Österrike - Burgenland

Diskussion i 'Produktnyheter' startad av Carliot Fine Wine Imports, 29 juli 2018.

 1. Senaste tillskottet i Carliots lilla portfölj med kvalitetsviner är Artisan Wines i Burgenland. Franz Schneider och hans fru Ullrike producerar riktigt bra röda viner på Zweigelt och Sankt Laurent. Zweigelt är som bekant en korsning mellan Sankt Laurent och Blaufränkisch. Skall försöka publicera en artikel om Zweigelt här på forumet. Druvan har en mycket intressant historia.

  Artisan har sålt sina viner tidigare i Sverige. Först var det @Peder Molin på HandlaVin.se tills IOGT och Systembolaget lyckades stoppa honom i en av mest vidriga rättsskandaler vi sett i Sverige. Peder höll på att hamna i fängelse, men fick över 100 000 kr i företagsbot, böter m m, trots att han hade betalt alla skatter etc i god tro. En skamlig dom, minst sagt! (Ursäkta utvikningen).

  Idag säljer även en internethandlare Artisans viner, men nu har Carliot sett till att man kan beställa även via Systembolaget. I det sortiment vi har köpt in finns både vita viner; Grüner Veltliner, Welschriesling, Muscat Ottonel samt de ovan nämnda röda vinerna. Dessutom en läcker rosa "Frizzante" gjort på Zweigelt. Som gjord för vårt numera tropiska klimat i Sverige! .

  Det finns 14 Grüner Veltliner idag på bolaget. Alla är från Niederösterreich, så visst kan det vara kul att pröva en från Burgenland!

  Alla viner säljs i lådor om sex (p g a transportkostnaderna), men det finns även två blandlådor: "Pröva på Österrike Reserve" samt "Prova på Österrike Pure".

  Alla är värda att pröva, men jag vill gärna slå en slag för det röda vinet gjort på 100 % Zweigelt - Neusiedlersee DAC Reserve 2015. Neusiedlersee är sjön som ligger i nordöst, nära Slovakien och Ungern. DAC är en österrikisk kvalitetsbeteckning på ursprungstypiska viner av apellationstyp. Neusiedlersee fick sin DAC 2012 och beteckningen Reserve får bara de allra bästa vinerna!

  Som vanligt läs mer på www.carliot.com.

  IMG_9835.jpg
  Jag på den stora vinmässan Vievinum i Wien, flankerad av Ulli och Franz Schneider.
   
  Last edited: 30 juli 2018
  MagnusH70, Christer J, Trydebull och 6 andra gillar detta.

Dela sidan