Rådjursfile med murkelsås. Vilket vin?

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av TEGE, 31 december 2013.

 1. TEGE

  TEGE Medlem

  Ja, vad skall jag välja?
  "Hit me", så kollar jag vad som finns i källaren.
  Tack
   
  Anders Landström gillar detta.
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Jag skulle ta en Nebbiolo. Vilt och murklor. Lämnar det så öppet då jag inte vet vad du har i källaren. Gärna en med lite mognad men det är kraftig mat så den klarar ju tanniner.
   
 3. TEGE

  TEGE Medlem

  Världsklass på detta forum. Svaren är blixtsnabba. Tack Anders, visst finns Nebbiolo i källaren, men nu har frugan i huset bestämt att det skall drickas Syrah. 2008 Matetic Corralillo. Hoppas dom har murklor i Chile :-/

  Passar på att önska er ett Gott Nytt vinår.
   
  Elvis och Anders Landström gillar detta.
 4. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Får önska detsamma
   
 5. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Vill slå ett (sent) slag för att man bör tona ned Folkhemmets fokus på vilket vin som skall drickas till vilken mat. Faktum är att i princip alla viner gör i princip vilken mat som helst till en bättre upplevelse än bordsvatten.
  Undantag finns naturlogtvis, men de är så få att bara man har koll på att Auslese inte passar med surströmming och att röd Bourgogne inte passar alls, så är man hemma :p
   
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  [går ej redigera med min iPad]
  Menar naturligtvis att vilket vin som helst gör vilken mt som helst godare än vad tex mjölk eller bordsvatten gör. Faktiskt svårare att pra ihop Coca Cola med mat...
  Cola passar fö illa med kaviar och ägg...
   
  Anders Landström gillar detta.
 7. Gurto

  Gurto Medlem

  Finns en poäng i det; nog viktigare att man tycker om vinet/vinstilen i fråga men tycker ändå att olika matchningar spelar roll. När man får till en bra kombination förhöjer det upplevelsen av både vin och mat. Framför allt tycker jag oftast det handlar om syranivåer:
  Hög syra i maten kräver hög syra i vinet
  Att det ibland passar att bryta fett med syra
  Låg syra kan vara att föredra till mycket friterat och stabbigt

  Blir det väldigt fel i sådana fall tycker jag faktiskt att ett riktigt bra vin kan "förstöras"

  I andra hand handlar det oftast om tyngd - lättare och elegantare vin till lättare rätter och tyngre vin till tyngre rätter. Här tycker jag att det oftast är värre att ta ett för kraftigt vin till en lätt rätt. Ett lättare vin brukar klara sig rätt bra med en kraftig rätt (även om det inte blir helt optimalt).

  Men naturligtvis måste man tycka om vinet i sig för att en matchning till mat ska funka.
   
 8. Mats

  Mats Gone todash....

  Ungefär samma tankar som den här vinsmaksexperten säger i slutet av artikeln. I övrigt en intressant artikel för de av oss som aldrig förstått oss på bourgogne och champagne. Äntligen en förklaring och ett argument till förutom det ekonomiska till att sluta försöka förstå. :)
   
  StefanAkiko gillar detta.
 9. TEGE

  TEGE Medlem

  Och Syrah´n satt som en sportkeps till maten. :)
   
 10. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Låter lite segt?
  Välmarinerad?
   
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Självklart kan man förstöra viner. Man kan också förstöra mat. Och det händer att underbara viner dödas av underbar mat. Normalt tar vi med oss en flaska vin t restaurangbesöken. Och det är allt från starters, havsfrukt, kött, fois gras och sallader blandat med kalv, gris, gås, anka, kossa och morötter. Feta och magra såser, tunga och lätta rätter. Inlagda syrligheter och utlagda inälvor.

  Då vi har ett lättare vin blir det mer vatten till de tyngre rätterna. Då vi har ett tyngre vin, blir det mer små sippar med mckt luft till de lättare rätterna. Funkar bra och vi uppfattar det som ett bättre alternativ än att ta med en flaska per rätt.

  Systembolagets feltänk om att ett vin som passar till får inte skulle passa till kossa eller nöff-djur är dock fullkomligt befängt, då sanningen är att ett vin som passar till oxfilé (och gräddsås) inte alls passsar till oxfilé (och vinägrett).
   
 12. kayaker

  kayaker Cyklist

  Den "klassificeringen" är knasig. Tillagning och tillbehör är viktiga, ofta viktigare än huvudingrediensen.
  De borde göra mer reklam för den här lathunden.
   
 13. Gurto

  Gurto Medlem

  Här är jag helt enig. Det är mycket, mycket oftare tillbehör och tillagningssätt som spelar roll för huruvida bra ett visst vin passar till en rätt snarare än vilket djur det är. Sen tenderar det väl vara så att man har vissa tillbehör till vissa djur och därifrån dessa grova generaliseringar kommer från.
   
 14. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  En Argentiskt malbec måste vara sjukt nice till!
   

Dela sidan