Öppna ett eller flera vin vid ett och samma tillfälle, hur gör ni?

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 24 mars 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Så låter en förnuftig själ med tålamod och självkontroll - grattis till dina goda och balanserade sidor. :)
   
  Skumpagne gillar detta.
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Jag har nog bara för lite flaskor ;)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag är ju som en typisk ryss för tillfället - nyrik och oförskämd, detta efter lite vinsafari i Köpenhamn. Det går nog över snart kan jag tänka mig. :(
   
  Skumpagne gillar detta.
 4. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  Jag hade ett annat problem, som ändå gav samma trista slutresultat. Vi drack så lite att alla, även riktigt goda (och ibland snuskigt dyra) droppar landade i slasken efter ett antal dagar i kylen. Förbannat trist problem som jag löste med att drick alite mer, lite oftare. Nu hamnar bara äckligt vin i slasken - och det sker ytterst sällan. Så en dellösning kanske är att bara köpa riktigt, riktigt goda viner?
  (snillen spekulerar känner jag, men va fan..)
   
  Skumpagne gillar detta.
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du behöver helt klart en Coravin som rekommenderas i början av tråden. Klockrent!
   
 6. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Ja blev du rik på Krim aktier så lär dom sjunka snart :nagelbitare:
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  För min del är det ju vin som gjort mig rik. Pengarna tryter tyvärr snabbare än en nyöppnad Krug -88 på ett vininferno...o_O
   
 8. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Rik på upplevelse?
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Inte ännu, men jag jobbar på det. Upplevelserna kommer efterhand som pengarna tryter...;)
   
  StefanAkiko och Skumpagne gillar detta.
 10. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  Hade..min vän, hade...;) Problemet löst!!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 11. gece

  gece Man vänjer sig.

  När jag föreslår att vi inte behöver dricka upp HELA flaskan här hemma, utan kan spara den till nästa dag, eller nästa helg, brukar jag bli bemött av en fnysning. Så löses problemet hemma hos mig. :cool:
   
  StefanAkiko gillar detta.
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Min bättre hälft installerar självdisciplin i mig på telepatisk väg. En blick och ... tja, så är det inte mer med den saken. Jag är annars som snubben på CT: Wineismylife: "Wine is like potato chips around me. If it's open, it's gone."

  I början då jag delade en flaska med hustrun (som fö dricker som en sparv) så räckte vinet ymnigt och drygt, men numer beh jag hålla igen, ta varannan vatten och hålla koll på vad som finns kvar i flaskan/decantern. Och det drar alltid lite att överlämna sista glaset till sommelieren... (Men med bara en liten telepatisk dos, så löser det sig.)

  Tar oftast med enbart en flaska till restauranger, och gör därför min hemläxa så grundligt varje vin tillåter, från inköp till dekantering. Vill ju slippa sitta genom en hel afton med ett trist vin, även om det måste få hända ibland: så att vår poängsättning degaussas på ett bra sätt.

  Nog hade jag gärna laddat upp med självkomponerade dryckespaket efter dialog med sommelier/kock inför varje restaurangbesök. Men, tiden det skulle ta med förberedelser, och att varje medhavd skvätt kostar korkavgift och beh hanteras med en Coravin... Mmmnnnjjah... Har dock utvecklat en känsla för andra typer av utmaningar som EN flaska ger, tex att försöka förutse hur en rätt skall funka med vinet eller hur hustrun kommer att se på vinets utv under kvällen. Andra utmaningar är att dricka/äta lagom fort, så att schludder inte uppstår eller att den initiala hungern vid anländandet inte resulterar i en större initial brödförtäring än att det fortfarande går att stå-gå efter desserterna... Kan faktiskt också uppskatta den intima närhet man får till ett vin över en fokuserad afton. Det betyder kanske bara en ~300 verkliga encounters per år, men, blir bättre (imho) recensioner av gediget genomdruckna viner än dem som skwättvis provats sida vid sida en masse.

  Min italienske mentor har alltid en 5-6 flaskor öppna. Inget Coravin, omsättning (drickning/matlagning/gäster) ger en Life Expectancy Rate som maxar 3 dygn, och under kork klarar de flesta viner av detta utan annan intervention. Hans franska hustru beklagar sig dock lika högljutt vid VARJE glas han häller upp åt sig, spelar ingen roll om det är 1:a eller 5:e.

  PJaines (CT) har också en fransk hustru som dricker glatt tills hon plötsligen är färdig och inte vill ha mer - undviner drängfyllor på så vis. En annan god vän jag har börjar nysa okontrollerat då det är dags för honom att sluta dricka...

  Som i alla relationer gäller det att hitta balans. Kommunikation av drömmar, visioner, utmaningar, begränsningar och en ömsesidig vilja att hitta nya sätt att uppnå ständigt förbättrad balans på, skapar en dynamisk grogrund för gedigen lycka. Hoppas jag iaf. Ibland kan det landa i oändliga diskussioner som inte alldeles är av karaktären: goda samtal... Men Dr Phil skall ju också ha något att stå i.
   
  Mattias Schyberg och chambertin gillar detta.
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Mycket visdomsord och allmänna kåserier. Trevlig läsning. :)
   
 14. Karl

  Karl Medlem

  Jag har köpt wine preserve gas. Som är argongas. Kanske onödigt dyrt. Får titta på gasen på Jula istället om det nu är samma gas.
   
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Argon är argon är argon...
   
 16. Sundbom

  Sundbom Medlem

 17. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  BiB betyder ju att man inte behöver åklämma i sig hela förpackningen vid ett och samma tillfälle, även om det går. Kanske man kan återanvända BiB till sina kvalitetsviner?
  Jag måste bara prova!
  Utan att ha tänkt genom detta färdigt eller empiriskt pillrat på någon pung den senaste tiden, så tänker jag mig ett angreppssätt som följer ungefär dessa riktlinjer:

  1. Töm en BiB på valfritt sätt. Att använda munnen är att rekommendera, men inte samtidigt som du klämmer på pungen.
  2. Direkt efter tömning. Skölj munnen. För sedan försiktigt ut pungen ur lådan. Att klösa lådan i fogarna kan vara en idé.
  3. Tag ett litet hål i övre delen av vinpungen, eller invaginera medelst kryss, precis så att det med motstånd går att föra in en tratt med bra och långt skaft.
  4. Fyll valfri mängd kvalitetsvin i pungen. Pungen bör dock inte spänna för mycket.
  5. Förslut den uttänjda öppningen termiskt eller med silvertejp.
  5.5 Vänd pungekipaget uppochned och se till att all luft ventileras ut genom avtappningsdonet. Att klämma på pungen blir förmodligen nödvändigt, liksom att stryka den med bestäma rörelser till dess att all gas avgår.
  6. För försiktigt in hela pungen i boxen och lirka avtappningsdonet på plats i det förgjorda hålet.
  7. Förslut boxen genom origami, med lim eller med silvertejp.
  8. Drick ditt kvalitetsvin i valfri hastighet och ur en vinbox du kan kalla: IKEA-designen Bibbi.
   
  Last edited: 27 mars 2014

Dela sidan