Nya druvor kommer att bli tillåtna i Bordeaux!

Diskussion i 'Vin' startad av Magikern, 2 juli 2019.

 1. Magikern

  Magikern Medlem

  Ekdahl, Omar Khayyam, Trydebull och 3 andra gillar detta.
 2. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Petit manseng har jag druckit några gånger, samtliga viner från sydvästra Frankrike. Ok viner, mycket exotisk frukt. Jag gillar idén med nya druvor, ska bli intressant att följa och testa. Kanske blir det Bourdeauxstil även med andra druvor?
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 3. Magikern

  Magikern Medlem

  Liber Pater, det dyraste Bordeauxvinet alla kategorier har ju 2018 en blend av 70% Cabernet Sauvignon, 15% Petit Verdot, 11% Castet, 2% Tarnay Coulant och 2% Saint Macaire.

  Vet inte om vissa producenter i framtiden vill gå i den riktningen eller om det kommet att bli mer moderna viner. Min gissning är att man inte tummar för mycket på det koncept man haft under senare år.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 4. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Petit Manseng har jag också fått med några gånger men i övrigt håller känner inte heller jag till fler än de två du nämner @Magikern

  Tycker att Arinarnoa låter väldigt spännande på förhand. Vill dra mig till minnes att jag läst något om den också någonstans.

  En annan tes som kan följa med nya druvor (om än säkerligen sparsamt använda och endast begränsad utbredning områdesmässigt - skulle gissa att en del slottsägare hellre går i graven än blandar i nya druvor i sina viner - även om de kan acceptera att nya druvor blir tillåtna att använda för andra - det är fortfarande Frankrike vi pratar om...) är att det kommer att ge upphov till fler slags viner per slott, vilket teoretiskt, på sikt, skulle öka på priserna än mer. Konsumenter tenderar ju att premiera små upplagor, områdesspecifika viner, och "specialutgåvor" - men jag kan inte de lokala lagarna tillräckligt bra för att avgöra om det blir en möjlighet eller ej i nuläget. Det kan vara (hårt och tungt) begränsat till huvudvin och ett andravin. Det kan ju dock också ändras längre fram i så fall. Money talks...
   
  Mattias Schyberg och Omar Khayyam gillar detta.
 5. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Min tanke är att de preppar för framtiden och vädret som kan bli då. De nya druvsorterna är ändå inte tillåtna i mer än nedanstående appellationer:
  "For now, the only wines that will be allowed to use these grapes are those with the entry-level Bordeaux or the geographic Bordeaux Supérieur labels. The famous appellations of Bordeaux, such as Pauillac and Saint-Émilion, will not be affected."
  Sedan måste man också lägga till:
  "Don't expect to see these variety names on a Bordeaux bottle anytime soon. Growers are only being allowed to plant up to 5 percent of their vineyards with them, and can only add up to 10 percent in their final blend of any bottling."
  Så 10% av Bordeaux AOC eller Supérieur... Nog för att det görs mycket av den varan men det är ju den som är mest svårsåld i dagsläget. Jag har inga direkta källor på det tyvärr men det anses väl vara ett allmänt känt problem att de stora namnen drar iväg uppåt och övriga får allt svårare att sälja sitt vin?

  Därmed inte sagt att jag inte gillar det! :D Särskilt att de inkluderar en druvsort från 1870-talet OCH Bordeaux pekar i en riktning som är mycket spännande! Kan det bli en ny appellation här någonstans? Skulle det kanske finnas en affärsmöjlighet att sälja vin som är distinkt annorlunda mot vanlig Bordeaux men som ändå kan bära med sig områdets kvalitetsstämpel?
   
 6. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Petit Manseng var kanske den bästa druvsorten för torra vita viner i Virginia, som ju är litet varmare än vad Bordeaux var på 70-talet. Mycket imponerad av det jag provade där. Även sött såklart. Den har tjockare skal så är mer resistent mot röta, vilket är huvudanledningen till att de odlar i Virginia tror jag.
   
  Mattias Schyberg och thunberg gillar detta.
 7. Magikern

  Magikern Medlem

  Jag vet inte om viner som t.ex. Liber Pater och utvecklingen i Toscana rört om i grytan. En ny generation lär väl ta över i Bordeaux rätt snart och förändra saker lite.

  När det gäller väderleken så var det väl rätt många vetenskapare som på 80-talet kraxade om regn 75% av sommaren och 40 grader i skuggan när det är sol från ca. 2015 och framåt (i Bordeauxregionen då). Jag tycker snarare det verkar som det nuvarande vädret har gynnat de druvor som odlas där i dagsläget. Petit Verdot inte minst.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 8. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Jo, det är klart att det kommer gynna en del druvor som redan finns där, men med tanke på att en del viner dras med höga alkoholhalter redan nu från 2018 så är det kanske inte tillrådligt att fortsätta hoppas. Det nämns ju också i artikeln att Merlot drar iväg i sockermognaden innan den fenoliska är på rätt nivå:
  När jag provade Bordeaux-viner från 2016 för ett par år sedan så fanns det också med några exemplar från 2015 och där var det i vissa en lite obehaglig alkoholhetta som inte gjorde några underverk för vinets generella framtoning. Överlag var det högra stranden som drogs med de högre nivåerna, men det fanns enstaka exemplar från vänstra stranden också.
   
  Last edited by a moderator: 2 juli 2019
  Trydebull och Mattias Schyberg gillar detta.
 9. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Det är möjligt att det just nu gynnar vissa druvsorter men om det fortsätter i en allt snabbare takt är risken att även de druvorna inte orkar med. "Bättre att förekomma än att förekommas". Att börja plantera värmetåliga druvsorter om 5-10 år kan vara försent för att kunna bibehålla kvantitet då det dröjer en del år innan skördarna är tillräckligt stora på nyplanteringar.
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/risken-for-varmeboljor-i-europa-har-femfaldigats/
   
  Omar Khayyam och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Magikern

  Magikern Medlem

  Det luriga är mycket regn i kombination med varma nätter och det är lite det man fruktar över. 2003 var ju en årgång där en del producenter lyckades få till förvånansvärt pigga viner trots de varma nätterna (Pontet-Canet är ett bra exempel). Ausone lär ju ha gjort ett supervin det året så det är inte bara medoc som lyckades utmärkt.

  Regn vid fel tillfälle lär nog vara det största problemet även i framtiden.
   
  Omar Khayyam och ChristianB gillar detta.
 11. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Ja, jag tar ju hellre en hel skörd med lite för hög alkoholhalt, än en utebliven skörd pga regn och sjukdom i vingården. ;)
   
  Omar Khayyam och Bastardo gillar detta.
 12. Magikern

  Magikern Medlem

  Eller som 2013. Allt rött från 2013 är rejält överprisat och inget är värt att köpa så vitt jag vet (rätta mig om ni vet undantag). ;)
   
  Omar Khayyam och ChristianB gillar detta.
 13. Poussard

  Poussard Medlem

  Finns det några exempel på andra områden i Frankrike som nyligen (eller mindre nyligen) tillåtit nya druvor, som skulle peka på att de andra regionerna är mer progressiva än Bordeaux?
   
  Omar Khayyam och Kostjan gillar detta.
 14. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Jag fattar inte, men medlemmarna i vår lilla vinförening noterar varje gång mycket noggrant alkoholhalten på vinerna. Men hallå! Det är inte en indikation om vinernas kvalitet!
  Och sen sörplar de sig glatt alla möjliga monsterviner, som ingen av oss skulle ens ta med en tång. ;) Viner som innehåller massvis av restsocker och som smakar apa, bokstavligen!
  Jag lovar, börja aldrig guida ett gäng glada entusiaster inom vin. De kommer aldrig att lära sig. ;)
   
  StefanAkiko, Omar Khayyam och sunqan gillar detta.
 15. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Hehe, det är nog bara för att de ska känna att de får tillräckligt med APK. ;) Just alkoholen är ju lite av ett tabu i Sverige, trots den relativt frisinnade inställningen, så den blir kanske en viktig faktom för de som inte är invigda i de mörka hemligheterna... Tvärtom tror jag nog att många här på FW (ur ett kunskapsperspektiv) skulle ranka ett vin högre om det hade 100% innehåll men en lägre alkoholhalt än vad som är gängse. :)
   
 16. gece

  gece Man vänjer sig.

  Japp. Halva alkoholhalten? Då kan man dricka dubbelt så mycket. Då kanske man äntligen skulle ha en chans att klara av "en in, en ut" ur källaren...
   
 17. ChristianB

  ChristianB Medlem

  I teorin skulle det ju gå med en del tyska Riesling-viner. ;)
   
  Mattias Schyberg och gece gillar detta.
 18. gece

  gece Man vänjer sig.

  Stämmer, men om sockret är kvar blir det lite stabbigt ändå ;)
   
  ChristianB gillar detta.
 19. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Södra Rhône har ju identifierat att de har ett klimatförändringsproblem som skulle kunna bli extra knepigt, vilket också sammanfaller i tiden med ändrade preferenser hos konsumenterna. I chateauneuf-du-pape har du ju redan 13 tillåtna druvsorter så tror inte att de behöver utvidga på samma sätt som Bordeaux; i stället verkar strategierna handla om att gå mot mindre andel Syrah och mer Mourvèdre. Denna utveckling har beskrivits av t ex Jancis Robinson, och Eric Asimov, se t ex:
  https://www.nytimes.com/2019/01/24/dining/drinks/wine-review-chateauneuf-du-pape-2016.html
   
 20. Poussard

  Poussard Medlem

  Låter vettigt men i CndP får man ju redan blanda precis hur man vill bland de 13, så ingen förändring i AOC:en behövs ju.
   

Dela sidan