Smaken är som baken, delad å dan.
Just att vi har så olika förutsättningar (inte i någon sorts betygsättande skala) gör att det är så fantastiskt roligt att ha vinprovningar med andra. Att lyssna till de andras upplevelse av samma vin som jag själv dricker är för mig utvecklande. Inget är ju rätt eller fel, allt är en individuell upplevelse.
Att på en vinprovning ha med personer som hävdar vad som är rätt och fel är något jag undviker så långt det bara är möjligt, för de tillför dessvärre inget till provningen.
För mig är en höjande faktor av upplevelsen att minnas mötet med odlaren när jag dricker hans/hennes vin. Jag har lättare att "förstå" smakarna jag upplever, mitt minne av mötet hjälper till. Jag kan t o m minnas doften i rummet där jag suttit med odlaren och testat dennes vin första gången.
Smak, doft, synminnen påverkar min smak. För att inte tala om balans i kroppen, har t ex märkt att när jag har järnbrist har jag svårare att känna "exakta" smaker, viner smakar mindre då.
Just att vi har så olika förutsättningar (inte i någon sorts betygsättande skala) gör att det är så fantastiskt roligt att ha vinprovningar med andra. Att lyssna till de andras upplevelse av samma vin som jag själv dricker är för mig utvecklande. Inget är ju rätt eller fel, allt är en individuell upplevelse.
Att på en vinprovning ha med personer som hävdar vad som är rätt och fel är något jag undviker så långt det bara är möjligt, för de tillför dessvärre inget till provningen.
För mig är en höjande faktor av upplevelsen att minnas mötet med odlaren när jag dricker hans/hennes vin. Jag har lättare att "förstå" smakarna jag upplever, mitt minne av mötet hjälper till. Jag kan t o m minnas doften i rummet där jag suttit med odlaren och testat dennes vin första gången.
Smak, doft, synminnen påverkar min smak. För att inte tala om balans i kroppen, har t ex märkt att när jag har järnbrist har jag svårare att känna "exakta" smaker, viner smakar mindre då.