscenario. Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför.
Jag håller med om att två graders variation inte är något problem om cyklerna är långa. I mitt förråd varierar temperaturen 2 grader på årsbasis, men sällan mer än 0,1 grad under en given dag. Två grader i timmen däremot känns inte bra.
Om flaskan ligger ner kommer kanske det lilla luftutrymmet att ändra temperatur med 0,1 grader eller liknande i ett sånt här scenario. Inget att bry sig om skulle jag tro.
 

Wintermute

Medlem
Du får samma problem med liggande flaskor. Luftbubblan krymper när den kyls och luft dras in genom korken. Är korken hyfsat tät blir det en tryckvariation i flaskan och omsättningen blir mycket lägre än i mitt mardrömsscenario. Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför.
Jag håller med om att två graders variation inte är något problem om cyklerna är långa. I mitt förråd varierar temperaturen 2 grader på årsbasis, men sällan mer än 0,1 grad under en given dag. Två grader i timmen däremot känns inte bra.
Om man tänker sig temperaturvariationer inom tre grader, motsvarar det 1% (i Kelvin). Det i sin tur motsvarar en lufttrycksvariation på 1% (allmänna gaslagen), vilket inte på något sätt är ovanligt på ett dygn. Min slutsats blir att om man har en temperaturvariation mindre än t ex 1 grad per dygn, är det sannolikt att lufttrycksvariationer är ett större problem än temperaturen.
 

Johan L

Medlem
Stiger temperaturen i rummet verkligen två grader på en timme? Då är det nog läge att isolera det lite mer.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Om man tänker sig temperaturvariationer inom tre grader, motsvarar det 1% (i Kelvin). Det i sin tur motsvarar en lufttrycksvariation på 1% (allmänna gaslagen), vilket inte på något sätt är ovanligt på ett dygn. Min slutsats blir att om man har en temperaturvariation mindre än t ex 1 grad per dygn, är det sannolikt att lufttrycksvariationer är ett större problem än temperaturen.
Intressant aspekt. Jag har aldrig sett något om att det externa lufttrycket skulle påverka vinlagring, men det kanske det gör? Svårt att undvika i så fall.
 

Jos

Medlem
Du får samma problem med liggande flaskor. Luftbubblan krymper när den kyls och luft dras in genom korken. Är korken hyfsat tät blir det en tryckvariation i flaskan och omsättningen blir mycket lägre än i mitt mardrömsscenario. Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför.
Jag håller med om att två graders variation inte är något problem om cyklerna är långa. I mitt förråd varierar temperaturen 2 grader på årsbasis, men sällan mer än 0,1 grad under en given dag. Två grader i timmen däremot känns inte bra.
Tror tvärtom, känns inte som två grader på en timme kan påverka alls. Massan i ett förråd med flaskor borde vara alldeles för stor för att öht hinna skifta temp på en timme när lufttempen bara droppar 2 grader för att sen gå tillbaka upp igen. Skulle gissa på att om man skulle ha en termometer inne i en flaska så knappt alls någon tempskillnad.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tror tvärtom, känns inte som två grader på en timme kan påverka alls. Massan i ett förråd med flaskor borde vara alldeles för stor för att öht hinna skifta temp på en timme när lufttempen bara droppar 2 grader för att sen gå tillbaka upp igen. Skulle gissa på att om man skulle ha en termometer inne i en flaska så knappt alls någon tempskillnad.
Det var det jag menade med "Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför."
Men även en väldigt liten tryckförändring kan ha betydelse om den sker tillräckligt ofta.
 

matage

Medlem
Det var det jag menade med "Temperaturen på luften i flaskan kommer också knappast att variera lika snabbt som luften utanför."
Men även en väldigt liten tryckförändring kan ha betydelse om den sker tillräckligt ofta.
Det får mig att fundera på alla taxfree-fynd som helt klart utsätts för tryckförändringar. När LHR hade Krug -02 var dessa bara för ex-EU så nån flaska följde med handbagaget till Dubai och nån till Seattle för att sen åka incheckat hem 4-5 dagar senare. Jag kanske skulle märkt upp dem och kört blindprovning på flaskor från de olika rutterna ;)
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Det får mig att fundera på alla taxfree-fynd som helt klart utsätts för tryckförändringar. När LHR hade Krug -02 var dessa bara för ex-EU så nån flaska följde med handbagaget till Dubai och nån till Seattle för att sen åka incheckat hem 4-5 dagar senare. Jag kanske skulle märkt upp dem och kört blindprovning på flaskor från de olika rutterna ;)
Det blir iofs stor tryckförändring, men inte så många gånger.
 

Pontus

Medlem
Det är skadligt med snabba temperaturväxlingar. Luften i flaskan expanderar och komprimeras, vilket gör att luften "pumpas" ut och in genom korken. 2 graders pendling ger 0,7 % i expansion. Sker detta en gång i timmen har du bytt ut hela luftvolymen på 140 timmar.
Detta är inte helt korrekt även om korken är väldigt otät. Det sker en utspädning, så tänk dig en 1/x-kurva (typ). Om korken är tät händer det dock närmast ingenting.
 
  • Like
Reactions: Jos

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Detta är inte helt korrekt även om korken är väldigt otät. Det sker en utspädning, så tänk dig en 1/x-kurva (typ). Om korken är tät händer det dock närmast ingenting.
Det stämmer väl bara för volymen inuti flaskan? Och den luft som trycks ut. I volymen utanför korken kan man nog anta att koncentrationerna är konstanta och detta gäller så luften som går in. Kul exempel för en tenta-uppgift:cool:.
 

Pontus

Medlem
Det stämmer väl bara för volymen inuti flaskan? Och den luft som trycks ut. I volymen utanför korken kan man nog anta att koncentrationerna är konstanta och detta gäller så luften som går in. Kul exempel för en tenta-uppgift:cool:.
Ja naturligtvis, det var ju den det gällde :)
 

sunqan

Vinös
Hur mycket hinner luften i flaskan värmas upp om lufttempen i skåpet varierar +/- 1 grad under en timme? Trögheten i det systemet bör väl vara så pass stor att temperaturvaruationen i flaskan är i princip noll? Den största påverkan bör man ha fått när man stoppade in den rumstempererade flaskan i kylen.
 
Toppen