Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Småpartier 3 november 2017

Här kommer den första salvan med provningsnoteringar från detta släpp. ska bli spännande att se var @Innertällmo Bryggeri landade. Jag måste säga att det inte är någon enkel övning trots att man sitter där i några timmar djupt koncentrerad. Svårast att bedöma är skumporna som är relativt unga och oförlösta samt kvalitetsrödtjutet som också bär på all potential men kanske inte alltid är helt uttrycksfulla (och alla dessa tanniner!). I detta släpp var det inte lika många dyra rödvin som i 17 november-släppet och geyserville var riktigt nice. Fyrklövern riesling 2016 känns helt riskfritt att rekommendera. Fanns några mycket trevliga inte så dyra viner i detta släpp också. Dönnhoff, Mommesin, Petalos t ex. En trevlig vin Jaune från ett varmt år kändes fin. Väljer jag bara ett vitt och ett rött är det utan tvekan Larmandier-Bernier Terre de vertus och Ridge Geyserville. Slänger jag på två flaskor till i min korg blir det von Winning Kalkhofen och Vin Jaune. Graillot, Ridge Cab, Gimonnet och L-B Longitude var bra men rätt svårbedömda.

Edit: disclaimer - jag är bara en glad amatör och rekommenderar er verkligen att inhämta minst en second opinion från t ex innertällmo bryggeri, Sofia Ander på dinvinguide, Hans Artberg, Per Styregård på DI, Per Bill på livets goda, munskänken, Alf Tumble, eller de vinskribenter ni har bäst affinitet med på SvD.

[Administratörerna får gärna flytta inlägget om det hör hemma någon annan stans]

Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru Pierre Gimonnet & Fils 2008

N: fin näsa men väldigt ung champagne. Citronklyftor, flintsten och kylskåpskallt degspad.
M: Torr, massor av syra, litet väl energisk mousse. Ostronskumpa! Kan säkert bli mycket bra med litet lagring, men känns knuten nu. (88-92)

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2012

N: Härligt öppen och generös. Nygrillad pain riche.
M: Bred och stor champagne, motsatsen till elegant Blanc de Blancs, grillad citron och ananas med en liten trevlig beska på slutet. Redo att drickas nu och klarar nog rätt kraftig mat och ost - men inte lika högt tak som Terre de Vertus. (89-91)

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru Blanc de Blancs 2010
N: Mycket fin och komplex aromatik. En källarsval vinös doft möjligen med litet diskret ek om jag inte inbillar mig: påminner inte så litet om de allra bästa vita Bourgognevinerna.
M: Riktigt bra men kanske litet knuten och syradriven, det är fin längd på denna. Märks inte att det är noll dosage. Bör lagras. Min favorit bland de mousserande. (92-94)

Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru
N: hittade inte lika mycket på doften som på Terre de Vertus, kanske var det en nyöppnad flaska. Denna cuvee ska ju innehålla litet reservviner.
M: bra i munnen, men skulle nog vinna på litet lagring den också. Bra bett i syran. Hade höga förväntningar på denna men svår att få grepp om (87-91)

Ca del Bosco Cuvee Prestige
N: ja detta är något helt annat än skumporna. Fruktig.
M: bättre än vad näsan skulle få en att tro faktiskt, men den känns litet åt det söta hållet och insmickrande och alltför lös i kanten och om man vill ha enkelt bubbel finns det billigare, och vill du ha riktigt bra bubbel så är det värt mycket att lägga på en hundring till och landa i champagne i stället (82-84)

Keller Rheinhessen Riesling von der Fels 2016
N: Har skrivit ”härlig fruktsallad (i en positiv bemärkelse) men fortfarande litet Piggelin över det hela”.
M: I munnen är det riktigt bra, kalasfin syra, mogen bra frukt och litet fin grapefrukt på den långa eleganta finishen. Jag vet ju att denna blir så bra när piggelinen i doften har lagt sig och den fått några år sidledes. (88-91)

Dönnhoff Nahe Riesling Trocken 2016
N: Väldigt speciell doft, stenig och fin, gillar egentligen mer än Kellers fruktsallad.
M: här är den dock betydligt enklare än von der Fels. Ren, torr och fin. Ingen extra komplexitet - what you see is what you get och man behöver ju faktiskt köpa inte-alltför-dyr-drick-rätt-snart-riesling av det torrare slaget oftare än man ger sig på de mest avancerade lagringsprojekten. Köp tycker jag. (88-89)

Von Winning Kalkofen Deidesheim Riesling Grosses Gewächs Trocken 2016
N: härlig näsa med både massa grus, mineraler och också fruktig. En sorts mellanstation mellan Kellers fruktighet och Dönnhoffs ofruktighet.
M: ren, fin och slank - lyckas med att vara både stram i kroppen med lång fin finish samtidigt som det är mycket frukt. Här händer det grejer! (91-93)

Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs Juliusspital 2015
N: Öppen och trevlig näsa med litet svala persikor och kylskåpskalla mandariner.
M: Massor med kropp! Helt ok balans även om man känner av den höga alkoholhalten litet på slutet. Om du gillar fruktmogen nya världen riesling helt utan petroleum eller limeskal är detta bra grejer. (89-91)

Ciuri Terrazze dell’Etna 2015
Väldigt ljust gul i färgen - ser helt enkelt tunn ut.
N: Krutrök och citronklyftor och litet feta nötter - faktiskt rätt intressant på det hela taget.
M: mjuk ansats, väldigt fyllig kropp som får mig att tänka på en del vita viner från sydvästra Frankrike av någon anledning. Saknar litet syra och har en liten beska på slutet. (82-84)

Capellanía Marques de Murrieta 2012
N: ogenerad och charmig med litet trevliga fat
M: näe, den var riktigt trött, saknar verkligen syra, fylligt. Litet som att tugga på en lagom blöt gammal disktrasa. (78-80)

1583 Albariño de Fefiñanes 2016
N: massor av citroner men också litet Yes! diskmedel, en del ovanliga bär, typ halvmogna gula plommon.
M: har kropp, och bra syra och en hel del energi. Ja, på något sätt en typisk albarino i min värld, bra (den litet kemiska citronbitonen drar ner ett snäpp jämfört med ngn tidigare årgång jag provat) men inget man längtar efter. Adekvat prissatt men verkligen inget ”fynd!”. (84-88)

Château d'Anglès Grand Vin Blanc 2015
N: gummi och vanillin i en ohelig allians.
M: inte så kul, obalanserad, frän biton. (75-79)

Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt R. Dubois & Fils 2015
N: rikligt men härligt doserad ek, trevlig vidöppen ”chard”
M: medelfylligt med ok syra, rätt enkel men väldigt lätt att gilla. Inget att spara men gott nu. (85-87)

Château La Louvière 2010
Färgen har en märkbar lyster av grönsåpa i allt det gula.
N: ek, litet grönsaker och honungsmelon.
M: fyllig och basisk, rätt stort vin, kort finish. Känns inte som den når hela vägen. (83-85)

Dog Point Sauvignon Blanc 2016
Färgen är den gula nyans som ligger närmast vatten.
N: mycket underlig doft av pepprigt blomvatten.
M: som att tugga på vinbärsbuskeblad och omogna krusbär. Inte min kopp te. En kuriositet. (76-79)

Mulderbosch Chenin Blanc Single Vineyard Block W Mulderbosch Vineyards 2015
N: händer massor - mycket uttrycksfull med söta gula äpplen och några får som det regnat en massa på.
M: Fylligt men bra, rätt lång eftersmak, syran smyger sig på en litet på slutet och finns där, men detta är ett stort och uttrycksfullt vin som inte blygs för sig. Jag är rätt förvånad över att jag gillar detta så mycket som jag gör. (87-90)

Wild Yeast Chardonnay 2016
N: enkel nya världen chard på näsan inga konstigheter.
M: sötsur sås. (74-76)

El Esteco Old Vines 1945 Torrontés 2015
N: luktar fabriksnya yogamattor, riven gurka och fläder.
M: helt ok i munnen med bra syra och energi. Nyslagen gräsmatta. Vad äter man till denna litet oväntat roliga men nya bekantskap? Ingen aning men rätt fräsigt om än inga höga höjder. (84-85)

Keller Limestone Riesling Kabinett Golkapsel 2016
N: mountain dew och päronläsk
M: spritsigt och litet åt det halvsöta hållet. Ett intressant alternativ till alkoläsk om du skulle stå och vela mellan olika wine coolers inför förfesten, en sommar för 25 år sen. Piggelin goes berserk in a wine bottle. (77-79)

Château-Chalon Vin Jaune Henri Maire 2009
N: Lovely! Fin och galet trevlig näsa som luktar som vin Jaune brukar lukta, bara mer fruktig och öppen.
M: saknar faktiskt litet syra, gissar varm årgång, vilket drar ner litet grand men inte mycket. Riktigt trevlig. (90-92)

Grand Constance 2014
Innertällmo bryggeri sa det bäst: hjortronlikör (80-82)

Dobogó 6 Puttonyos Aszú 2003
Härlig Tokaj-näsa med mycket honung och botrytisdjup. Litet för varm frukt bara, saknar litet syra, så spara inte alltför länge och drick svalt. Gott hursomhelst. (88-89)

Montsecano Pinot Noir 2016
Färgen är djupt mörkröd.
N: näe, detta är inte så kul. Konstig biton av liljor som gör sig gällande, en hel del vinbär.
M: stor, massor av grepp, rätt extraherad helt enkelt. Har inte tydlig anteckning här men den lämnade inga spår så gissar cirka (81-82)

Wooing Tree Pinot Noir 2013
Mörkröd i färgen.
N: mörk frukt och en hel del trevliga ekfat.
M: härligt öppen och generös. Den säger: drick mig! (87-88) för den som gillar nya världen pinnar med generös frukt utan att vara syltiga.

Beaujolais Côte de Brouilly Domaine Chasselay 2016
N: vinbärsgodis, litet smörsyra.
M:godisbetonad beaujolais i den mer ekade och stora stilen. (76-79)

Saint-Amour Grandes Mises Mommessin 2015
N: örtig och bärig
M: fin syra, bra grepp, stram - härlig! Ett seriöst vin som både klarar lättare chark och litet mer kraftiga maträtter, rätt mycket frukt och kropp i detta. Om jag vore vinskribent skulle jag utropa ”Fynd!”, men nu nöjer jag med att säga att det är bra mycket bättre än domaine chasselay och att det är mycket vin för pengarna. (90-91)

Stettener Häder Lemberger Weingut Karl Haidle 2015
N: trevlig näsa litet julkryddor
M: rätt sötfruktig och greppig. (jag gillar verkligen Blaufränkisch/lemberger men sällan när den är alltför extraherad, detta är litet på gränsen) (83-85)

Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere 2016
N: finstämd med en massa vulkanaska och försiktiga bär
M: härlig ansats med en massa bär men sen blir det rätt mycket av en käftsmäll med stentuffa tanniner. Det känns som ett vin som man kan skicka in i en tunnel den kanske aldrig kommer ut ifrån. Eller drick nu med litet grillat kött eller en fet ost och litet salami. (86-89)

Chinon Clos de Danzay Domaine Pierre Jacques Druet 2006
N: Varma bär, druvtypiskt pepprig och grönstjälkig, rimlig näsa som känns lagom avrundad och trevlig.
M: litet enklare än vad jag skulle velat se, mer gröna kvistar och rå paprika. Gillar näsan mer än hur det smakar. (82-84)

Pétalos Bierzo 2015
N: Björnbär, plommonkaka och kanske något litet vanillinaktig biton som dock dämpades eller till och med försvann efter en stund.
M: Mjuk och fruit forward men med massor av struktur, riktigt bra grepp faktiskt. Rätt modernt vin. Skulle inte ha gissat på Mencia blint. Bra pris på den här: köp och lagra ett tag skulle jag säga. (87-90)

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2014
N: Mer läder än i en bättre westernfilm när man doppar näsan i glaset. Massor av mörka bär.
M: Väldigt trevligt i munnen, detta är modern sangiovese med mycket av allt men ändå en fin balans med bra syra, god frukt. Bra nu och bra sen. (90-92)

Stielle 2009
Färgen har litet brunröda kanter.
N: bärig och charmig näsa med litet fikon och russin, ekfaten noterbara, torkad tobak och läder.
M: litet enkel i munnen med rätt kraftigt grepp och en del ekbeska på slutet. Bra pris dock. (82-85)

Crozes Hermitage Alain Graillot 2015
N: stram, kärv, tajt och ger inte mycket dagsläget.
M: finns en hel del bär där under någonstans men de är djupt gömda bakom all struktur just nu. Fin längd. Ja, detta är ju notoriskt svårt att bedöma. Helt klart kvalitet, men hur länge måste man lagra denna för att den ska ge full utdelning? (86-90)

Domaine des Bosquets Gigondas 2015
N: violpastiller, blommig, massor av mörka söta körsbär.
M: härlig och generös, inte alltför komplex. Verkligen fruit forward och raka motsatsen till Graillot. Denna är drick nu och närmaste åren. (86-87)

Château Peyrabon 2010
N: rätt klassisk Bordeauxnäsa med cassis, litet grafit, litet iskaffetoner.
M: bra struktur, bra frukt, balanserat. Gillar detta men kanske inte att det når de allra högsta höjderna. (86-88)

Spice Route Grenache 2015
N: kryddig, med hallon som inte är för söta.
M: rätt enkel men bärig på ett trevligt och kanske litet sötfruktigt sätt men i stilen billig, fruit forward nya världen Grenache så håller detta ändå ihop bra. (83-85)

Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards 2014
N: lyxig cabbe på näsan, en del volatil syra som nästan alla i provrummet uppenbarligen hade problem med.
M: tät frukt, bra syra, struktur, kryddig och kanske litet frän som av omogna blåa bär och helt klart i någon form av bottle shock, men någonstans finns all potential. Jag tror på denna - vis av tidigare årgångar - men den måste lagras minst fem år, kanske tio skulle jag tro. Inget att knäcka för skojs skull före jul bara för att man är nyfiken. (84-85 nu men med potential kring 89-92)

Ridge Geyserville 2015
N: bra doft med komplexa bär, orientaliska kryddor, litet läder.
M: bra blandning av söta björnbär och svala slånbär. Finfin struktur och balans. Jag tycker detta är riktigt j-a bra. Trots prisökningarna senaste åren så är detta fortsatt ett säkert kort. Till en hemgrillad cheeseburger med litet bacon, avocado och smakrik ost. Bra nu och närmaste femton åren. (92-93)
 
Last edited:
Tack! Smaknoter som när de är som bäst, korta och exakta utan en massa tjafs och med poäng! Var även sugen på att höra lite om Navazos amontillado, provade du den?
nej tyvärr, särskilt som jag är en stor fan av amontillado. Jag höll på litet för länge med de första vinerna och insåg efter en timme att jag bara hade tagit mig igenom en bråkdel av vinerna så missade några stycken. Tror @Innertällmo Bryggeri fångade upp fler flaskor än vad jag gjorde. Är dock litet osäker på om den fanns att prova.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Här kommer mina smaknoter från släppet 3/11. Vi provade 17/11 släppet vid samma tillfälle. Inte helt enkelt att testa igenom ~85 viner och samtidigt föra vettiga anteckningar. Det var intressant att se anteckningarna från @Omar Khayyam - ibland är vi helt överens och ibland inte... Den här gången var det en hel del viner som var helt ok, men som inte hade det där lilla extra, men det är kanske det man ska vänta sig i prisklassen 130-200 kr?
Håller med @Omar Khayyam om att Geyserville är den starkaste köprekommendationen på den röda sidan. Tvåa sätter jag Graillot, men där är vi inte alls överens. Bland de torra vita skulle jag nog välja La Louvière eller Keller och bland champagnerna satte jag Hebrart först.

99144 Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru Pierre Gimonnet & Fils 2008 469 kr
N: Söt, tät doft av knäck och nougat
M: Ung, stickig, men ändå fyllig, massiv syra, citron och äppelkart. Måste lagras länge (88-91)

98038 Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2012 496 kr
N: Mogna äpplen, alkohol och krutrök
M: Mogna röda äpplen, en hel del fat, bra frukt och koncentration. Kan njutas nu (89-92)

97765 Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru Blanc de Blancs 2010 499 kr
N: Nougat och nybakad limpa
M: Lite snipigt och instängt nu, måste lagras (87-89)

94330 Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru 399 kr
N: Lite tunn doft, sockerdricka och vanilj
M: Bra syra och mousse, mycket mineral, lätt, saknar elegans (85-87)

91413 Ca del Bosco Cuvee Prestige 269 kr
N: Tvål, tvättmedel, billig parfym
M: Stora bubblor, lite syntetisk smak, långt ifrån champagnerna (82-84)

90363 Keller Rheinhessen Riesling von der Fels 2016 229 kr
N: Tät doft med blommor och aprikos
M: Massiv frukt med övermogna krusbär och vita vinbär, inställsamt och tillgängligt, färdigt att dricka (88-90)

90331 Dönnhoff Nahe Riesling Trocken 2016 159 kr
N: Stickig tunn doft med smörkola och såpa
M: Bra syra, lite tunn frukt, äpplen, petroleum, något slutet i nuläget (84-87)

96066 Kalkofen Deidesheim Riesling Grosses Gewächs Trocken 2016 299 kr
N: Tung doft med tall, tvål och syren
M: Torrt, stramt, kraftig syra, mineral, måste lagras (86-89)

95175 Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs Juliusspital 2015 369 kr
N: Kryddpeppar och krut
M: Mogna äpplen, bra koncentration, kryddpeppar, elegant balans. (89-91)

96073 Ciuri Terrazze dell'Etna 2015 159 kr
N: Kloak, dass och krut
M: Tunn frukt, massor av mineral, i övrigt lite blekt (79-83)

92166 Capellanía Marques de Murrieta 2012 189 kr
N: Gröna äpplen och fat, vanilj
M: Fatbomb av rang, men frukten är lite tunn, (82-86)

96082 1583 Albariño de Fefiñanes 2016 189 kr
N: Tunn doft med syrenberså, tvål och såpa
M: Bra syra, söta aprikoser, mineral. Inget stort vin, men jag tycker att det är klart bättre än både månadens vin och den Albariño som släpps i ordinarie sortimentet i december (84-86)

96155 Château d'Anglès Grand Vin Blanc 2015 169 kr
N: Citrus och honung, lägereld
M: Oljigt, alkohol och finkel, lite bittert, avstår gärna från det här (70-75)

90611 Côte de Nuits-Villages Les Monts de Boncourt R. Dubois & Fils 2015 199 kr
N: Tät doft med fat, honung och blomsteräng
M: Söt mogen frukt med bra koncentration och en del smörkola. Inget stort vin, men väldigt urspungstypiskt och gott. Perfekt "vardagsvitt" (86-89)

96058 Château La Louvière 2010 219 kr
N: Kraftig doft med nässlor, gröna blad, krusbär och fat
M: Bra frukt och koncentration, nässlor, krusbär, grapefrukt och nötter. Moget, men klarar många år till. Massor av charm! Jag gillar det här. (88-91)

91594 Dog Point Sauvignon Blanc 2016 185 kr
N: Lite funky med smöriga popcorn på utedasset och stekta ägg,
M: Skaplig frukt och syra, smör, popcorn och rök, lite spretigt, udda vin (84-87)

95775 Mulderbosch Chenin Blanc Single Vineyard Block W Mulderbosch Vineyards 2015 219 kr
N: Övertydlig rök, kola och gröna äpplen
M: Bra syra, koncentrerad söd äppelfrukt, fat och rök, sammantaget ganska snyggt vin med en viss finess, lite spretigt i dagsläget, men kan bli bra (86-89)

95981 Wild Yeast Chardonnay 2016 165 kr
N: Päron och fläder
M: Tydlig påtaglig sötma, bra frukt med mogna päron och bra syra. Dock ett lite skumt vin utan finess (81-84)

99180 El Esteco Old Vines 1945 Torrontés 2015 199 kr
N: Parfymerat tvättmedel
M: Tvättmedel, usch! Jag trodde att flaskan inte var sköljd innan vinet tappades, men övriga provare försäkrade mig om att det var så här det skulle smaka (<65p)

90479 Limestone Riesling Kabinett Golkapsel 2016 199 kr
N: Tunn doft med med syren och honung
M: Fizzy, påtaglig sötma och päronfrukt, ungt och endimensionellt (82-85)

92674 Château-Chalon Vin Jaune Henri Maire 2009 399 kr (620 ml)
N: Massiv doft med oxiderade äpplen, brandrök och alkohol
M: Lång, tät, snygg torr frukt, vedbod och näver. Komplext och elegant. Frågan är dock vid vilka tillfällen man dricker det här? (90-92)

90287 Grand Constance 2014 339 kr (375 ml)
N: Lakka hjortronlikör
M: Vrålsött, fin hjortronfrukt, fräscht, elegant, bra längd (90-92)

99783 Dobogó 6 Puttonyos Aszú 2003 349 kr (500 ml)
N: Honung och björkved
M: Sött, fin frukt med massor av honung, ungt och fräscht, ingen oxidation, kan tänka mig det här till en stekt gåslever (91-93)

90451 Montsecano Pinot Noir 2016 279 kr
N: Påtagligt söt doft med hallon och körsbär
M: Bra frukt med tydliga söta körsbär, örter och rök. En liten bitterhet. (85-89)

95002 Wooing Tree Pinot Noir 2013 299 kr
N: hallon, björnbär och gröna blad, lite rök
M: Tät, men lite kokt och dammig frukt, kärva tanniner, kan vinna på lagring (82-86)

95177 Beaujolais Côte de Brouilly Domaine Chasselay 2016 169 kr
N: Svala lingon och gröna blad
M: Sval frukt med lingon och hallon, bra koncentration. Inte helt oävet. (83-86)

96221 Saint-Amour Grandes Mises Mommessin 2015 159 kr
N: Stram doft med mjölkchoklad och ek.
M: Väldigt ren, tät smak med plommon och svarta vinbär. Det här är ett gott vin. (87-89)

90445 Stettener Häder Lemberger Weingut Karl Haidle 2015 199 kr
N: Kungen av Danmark
M: Tunn, frukt, lite surt och bittert. (70-75)

90560 Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere 2016 169 kr
N: Sval doft med örter, kvistar, gröna blad och rök
M: Lite tunn frukt, men örtigt och mineraligt, spännande, men når inte ända fram. (83-86)

97875 Chinon Clos de Danzay Domaine Pierre Jacques Druet 2006 149 kr
N: Lite dammigt, med tydlig grön paprika, blåbär och tjära.
M: Lätt, söt slank frukt med en rejäl dos paprika. Hade hoppats på mer här. (83-85)

91208 Pétalos Bierzo 2015 159 kr
N: Lite tunn doft med mossa och rök
M: Söt, sval, fin plommonfrukt (85-87)

92435 Van Zellers Douro Red 2014 149 kr
N: Eldig doft med svarta vinbär, vanilj och utedass
M: Slank och elegant, svarta vinbär, en liten bitterhet. Oväntat bra, jag som brukar vara skeptisk till portugiser (85-87)

99773 Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2010 269 kr
N: Rosor, hasselnötter, plommon och vanilj.
M: Tät fyllig frukt med massor av fat, elegant, klassisk Rioja. (89-91)

96372 Gago 2014 179 kr
N: Tät mjuk doft med röda vinbär
M: Nötig plommonfrukt, fräsch men lite endimensionellt (84-87)

95140 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2014 349 kr
N: Svarta vinbär, örter och eukalyptus
M: Kraftig svartvinbärsfrukt, mycket ungt, men väl balanserat. Kan säkert bli mycket bättre med en lång lagring (88-91)

99199 Stielle 2009 169 kr
N: Lite tunn doft med körsbär, mandel, rosor och gummi
M: Söta körsbär, lite bränt, fin mognad (85-87)

95043 Crozes Hermitage Alain Graillot 2015 215 kr
N: Tjock olljig doft med blåbär, plommon, rosmarin och timjan.
M: Massiv svartvinbärsfrukt med peppar och örter, mycket ungt, men drickvänligt och gott. Jag gillar verkligen det här vinet! (90-92)

90441 Domaine des Bosquets Gigondas 2015 199 kr
N: Snipig alkoholig doft med timjan och rosmarin
M: Söt körsbärsfrukt med örter, Tyvärr dominerar alkoholen alltför mycket. (80-82)

96408 Château d'Anglès Grand Vin Rouge 2013 169 kr
N: Ek, kaffe och dill
M: Söt fin frukt, örter, rätt elegant och gott. (87-89)

90424 Un Jour 2014 209 kr
N: Blåbär och plommon, svartpeppar
M: Vrålungt! Vassa tanniner, smakar fatprov i dagsläget. Kan bli bra, men det är i så fall långt fram i tiden (84-86)

90423 La Grange Édition 2015 199 kr
N: Blåbär och örter
M: Slankt, bra frukt med söta körsbär, hallon och örter. (86-88)

96076 Château Peyrabon 2010 249 kr
N: Massor av ek och lite kaffe
M: Söt fin koncentrerad frukt, mycket vanilj, fina tanniner, men lite för endimensionellt och hårt fatat (85-87)

95685 Spice Route Grenache 2015 139 kr
N: Lite tunn doft med körsbär, alkohol och avlopp
M: Söt fräsch lingonfrukt, enkelt vin, men rent och charmigt (85-88)

94566 Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards 2014 449 kr
N: Kaffe, ek, choklad och mörka bär
M: Söt, tät svartvinbärsfrukt, hög alkohol (trots bara 13,7 %), ungt men snyggt. (88-90). En del på provningen tyckte att det här smakade nagellacksborttagning, men jag kände inga sådana tendenser.

99683 Ridge Geyserville 2015 349 kr
N: Eldig, örtig doft med mogna svarta vinbär och svartvinbärsblad
M: Mycket bra frukt med hallon och polkagrisar, fin längd, mycket gott. Bra årgång för Geyserville, särskilt om man vill dricka den ung. Tvivlar på att den överlever mer än en dag på systembolagets hyllor. (90-93)
 

Silenos

Medlem
Tack för era noter, kanon! En undring angående Druets Chinon... Om man tycker mognadstoner är viktigare än "tryck", finns det då chans att man gillar den mer än vad ni två verkar ha gjort? Eller var den bara medioker på alla sätt?
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tack för era noter, kanon! En undring angående Druets Chinon... Om man tycker mognadstoner är viktigare än "tryck", finns det då chans att man gillar den mer än vad ni två verkar ha gjort? Eller var den bara medioker på alla sätt?
Skippa den, den är bara medioker. jag har druckit en del Druet och det här tillhör inte något av de mer lyckade vinerna.
 

MHilv

Medlem
Är det rumstemp som gäller på vinerna när ni provar? Och vad har de för rumstemp i så fall? :)
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Är det rumstemp som gäller på vinerna när ni provar? Och vad har de för rumstemp i så fall? :)
Röda är vid ~rumstemperatur, gissar runt 20-21, vita och bubbel står med kylkragar, temperaturen beror på när man provar, allt står framme mellan 10 och 16.
 
Toppen