Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang Koka (en stjärna, Göteborg)

Mattias Schyberg

Administratör
Relativt nyligen så öppnade restaurangen Koka i Göteborg. Samma lokaler och ägare som numera nedlagda Kock o Vin. Satsningen verkar vara att gå mer emot fun dining än fine dining. Visst, det verkar de ha lyckats med. Spartansk inredning och lättsam atmossfär genomsyrar helheten. Avsmakningsmenyer finns det dock, allt från 3- till 7-rätters. Stilen på maten är modern med fokus på lokala råvaror och små rätter. Igår var det dags för ett besök...

Vi blev inte så imponerade av vinmenyn så vi valde att ta in en flaska Chinon istället samt lite torr Riesling för att ha genom hela middagen (5-rätters). Kompletterade också med lite sött till efterrätten.

Kvällens viner

image.jpg


2013 Von Buhl Riesling (Wingut Reichsrat)
Mycket krispigt med gröna äpplen, lime, passionsfrukt och fin grapefrukt i avslutet. Kanske finns där ett uns honung och lite petroleum också. Enkelt och okomplicerat. Härligt matvin med fin liten beska. 87p

2003 Couly-Dutheil Chinon Cuvée Crescendo Clos de L'echo
Wow, vilket vin! Perfekt moget med rejäl koncentration och maffig frukt som nästan får mig till att tänka Napa. Inte riktigt dock, men för att vara CF från Loire, så är det långtifrån typiskt. Dammigt (vägdamm och tegel) med en hel del blåbärsris, plommon, svarta vinbär och ceder, men också rejäla fat med en angenäm vaniljton samt lite krut och rostat kaffe. Kanske finns där lite örtig paprika också, men väldigt sparsamt. Superintensivt i munnen med sanslöst bra längd. Mogna och runda tanniner som känns som en soldränkt kyss.

Ett av de bästa chinonviner som jag har druckit, detta även om det också är ett av de mest udda med all relativt varm frukt. Östra stranden i Bordeaux hade varit en bra gissning blint. 93p

2000 Bacalhoa Moscatel Setúbal Colheita
Jäkligt trevligt starkvin med mängder av torkad frukt och nötter. Sylvass syra får mig att tänka på Madeira och Sercial, fast med rejäl sötma. Mängder av tobak i avslutet. Så jäkla gott! 90p

2012 Domaine Cauhapé Jurançon Ballet d'Octobre
Kul vin med fin balans och lagom sötma. Påminner rejält om en sent skördad chenin Blanc utan botrytis. Mycket drag av citrus som drar åt apelsin och honung. Drack den sent på kvällen och förde inga anteckningar. Kul att prova druvan Petit Manseng! 89p

Kvällens mat

image.jpg


Första rätten: Skrei, ostron och selleri. Subtila smaker med härlig balans. Smaken av selleri gifte sig bra med rödvinet (vinet blev bättre), men tog död på maten. Rieslingen var såklart lysande. Skitgod och elegant maträtt. Rena smaker.

image.jpg


Andra rätten: Bläckfisk, spetskål och mandel. Mustig och rejäl smak. Udda smaker som gifte sig bra. Grymt gott med rödvinet. En av kvällens höjdpunkter.

image.jpg


Tredje rätten: Ostronskivling, gräddfil och potatis. Svingott med den rostade potatisen på toppen med sin härliga krispighet. Ser ut lite som en igelkott. Helt vegetarisk rätt och grymt gott till rödvinet. Svampen ihop med såsen/buljongen gav mycket köttvibbar. Kul och annorlunda rätt.

image.jpg


Fjärde rätten:
Anka, endive och tagetes. Gott, men lite småtrist på en finare restaurang. Ankan var såklart kalas, men det blev lite för mycket sallad på något vis. Även här var rödvinet bäst.

image.jpg


Bonusrätt (tillval): Almnäs special 24 månader och sesamknäcke. Jättegod ost och härligt knäckebröd, men det blev väldigt torrt utan något annat till. Rödvinet funkade kalas som partner. Jädrigt häftig presentation!

image.jpg


Femte rätten: Karamell, äggula och bovetekrisp. Sanslöst trevlig och god efterrätt. Den halvråa äggulan var sublim när den rann utmed efterrättens sidor som en vaniljsås. Bovetet var en positiv överraskning. Fint komplement. Moscatelen var grymt bra till denna rätt!

Summering

Koka är en riktigt trevlig restaurang med mycket moderna inslag som de lyckas väldigt bra med. Prismässigt så känns det aningen dyrt, detta med tanke på att det inte riktigt når upp till stjärnklass, dock snudd på. Riktigt bra balans i de flesta rätterna. Elegans genomsyrar det mesta. Kan tycka att presentationerna som helhet kunde varit bättre. Servicen var perfekt. Bra och uppmärksam personal. Flaskpriserna verkar vara rimliga, i alla fall på den flaska vi köpte.

Kan absolut rekommendera stället, men förvänta er inte att bli hänförda.
 

Appel

Medlem
Relativt nyligen så öppnade restaurangen Koka i Göteborg. Samma lokaler och ägare som numera nedlagda Kock o Vin. Satsningen verkar vara att gå mer emot fun dining än fine dining. Visst, det verkar de ha lyckats med. Spartansk inredning och lättsam atmossfär genomsyrar helheten. Avsmakningsmenyer finns det dock, allt från 3- till 7-rätters. Stilen på maten är modern med fokus på lokala råvaror och små rätter. Igår var det dags för ett besök...

Vi blev inte så imponerade av vinmenyn så vi valde att ta in en flaska Chinon istället samt lite torr Riesling för att ha genom hela middagen (5-rätters). Kompletterade också med lite sött till efterrätten.

Kvällens viner

Visa bifogad bild 3346

2013 Von Buhl Riesling (Wingut Reichsrat)
Mycket krispigt med gröna äpplen, lime, passionsfrukt och fin grapefrukt i avslutet. Kanske finns där ett uns honung och lite petroleum också. Enkelt och okomplicerat. Härligt matvin med fin liten beska. 87p

2003 Couly-Dutheil Chinon Cuvée Crescendo Clos de L'echo
Wow, vilket vin! Perfekt moget med rejäl koncentration och maffig frukt som nästan får mig till att tänka Napa. Inte riktigt dock, men för att vara CF från Loire, så är det långtifrån typiskt. Dammigt (vägdamm och tegel) med en hel del blåbärsris, plommon, svarta vinbär och ceder, men också rejäla fat med en angenäm vaniljton samt lite krut och rostat kaffe. Kanske finns där lite örtig paprika också, men väldigt sparsamt. Superintensivt i munnen med sanslöst bra längd. Mogna och runda tanniner som känns som en soldränkt kyss.

Ett av de bästa chinonviner som jag har druckit, detta även om det också är ett av de mest udda med all relativt varm frukt. Östra stranden i Bordeaux hade varit en bra gissning blint. 93p

2000 Bacalhoa Moscatel Setúbal Colheita
Jäkligt trevligt starkvin med mängder av torkad frukt och nötter. Sylvass syra får mig att tänka på Madeira och Sercial, fast med rejäl sötma. Mängder av tobak i avslutet. Så jäkla gott! 90p

2012 Domaine Cauhapé Jurançon Ballet d'Octobre
Kul vin med fin balans och lagom sötma. Påminner rejält om en sent skördad chenin Blanc utan botrytis. Mycket drag av citrus som drar åt apelsin och honung. Drack den sent på kvällen och förde inga anteckningar. Kul att prova druvan Petit Manseng! 89p

Kvällens mat

Visa bifogad bild 3347

Första rätten: Skrei, ostron och selleri. Subtila smaker med härlig balans. Smaken av selleri gifte sig bra med rödvinet (vinet blev bättre), men tog död på maten. Rieslingen var såklart lysande. Skitgod och elegant maträtt. Rena smaker.

Visa bifogad bild 3348

Andra rätten: Bläckfisk, spetskål och mandel. Mustig och rejäl smak. Udda smaker som gifte sig bra. Grymt gott med rödvinet. En av kvällens höjdpunkter.

Visa bifogad bild 3349

Tredje rätten: Ostronskivling, gräddfil och potatis. Svingott med den rostade potatisen på toppen med sin härliga krispighet. Ser ut lite som en igelkott. Helt vegetarisk rätt och grymt gott till rödvinet. Svampen ihop med såsen/buljongen gav mycket köttvibbar. Kul och annorlunda rätt.

Visa bifogad bild 3350

Fjärde rätten:
Anka, endive och tagetes. Gott, men lite småtrist på en finare restaurang. Ankan var såklart kalas, men det blev lite för mycket sallad på något vis. Även här var rödvinet bäst.

Visa bifogad bild 3351

Bonusrätt (tillval): Almnäs special 24 månader och sesamknäcke. Jättegod ost och härligt knäckebröd, men det blev väldigt torrt utan något annat till. Rödvinet funkade kalas som partner. Jädrigt häftig presentation!

Visa bifogad bild 3352

Femte rätten: Karamell, äggula och bovetekrisp. Sanslöst trevlig och god efterrätt. Den halvråa äggulan var sublim när den rann utmed efterrättens sidor som en vaniljsås. Bovetet var en positiv överraskning. Fint komplement. Moscatelen var grymt bra till denna rätt!

Summering

Koka är en riktigt trevlig restaurang med mycket moderna inslag som de lyckas väldigt bra med. Prismässigt så känns det aningen dyrt, detta med tanke på att det inte riktigt når upp till stjärnklass, dock snudd på. Riktigt bra balans i de flesta rätterna. Elegans genomsyrar det mesta. Kan tycka att presentationerna som helhet kunde varit bättre. Servicen var perfekt. Bra och uppmärksam personal. Flaskpriserna verkar vara rimliga, i alla fall på den flaska vi köpte.

Kan absolut rekommendera stället, men förvänta er inte att bli hänförda.
Spännande. Vi skall dit om ett par veckor.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Spännande. Vi skall dit om ett par veckor.
Trevligt! Hoppas min "recension" inte tar musten av besöket? Blir det passande med rött så tveka inte på Chinonen!

Lite intryck här i tråden hade varit trevligt också, även om det blir kortfattat. :)
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Va där för ett år sedan då det absolut sett var relativt nyöppnat.:p

Inte alls imponerad vid det besöket och kommer inte tillbaks i första taget. Då går ja hällre till Björns Bar.

Endast en rätt höll hög klass och det var även då en svamprätt inte olik den du beskriver. Prismässigt tyckte ja inte det var dyrt däremot, antal rätter + 100 och framförallt inte när man jämför med Kock & Vin. Har de höjt? Även vinlistan var helt ok prissatt vad jag vill minnas med en del intressanta viner men inte mer. Har även för mig att ja tyckte det var lite leverantörsvarning i vinlistan vilket dessvärre inte är ovanligt...
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Va där för ett år sedan då det absolut sett var relativt nyöppnat.:p

Inte alls imponerad vid det besöket och kommer inte tillbaks i första taget. Då går ja hällre till Björns Bar.

Endast en rätt höll hög klass och det var även då en svamprätt inte olik den du beskriver. Prismässigt tyckte ja inte det var dyrt däremot, antal rätter + 100 och framförallt inte när man jämför med Kock & Vin. Har de höjt? Även vinlistan var helt ok prissatt vad jag vill minnas med en del intressanta viner men inte mer. Har även för mig att ja tyckte det var lite leverantörsvarning i vinlistan vilket dessvärre inte är ovanligt...
Prissättningen är något hög med tanke på vad man fick i matväg, tycker jag. Vinlistan var helt klart bra, det lilla jag tittade igenom innan jag slog till på Chinon. :)
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Prissättningen är något hög med tanke på vad man fick i matväg, tycker jag. Vinlistan var helt klart bra, det lilla jag tittade igenom innan jag slog till på Chinon. :)

Ja då är ja med dig, kopplat till upplevelsen är det dyrt precis som Leclapart... men prisvärde är väl tabu i detta forum.:rolleyes:
 
Toppen