Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

Keen

slan
Om någon är sugen att gå och debattera lite

Vår plats i vodkabältet är en del av den svenska självbilden. Men vem tar sig egentligen en riktig sup nu för tiden? Svenskens alkoholkonsumtion har genomgått radikala förändringar de senaste decennierna. Vad har hänt på vägen från hembrännare till vinkonnässörer och alenördar? Bygger den svenska alkoholpolitiken på en förlegad syn på den försupne svensken? Eller ligger vi i själva verket i den internationella alkoholpolitikens framkant?

MAGDALENA GERGER - VD på Systembolaget sedan 2009. Har tidigare varit marknadsdirektör på bland annat Arla, Nestlé och Diageo.

EDWARD BLOM - Arkivarie och mat- och dryckeshistorier. Arbetar vid Centrum för näringslivshistoria och har bland annat gjort tv-programet Edward Bloms gästabud.

ANNA CARLSTEDT - Förbundsordförande för IOGT-NTO, författare och forskare i fransk renässanslitteratur på Stockholms universitet.

MATTIAS SVENSSON - författare och redaktör på tidningen NEO. Har bland annat utkommit med böckerna Peta inte i maten! och senast Glädjedödarna – en bok om förmynderi.

Moderator: John Chrispinsson, journalist, författare och programledare i Studio Ett och Gomorron Sverige.

När: Måndag 12 november. Dörrarna öppnar 18:00. Debatt 18:15.

Mingel 19:00-20:00

Var: Spegelsalen, Berns. Ingång via Berns hotell.

Osa: osa@eggandbacon.se
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

Keen skrev:
Bygger den svenska alkoholpolitiken på en förlegad syn på den försupne svensken? Eller ligger vi i själva verket i den internationella alkoholpolitikens framkant?

Undrar vilka de där "vi" är? Jag känner mig inte tillfrågad, och inget av riksdagspartierna (ej heller de som kallar sig "liberala" och förespråkar mindre statlig inblandning och är mot monopol på övriga näringsområden) företräder en åsikt om hur livsmedlet vin skall hanteras, som motsvarar den politiska mittens åsikter i huvuddelen av övriga Europa.
Undrar också om det finns någon "internationell alkoholpolitik" att tala om? Exempelvis har artikeln "alkoholpolitik" på svenskspråkiga Wikipedia inga språklänkar till några andra språkversioner.

Den restriktiva alkoholpolitiken i svensk tappning är väl en kvarleva från det tidiga 1900-talets förbudsdiskussioner, i Sverige mest symboliserad av rusdrycksomröstningen 1922 och internationellt av USA:s "Prohibition" 1920-1933. Jag förknippar denna rörelse starkt med puritanska/frikyrkliga kristna, vilket förklarar att det just var i USA som det gick på detta vis och att man där har en åldersgräns på 21 för alkohol (men sådär 12-13 för marijuana och 14-15 för heroin, verkar det som). Ett av de stora mysterierna för den som tittar på Sverige med utanförstående ögon, borde vara hur en i grunden frikyrklig alkoholpolitik kan leva kvar så stark trots att Sverige har blivit ett av världens mest sekulariserade länder, med närmast ett religionsförakt (i alla fall mot kristendomen) i den offentliga debatten.
 

chambertin

Medlem
Den svenska riksdagen har länge varit ett starkt religiöst fäste som inte riktigt speglar samhället I övrigt. Analogin med förbudstiden i USA och de kristnas inflytande där är nog inte helt felaktig.
 

Peder

Medlem
SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

1:03:45 Såg jag för övrigt att Mölstad reste sig, hoppas han hade det trevligare och gillade umgänget mer där än med massa anonyma vinbloggare. Det kommer säkert något trevligt inom kort på http://blog.svd.se/vin om kvällen på Berns ;D

http://www.berns.se/article/matens-makthavare-ar-det-pr-lobbyn-som-satter-menyn (Live-stream)

Sådana här debatter leder tyvärr inte så långt däremot eftersom våra makthavare redan vet att Systembolaget och alkoholskatten bara finns av en anledning och det är pengarna. När ungdomar i dagens läge får spriten från organiserad brottslighet som säljer alkoholen för lägre priser än vi kan handla den för på Systembolaget så har man som monopol misslyckats. Men det blundar man för så länge det är en kassako. Det är inte så viktigt att det kriminella handeln ökar och man kan bara gissa att dessa smugglare inte bara förser Sverige med alkohol.

Vill svenska folket ha Systembolaget så kan vi stänga gränserna och gå ur EU och få mer Parador åter på hyllan eller så sänker man alkoholskatterna. För något monopol har vi egentligen inte längre.
 

kayaker

Cyklist
SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

Peder skrev:
Vill svenska folket ha Systembolaget så kan vi stänga gränserna och gå ur EU och få mer Parador åter på hyllan eller så sänker man alkoholskatterna. För något monopol har vi egentligen inte längre.
Tja, det är väll egentligen ett krånglopol vi har.
 
Toppen