Skiljedom

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 21 maj 2012.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Intressant att Systembolaget överklagar en skiljedom till Svea Hovrätt. Själva grunden i skiljedomsförfarandet är ju att det inte går att överklaga då det är en överenskommelse mellan två affärspartner (om det inte finns några formella fel i själva skiljedomsförfarandet) .Låter som ett spel för galleriet där SB försöker dölja att man skrivit ett dåligt avtal.

  http://www.systembolaget.se/Press/Press ... orruption/
   
 2. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Skiljedom

  Det måste betyda att Systembolaget anser att något formellt fel begåtts av skiljemännen - det är bara då en skiljedom får överklagas. Märkligt att de inte skriver vilket fel det skulle röra sig om.
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Skiljedom

  Letade lite på nätet och tror att denna sak redan varit uppe i Hovrätten där Systembolaget då fick rätt, vilket kan innebära att skiljedomen gjorts om igen (Hovrätten upphävde skiljedomen men här brister mina kunskaper i juridik vad ett upphävande innebär)

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/system ... skadestand

  http://www.systembolaget.se/Press/Press ... m-bifalls/

  Om det är samma fall så var den första skiljedomen på 40Mkr, nu är den på 57Mkr

   
 4. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Skiljedom

  Det enda hovrätten kan göra, förutsatt att något formellt fel begåtts, är att upphäva skiljedomen - hovrätten kan inte ändra domen. Sedan blir det ett nytt skiljedomsförfarande. Det lär inte vara vanligt att det blir tre vändor i skiljedomsförfarande... Undrar vad det kostar.
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Skiljedom

  Det är väldigt ovanligt att det ens körs två vändor.

  Första gången var kostnaden för skiljedomen runt 180.000 EUR avseende nämdemännen och skiljedomsförfarandet. Tillkommer gör ju de egna advokatkostnaderna etc.

  Här är det första domen för de av er som gillar att läsa sådant.

  http://www.skiljedomsföreningen.se/file/vs-vin-och-sprit-ab-systembolaget-ab.pdf
   
 6. sealine

  sealine Medlem

  Skiljedom

  Citat från: Elvis skrivet maj 21, 2012, 12:29:54 pm
  <br /><br />Letade lite på nätet och tror att denna sak redan varit uppe i Hovrätten där Systembolaget då fick rätt, vilket kan innebära att skiljedomen gjorts om igen (Hovrätten upphävde skiljedomen men här brister mina kunskaper i juridik vad ett upphävande innebär)<br /><br />http://www.dn.se/nyheter/sverige/systembolaget-maste-betala-skadestand<br /><br />http://www.systembolaget.se/Press/Pressmeddelanden/Arkiv/Vanlig-redaktionell-sida/2009/Systembolagets-klander-av-skiljedom-bifalls/<br /><br />Om det är samma fall så var den första skiljedomen på 40Mkr, nu är den på 57Mkr<br /><br />Citera
  <br />

  Det är inte samma mål. Systembolaget vann i HovR mot Vin & Sprit redan 2007 i ett snarlikt mål. Den gången var det Tingsrättens dom som hade överklagats. Det är osannolikt att ett överklagande till HovR 2012-05-21 redan skulle ha varit uppe i HovR.

  Oavsett vilket så är jag emot monopolet men jag håller ändå på SB i aktuell tvist.
   
 7. sealine

  sealine Medlem

  Skiljedom

  Min text försvann (jag är ny här på forumet). Orkar inte skriva allt igen. Men SB:s överklagande 21 maj 2012 har INTE avgjorts ännu. SB vann dock mot Vin & Sprit i HovR i ett snarlikt mål redan 2007. Det är nog den domen man här har blandat ihop med det senaste överklagandet.
   
 8. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Skiljedom

  Hej och välkommen till forumet

  Vad gäller målen, hur vet du att det inte är samma mål? Om jag läser dokumenten från den dom som överklagades till hovrätten (och var aldrig uppe i Tingsrätten då det var en skiljedom) så liknar det väldigt mycket den dom som nu överklagas.
   

Dela sidan