Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Provning av mogen vintage

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Så var det dags igen för en provning av mogen champagne. Arrangerad av @LarsW som tidigare förtjänstfull även anordnat en provning med mogen NV.

Mogen champagne är alltid gott men hur står sig vintage mot Göteborgsprestige? Särskilt intressant med tanke på prisutvecklingen samt att man (i alla fall jag) druckit betydligt färre antal flaskor mogen vintage än prestige genom åren.

6 flaskor blint varav en prestige var allt vi visste på förhand. Vi fick uppgift att ranka samtliga samt att pricka prestigen.

Jag hade sagt att jag skulle taktikrösta Bonnaire på allt för att få ett rätt men av någon anledning övergav jag den idén redan på förflaskan som var en Bonnaire Ver Sacrum (09-bas, deg 19?).:vägg: Övriga gissningar minns jag inte helt eftersom jag inte antecknat allt. När det gäller producenter hade jag i alla fall 0 rätt...

20230617_201442.jpg


Bollinger GA 95
Nötig med honung och blommor. Lite smörig smak och grym balans. Tyvärr en liten källarton som fick mig att misstänka korklagring. Kändes som en solklar 95a och anledningen till att jag inte gissade Bollinger var att ett annat vin också påminde om Bollinger.

Gosset Brabant Special Club 1996
Flor, persika och fikon. Bra syra och ren citrus, känns som en BdB. Gissar 96 och Mesnil, typ PP eller Guy Charlemagne har jag för mig. Rätt lam i sammanhanget.

Gosset Millésime 1999
Honung, popcorn och russin. Inte alls lika hög syra som en del andra men balanserad. Gissar 04 eller 95. @Ekdahl prickar årgången.

Pol Roger Vintage 1988
Honung, bröd och aprikos. Härligt balanserad och grym längd. Inte lika hög syra som vissa andra men magiskt god. Bollinger 95 eller 90?

Veuve Rare Vintage 1988
Påminner stilmässigt om Pollen men lite brödigare och även grillad citron. Skön och i perfekt mognadsfas, lång smak och lite mer kvardröjande syra. Toppar Pollen med en hårsmån och jag gissar att detta är prestigen eftersom den har allt och fortfarande håller ihop så väl. Kul för det här är ett av de första vinerna jag själv "upptäckte" tidigt. Köptes för ca 500 kr på SB och den var god redan vid släpp som var år 2008?

Pierre Gimonet Fleuron 1996
Mest citrus, har endast skrivit grillad citron med smak av citrus och ett krämigt avslut. Står att jag gissat Henriot CdE 95 i mina anteckningar men det förstår jag inte när jag läser noterna som talar för BdB... Tillsammans med Gosset Brabant den klart svagaste flaskan i flajten.

Min ranking:
  1. Veuve 1988
  2. Pol Roger 1988
  3. Gosset 1999
  4. GA 1995
  5. Gosset Brabant SC 1996
  6. Pierre Gimonet Fleuron 1996
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster) [antal prestigegissningar]
  1. Veuve 1988 - 11 p (3) [4]
  2. Pol Roger 1988 - 11 p (2) [2]
  3. Gosset 1999 - 20 p
  4. GA 1995 - 23 p (1)
  5. Gosset Brabant SC 1996 - 30 p
  6. Pierre Gimonet Fleuron 1996 - 31 p
Alla utom en gissade prestige på sitt förstarankade vin.

Alla viner var klart njutbara och ingen var trött men Special Cluben och Gimonet var klart akterseglade enligt mig. Intressant för det är vad jag hade gissat på förhand med. GA 95 liten negativ överraskning, för mig störde källarlukten, hade inte den varit där hade den kunnat slåss om förstaplats!

Slutsats 1: mogen champagne slår det mesta och är även det vinet som vinner mest på lagring vilket är lite märkligt eftersom bilden alltjämt är att det ska poppas direkt från hyllan.
Slutsats 2: bekräftat att Vintage står bra, både vad gäller kvalitet och lagringsduglighet.
Slutsats 3: köp vintage och lagra!
Slutsats 4: Special Club är sällan utmärkande och samma gäller Gimonet.
Slutsats 5: 1988!!!


Sedan gick vi på lite bonusflaskor där den ena var den första GC:n som släpptes mellan 1978 och 1982. Inga bubblor kvar och smakar mer som ett moget vitt vin men ack så gott om man inte är rädd för mognad.
 

buteljen

Medlem
Får man fråga varför du startat en egen tråd för detta och inte lägger noterna i vanliga champagnedrickartråden? *nyfiken* :)
 
  • Like
Reactions: Jos

FredrikC

Medlem
Kul provning!
Jag har en Pol Roger 88 med annan etikett. Någon som vet varför det gjorts två olika?
 

FredrikC

Medlem
Osäker, när skaffade du din flaska?
Jag vill minnas att jag köpte flaskan på plats hos Pol Roger 1999.
Vi har en (tyvärr urdrucken) jero med samma etikett.
Jag har två st 1990 med den vita etiketten. Såhär ser min 88 ut. Köpt för några månader sen på auktion.
20230704_192005.jpg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Får man fråga varför du startat en egen tråd för detta och inte lägger noterna i vanliga champagnedrickartråden? *nyfiken* :)
Av samma anledning att jag lagt Dompa, Krug, Flör dö Patjån, Salon och Orpalevertikaler samt 88, 95 och 96-horistontaler i egna trådar. Det vill säga unika provningar förtjänar egna trådar och inte beblandas och kontamineras av vardagsbubbel. Det är även lättare att hitta och söka på rubriker så det inte blir som Jon Fosse.
 

buteljen

Medlem
Av samma anledning att jag lagt Dompa, Krug, Flör dö Patjån, Salon och Orpalevertikaler samt 88, 95 och 96-horistontaler i egna trådar. Det vill säga unika provningar förtjänar egna trådar och inte beblandas och kontamineras av vardagsbubbel. Det är även lättare att hitta och söka på rubriker så det inte blir som Jon Fosse.
Ah, ok. Är det en rekommendation? Jag har lagt mina vertikaler i champagnetråden. Tycker tvärtom det är enklare om man bara söker i "idag dricker vi champagnetråden". Det blir otroligt många hits annars om man t.ex söker på "Winston" och inkluderar allt :). Men det är ju säkert en smaksak.
 
Last edited:
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ah, ok. Är det en rekommendation? Jag har lagt mina vertikaler i champagnetråden. Tycker tvärtom det är enklare om man bara söker i "idag dricker vi champagnetråden" blir otroligt många hits annars om man inkluderar allt :). Men det är ju säkert en smaksak.
Alla gör så klart vad de tycker är lämpligast.

Vet du om att du kan söka på enbart rubriker? Söker jag exempelvis på rubriker med "vertikal" och mitt namn så får jag snabbt fram det jag vill ha.:)
 

buteljen

Medlem
Alla gör så klart vad de tycker är lämpligast.

Vet du om att du kan söka på enbart rubriker? Söker jag exempelvis på rubriker med "vertikal" och mitt namn så får jag snabbt fram det jag vill ha.:)
Ja det vet jag, men brukar inte starta så många nya trådar. Brukar mest söka efter info om specifika viner jag är intresserad av som andra har provat och skrivit noter om (inte så mycket om vad jag själv skrivit) :).
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
@Crist(al)ian 77 , vad tycker du är optimalt antal deltagare när man har en specialprovning som denna med runt 10 flaskor som körs blint? Vad är max antal deltagare?
Jag tycker 6 är det optimala antalet om man ska kombinera det sociala med provning. Är man fler blir det lätt uppdelat socialt vilket ofta blir stökigare. Är man 6 kan alla komma till tals och så kan man även fylla på en runda utan problem.:D

Ska man bara prova ala munskänkarna kan man vara betydligt fler...
 

LarsW

Medlem
Lite sent på bollen men här är mina noter!
Mogen Vintage 2023-06-23

En provning jag sett fram mot att göra ett tag nu, särskilt efter ”Mogen NV-provningen” för snart två år sen. Inget annat tema än att det skulle vara ordentligt lagrad (alltså från förra årtusendet) vintage champagne och det var lite blandat som fanns kvar i källaren.

Som aperitif serverades Bonnaire Ver Sacrum (lagrad på korken) med Bas 2010 och deggad januari 2019.
God på alla sätt och kul att variera skumporna från Bonnaire men Variance är bättre.



Sen till provningen. Jag drack halvblint.

1)
Doft: Sherry + källare + kalk. Burkchampinjoner, metall och karamelliserat socker.
Smak: Mjuk, mogen, toffee, kola, smör och påtaglig ek.
Gissade Veuve Cliqcout 1988 på bas av alla mjuka smaker och burkchampinjonerna.
Rätt var Bollinger 1995.
Tokfel i mitt gissande redan från början. Ganska olik de Bolly -95 jag druckit tidigare i år och klart tröttare. Med det sagt en god champagne!

2)
Doft: Lite stum först, sen kommer äpplen och damm samt lite grillad citron.
Smak: Stram och lite kort eftersmak. Bra beska med citron och grapefrukt.
Gissade Gosset-Drabant.
Rätt var Gosset-Drabant Special club Cuvee Gabriel 1996.
Kommer inte ihåg när eller varför jag skaffade denna, har aldrig besökt Gosset-Drabant. Visste det var två 1996 i provningen och syran pekade mot det året och den andra -96 har jag druckit förut.

3)
Doft: Gräs, hav och äpplemos. Friska havsvindar.
Smak: Mogna äpplen, skaldjur. Pigga päron. Jättegod och fräsch! 🍐
Gissade Gosset då denna var typisk för deras vintage – de får en väldigt trevlig och frisk päronsmak med ålder och behåller en fräsch ton även med ordentlig ålder. Drack en -89 för inte så länge sedan och den var mycket lik (det var dock en magnum ska sägas).

4)
Doft: Ålder! Ostron-vatten och krossade skal. Hav! Sniffar-skumpa! Smörig svamp.
Smak: Mogen och majestätisk! Karamelliserad citron. Citrusskal. En eftersmak som vara en halv evighet. Buteljerad njutning! :cigarr:
Min första gissning var Pol Roger 1988, när det visade sig att vin nummer 1 var Bollyn ändrade jag mig och gissade Veuve Clicquot 1988…:stendumt:
Rätt var Pol Roger 1988.
FFS! När ska jag lära mig att lita på mitt första omdöme och inte ändra mig...?:vägg:

5)
Doft: Nötter. Kaffe. Hav. Grillad citron. Har skrivit Burgundisk.
Smak: Muskler + elegans + ALLT i kvadrat. Fantastisk! 😍
Gissade Bollinger 1995…
Rätt var Veuve Clicquot rare vintage 1988.
OK, visste att denna vara bra sedan tidigare men så här bra... poängmässigt tänker jag 96, bordeline 97, poäng. Verkligen en stor champagne.

6)
Doft: Också denna lite stum i början. Sen kommer det grönt gräs. Vitt godis och mynta.
Smak: Stram. Citron. Lite kort och sliter verkligen i sällskapet.
Gissade Gimonet Fleuron.
Rätt var Gimonet Fleuron 1996. Efter Gosset lättaste att sätta.
Ingen dålig skumpa men hade som sagt ingen chans den här gången.

thumbnail_20230618_155917.jpg




Bonusar!
7)
@kimnyblom hade med en god riesling som var perfa till maten.
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Böhlig Riesling 2014.
Urtypisk Riesling som klickade i alla boxar. Har inte skrivit ned några noter men var lite upptagen med maten tror jag….

8)
Doft: Knäck och grädde. Creme Brulée.
Smak: Mogen i kubik. Torkad frukt och Domino godis. En hint av kolsyra.
Gissade Bollinger och 70-/80-tal vill jag minnas…
Rätt var Krug Grande Cuvee med bas på 60- eller 70-talet. @Crist(al)ian 77 bidrag så klart!
Jättekul och fortfarande gott på riktigt om man har en fallenhet för mogen skumpa.

9)
Doft: Först björnklister + Humbo-färger. Plötsligt var jag tillbaka i tonåren och byggde flygplansmodeller! Sedan kom saffran och mer saffran + honung och allt annat som hör ihop med en sauternes.
Smak: Saffran, persika, annanas-spad och en trevlig syra. Grymt god och…. Kan inte läsa vad jag skrev sen…🥴
Gissade sauternes och 80--/90-tal mtp på syran.
Rätt var Château Coutet 1979 @feskhandlarn bidrag
Rasande välbevarad och i perfekt dricksfönster nu.

10)
Doft: Fläder och solsken!
Smak: Honung, Lichee och saffran med en fantastisk syra som håller styr på skeppet. Långt!
Var min flaska och uppenbar bredvid sauternen.
Rätt var Prüm Gracher Himmelreich Auslese 2009.
Kommer leva läääääänge men hur god som helst redan nu.

thumbnail_20230618_155749.jpg
 
Last edited:
Toppen