Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Orolig över Krug

anders

Medlem
Nej, den här tråden ska inte behandla den psykiska statusen på allas vår favoritkrug här på forumet. Istället ska drickat diskuteras.

Igår var jag ute och svullebullade och i vanlig ordning så tog jag in två olika champagner som start. I det här fallet var jag på Dallmayrs krog (Dallmayr är en gammal livsmedelsbutik i stil med matavdelningen på Harrods) så jag tog dels deras eget märke, alltså Dallmayr champagne, samt ett glas Krug Grande Cuvée.
Dallmayr skänks ur en öppnad magnumflaska medan Krug öppnas på min beställning.

Dallmayr ligger ganska nära Billecart-Salmon i smak med ett lite torrt slut. Krug hade i vanlig ordning en ordentlig tyngd i smaken men den övermäktas snart av en som jag upplever det påklistrad syrlighet. Denna syrlighet passar inte alls in i mina tankar kring Krug.
Till min förvåning så bjuder alltså Dallmayrs bubbel på en rejäl match om bästa drickat och då är Krug tre gånger så dyr.
Normalt sett hade man ju naturligtvis jublat över att ha hittat något som är riktigt bra till ett riktigt bra pris. Problemet jag har är att i min mun så var Dallmayr en riktigt bra standardskumpa men det är Krug som underpresterar.

Och det är då mina tankar vandrar vidare till vilka det är som äger Krug. Just det, LVMH. Denna firma är i min bok en riktig anti-midas, allt de rör vid förvandlas till skit. De äger eller har ägt några av de uslaste bottenskrapen i champagneträsket. Vi snackar Moet och Clicquot som fortfarande finns i portföljen. Vi snackar Lanson och Pommery där de plockade av alla tillgångarna och sålde vidare namnen.

Min oro ligger alltså i att LVMH nu skulle ha börjat reducera kvaliteten på Krug för att på så sätt mjölka pengar ur bolaget och i slutändan oss konsumenter som betalar dyrt för en bra produkt men får något av mer tveksam kvalitet.

Nu ska jag erkänna att det var ett tag sedan jag drack just Grande Cuvée så mitt minne kan svika mig, den har kanske smakat så här tidigare, men jag tycker att Krug borde kunna prestera bättre.

Tankar någon?
 

Krug88

Medlem
SV: Orolig över Krug

Jag brukar köpa på mig lite NV och låta dem ligga ett antal år innan jag knäcker dem.
Har lagt undan både flaskor och magnum, då jag inte är helt tokig i de nysläppta buteljerna.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Krug GC har ju alltid haft en ordentlig syra, speciellt när den är ung så kan den vara väldigt snipig faktiskt! Kan det ha berott på att den första skumpan du provade har en högre dosage som gjorde att du tyckte att Krugen var för "syrlig"? Jag tycker mig ha märkt en tendens de senaste åren till att man använder en högre dosage, speciellt i standardskumporna, någonting som kan vara en reaktion på att man är tvungen att plocka in lite "sämre" frukt i cuvéerna och då tillsätter extra socker för att dölja "fel". Ett annat kan ju vara att man helt enkelt vill tilltala den bredare massan av konsumenter. Allt efter som efterfrågan växer så vill fler människor prova, och det är ju naturligtvis lättare att plocka in nya konsumenter om vinet smakar lite "sött och gott" bakom syran.

Men jag vet inte. LVMH kanske håller på med någonting fuffens!
 

Keen

slan
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Krug GC har ju alltid haft en ordentlig syra, speciellt när den är ung så kan den vara väldigt snipig faktiskt! Kan det ha berott på att den första skumpan du provade har en högre dosage som gjorde att du tyckte att Krugen var för "syrlig"? Jag tycker mig ha märkt en tendens de senaste åren till att man använder en högre dosage, speciellt i standardskumporna, någonting som kan vara en reaktion på att man är tvungen att plocka in lite "sämre" frukt i cuvéerna och då tillsätter extra socker för att dölja "fel". Ett annat kan ju vara att man helt enkelt vill tilltala den bredare massan av konsumenter. Allt efter som efterfrågan växer så vill fler människor prova, och det är ju naturligtvis lättare att plocka in nya konsumenter om vinet smakar lite "sött och gott" bakom syran.

Men jag vet inte. LVMH kanske håller på med någonting fuffens!


Det du beskriver låter ju onekligen som fuffens. Jag vill inte ha nån mer sötma i min skumpa! Torr ska den vara (och helst gratis)!
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Keen skrev:
Det du beskriver låter ju onekligen som fuffens. Jag vill inte ha nån mer sötma i min skumpa! Torr ska den vara (och helst gratis)!

Gränser för att få kalla en skumpa för torr är 14g socker/liter, många ligger runt 8g, men när man är tvungen att dölja lite grejer så kan man börja spela på marginalerna. Till exempel så är det väldigt få som gör en "zero dosage", mycket för att det är en ganska icke kommersiell stil, men också för att det är väldigt viktigt att man har bra frukt då skavanker syns väldigt tydligt.

Jag tycker exempelvis att jag upplevt att bille har blivit betydligt sötare de senaste åren, och jag tyckte att trenden började då de bytte etikett på standardvinet! Ny slick etikett och ny slick smak, för att passa den slicke konsumenten.
 

Krug88

Medlem
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Gränser för att få kalla en skumpa för torr är 14g socker/liter, många ligger runt 8g, men när man är tvungen att dölja lite grejer så kan man börja spela på marginalerna. Till exempel så är det väldigt få som gör en "zero dosage", mycket för att det är en ganska icke kommersiell stil, men också för att det är väldigt viktigt att man har bra frukt då skavanker syns väldigt tydligt.

Jag tycker exempelvis att jag upplevt att bille har blivit betydligt sötare de senaste åren, och jag tyckte att trenden började då de bytte etikett på standardvinet! Ny slick etikett och ny slick smak, för att passa den slicke konsumenten.
Stämmer, jag tycker även att deras rosé blivit lite slibbig.
Det var en stor favorit som husbubbel för 5 år sedan.
 

Keen

slan
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Gränser för att få kalla en skumpa för torr är 14g socker/liter, många ligger runt 8g, men när man är tvungen att dölja lite grejer så kan man börja spela på marginalerna. Till exempel så är det väldigt få som gör en "zero dosage", mycket för att det är en ganska icke kommersiell stil, men också för att det är väldigt viktigt att man har bra frukt då skavanker syns väldigt tydligt.

Jag tycker exempelvis att jag upplevt att bille har blivit betydligt sötare de senaste åren, och jag tyckte att trenden började då de bytte etikett på standardvinet! Ny slick etikett och ny slick smak, för att passa den slicke konsumenten.

Ja, det borde ju passa oss svenskar som alltid ska dumma ner saker för den stora massan. :mad: Hata folket!
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Keen skrev:
Ja, det borde ju passa oss svenskar som alltid ska dumma ner saker för den stora massan. :mad: Hata folket!

Njae, även om man alltid ska klanka ned på massan så tror jag inte att det är riktigt rätt i det här fallet. Jag tror nog mer att det är ett led i en global strategi. Tyvärr.
 

Keen

slan
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Njae, även om man alltid ska klanka ned på massan så tror jag itne att det är riktigt rätt i det här fallet. Jag tror nog mer att det är ett led i en global strategi. Tyvärr.

Iofs, men anledning är ju som du säger att nå en så stor målgrupp som möjligt, och när man ska passa så många som möjligt så blir det ju onekligen en nerdumning. Så visst, det är kanske inte folkets fel direkt, utan en strategi från oben så att säga. Men man kan ju hoppas att LVHM håller t.ex. Krug så pass exklusivt som möjligt och inte urvattnar varumärket för att nå en bredare målgrupp.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Keen skrev:
Iofs, men anledning är ju som du säger att nå en så stor målgrupp som möjligt, och när man ska passa så många som möjligt så blir det ju onekligen en nerdumning. Så visst, det är kanske inte folkets fel direkt, utan en strategi från oben så att säga. Men man kan ju hoppas att LVHM håller t.ex. Krug så pass exklusivt som möjligt och inte urvattnar varumärket för att nå en bredare målgrupp.

Jag tror nog att de håller sig från att labborera för mycket med Krug, det skulle ju vara suspekt om man ska börja med att lansera ohemula prestigmärken för 30.000 spänn flaskan (Clos d'Ambonnay) för att sen dra ner på kvalitén på "standarden". Jag tror dock att vi kommer att få se vidare prisökningar i framtiden.
 

anders

Medlem
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Krug GC har ju alltid haft en ordentlig syra, speciellt när den är ung så kan den vara väldigt snipig faktiskt!

Det jag störde mig på var att syran inte på något vis harmonierade med de övriga komponenterna i vinet. Det var först till en "grillad" pilgrimsmussla som jag upplevde att syran balanserades och harmoni uppstod.

Krug skrev:
Kan det ha berott på att den första skumpan du provade har en högre dosage som gjorde att du tyckte att Krugen var för "syrlig"?

Om den hade högre dosage låter jag vara osvuret. Jag upplevde i alla fall ingen påträngande sötma utan den var mer rund och trevlig i frukten och detta balanserade syran på ett bra sätt. Om detta sedan åstakommits med hjälp av lite mer socker i dosagen så var det i alla fall inget som störde. Det kan påpekas att det fanns en klart markerad syra här också, men som sagt den balanserades fint. Den hade tillräckligt bra syra för att utgöra en snygg matchning mot en marbre på lax. (Jag låter det vara osvuret om 'marbre' är en vedertagen köksterm, det var det ordet som användes i menyn. Jag gissar att 'marbre', som är franska för marmor, syftar på att terrinen består av olika små sektioner, dvs det blir en "marmorering" av utseendet. Jag har inte stött på ordet tidigare i menyer men det finns kanske någon som kan bekräfta min teori.)
Det var alltså en terrin med laxskivor ingjutna i gele och till denna en liten bit "grillad" pilgrimsmussla.

Krug88 skrev:
Jag brukar köpa på mig lite NV och låta dem ligga ett antal år innan jag knäcker dem.
Har lagt undan både flaskor och magnum, då jag inte är helt tokig i de nysläppta buteljerna.

Kan vara knepet. Du och Krug får sätta er en kväll och kolla läget. Ska jag genomföra samma experiment så tar det några år innan jag kan leverera svaret. :D
 
SV: Orolig över Krug

anders, jag hoppas verkligen att dina farhågor om Krug besannas, men visst, med tanke på att LVHM har köpt upp den och att LVHMs övriga champagnemärken lämnar en del i övrigt att önska, så finns ändå lite skäl till den oro du beskriver. Det vore verkligen sorgligt om champagnes i mitt och många andras tycke allra bästa hus drogs ner i Moet-träsket. Det återstår att se om LVHM har vett på att låta Krug-familjen köra sitt eget race ifred.
Men även om jag upplevde att Krug, Grande Cuvee hade hög syra senaste gången jag drack vinet för c.a. en månad sedan så var det inget jag störde mig på. Än så länge tycker jag det är alldeles för tidigt för att säga att Krug håller på att tappa. Och någon sötma för att dölja fel fanns verkligen inte.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Darth Angelus skrev:
anders, jag hoppas verkligen att dina farhågor om Krug besannas, men visst, med tanke på att LVHM har köpt upp den och att LVHMs övriga champagnemärken lämnar en del i övrigt att önska, så finns ändå lite skäl till den oro du beskriver. Det vore verkligen sorgligt om champagnes i mitt och många andras tycke allra bästa hus drogs ner i Moet-träsket. Det återstår att se om LVHM har vett på att låta Krug-familjen köra sitt eget race ifred.
Men även om jag upplevde att Krug, Grande Cuvee hade hög syra senaste gången jag drack vinet för c.a. en månad sedan så var det inget jag störde mig på. Än så länge tycker jag det är alldeles för tidigt för att säga att Krug håller på att tappa. Och någon sötma för att dölja fel fanns verkligen inte.

Jag tror nog att de hade börjat lite tidigare om de skulle "förstöra" Krug, de köpte ju företaget 1999 och familjen Krug har fortsatt kört det sedan dess! Den höga syran är helt enkelt en GC grej, och de är verkligen lagringsviner. Personligen tycker jag att de behöver minst 4-5 år för att lugna ner sig lite, speciellt de som är baserade i riktigt bra årgångar. Exempelvis så borde ju GC med 2005 bas komma ut snart, och det kan ju verkligen vara någonting att hålla ögonen öppna efter!
 

Krug88

Medlem
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Jag tror nog att de hade börjat lite tidigare om de skulle "förstöra" Krug, de köpte ju företaget 1999 och familjen Krug har fortsatt kört det sedan dess! Den höga syran är helt enkelt en GC grej, och de är verkligen lagringsviner. Personligen tycker jag att de behöver minst 4-5 år för att lugna ner sig lite, speciellt de som är baserade i riktigt bra årgångar. Exempelvis så borde ju GC med 2005 bas komma ut snart, och det kan ju verkligen vara någonting att hålla ögonen öppna efter!

CG ligger väl längre än så på flaska, är det inte 5 år sådär?
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Krug88 skrev:
CG ligger väl längre än så på flaska, är det inte 5 år sådär?

Ja, det kanske den gör. jag kommer banne mig inte ihåg. Jag bara antog att det var runt 3 - 4 år. Antingen får man börja stödhandla varje år från nu fram till 2012, eller så tar man reda på hur länge den ligger. Hmmm, ska nog kolla in i det här!

Ändå, GC men 05 bas borde ju vara gpd som satan!
 

Krug88

Medlem
SV: Orolig över Krug

Har inte koll på hur 05 är, vet däremot att 02 ska vara grymt.

Har än så länge bara handlat på mig Roederer BdB 02, men på måndag blir det förhoppningsvis 12-18 flaskor med Diebolt Fleur du Passion 02 också ;D
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

Krug88 skrev:
Har inte koll på hur 05 är, vet däremot att 02 ska vara grymt.

Har än så länge bara handlat på mig Roederer BdB 02, men på måndag blir det förhoppningsvis 12-18 flaskor med Diebolt Fleur du Passion 02 också ;D

05 är överjävlig. Ska vara minst lika bra som 1996.
 

anders

Medlem
SV: Orolig över Krug

Krug skrev:
Jag tror nog att de hade börjat lite tidigare om de skulle "förstöra" Krug, de köpte ju företaget 1999 och familjen Krug har fortsatt kört det sedan dess! Den höga syran är helt enkelt en GC grej, och de är verkligen lagringsviner.

Ok, jag tänker låta mig lugnas något av kommentarerna och utgå från att vi sysslade med pedofili. Jag kommer dock fortsätta hålla ett misstänksamt öga på GC för den händelse att min oro var befogad.

LVMH lär inte direkt beordra att Krug ska "förstöras". Det enda de gör är att skruva på avkastningskravet och sedan är det upp till Krugs ledning att avgöra hur pengarna ska genereras och där är ju ett knep att köpa billigare druvor (vet ej om Krug har egen täckning på druvmaterial).
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Orolig över Krug

anders skrev:
Ok, jag tänker låta mig lugnas något av kommentarerna och utgå från att vi sysslade med pedofili. Jag kommer dock fortsätta hålla ett misstänksamt öga på GC för den händelse att min oro var befogad.

LVMH lär inte direkt beordra att Krug ska "förstöras". Det enda de gör är att skruva på avkastningskravet och sedan är det upp till Krugs ledning att avgöra hur pengarna ska genereras och där är ju ett knep att köpa billigare druvor (vet ej om Krug har egen täckning på druvmaterial).

Jag har närt en ingenjör vid min barm....
 

Krug88

Medlem
SV: Orolig över Krug

Såg att de sålde Krug på halvflaska på Pontus, MED DEN GAMLA ETIKETTEN!
Hur gott kan inte det vara?
Måste vara minst 4 år...
 
Toppen