Slott med mycket Franc?

Diskussion i 'Vin' startad av Bar57, 6 oktober 2012.

 1. Bar57

  Bar57 Medlem

  Hej alla törstiga!

  Är på jakt efter bordeauxslott med mycket Cab Franc, gärna med + 10%, med en tydliga Franc karaktär, såsom Vita Hästen, VCC och Conseillante. Vilka andra slott skickar på goda portioner av denna underskattade druva?

  Santé
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Slott med mycket Franc?

  Den stora majoriteten av alla Saint-Émilion-slott ligger nog över 10%, eftersom druvsammansättningen i appellationen i stort är ca 60% Merlot, 30% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon. Så du bör nog snarast leta efter viner med över 50% Cabernet Franc. Tyvärr kommer jag på rak arm bara på Cheval Blanc (57% i vingården), och det är ju ett smått kostsamt nöje att dricka det vinet. Vieux Château Certan (från Pomerol) har för övrigt inte så extremt mycket Franc jämfört med de flesta Saint-Émilion, de har 30% i vingården, men de verkar ha använt mindre än så i blandningen i flera av de senaste årgångarna.

  Figeac brukar ligga på ca 35% Cabernet Franc, men de har ju också 35% Cabernet Sauvignon så det kanske inte motsvarar vad du letar efter.
   
 3. SV: Slott med mycket Franc?

  Angelus brukar också ha uppåt, eller över 50% cab. franc i blandningen. Och Ausone förstås men då ligger t.o.m. Cheval Blanc rejält i lä prismässigt.

  Om vi pratar lite mer budgetviner så har Beauregard i Pomerol en hög andel CF för appellationen, och enligt dem själva så sticker CF ut rätt mycket efter några år i källaren.
   
 4. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Slott med mycket Franc?

  Finns det någon särskild anledning till att du vill ha detta? Är det andelen Cabernet franc eller att det är Bordeaux som är viktigast?
   
 5. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Om det inte måste vara Bordeaux är väl Loire där cabernet Franc används mest i Frankrike? I och för sig lite grönare i smak/doft vad jag förstår (har ytterst begränsad egen erfarenhet av detta) pga svalare klimat. Kanske värt att ställa mot en franc från Bordeaux (om du hittar en) bara för att jämföra skillnaderna?
   
 6. Bar57

  Bar57 Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Hej tack för svar!

  Kanske var lite otydlig men är ute efter producenter i Bordeaux (blir la mest pomerol & st emilion) . Gillar även Loire Franc men inte det jag är ute efter just nu. Så det viktiga är mycket Franc...det är ju så gott!

  Canon La Gaffeliere kör en del också...the search goes on!
   
 7. Håkan

  Håkan Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Lafleur fast då är vi i Pomerol;D
   
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Och kan du tänka dig att ta ngt från utifrån Bordeaux så är Raats CF från Sydafrika riktigt bra. Finns dock ej på SB.
   
 9. Bordeaux

  Bordeaux Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Du kommer att gilla årgång 2011! Viner med stor andel CF stack ut under primörprovningarna.

  Från "andra sidan" har du relativt stor andel av CF i Kirwan, du Tertre och d'Armailhac (20%). Monbrison, Clerc-Milon, Marquis d'Alesme och de Lamarque (15%). De båda bra Listrac-slotten Fourcas Hosten och Dupré har båda 10% CF.
   
 10. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Slott med mycket Franc?

  Välkommen till forumet, Bordeaux!
   

Dela sidan