Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Passar på att slänga in en portfråga som jag klurat lite på förut.. Jag vet att åldern(20, 30 etc..) på en Tawny ska vara genomsnittsåldern på de ingående vinernas ålder men är det oavsett mängd? Dvs.. skulle man kunna slänga i 1 cl 40-årig i blandningen och resten 10-årig för att sen sälja den som 25-årig? (10+40 / 2)
 

Pomerol

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jos skrev:
Passar på att slänga in en portfråga som jag klurat lite på förut.. Jag vet att åldern(20, 30 etc..) på en Tawny ska vara genomsnittsåldern på de ingående vinernas ålder men är det oavsett mängd? Dvs.. skulle man kunna slänga i 1 cl 40-årig i blandningen och resten 10-årig för att sen sälja den som 25-årig? (10+40 / 2)

Nja, ålder på en tawnyport anger inte en genomsnittsåldern utan säger bara att den ska ha en karaktär av densamma. Alltså en 20 tawny Fonseca ska ha karaktär av en 20-årig tawny, vad som är i spelar mindre roll. Självklart kan man inte köra hur ung eller gammalt som helst, utan - just det - den ska ha karaktär av den ålder som står på flaskan. Antar att IVP sätter stopp för den som försöker ta genvägar...
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Pomerol skrev:
Nja, ålder på en tawnyport anger inte en genomsnittsåldern utan säger bara att den ska ha en karaktär av densamma. Alltså en 20 tawny Fonseca ska ha karaktär av en 20-årig tawny, vad som är i spelar mindre roll. Självklart kan man inte köra hur ung eller gammalt som helst, utan - just det - den ska ha karaktär av den ålder som står på flaskan. Antar att IVP sätter stopp för den som försöker ta genvägar...

Det där lät jäkligt flummigt... En 20-årig tawny ska ha en karaktär av 20-årig tawny? ???

Det får den väl bara om man har just 20-årig port i den...? ;)
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Hittade förresten denna på Wikipedia;

"When a Port is described as Tawny, without an indication of age, it is a basic blend of wood aged port that has spent at least seven years in barrels. Above this are Tawny with an indication of age which represent a blend of several vintages, with the average years "in wood" stated on the label. The official categories are 10, 20, 30 and over 40 years. For each category, the average age of the various vintage is at least that of the given category. It is also possible to produce an aged white port in the manner of a tawny, with a number of shippers now marketing 10 year old White Ports."

Är han helt ute och cyklar då..?
 

Guayabera

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Hur föredrar ni på forumet att dricka er tawny? Jag kör som port-gubbarna i Douro och dricker den helst lätt kyld.
 

Pomerol

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jos skrev:
Hittade förresten denna på Wikipedia;

"When a Port is described as Tawny, without an indication of age, it is a basic blend of wood aged port that has spent at least seven years in barrels. Above this are Tawny with an indication of age which represent a blend of several vintages, with the average years "in wood" stated on the label. The official categories are 10, 20, 30 and over 40 years. For each category, the average age of the various vintage is at least that of the given category. It is also possible to produce an aged white port in the manner of a tawny, with a number of shippers now marketing 10 year old White Ports."

Är han helt ute och cyklar då..?

Ja.

I vin- och spritsammanhang är man ju verkligen van att prata om miniålder. Det gäller ju allt från maltwhisky till cognacens VS, VSOP, Vo och XO. Det gäller från Spaniens crianza, reserva och gran reserva till...

När det gäller portvin kan man kanske dra vissa paralleller till ölen. Där kan en bryggare kalla sin överjästa öl för IPA eller brown ale eller vad han vill, han styrs inte av några lagar eller verk som kontrollerar detta. Däremot har konsumenten vissa förväntningar på just en brown ale. I just detta fall sneglar väl hembryggare och microbryggerier på Svenska hembryggarföreningen som tagit fram en detaljerad lista hur varje öltyp förväntas smaka. När det gäller portvin måste vinet först gå igenom IVP (Instituto do Vinho do Porto) och vinmakaren ansöker hos dem om att få göra t ex en vintage port. Om IVP inte tycker att vinet har tillräckligt hög kvalitet så kan det avgöras att det istället får bli en LBV.

Jag är ganska säker på min sak att en tawnyport inte styrs av miniålder eller medelålder utan att den ska ha karaktären av sin ålder. Flummigt? Ja. Det är Portugal. Men som en liten brasklapp: Jag har haft fel förr, kommer ha det igen. Om ingen på forumet kan bekräfta åldersreglerna när det gäller tawny kan jag leta rätt på en källhänvisning om så önskas.
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Pomerol skrev:
Ja.

I vin- och spritsammanhang är man ju verkligen van att prata om miniålder. Det gäller ju allt från maltwhisky till cognacens VS, VSOP, Vo och XO. Det gäller från Spaniens crianza, reserva och gran reserva till...

När det gäller portvin kan man kanske dra vissa paralleller till ölen. Där kan en bryggare kalla sin överjästa öl för IPA eller brown ale eller vad han vill, han styrs inte av några lagar eller verk som kontrollerar detta. Däremot har konsumenten vissa förväntningar på just en brown ale. I just detta fall sneglar väl hembryggare och microbryggerier på Svenska hembryggarföreningen som tagit fram en detaljerad lista hur varje öltyp förväntas smaka. När det gäller portvin måste vinet först gå igenom IVP (Instituto do Vinho do Porto) och vinmakaren ansöker hos dem om att få göra t ex en vintage port. Om IVP inte tycker att vinet har tillräckligt hög kvalitet så kan det avgöras att det istället får bli en LBV.

Jag är ganska säker på min sak att en tawnyport inte styrs av miniålder eller medelålder utan att den ska ha karaktären av sin ålder. Flummigt? Ja. Det är Portugal. Men som en liten brasklapp: Jag har haft fel förr, kommer ha det igen. Om ingen på forumet kan bekräfta åldersreglerna när det gäller tawny kan jag leta rätt på en källhänvisning om så önskas.

Tjaa... Det vore ju inte första gången en forummedlem här har rätt och en utomstående källa fel.. ;) Men jag har ju även hört det som wikipedia skriver så jag ska kolla med en vän som kan en del om detta också. Kom förresten på att det var när jag surrade med en importör på mat- och vinmässan i Älvsjö som jag blev itutad detta.
 

anders

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Pomerol har rätt.

Indicated Aged Tawny
As old is too nebulous a term, It is far easier to go for one that states an age. Only four ages may be mentioned on the label, 10, 20, 30 and Over 40 years. The ages stated are not minima; rather they indicate a typical style of the wine. In most cases, they will be an approximate weighted average of the ages of the component parts. The more complex wines have a greater range of ages included in the blend. The very best will have tiny quantities of very old wine added, just as a top chef will add seasoning to a dish.

http://www.portwinemagazine.com/tawny.htm
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

anders skrev:
Pomerol har rätt.
Indicated Aged Tawny
As old is too nebulous a term, It is far easier to go for one that states an age. Only four ages may be mentioned on the label, 10, 20, 30 and Over 40 years. The ages stated are not minima; rather they indicate a typical style of the wine. In most cases, they will be an approximate weighted average of the ages of the component parts. The more complex wines have a greater range of ages included in the blend. The very best will have tiny quantities of very old wine added, just as a top chef will add seasoning to a dish.

Jag antar att du menar tvärtom att Pomerol har fel?
 

anders

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jos skrev:
Hur menar du nu..?

Enkelt. Åldern som anges på etiketten är precis som Pomerol säger den karaktär som vinet har, alltså motsvarar t ex 20-årig tawny. Som texten anger så uppstår karaktären alltså genom att man blandar viner från olika årgångar. Som genom ett ödets nyck kommer den förväntade karaktären - i de flesta fall - att uppstå när det viktade genomsnittet på åldern på de ingående vinerna blir den förväntade karaktärsåldern. Med viktat genomsnitt menas att man tar hänsyn till den mängd (här milliliter) av varje mätvärde (här ålder) som tas med i resultatet (här slutblandningen). Så delsvaret på din ursprungliga fråga är alltså att ja, oftast uppstår den förväntade karaktären när man tar hänsyn till mängden av varje ingående årgång. MEN det är inte detta som avgör vad som står på etiketten. Det som står på etiketten beskriver uteslutande hur vinet förväntas smaka. Detta är en blandning där man precis som i Champagne försöker upprätthålla samma karaktär år efter är. Det kan alltså innebära att det viktade medelvärdet på åldern av vinet i flaskan är 17 ett år och 21 ett annat. Alltså precis som man i Champagne tillsätter olika mängder av äldre årgångar för att upprätthålla samma smak år efter år.
 

Elvis

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jag tror definitivt mer på experterna här i forumet, men jag slängde iväg ett mail till svenske importören av Graham's (Hjo Grosshandel AB) och fick det här svaret:

Tidsangivelserna för denna typ av Tawny Port anger hur många år vinet har legat på fat (534 liter) före buteljering.
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

anders skrev:
Enkelt. Åldern som anges på etiketten är precis som Pomerol säger den karaktär som vinet har, alltså motsvarar t ex 20-årig tawny. Som texten anger så uppstår karaktären alltså genom att man blandar viner från olika årgångar. Som genom ett ödets nyck kommer den förväntade karaktären - i de flesta fall - att uppstå när det viktade genomsnittet på åldern på de ingående vinerna blir den förväntade karaktärsåldern. Med viktat genomsnitt menas att man tar hänsyn till den mängd (här milliliter) av varje mätvärde (här ålder) som tas med i resultatet (här slutblandningen). Så delsvaret på din ursprungliga fråga är alltså att ja, oftast uppstår den förväntade karaktären när man tar hänsyn till mängden av varje ingående årgång. MEN det är inte detta som avgör vad som står på etiketten. Det som står på etiketten beskriver uteslutande hur vinet förväntas smaka. Detta är en blandning där man precis som i Champagne försöker upprätthålla samma karaktär år efter är. Det kan alltså innebära att det viktade medelvärdet på åldern av vinet i flaskan är 17 ett år och 21 ett annat. Alltså precis som man i Champagne tillsätter olika mängder av äldre årgångar för att upprätthålla samma smak år efter år.

"ungefärligt viktat genomsnitt av de ingånde komponenternas ålder" tolkar jag som det jag skrev från början. Och till viss del är det precis vad du skriver nu vilket gör att vi nu menar i princip samma sak. Dock säger en källa att det inte är ok att snittet är 17 om det ska stå 20 på flaskan.

Men här finns då svaret på min ursprungliga fråga; Nej, det går antagligen inte att ha en pytteskvätt 40 årig port och resten väldigt ung för att skriva ut 30 på flaskan då den alltså inte kommer att representera en 30-åring. :)
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Elvis skrev:
Jag tror definitivt mer på experterna här i forumet, men jag slängde iväg ett mail till svenske importören av Graham's (Hjo Grosshandel AB) och fick det här svaret:

Du får nog förtydliga din fråga ;)
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

anders skrev:
Nej, du ska fokusera på frasen

Fast där har du nog fel. Här menar författaren att man inte ska tro att det enbart är minst 40-årig port i flaskan utan den är som en 40 åring tack vare att en del av innehållet är långt äldre än 40 och en del är långt yngre vilket alltså gör att det ändock innehåller port som är klart yngre än årtalet på flaskan. Om du förstår vad jag menar.... :p
 

anders

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Jos skrev:
Fast där har du nog fel. Här menar författaren att man inte ska tro att det enbart är minst 40-årig port i flaskan utan den är som en 40 åring tack vare att en del av innehållet är långt äldre än 40 och en del är långt yngre vilket alltså gör att det ändock innehåller port som är klart yngre än årtalet på flaskan. Om du förstår vad jag menar.... :p

Din teori stämmer inte eftersom det står

The ages stated are not minima; rather they indicate a typical style of the wine. In most cases, they will be an approximate weighted average of the ages of the component parts.

Alltså det viktade medelvärdet kommer oftast att stämma med åldern på etiketten men inte alltid. Dessutom att notera är att det är det ungefärliga viktade medelvärdet vilket alltså innebär att det viktade medelvärdet oftast kommer att ligga i närheten av åldern som skrivs på etiketten.
 

Jos

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Kan lika gärna vara att det i de fall som inte är "most cases" så ska åldern ligga ovanför men ok, jag köper ditt resonemang :)
 

Pomerol

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Tyvärr har jag problem att hitta skriftliga källor. Jag möts ofta av den förenklade versionen (BIB-versionen) att det är medelåldern som anges. Varför är det så få vinböcker som går in på djupet?

Under en resa till Porto för ett par år sedan fick jag dock min versionen bekräftad. Dels av en representant från Taylor´s som ju även har Fonseca i sitt stall. De firmorna är väl de som satsat hårdast på tawny. Dels av Dominic Symington - Symington har ju bland andra Warre's, Dow's, Quinta do Vesuvio under sina armar - och han borde ju veta...

Men skriftliga källor är det desto svårare att hitta som sagt. Jag vet inte om det är till min fördel eller nackdel men den enda källan som jag hittade var Steffo Törnquist i boken Njut. Hur som helst, han förklarar det ganska bra:

"Beteckningarna heter '10', '20', '30' eller '40', det är dock inga exakta åldrar på vinet, utan just beteckningar på typ av tawny. Exakt som när en rollfigur är tänkt att vara 20 år, men också kan spelas av 15-åring med moget utseende eller 30-åring med barnsligt utseende."
 

Bubblaren

Medlem
SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp

Någon här tipsade om Taylor´s Quinta de Vargellas port, fick tag på 98:an. Minns inte om det var drickadax på den redan nu??
Köpte iaf ett par stycken som en delpresent till mig som fått nytt jobb ;D (imorgon ska det firas ordentligt ute på krogen).
 
Toppen