Jag och några kompisar körde en Grevinnan & Betjänten-nyårsmiddag för halvdussinet år sedan, där var och en fick bidra med ett vin + en maträtt som någorlunda matchade beskrivningen. Jag upptäckte då att det fanns flera olika versioner med originalskådisarna av sketchen på Youtube, med smärre variationer i vad som sägs om mat och vin och variationer i vilka flaskor som används!
Mina slutsatser/instruxer inför vår middag såg ut så här, i lätt redigerad version för att passa här.
1) Muligatawny soup + Sherry ("very dry" i någon version) - som ett tips tror jag att man här ska gå på en lite mörkare eller mer oxiderad sherrystil, snarare än de ljusa Fino/Manzanilla (som för mig är mer somriga drycker). Således Amontillado eller Palo Cortado.
2) Fish (mer specifikt North Sea haddock = kolja) + white wine - här kan man notera att det vita vinet faktiskt kommer från en Bordeaux-flaska i en version jag sett, men från en Bourgogne-flaska i en annan version! Så här finns valmöjlighet.
3) Chicken + Champagne. Eftersom vitt kött kan må bra av en rätt kraftig champagne, och man vill rekonstrurera en brittisk övreståndsmiljö karaktäriserad av "old money" tänker jag t.ex. på Bollinger La Grande Année
(anm: den var lite billigare då...), eftersom denna ju bär texten "By Appointment to H.M. Queen Elizabeth II Purveyors of Champagne". Något slags äppelaromer i kycklingrätten (cidersås? äppelspäckning? lite stekt äpple vid sidan om?) kanske då kan passa.
4) Fruit + Port - man kan notera att det serverade portvinet ser ljust ut. Vitt portvin till frukt är i och för sig en fullt tänkbar kombination, men tyvärr så är det ovanligt med bra vit port
(anm: urvalet har nog blivit lite bättre sedan jag skrev detta), så en Tawny Port tycker jag man kan kosta på sig, med argumentet att det som man ser hällas upp nog egentligen bara är vatten.
Fast den bästa versionen av Grevinnan och Betjänten jag sett är den här