Såstips

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Pomerol, 14 februari 2009.

 1. Pomerol

  Pomerol Medlem

  Är det någon som har något bra såstips? Vill ha nya influenser...

  Såsen ska serveras till lammytterfilé och potatis- och palsternackspuré i kväll.

  Öppen för alla tänkbara förslag.
   
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Såstips

  En supersimpel sås som passar bra till Lamm är en rostad vitlökssås. När man rostar vitlöken så blir den mycket nötigare och mjukare i smaken. Tyvärr har jag inga bra proportioner då jag brukar höfta på det mesta när jag lagar mat, men här kommer en arbetsbeskrivning i alla fall.

  Rosta 6 klyftor vitlök (hela) i en panna så att de blir gyllenbruna och mjuka. Mpt slutet så lägger du till 2 finhackade schalottenlökar och låter dessa bli mjuka utan att ta färg. Häll på ca. 3-4 deciliter rödvin och reducera (koka ihop) tills ca 1/3 är kvar. Tillsätt oxfond (här kan man använda exempelvis flaskfond, men följ för helvete inte instruktionerna på flaskan), ha i lite vatten (ca 1 - 2 dl i det nedkokta rödvinet, tillsätt ett par matskedar fond (om det behövs så kan man alltid smaka av senare) och låt det reducera igen.

  När man har ungefär 1.5 - 2 dl vätska kvar så mixar man den för att slå ut vitlökssmaken och silar allt genom en finmaskig sil. Tillsätt sedan 4 dl grädde och låt allting koka ned tills det blir en bra konsistens (även där att man låter det reducera tills ungefär 1/3 återstår). Smaka av med salt och peppar.

  Innan servering kan man blanka av såsen med en klick smör samt ha i finhackad persilja eller någon annan ört som man tycker är trevlig

  Visst, det är fett, men någon gång då och då kan man ju unna sig själv någonting litet!
   
 3. Lando

  Lando Medlem

  SV: Såstips

  Låter skitgott, det ska jag prova!
   
 4. Pomerol

  Pomerol Medlem

  SV: Såstips

  Krug, tack för tipset. Det blev en riktigt bra sås men en snygg förnimmelse av rostad vitlök. Min dotter som är van vi skysås utan grädde blev först orolig men när hon väl provat fick såsen högsta betyg. Och någon strängare såsprovare än hon har jag inte träffat...

  Till förätt trattkantaralltoast och min sista flaska Mas la Plana '96. Passade mycket bra med sina mognadstoner till svampen men på egen hand kändes det att det var på sista versen.

  Till varmrätt ch Labadie 2005, passade bra. Trodde, innan jag provat den, att jag skulle få skriva om vinet i den här tråden som ett riktigt fynd men som vanligt får man sällan mer än vad man betalar för.
   
 5. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Såstips

  Glad to be of service, hoppas att kvällen blir fortsatt bra!

  Låter som att ni haft det gott! Nu blir jag hungrig...
   

Dela sidan