Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Se upp med svavel i lådvin

SUPRA

Bäst
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=516833

Efter bara ett par glas av Chill Out Sunset överskreds det dagliga gränsvärdet för svaveldioxid, ett ämne som kan vara allergiframkallande och farligt för astmatiker. Det visar ett test av åtta lådviner.

Han reagerar även på sockerhalten i vinerna. Ett färdigjäst vin har normalt under fyra gram socker per liter, men här ligger hälften av vinerna klart över detta.

- Det är lite av en trend just nu att tillsätta extra socker för att få en lite rundare smak. Men det innebär att man också måste tillsätta konserveringsmedlet
sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa igen. Vin är en sund och naturlig produkt, så det är synd att man måste stoppa i saker som egentligen inte skulle behövas, säger han.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Se upp med svavel i lådvin

Skulle vara intressant att få veta hur mycket svaveldioxid det finns
i vitt vin, exempelvis champagne.
 

kayaker

Cyklist
SV: Se upp med svavel i lådvin

Per Stade skrev:
Det är inte bara svavlet som gör att lådviner håller dålig kvalitet.
Nej, utgår man från skräp så är det svårt att få till nå't bra... ;)
 

chambertin

Medlem
SV: Se upp med svavel i lådvin

Per Stade skrev:
Skulle vara intressant att få veta hur mycket svaveldioxid det finns
i vitt vin, exempelvis champagne.
Har inga siffor men rent generellt brukar vita viner ha mer svavel än röda och champagner som inte skall genomgå sin malolaktiska jäsning brukar behöva mer svavel än de som genomgår den.
En annan sak som styr hur mycket svavel man använder på musten innan jäsning är pH:t i musten. Lägre pH innebär att man kan sänka mängden svavel.
Sedan är det ytterligare två eller tre tillfällen där man tillsätter svavel (slutet av jäsningen, lagringen och vid buteljeringen).
 

chambertin

Medlem
SV: Se upp med svavel i lådvin

Per Stade skrev:
Skulle vara intressant att få veta hur mycket svaveldioxid det finns
i vitt vin, exempelvis champagne.
Per,

Hittade precis den här artikeln angående Drappiers Brut Nature zero dosage som tydligen skall vara gjord helt utan svavelanvändning.
http://blogdesgouteurs.blogspot.com/2008/12/le-premier-champagne-sans-soufre.html

På Drappiers hemsida så står det dock att ett minimum av svavel har använts.
http://www.champagne-drappier.com/english/pdf/brut_nature.pdf
 

Per Stade

Lege artis
SV: Se upp med svavel i lådvin

chambertin skrev:
Har inga siffor men rent generellt brukar vita viner ha mer svavel än röda och champagner
som inte skall genomgå sin malolaktiska jäsning brukar behöva mer svavel än de som genomgår den.

Min retoriska fråga föranleddes av att enbart svavlingen av vinet inte är ett speciellt bra
argument varför BiB är otänkbart att dricka. Som ju alla vet så svavlas allt vin mer eller mindre.
Vitt vin och champagne mer.
BiB är helt enkelt vin av låg kvalitet som inte är gott. Punkt.
Att lådviner dessutom i vissa fall svavlas så att de överskrider gränsvärdena och dessutom manipuleras
med andra tillsatser visar att vinindustrin inte skiljer sig från den övriga matindustrin. När kommer
Mats-Eric Nilsson att börja skriva om tillsatserna i vin?
http://www.hemligekocken.se/


chambertin skrev:
Hittade precis den här artikeln angående Drappiers Brut Nature zero dosage som tydligen skall vara gjord helt utan svavelanvändning.
http://blogdesgouteurs.blogspot.com/2008/12/le-premier-champagne-sans-soufre.html


Kul läsövning ;)

chambertin skrev:

Spännande. Måste bara prova. Riktigt "råa" champagner och Blanc de Noir passar vår smak
 

vininfo.nu

Medlem
SV: Se upp med svavel i lådvin

Svaveldioxid är inte farligt och det är bara personer som är överkänsliga (eller allergiska) mot substansen som behöver bekymra sig. Men så är det ju med alla ämnen, eller växter, som man är överkänslig mot... Finns förresten i alla viner... Då det även bildas små mängder under jäsningen och då det används svavel (i olika former i vingården under fathantering), så innehåller mer eller mindre alla viner svaveldioxid även alltså sådanna där man inget tillsatt...
 
Toppen