Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Har både GA 99 och 02 men slås av eftertankens kranka blekhet efter
att ha druckit en Mas de Boislauzon igår kväll till en biff. Ett lite mulligare
rödtjut, som denna, passar nog bra till köttbullarna, prinskorven och skinkan
men sillen och gravlaxen kommer nog få vinet att smaka bleckplåt.
Julbordet är ju en stor röra av olika rätter så i sanningens namn så är nog
en riktigt besk lager det enda som funkar genomgående.
Vilket inte hindrar att vi kan dricka lite champagne som aperitif.
Flera sorters vin är väl bäst, Riesling till laxen, Champagne innan (och efter), CdP till köttet, port till osten. Eller så undviker man julbord, funkar också :)

God Jul iallafall får man önska
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Har både GA 99 och 02 men slås av eftertankens kranka blekhet efter
att ha druckit en Mas de Boislauzon igår kväll till en biff. Ett lite mulligare
rödtjut, som denna, passar nog bra till köttbullarna, prinskorven och skinkan
men sillen och gravlaxen kommer nog få vinet att smaka bleckplåt.
Julbordet är ju en stor röra av olika rätter så i sanningens namn så är nog
en riktigt besk lager det enda som funkar genomgående.
Vilket inte hindrar att vi kan dricka lite champagne som aperitif.
Flera sorters vin är väl bäst, Riesling till laxen, Champagne innan (och efter), CdP till köttet, port till osten. Eller så undviker man julbord, funkar också :)

God Jul iallafall får man önska

Ja tänk när den dagen kommer, när man själv får bestämma, och man kan skippa delar av julbordet. Undra om det då inte blir ett "Skaljulbord" hos mig OCH bara champagne!

Nu får jag lösa det med att börja med tydlig havsdel ackompanjerad av champagne och sedan infinna mig i det tradionella småvarma och öl eller must.

God Jul till er alla här på Finewines.se
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Har både GA 99 och 02 men slås av eftertankens kranka blekhet efter
att ha druckit en Mas de Boislauzon igår kväll till en biff. Ett lite mulligare
rödtjut, som denna, passar nog bra till köttbullarna, prinskorven och skinkan
men sillen och gravlaxen kommer nog få vinet att smaka bleckplåt.
Julbordet är ju en stor röra av olika rätter så i sanningens namn så är nog
en riktigt besk lager det enda som funkar genomgående.
Vilket inte hindrar att vi kan dricka lite champagne som aperitif.
Flera sorters vin är väl bäst, Riesling till laxen, Champagne innan (och efter), CdP till köttet, port till osten. Eller så undviker man julbord, funkar också :)

God Jul iallafall får man önska

Ja tänk när den dagen kommer, när man själv får bestämma, och man kan skippa delar av julbordet. Undra om det då inte blir ett "Skaljulbord" hos mig OCH bara champagne!

Nu får jag lösa det med att börja med tydlig havsdel ackompanjerad av champagne och sedan infinna mig i det tradionella småvarma och öl eller must.

God Jul till er alla här på Finewines.se


Julbord är ungefär som när orkestern stämmer sina instrument - en jävla kakofoni.

En god och fröjdefull jul önskar jag er alla!
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Har både GA 99 och 02 men slås av eftertankens kranka blekhet efter
att ha druckit en Mas de Boislauzon igår kväll till en biff. Ett lite mulligare
rödtjut, som denna, passar nog bra till köttbullarna, prinskorven och skinkan
men sillen och gravlaxen kommer nog få vinet att smaka bleckplåt.
Julbordet är ju en stor röra av olika rätter så i sanningens namn så är nog
en riktigt besk lager det enda som funkar genomgående.
Vilket inte hindrar att vi kan dricka lite champagne som aperitif.
Flera sorters vin är väl bäst, Riesling till laxen, Champagne innan (och efter), CdP till köttet, port till osten. Eller så undviker man julbord, funkar också :)

God Jul iallafall får man önska

Ja tänk när den dagen kommer, när man själv får bestämma, och man kan skippa delar av julbordet. Undra om det då inte blir ett "Skaljulbord" hos mig OCH bara champagne!

Nu får jag lösa det med att börja med tydlig havsdel ackompanjerad av champagne och sedan infinna mig i det tradionella småvarma och öl eller must.

God Jul till er alla här på Finewines.se

Selosse Initial var fantastisk! ett glas till kocken (=jag) och sedan till första omgången julbord som var ostron, skaldjurspaté, rökt lax och gravad lax samt en fantastisk anklevermousse. Initial satt som en smäck. Hade den inte för kall och den fick lufta sig lite före.

Till övrigt på julbordet blev det Nisses julöl.

Ny tradition kommen - champagne på julbordet :-D
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Så där ja, då var julen överstökad och nu tar nyårsplaneringen vid.

Har förrätten på mitt ansvar och funderar på antingen:
Diebolt Vallois 1976 eller en från 1979 (tror det är 79:an som bör drickas nu - eller?)
Selosse Contraste deg jan 2005

Självklart hänger det ihop med vad vi ska äta till. Har än så länge bestämt mig för en fantastisk anklevermousse som jag hittat.

Så min fråga är - om vi utgår fr extremt smakrik anklevermousse, vilken champagne matchar bäst?
Samt vad mer kan passa till champagnen?
 

kayaker

Cyklist
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Så där ja, då var julen överstökad och nu tar nyårsplaneringen vid.

Har förrätten på mitt ansvar och funderar på antingen:
Diebolt Vallois 1976 eller en från 1979 (tror det är 79:an som bör drickas nu - eller?)
Selosse Contraste deg jan 2005

Självklart hänger det ihop med vad vi ska äta till. Har än så länge bestämt mig för en fantastisk anklevermousse som jag hittat.

Så min fråga är - om vi utgår fr extremt smakrik anklevermousse, vilken champagne matchar bäst?
Samt vad mer kan passa till champagnen?
Mina associationer går då absolut inte till Cramant om det ska passa till något "extremt smakrikt". Då behövs samma tyngd i drycken.
 

Caviste

Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Någon som provat Henriot -02 och vågar uttrycka sin åsikt? Finns på hyllorna i Paris för 35€ TTC. Läge att backa upp skåpbilen?


Martin
ITB
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

kayaker skrev:
Bubblaren skrev:
Så där ja, då var julen överstökad och nu tar nyårsplaneringen vid.

Har förrätten på mitt ansvar och funderar på antingen:
Diebolt Vallois 1976 eller en från 1979 (tror det är 79:an som bör drickas nu - eller?)
Selosse Contraste deg jan 2005

Självklart hänger det ihop med vad vi ska äta till. Har än så länge bestämt mig för en fantastisk anklevermousse som jag hittat.

Så min fråga är - om vi utgår fr extremt smakrik anklevermousse, vilken champagne matchar bäst?
Samt vad mer kan passa till champagnen?
Mina associationer går då absolut inte till Cramant om det ska passa till något "extremt smakrikt". Då behövs samma tyngd i drycken.
Njae, med "extremt smakrik" ville jag illustrera att den smakar så mkt mer än vanlig ankleverMOUSSE brukar göra. Den brukar ju ofta vara ganska svag i smaken eftersom den är utblandad.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Caviste skrev:
Någon som provat Henriot -02 och vågar uttrycka sin åsikt? Finns på hyllorna i Paris för 35€ TTC. Läge att backa upp skåpbilen?


Martin
ITB

Personligen gillar jag Henriot's 02a starkt. När ja testa den senast:
Henriot Millésimé 2002 Pur-ung. Trots det fantastisk kraftfull, mycket röda äpplen o brioche toner och mogna päron, väldigt 'jästig'. skulle man ta den blint skulle jag gissat på en BdN, då Chardonnay känns obefintlig, trots att de tydligen ska va 50/50 PN/CH
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

johan1279 skrev:
Caviste skrev:
Någon som provat Henriot -02 och vågar uttrycka sin åsikt? Finns på hyllorna i Paris för 35€ TTC. Läge att backa upp skåpbilen?


Martin
ITB

Personligen gillar jag Henriot's 02a starkt. När ja testa den senast:
Henriot Millésimé 2002 Pur-ung. Trots det fantastisk kraftfull, mycket röda äpplen o brioche toner och mogna päron, väldigt 'jästig'. skulle man ta den blint skulle jag gissat på en BdN, då Chardonnay känns obefintlig, trots att de tydligen ska va 50/50 PN/CH
Absolut bra. Druckit den ett par gånger. Hittade bara en kortfattad anteckning dock :)

2011-07-28: Brioche , mineraler, bra frukt och syrabalans. Väldigt lättdrucken. Henriot gör trevliga årgångar, det får man konstatera
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
kayaker skrev:
Bubblaren skrev:
Så där ja, då var julen överstökad och nu tar nyårsplaneringen vid.

Har förrätten på mitt ansvar och funderar på antingen:
Diebolt Vallois 1976 eller en från 1979 (tror det är 79:an som bör drickas nu - eller?)
Selosse Contraste deg jan 2005

Självklart hänger det ihop med vad vi ska äta till. Har än så länge bestämt mig för en fantastisk anklevermousse som jag hittat.

Så min fråga är - om vi utgår fr extremt smakrik anklevermousse, vilken champagne matchar bäst?
Samt vad mer kan passa till champagnen?
Mina associationer går då absolut inte till Cramant om det ska passa till något "extremt smakrikt". Då behövs samma tyngd i drycken.
Njae, med "extremt smakrik" ville jag illustrera att den smakar så mkt mer än vanlig ankleverMOUSSE brukar göra. Den brukar ju ofta vara ganska svag i smaken eftersom den är utblandad.
Tror Diebolt funkar, Dessa är väl ganska mogna vid det här laget. (De är väl mis en cave flaskorna från Cuis?)

PS. Contrasten kan du skicka till mig, Inget bra vin :)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
kayaker skrev:
Bubblaren skrev:
Så där ja, då var julen överstökad och nu tar nyårsplaneringen vid.

Har förrätten på mitt ansvar och funderar på antingen:
Diebolt Vallois 1976 eller en från 1979 (tror det är 79:an som bör drickas nu - eller?)
Selosse Contraste deg jan 2005

Självklart hänger det ihop med vad vi ska äta till. Har än så länge bestämt mig för en fantastisk anklevermousse som jag hittat.

Så min fråga är - om vi utgår fr extremt smakrik anklevermousse, vilken champagne matchar bäst?
Samt vad mer kan passa till champagnen?
Mina associationer går då absolut inte till Cramant om det ska passa till något "extremt smakrikt". Då behövs samma tyngd i drycken.
Njae, med "extremt smakrik" ville jag illustrera att den smakar så mkt mer än vanlig ankleverMOUSSE brukar göra. Den brukar ju ofta vara ganska svag i smaken eftersom den är utblandad.
Tror Diebolt funkar, Dessa är väl ganska mogna vid det här laget. (De är väl mis en cave flaskorna från Cuis?)

PS. Contrasten kan du skicka till mig, Inget bra vin :)

Diebolt fr -76 och -79 är väl inte Mis en Cave (de är från tidigt 80-tal) Magnum vet förstås bättre.

Behöver tips på vad servera till de här champagnerna. Det lutar åt att jag tar med 79:an

PS.Ge mig adressen så kommer jag - antar du har andra gotter du bjuder på 8)
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
johan1279 skrev:
Caviste skrev:
Någon som provat Henriot -02 och vågar uttrycka sin åsikt? Finns på hyllorna i Paris för 35€ TTC. Läge att backa upp skåpbilen?


Martin
ITB

Personligen gillar jag Henriot's 02a starkt. När ja testa den senast:
Henriot Millésimé 2002 Pur-ung. Trots det fantastisk kraftfull, mycket röda äpplen o brioche toner och mogna päron, väldigt 'jästig'. skulle man ta den blint skulle jag gissat på en BdN, då Chardonnay känns obefintlig, trots att de tydligen ska va 50/50 PN/CH
Absolut bra. Druckit den ett par gånger. Hittade bara en kortfattad anteckning dock :)

2011-07-28: Brioche , mineraler, bra frukt och syrabalans. Väldigt lättdrucken. Henriot gör trevliga årgångar, det får man konstatera

Som av en händelse har jag ett glas Henriot 2002 i min hand just nu:)
Doften är ganska knuten fylld med röda äpplen och viss aromatiska-drag.
Syran är typiskt 02 livlig. God o mjuk frukt, brioch. Inte alls så bitskt ung syra som jag kommer ihåg sist. Visst den är fortfarande påtagligt ung. Men helhetsupplevelsen är rätt skön balans ändå.
 

Caviste

Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Tack för svar re Henriot -02 men jag sprang in i Substance för 122€. Game over.


Martin
ITB
 

Elvis

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Jag tänker bjuda på 2007 Robert Chevillon Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains imorgon och undrar hur många timmar på karaff ni rödvinsexperter rekommenderar.
 

Caviste

Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Elvis skrev:
Jag tänker bjuda på 2007 Robert Chevillon Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains imorgon och undrar hur många timmar på karaff ni rödvinsexperter rekommenderar.

Alltid vanskligt med karaff till Bourgogne imo. 2007 är en inställsam årgång utan kraftiga tanniner. Vaucrains är å andra sidan ett av de mest tålamodskrävande lägena i NSG.

Jag rekommenderar att du öppnar och provar några cl mitt på dagen. Är det "ready to go" i ditt tycke så pluggar du bara i korken igen. Behöver den luft så karafferar du helt enkelt.

Skulle tro att den blir perfekt av att stå några timmar med lite luft i flaskan.


Martin
ITB
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bra fråga du kom med Elvis, jag kopierar den och frågar:

Ska dricka Diebolt Vallois 1979 imorgon. Har vagt minne av att den behövde hjälp med luft senast jag öppnade en. Någon här som har en idé om jag bör lufta den, hur länge isf?
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Bra fråga du kom med Elvis, jag kopierar den och frågar:

Ska dricka Diebolt Vallois 1979 imorgon. Har vagt minne av att den behövde hjälp med luft senast jag öppnade en. Någon här som har en idé om jag bör lufta den, hur länge isf?

Vad menar du med att den behövde luft? För att "öppna upp" eller få vädra av instängda aromer?
Jag tycker att det är synd att bli av med den moussen som är kvar. Om det är så att den behöver luft, så är det väl bara att vänta lite med vinet i glasen, kan ju inte vara fråga om timmar ändå...
 
Toppen