Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Vem kommer att komma ut som vin(n)are? Selosse eller Jacquesson? Det drar ihop sig till kanske en av årets bättre provningar,

På startfältet är två cuvéer, två BdN och fyra BdB och huvudtemat är naturligtvis Lieux-Dits. vem är mästaren, superodlaren från Avize eller husperfektionisterna från Dizy? Se fram mot lite roliga anteckningar

Jacquesson & Fils

2002 Millésime
2002 Dizy Corne Bautray
2002 Avize Champ Caïn
2002 Aÿ Vauzelle Terme

Jacques Selosse
V.O
Le Bout du Clos
La Côte Faron
Les Carelles
 

Elvis

Medlem
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Nästan elakt att berätta om provningen i förväg, men jag ser fram emot imorgon! ;)
 
Trådskapare
A
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Elvis skrev:
Nästan elakt att berätta om provningen i förväg, men jag ser fram emot imorgon! ;)
Inte min mening att vara elak, entusiastisk är bättre beskrivning
 

Keen

slan
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Anders Landström skrev:
Inte min mening att vara elak, entusiastisk är bättre beskrivning


Värsta jag hört, klart du vill vara elak! :eek:
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Önskar er en givande provning.
Tror Jacquesson drar det längsta strået ;D och att Le Bout du Clos, får ett hederspris!!
 

Elvis

Medlem
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme och Avize Champ Caïn var båda riktigt bra och antagligen de två viner som har högst potential, men igår var både Côte Faron och Les Carelles helt oemotståndliga.

Vi var sju som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:

1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)

Någon av de andra fyller säkert snart på med provningsanteckninar.
 
Trådskapare
A
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Elvis skrev:
Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme och Avize Champ Caïn var båda riktigt bra och antagligen de två viner som har högst potential, men igår var både Côte Faron och Les Carelles helt oemotståndliga.

Vi var sju som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:

1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)

Någon av de andra fyller säkert snart på med provningsanteckninar.
Riktigt trevlig provning, tack till alla som var där (vi var åtta, skönt att inte bara jag är trött idag :) ) och stort tack till Caviste som stod för lokalen samt CH som släpade glasen.

303407_10150710597451188_596746187_9671529_839274368_n.jpg
 
Trådskapare
A
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Igår tog provningen av Jacquesson - Selosse Lieux-Dits plats. Det var ett skönt gäng som träffades, alla med ett genuint intresse av champagne Stort tack till alla som delade med sig av sina surt förvärvade flaskor, tog med sig gåslever och ost samt framförallt tack till Caviste som upplät sin källare och till CH som släpade 75 glas från Göteborg till Stockholm.

Det var en av de intressantare provningar jag deltagit i. Att jämföra två så olika producenter kan verka konstigt men det var kul att följa hur konskvent vinerna uppförde sig från respektive producent.En av diskussionerna var att det skulle vara väldigt intressant att se hur vinerna skulle varit om Jacquesson och Selosse bytt druvor med varandra och gjort vinerna på sitt speciella sätt. Troligen hade Selosseparfymen och Jacquessons lite mer torra strama stil varit framträdande även då.

Vi delade upp vinerna i fyra flighter. Alla vinerna var degorgerade under 2011, förutom VO , i februari månad (2002 1 kvartalet 2011) så det var så lika förutsättningar som möjligt. Tråkigt nog levererade Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray inte. Jag har inte alltid gillat Jacquessons chardonnay från Dizy men så här i efterhand undrar jag om inte det var en defekt i vinet

För mig var den klara vinnaren Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme men det var ett jämnt lopp. Det är ju som sagt min smak så det finns nog andra synpunkter. Generellt så var Selosserna de som var gjorda för att dricka nu medans Jacquesson generellt kommer växa mycket på lagring, framförallt Avize Champ Caïn

Som Elvis skrev. Poängen blev:
Vi var åtta som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:

1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)

Flight 1:
Avsedd att skärpa smaklökarna. Två bra viner där dock Jacquessonen får kämpa lite för att hänga med. Som för de flesta andra kamperna, Selosse dricker nu, Jacquesson kommer växa mycket med lite mer tid i källaren.

Selosse VO (Version Originale) 100% Chardonnay från Avize, Cramant och Oger.. Dosage 1.5g. Vinet kommer från årgångarna 2002, 2003 2004 (enligt internet) degorgerad 24 juli 2011. Totalt görs runt 3000 flaskor. Tydligt chardonnay med friska gröna äpplen lite rostat bröd, mandel och blommor. Inte överdrivet oxiderad men det finns naturligtvis där. Mineraliteten tar dock en större plats i der här vinet än de andra Selosserna. Rik, nästan lite tjock smak som har en bra balans syra/frukt. Känns som det legat på ganska ny ek. Ett kralligt vin som någon sa. Just 2011 degorgeringen av detta vin har gett ett mer kraftfullt vin än jag kan komma ihåg tidigare.

Jacquesson & Fils 2002 Millésime.
Chardonnay från Avize (36%) , Chouilly (7%), Pinot Noir från Dizy (35%) , Aÿ (15%) , Mareuil-sur-Aÿ (7%). Degorgerad 1a kvartalet 2011. Dosage 3.5gr Naturligtvis i sällskapet det vinet på pappret som är svagast. Håller nog det högre än Dizy med reservation för eventuell defekt. Väldigt brödig, torr ton. Var kul att börja med detta då det klart satte Jacquessontonen. Ett lite skitigt vin, skitigt i postiv bemärkelse, röktoner, utvecklar lite godisaromer efter ett tag. En del choklad, mineraler och söta kryddor. Bra balans med syra och frukt, kanske lite stjälkig i smaken och en något kärv smak. Låg dosage vilket gör att alla nyanser av vinet kommer fram , både positivt och negativt. För prisklassen och i sammanhanget så tycker jag att det var ett bra vin för lagring i källaren.

Flight 2.
En helt annan klass på denna flight vilket kanske inte överraskar. En av de två bästa flighterna under kvällen och för de BdB fantaster vi hade med oss, troligen kvällens bästa. Charmören från Selosse ställdes mot ett stramt och krävande vin från Jacquesson

Selosse Les Carelles 100% Chardonnay, Le Mesnil. Från en kalkrik östsluttning. 2003-2004 vinbas med ca 3000 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Nog den mest förföriska av kvällens viner och troligen den bästa Les Caralles jag druckit. Mycket rundare, sötare doft, romrussin, honung tropiska frukter, allt levererat i en blommig korg av dofter. Bra om inte dominerande syra som inte alls är den hårda kalkrika som man är van vid från Le Mesnil. Mer avrundad, eken har integrerats bra och är säkert det som brytit av en del av syran. Fin fin mousse med en cramantliknande krämighet. Eftersmaken är lång och komplex med en smak som hänger kvar länge

Jacquesson 2002 Avize Champ Caïn. 100 % Chardonnay från en 1.3 hektar vingård som ligger nedanför kullen. Stockar från 1962. Intressant är om man tittar på kartan (tack Caviste) så borde detta läge inte vara idealt. 5.892 flaskor och 252 magnums producerade. Degorgerad den 9 februari 2011. Dosage 2gr Initialt stendamm, väldigt torr, sä näsan knöt ihop sig. Sedan med lite luft så öppnar ett helt annat vin upp sig. Ett elegant vin med mycket mineraler, skal från apelsiner, nötter och trevlig blommig ton Bra, fyllig ,komplex balanserad smak där syra ,, mousse och frukt idag samspelar på ett perfekt sätt. Ensamt hade det här vinet en extremt trevlig upplevelse och att det idag får slåss mot 6-7 andra stora vin gör att man kanske tappar lite av nyanserna. Det ska ligga i källaren och jag tror att när jag återvänder till det här vinet om 7-8 år så kommer jag att bli lyrisk.

Flight 3.
Av de tre huvudflighterna den klart svagaste vilket också syns i slutpoängen. Kanske inte en ideal parning men tanken var att cuvéen från Selosse (Richard Juhlin , Björnstierne Antonsson med flera, läs på innan ni anger att Le Bout du Clos är en ren BdN ;D ) skulle matchas mot ett vin som kommer från Dizy där Pinot även odlas i en viss grad, liknande Ambonnay

Selosse Le Bout du Clos
. 80% Pinot Noir 20% Chardonnay från Ambonnay. Druvorna är från 2004 och ca 2000 flaskor produceras. Degorgerad 21 februari 2011. Gyllengult vin med en tydlig oxidativ ton. Bakom den oxidativa tonen finns det ändå en stor grad av fräschör. Mycket kaffe och kakaotoner och samma romrussin som i de andra Selosse. Finns lite mineralitet och citrus som inte är helt tydligt Ambonnay. Bra krämig mousse , torkade frukter. Lite spretig och inte helt harmonisk. För mig kanske den svagaste av Selosserna. Blint hade jag nog inte placerat detta vin i Ambonnay

Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray 100% Chardonnay. 1 hektar vingård, högst upp på kullen, brant sluttning mot sydväst. Stockar från 1960. 4.684 flaskor och 306 magnum producerade. Degorgerad 9 februari 2011. Ingen dosage Initalt så känner jag en konstig spritig, stickig doft som jag inte kan placera. Några av de andra provarna säger Seltzer men det är något som bär alkoholen. Inte helt behagligt. Så här i efterhand undrar jag om vinet var helt korrekt eller om det var en smygdefekt. Vinet är iallafall det klart svagaste under kvällen. Jag har ju en flaska till och kanske ska öppna det. Vinet är iallafall ganska stelt, hårt och har en vass syra. Med stockar som är över 50 år hade jag förväntat mig lite mer kropp och bredd i det här vinet. Äpplen, citrus och mineraler dominerar doften (förutom stickigheten). Saknar lite frukten i smaken även om den finns där. Bra syra dock med en trevlig mousse. Vinet skulle definitivt mått bra av lite dosage. Så frågan är defekt eller svagt. Med 7 andra erfarna provare kanske vi skulle ha plockat upp en defekt men stickigheten hänger kvar i doftminnet för mig

Flight 4.
Aÿ mot Aÿ. Samma by, två filosofier. Det visade sig också i sammanställningen att de här vinerna föll de flesta i smaken. Poängmässigt dött lopp, två helt olika viner men vinerna som alla vill ha i källaren.

Selosse La Côte Faron. 100% Pinot Noir, Aÿ. Planterad på en brant sydslutning. 2003-2004 vinbas med ca 600 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Det här är bättre än förra flaskan jag drack.. Naturligtvis en liten oxidativ antydan men inte så dominerande. Kraftig fyllig doft. Kryddor, mörk röda mogna hallon och lite apelsinlikör. En lager av kräming mousse lyfter upp smakerna. Bra fyllig balanserad smak som ger vinet en tydligt karaktär ochj en lång mörk eftersmak. Av de tre Selosse Lieux-Dits så tror jag det här kommer utvecklas bäst i källaren

Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme. 100% Pinot Noir från 0.3 hektar stor vingård. Stockar från 1980. 1852 flaskor och 148 magnums producerade. Degorgerad 9 februari 2011. 2g dosage. En väldigt expressiv doft med mycket röda bär, anis blandat med en jordighet och mineralitet som både postitivt överraskar och förvånar. Elegant men ändå krafig smak som fyller upp munnen . En bred och rik smakflora. Doften utvecklas konstant under kvällen och i slutet när glaset är tomt hänger aromerna kvar på ett väldigt trevligt sätt. Troligen inte lika långlivat som vinet från Avize men ändock ett vin som kommer utvecklas ett antal år framåt. Klart min favorit och jag är glad att jag har några flaskor kvar.

Vi började och avslutade med lite bonusflaskor, 2004 Savart Millésime, 2002 Domaine de la Vougeraie Fete de Famille och Louis Roederer 1993 Cristal. Skriver rent anteckningar om de senare eller så får ni andra gärna fylla på
 

Keen

slan
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Lät fullkomligt magiskt! Tack för de utförliga anteckningarna!
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Anders Landström skrev:
Igår tog provningen av Jacquesson - Selosse Lieux-Dits plats. Det var ett skönt gäng som träffades, alla med ett genuint intresse av champagne Stort tack till alla som delade med sig av sina surt förvärvade flaskor, tog med sig gåslever och ost samt framförallt tack till Caviste som upplät sin källare och till CH som släpade 75 glas från Göteborg till Stockholm.

Det var en av de intressantare provningar jag deltagit i. Att jämföra två så olika producenter kan verka konstigt men det var kul att följa hur konskvent vinerna uppförde sig från respektive producent.En av diskussionerna var att det skulle vara väldigt intressant att se hur vinerna skulle varit om Jacquesson och Selosse bytt druvor med varandra och gjort vinerna på sitt speciella sätt. Troligen hade Selosseparfymen och Jacquessons lite mer torra strama stil varit framträdande även då.

Vi delade upp vinerna i fyra flighter. Alla vinerna var degorgerade under 2011, förutom VO , i februari månad (2002 1 kvartalet 2011) så det var så lika förutsättningar som möjligt. Tråkigt nog levererade Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray inte. Jag har inte alltid gillat Jacquessons chardonnay från Dizy men så här i efterhand undrar jag om inte det var en defekt i vinet

För mig var den klara vinnaren Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme men det var ett jämnt lopp. Det är ju som sagt min smak så det finns nog andra synpunkter. Generellt så var Selosserna de som var gjorda för att dricka nu medans Jacquesson generellt kommer växa mycket på lagring, framförallt Avize Champ Caïn

Som Elvis skrev. Poängen blev:
Vi var åtta som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:

1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)

Flight 1:
Avsedd att skärpa smaklökarna. Två bra viner där dock Jacquessonen får kämpa lite för att hänga med. Som för de flesta andra kamperna, Selosse dricker nu, Jacquesson kommer växa mycket med lite mer tid i källaren.

Selosse VO (Version Originale) 100% Chardonnay från Avize, Cramant och Oger.. Dosage 1.5g. Vinet kommer från årgångarna 2002, 2003 2004 (enligt internet) degorgerad 24 juli 2011. Totalt görs runt 3000 flaskor. Tydligt chardonnay med friska gröna äpplen lite rostat bröd, mandel och blommor. Inte överdrivet oxiderad men det finns naturligtvis där. Mineraliteten tar dock en större plats i der här vinet än de andra Selosserna. Rik, nästan lite tjock smak som har en bra balans syra/frukt. Känns som det legat på ganska ny ek. Ett kralligt vin som någon sa. Just 2011 degorgeringen av detta vin har gett ett mer kraftfullt vin än jag kan komma ihåg tidigare.

Jacquesson & Fils 2002 Millésime.
Chardonnay från Avize (36%) , Chouilly (7%), Pinot Noir från Dizy (35%) , Aÿ (15%) , Mareuil-sur-Aÿ (7%). Degorgerad 1a kvartalet 2011. Dosage 3.5gr Naturligtvis i sällskapet det vinet på pappret som är svagast. Håller nog det högre än Dizy med reservation för eventuell defekt. Väldigt brödig, torr ton. Var kul att börja med detta då det klart satte Jacquessontonen. Ett lite skitigt vin, skitigt i postiv bemärkelse, röktoner, utvecklar lite godisaromer efter ett tag. En del choklad, mineraler och söta kryddor. Bra balans med syra och frukt, kanske lite stjälkig i smaken och en något kärv smak. Låg dosage vilket gör att alla nyanser av vinet kommer fram , både positivt och negativt. För prisklassen och i sammanhanget så tycker jag att det var ett bra vin för lagring i källaren.

Flight 2.
En helt annan klass på denna flight vilket kanske inte överraskar. En av de två bästa flighterna under kvällen och för de BdB fantaster vi hade med oss, troligen kvällens bästa. Charmören från Selosse ställdes mot ett stramt och krävande vin från Jacquesson

Selosse Les Carelles 100% Chardonnay, Le Mesnil. Från en kalkrik östsluttning. 2003-2004 vinbas med ca 3000 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Nog den mest förföriska av kvällens viner och troligen den bästa Les Caralles jag druckit. Mycket rundare, sötare doft, romrussin, honung tropiska frukter, allt levererat i en blommig korg av dofter. Bra om inte dominerande syra som inte alls är den hårda kalkrika som man är van vid från Le Mesnil. Mer avrundad, eken har integrerats bra och är säkert det som brytit av en del av syran. Fin fin mousse med en cramantliknande krämighet. Eftersmaken är lång och komplex med en smak som hänger kvar länge

Jacquesson 2002 Avize Champ Caïn. 100 % Chardonnay från en 1.3 hektar vingård som ligger nedanför kullen. Stockar från 1962. Intressant är om man tittar på kartan (tack Caviste) så borde detta läge inte vara idealt. 5.892 flaskor och 252 magnums producerade. Degorgerad den 9 februari 2011. Dosage 2gr Initialt stendamm, väldigt torr, sä näsan knöt ihop sig. Sedan med lite luft så öppnar ett helt annat vin upp sig. Ett elegant vin med mycket mineraler, skal från apelsiner, nötter och trevlig blommig ton Bra, fyllig ,komplex balanserad smak där syra ,, mousse och frukt idag samspelar på ett perfekt sätt. Ensamt hade det här vinet en extremt trevlig upplevelse och att det idag får slåss mot 6-7 andra stora vin gör att man kanske tappar lite av nyanserna. Det ska ligga i källaren och jag tror att när jag återvänder till det här vinet om 7-8 år så kommer jag att bli lyrisk.

Flight 3.
Av de tre huvudflighterna den klart svagaste vilket också syns i slutpoängen. Kanske inte en ideal parning men tanken var att cuvéen från Selosse (Richard Juhlin , Björnstierne Antonsson med flera, läs på innan ni anger att Le Bout du Clos är en ren BdN ;D ) skulle matchas mot ett vin som kommer från Dizy där Pinot även odlas i en viss grad, liknande Ambonnay

Selosse Le Bout du Clos
. 80% Pinot Noir 20% Chardonnay från Ambonnay. Druvorna är från 2004 och ca 2000 flaskor produceras. Degorgerad 21 februari 2011. Gyllengult vin med en tydlig oxidativ ton. Bakom den oxidativa tonen finns det ändå en stor grad av fräschör. Mycket kaffe och kakaotoner och samma romrussin som i de andra Selosse. Finns lite mineralitet och citrus som inte är helt tydligt Ambonnay. Bra krämig mousse , torkade frukter. Lite spretig och inte helt harmonisk. För mig kanske den svagaste av Selosserna. Blint hade jag nog inte placerat detta vin i Ambonnay

Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray 100% Chardonnay. 1 hektar vingård, högst upp på kullen, brant sluttning mot sydväst. Stockar från 1960. 4.684 flaskor och 306 magnum producerade. Degorgerad 9 februari 2011. Ingen dosage Initalt så känner jag en konstig spritig, stickig doft som jag inte kan placera. Några av de andra provarna säger Seltzer men det är något som bär alkoholen. Inte helt behagligt. Så här i efterhand undrar jag om vinet var helt korrekt eller om det var en smygdefekt. Vinet är iallafall det klart svagaste under kvällen. Jag har ju en flaska till och kanske ska öppna det. Vinet är iallafall ganska stelt, hårt och har en vass syra. Med stockar som är över 50 år hade jag förväntat mig lite mer kropp och bredd i det här vinet. Äpplen, citrus och mineraler dominerar doften (förutom stickigheten). Saknar lite frukten i smaken även om den finns där. Bra syra dock med en trevlig mousse. Vinet skulle definitivt mått bra av lite dosage. Så frågan är defekt eller svagt. Med 7 andra erfarna provare kanske vi skulle ha plockat upp en defekt men stickigheten hänger kvar i doftminnet för mig

Flight 4.
Aÿ mot Aÿ. Samma by, två filosofier. Det visade sig också i sammanställningen att de här vinerna föll de flesta i smaken. Poängmässigt dött lopp, två helt olika viner men vinerna som alla vill ha i källaren.

Selosse La Côte Faron. 100% Pinot Noir, Aÿ. Planterad på en brant sydslutning. 2003-2004 vinbas med ca 600 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Det här är bättre än förra flaskan jag drack.. Naturligtvis en liten oxidativ antydan men inte så dominerande. Kraftig fyllig doft. Kryddor, mörk röda mogna hallon och lite apelsinlikör. En lager av kräming mousse lyfter upp smakerna. Bra fyllig balanserad smak som ger vinet en tydligt karaktär ochj en lång mörk eftersmak. Av de tre Selosse Lieux-Dits så tror jag det här kommer utvecklas bäst i källaren

Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme. 100% Pinot Noir från 0.3 hektar stor vingård. Stockar från 1980. 1852 flaskor och 148 magnums producerade. Degorgerad 9 februari 2011. 2g dosage. En väldigt expressiv doft med mycket röda bär, anis blandat med en jordighet och mineralitet som både postitivt överraskar och förvånar. Elegant men ändå krafig smak som fyller upp munnen . En bred och rik smakflora. Doften utvecklas konstant under kvällen och i slutet när glaset är tomt hänger aromerna kvar på ett väldigt trevligt sätt. Troligen inte lika långlivat som vinet från Avize men ändock ett vin som kommer utvecklas ett antal år framåt. Klart min favorit och jag är glad att jag har några flaskor kvar.

Vi började och avslutade med lite bonusflaskor, 2004 Savart Millésime, 2002 Domaine de la Vougeraie Fete de Famille och Louis Roederer 1993 Cristal. Skriver rent anteckningar om de senare eller så får ni andra gärna fylla på
Tack för så utförlig anteckning. Mycket intressant läsning! :)
 

Silenos

Medlem
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Tack för intressanta noteringar! Selosse är ju som alla vet hett eftertraktad, men hur är det med de prövade Jacquesson-flaskorna? Är de också svåra och dyra att få tag på?
 
Trådskapare
A
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Som Moos skrev,några av de Jacquessons som provades finns på Systembolagen. 2002 Millésime är dock slut (du kan alltid prova att kontakta Vinovum och höra om de har några kvar.)

http://www.vingruppen.se/Vinovum/Forsal ... delningen/

2002 Aÿ Vauzelle Terme har inte sålts på Systemet. Du kan försöka utomlands men det är ett vin som kan vara svårt att få tag i.
 

CH

Medlem
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Bra anteckningar och en väldigt trevlig provning. Stort tack till alla som var med och gjorde den möjlig.
Märker att du saknade en Henriot Rose Noire som bonus på slutet.
 

Elvis

Medlem
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Utmärkta anteckningar som vanligt, Anders!

Jag tror inte att Jacquesson Dizy Corne Bautray var defekt, men jag håller med om det var ett svagt vin. Jag tyckte även att Selosse Le Bout du Clos var svagt - jag håller både VO:n och vanliga Jacquesson 2002 högre än dessa.

Annars tycker jag att de övriga vingårdsviner från Jacquesson imponerade stort, inte minst vad gäller lagringspotentialen.
 
Trådskapare
A
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

CH skrev:
Bra anteckningar och en väldigt trevlig provning. Stort tack till alla som var med och gjorde den möjlig.
Märker att du saknade en Henriot Rose Noire som bonus på slutet.
Korrekt, av någon konstig anledning skrev jag ingen anteckning om den eller så glömde jag pappret. Tack för den iallafall CH

Elvis skrev:
Jag tror inte att Jacquesson Dizy Corne Bautray var defekt, men jag håller med om det var ett svagt vin. Jag tyckte även att Selosse Le Bout du Clos var svagt - jag håller både VO:n och vanliga Jacquesson 2002 högre än dessa.

Annars tycker jag att de övriga vingårdsviner från Jacquesson imponerade stort, inte minst vad gäller lagringspotentialen.
Kanske inte men då var det en väldigt svag flaska. Det borde inte vara så. Varför jag har en svag misstanke är att jag antecknade att det var ett lätt stickig doft..

Håller helt med att både Avize och Aÿ från Jacquesson bör ha en bra resa framför sig.
 
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

vintomas skrev:
Nu har jag tagit mig i kragen och lagt upp mina intryck + lite funderingar/svammel runtomkring på min blogg:

http://vintomas.wordpress.com/2012/04/2 ... hampagner/

Tack Tomas för ett läsvärt inlägg från en mycket trevlig provning - och stort tack till alla övriga inblandade för viner, glas och källare!

Håller till råga på allt med om merparten av ditt avslutande "svammel" avseende betydelsen av vinhantverk vs terroir - det är sällan detta framgått så väl som vid denna provning. ;)
 
SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits

Anders Landström skrev:
Igår tog provningen av Jacquesson - Selosse Lieux-Dits plats. Det var ett skönt gäng som träffades, alla med ett genuint intresse av champagne Stort tack till alla som delade med sig av sina surt förvärvade flaskor, tog med sig gåslever och ost samt framförallt tack till Caviste som upplät sin källare och till CH som släpade 75 glas från Göteborg till Stockholm.

Det var en av de intressantare provningar jag deltagit i. Att jämföra två så olika producenter kan verka konstigt men det var kul att följa hur konskvent vinerna uppförde sig från respektive producent.En av diskussionerna var att det skulle vara väldigt intressant att se hur vinerna skulle varit om Jacquesson och Selosse bytt druvor med varandra och gjort vinerna på sitt speciella sätt. Troligen hade Selosseparfymen och Jacquessons lite mer torra strama stil varit framträdande även då.

Vi delade upp vinerna i fyra flighter. Alla vinerna var degorgerade under 2011, förutom VO , i februari månad (2002 1 kvartalet 2011) så det var så lika förutsättningar som möjligt. Tråkigt nog levererade Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray inte. Jag har inte alltid gillat Jacquessons chardonnay från Dizy men så här i efterhand undrar jag om inte det var en defekt i vinet

För mig var den klara vinnaren Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme men det var ett jämnt lopp. Det är ju som sagt min smak så det finns nog andra synpunkter. Generellt så var Selosserna de som var gjorda för att dricka nu medans Jacquesson generellt kommer växa mycket på lagring, framförallt Avize Champ Caïn

Som Elvis skrev. Poängen blev:
Vi var åtta som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:

1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)

Flight 1:
Avsedd att skärpa smaklökarna. Två bra viner där dock Jacquessonen får kämpa lite för att hänga med. Som för de flesta andra kamperna, Selosse dricker nu, Jacquesson kommer växa mycket med lite mer tid i källaren.

Selosse VO (Version Originale) 100% Chardonnay från Avize, Cramant och Oger.. Dosage 1.5g. Vinet kommer från årgångarna 2002, 2003 2004 (enligt internet) degorgerad 24 juli 2011. Totalt görs runt 3000 flaskor. Tydligt chardonnay med friska gröna äpplen lite rostat bröd, mandel och blommor. Inte överdrivet oxiderad men det finns naturligtvis där. Mineraliteten tar dock en större plats i der här vinet än de andra Selosserna. Rik, nästan lite tjock smak som har en bra balans syra/frukt. Känns som det legat på ganska ny ek. Ett kralligt vin som någon sa. Just 2011 degorgeringen av detta vin har gett ett mer kraftfullt vin än jag kan komma ihåg tidigare.

Jacquesson & Fils 2002 Millésime.
Chardonnay från Avize (36%) , Chouilly (7%), Pinot Noir från Dizy (35%) , Aÿ (15%) , Mareuil-sur-Aÿ (7%). Degorgerad 1a kvartalet 2011. Dosage 3.5gr Naturligtvis i sällskapet det vinet på pappret som är svagast. Håller nog det högre än Dizy med reservation för eventuell defekt. Väldigt brödig, torr ton. Var kul att börja med detta då det klart satte Jacquessontonen. Ett lite skitigt vin, skitigt i postiv bemärkelse, röktoner, utvecklar lite godisaromer efter ett tag. En del choklad, mineraler och söta kryddor. Bra balans med syra och frukt, kanske lite stjälkig i smaken och en något kärv smak. Låg dosage vilket gör att alla nyanser av vinet kommer fram , både positivt och negativt. För prisklassen och i sammanhanget så tycker jag att det var ett bra vin för lagring i källaren.

Flight 2.
En helt annan klass på denna flight vilket kanske inte överraskar. En av de två bästa flighterna under kvällen och för de BdB fantaster vi hade med oss, troligen kvällens bästa. Charmören från Selosse ställdes mot ett stramt och krävande vin från Jacquesson

Selosse Les Carelles 100% Chardonnay, Le Mesnil. Från en kalkrik östsluttning. 2003-2004 vinbas med ca 3000 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Nog den mest förföriska av kvällens viner och troligen den bästa Les Caralles jag druckit. Mycket rundare, sötare doft, romrussin, honung tropiska frukter, allt levererat i en blommig korg av dofter. Bra om inte dominerande syra som inte alls är den hårda kalkrika som man är van vid från Le Mesnil. Mer avrundad, eken har integrerats bra och är säkert det som brytit av en del av syran. Fin fin mousse med en cramantliknande krämighet. Eftersmaken är lång och komplex med en smak som hänger kvar länge

Jacquesson 2002 Avize Champ Caïn. 100 % Chardonnay från en 1.3 hektar vingård som ligger nedanför kullen. Stockar från 1962. Intressant är om man tittar på kartan (tack Caviste) så borde detta läge inte vara idealt. 5.892 flaskor och 252 magnums producerade. Degorgerad den 9 februari 2011. Dosage 2gr Initialt stendamm, väldigt torr, sä näsan knöt ihop sig. Sedan med lite luft så öppnar ett helt annat vin upp sig. Ett elegant vin med mycket mineraler, skal från apelsiner, nötter och trevlig blommig ton Bra, fyllig ,komplex balanserad smak där syra ,, mousse och frukt idag samspelar på ett perfekt sätt. Ensamt hade det här vinet en extremt trevlig upplevelse och att det idag får slåss mot 6-7 andra stora vin gör att man kanske tappar lite av nyanserna. Det ska ligga i källaren och jag tror att när jag återvänder till det här vinet om 7-8 år så kommer jag att bli lyrisk.

Flight 3.
Av de tre huvudflighterna den klart svagaste vilket också syns i slutpoängen. Kanske inte en ideal parning men tanken var att cuvéen från Selosse (Richard Juhlin , Björnstierne Antonsson med flera, läs på innan ni anger att Le Bout du Clos är en ren BdN ;D ) skulle matchas mot ett vin som kommer från Dizy där Pinot även odlas i en viss grad, liknande Ambonnay

Selosse Le Bout du Clos
. 80% Pinot Noir 20% Chardonnay från Ambonnay. Druvorna är från 2004 och ca 2000 flaskor produceras. Degorgerad 21 februari 2011. Gyllengult vin med en tydlig oxidativ ton. Bakom den oxidativa tonen finns det ändå en stor grad av fräschör. Mycket kaffe och kakaotoner och samma romrussin som i de andra Selosse. Finns lite mineralitet och citrus som inte är helt tydligt Ambonnay. Bra krämig mousse , torkade frukter. Lite spretig och inte helt harmonisk. För mig kanske den svagaste av Selosserna. Blint hade jag nog inte placerat detta vin i Ambonnay

Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray 100% Chardonnay. 1 hektar vingård, högst upp på kullen, brant sluttning mot sydväst. Stockar från 1960. 4.684 flaskor och 306 magnum producerade. Degorgerad 9 februari 2011. Ingen dosage Initalt så känner jag en konstig spritig, stickig doft som jag inte kan placera. Några av de andra provarna säger Seltzer men det är något som bär alkoholen. Inte helt behagligt. Så här i efterhand undrar jag om vinet var helt korrekt eller om det var en smygdefekt. Vinet är iallafall det klart svagaste under kvällen. Jag har ju en flaska till och kanske ska öppna det. Vinet är iallafall ganska stelt, hårt och har en vass syra. Med stockar som är över 50 år hade jag förväntat mig lite mer kropp och bredd i det här vinet. Äpplen, citrus och mineraler dominerar doften (förutom stickigheten). Saknar lite frukten i smaken även om den finns där. Bra syra dock med en trevlig mousse. Vinet skulle definitivt mått bra av lite dosage. Så frågan är defekt eller svagt. Med 7 andra erfarna provare kanske vi skulle ha plockat upp en defekt men stickigheten hänger kvar i doftminnet för mig

Flight 4.
Aÿ mot Aÿ. Samma by, två filosofier. Det visade sig också i sammanställningen att de här vinerna föll de flesta i smaken. Poängmässigt dött lopp, två helt olika viner men vinerna som alla vill ha i källaren.

Selosse La Côte Faron. 100% Pinot Noir, Aÿ. Planterad på en brant sydslutning. 2003-2004 vinbas med ca 600 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Det här är bättre än förra flaskan jag drack.. Naturligtvis en liten oxidativ antydan men inte så dominerande. Kraftig fyllig doft. Kryddor, mörk röda mogna hallon och lite apelsinlikör. En lager av kräming mousse lyfter upp smakerna. Bra fyllig balanserad smak som ger vinet en tydligt karaktär ochj en lång mörk eftersmak. Av de tre Selosse Lieux-Dits så tror jag det här kommer utvecklas bäst i källaren

Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme. 100% Pinot Noir från 0.3 hektar stor vingård. Stockar från 1980. 1852 flaskor och 148 magnums producerade. Degorgerad 9 februari 2011. 2g dosage. En väldigt expressiv doft med mycket röda bär, anis blandat med en jordighet och mineralitet som både postitivt överraskar och förvånar. Elegant men ändå krafig smak som fyller upp munnen . En bred och rik smakflora. Doften utvecklas konstant under kvällen och i slutet när glaset är tomt hänger aromerna kvar på ett väldigt trevligt sätt. Troligen inte lika långlivat som vinet från Avize men ändock ett vin som kommer utvecklas ett antal år framåt. Klart min favorit och jag är glad att jag har några flaskor kvar.

Vi började och avslutade med lite bonusflaskor, 2004 Savart Millésime, 2002 Domaine de la Vougeraie Fete de Famille och Louis Roederer 1993 Cristal. Skriver rent anteckningar om de senare eller så får ni andra gärna fylla på

Ja, finns ju inte speciellt mycket att tillägga efter detta - tack, Anders :) - mer än att jag är fortsatt lite tveksam till Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray som jag misstänker smakar precis så här för tillfället... Huruvida den kommer att utvecklas till något roligare återstår att se - tills dess bör onekligen den mycket speciella Seltzer-spritzen har vädrats ur!
 
Toppen