Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

Diskussion i 'Övrigt' startad av Keen, 12 november 2012.

 1. Keen

  Keen slan

  Om någon är sugen att gå och debattera lite

   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

  Undrar vilka de där "vi" är? Jag känner mig inte tillfrågad, och inget av riksdagspartierna (ej heller de som kallar sig "liberala" och förespråkar mindre statlig inblandning och är mot monopol på övriga näringsområden) företräder en åsikt om hur livsmedlet vin skall hanteras, som motsvarar den politiska mittens åsikter i huvuddelen av övriga Europa.
  Undrar också om det finns någon "internationell alkoholpolitik" att tala om? Exempelvis har artikeln "alkoholpolitik" på svenskspråkiga Wikipedia inga språklänkar till några andra språkversioner.

  Den restriktiva alkoholpolitiken i svensk tappning är väl en kvarleva från det tidiga 1900-talets förbudsdiskussioner, i Sverige mest symboliserad av rusdrycksomröstningen 1922 och internationellt av USA:s "Prohibition" 1920-1933. Jag förknippar denna rörelse starkt med puritanska/frikyrkliga kristna, vilket förklarar att det just var i USA som det gick på detta vis och att man där har en åldersgräns på 21 för alkohol (men sådär 12-13 för marijuana och 14-15 för heroin, verkar det som). Ett av de stora mysterierna för den som tittar på Sverige med utanförstående ögon, borde vara hur en i grunden frikyrklig alkoholpolitik kan leva kvar så stark trots att Sverige har blivit ett av världens mest sekulariserade länder, med närmast ett religionsförakt (i alla fall mot kristendomen) i den offentliga debatten.
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  Den svenska riksdagen har länge varit ett starkt religiöst fäste som inte riktigt speglar samhället I övrigt. Analogin med förbudstiden i USA och de kristnas inflytande där är nog inte helt felaktig.
   
 4. Peder

  Peder Medlem

  SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

  1:03:45 Såg jag för övrigt att Mölstad reste sig, hoppas han hade det trevligare och gillade umgänget mer där än med massa anonyma vinbloggare. Det kommer säkert något trevligt inom kort på http://blog.svd.se/vin om kvällen på Berns ;D

  http://www.berns.se/article/matens-makthavare-ar-det-pr-lobbyn-som-satter-menyn (Live-stream)

  Sådana här debatter leder tyvärr inte så långt däremot eftersom våra makthavare redan vet att Systembolaget och alkoholskatten bara finns av en anledning och det är pengarna. När ungdomar i dagens läge får spriten från organiserad brottslighet som säljer alkoholen för lägre priser än vi kan handla den för på Systembolaget så har man som monopol misslyckats. Men det blundar man för så länge det är en kassako. Det är inte så viktigt att det kriminella handeln ökar och man kan bara gissa att dessa smugglare inte bara förser Sverige med alkohol.

  Vill svenska folket ha Systembolaget så kan vi stänga gränserna och gå ur EU och få mer Parador åter på hyllan eller så sänker man alkoholskatterna. För något monopol har vi egentligen inte längre.
   
 5. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Spriten & Svensken - Berns idag (måndag 12/11)

  Tja, det är väll egentligen ett krånglopol vi har.
   

Dela sidan