Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora middagstråden

Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Stora middagstråden

Efter att vi landade i Sveas, Götes och Vendes stolta famn igår så tuffade vi oss in till jobbet för att kuska in lite arbete, men innan det så gick vi upp till Hötorshallen och tog lunch. En Pita på la Gazelle senare så var man nästan i fas igen! Jag tror mig minnas att jag rekommenderat det förut, men det är värt att nämnas igen. Deras mackor med perfekt lammstek eller mergues (eller mix, med båda) är väl värda en trip ner till ghettot.
 

Lando

Medlem
SV: Stora middagstråden

Krug skrev:
Efter att vi landade i Sveas, Götes och Vendes stolta famn igår så tuffade vi oss in till jobbet för att kuska in lite arbete, men innan det så gick vi upp till Hötorshallen och tog lunch. En Pita på la Gazelle senare så var man nästan i fas igen! Jag tror mig minnas att jag rekommenderat det förut, men det är värt att nämnas igen. Deras mackor med perfekt lammstek eller mergues (eller mix, med båda) är väl värda en trip ner till ghettot.

Bra tips, ska kolla in!
 

vintjej

Medlem
SV: Stora middagstråden

Krug skrev:
En Pita på la Gazelle senare så var man nästan i fas igen! Jag tror mig minnas att jag rekommenderat det förut, men det är värt att nämnas igen. Deras mackor med perfekt lammstek eller mergues (eller mix, med båda) är väl värda en trip ner till ghettot.
Där var jag stammis förut och alla mina kollegor också sen jag visat dem stället.
Fast nu föredrar jag nästan turkburgaren igen.
 

Lambo

Medlem
SV: Stora middagstråden

Gjorde helstekt renytterfilé igår och fy faaaaan va gott det e. En rätt som måste göras oftare!
 

R.P

Medlem
SV: Stora middagstråden

Åt på Fonda Gaig i helgen, samma ägare som till stjärnrestaurangen Gaig, åt en kronärstkocksoppa med förlorat ägg och blodkorv, som huvudrätt en helt fantastiskt bra råbiff, kanske den bästa råbiffen jag ätit. Till det en flaska Pas Curtei rött från Penedes, varit lite skeptisk till den tidigare men med mat var den verkligen grym. Kul när man ändrar åsikt om ett vin. Har ni vägarna förbi Barca så missa inte den här restaurangen http://www.fondagaig.com/
 

Lando

Medlem
SV: Stora middagstråden

Gjorde galetter med Chevre, bladspenatröra tomat och serranoskinka till några vänner och sen blev det crepes med vaniljglass, hemgjord chokladsås och hackade valnötter till efterrätt. Drack Cidre de Normandie till, mums!
 

anders

Medlem
SV: Stora middagstråden

Igår var utbudet i kantinen så dåligt att en busslast svältande afrikaner i ett biståndsprojekt vände i dörren i protest och ovilja. Det var dessutom andra dagen i rad som nivån var så här låg. Något måste göras. Efter att ha snokat runt lite hittade jag ett ställe som påstods vara Tysklands svar på Heston och hans Fat Duck. Eftersom Fat Duck är stängt införskaffades tågbiljett till Nürnberg och på kvällen var det dags för svullebulle.
Att påstå att det skulle vara motsvarande Heston var väl att ta i, köket bör snarare klassas som inovativt än experimentellt. Skit samma, två stjärnor i Guiden och 18 pinnar hos Gault borgade för en trevlig afton. Kökets specialitet var enligt egen utsago kryddor och i stort sett allt som kom ut var smaksatt med varierande kryddblandningar. Vad sägs om en rocka på en sallad fruktigt smaksatt och på toppen fänkål och vita vallmofrön. Till det en ung, välgjord och krusbärsfruktig SB från Loire. Jawohl!
Måste också lyfta fram vinlistan som innehöll en hel del frestelser och prissättningen måste betraktas som nästan socialistisk enligt devisen från var och en efter förmåga till var och en efter behov. Mina behov är enorma och jag måste erkänna att Ch Margaux 83 för 540 euro såg synnerligen intressant ut. Lite märklig prissättning om man betänker att för DP 90 ville man ha 565. Men som sagt påslagen måste över lag betraktas som ytterst moderata.
 

ae

Medlem
SV: Stora middagstråden

Middag på leijontornet. Var där för ca ett år sedan. Var väldigt bra då men bättre idag. Det som åts var:

1. spindelkrabba, vaktelägg, rökt äpple, sagogryn, kräm på råa räkor och pilgrimsmusselrom (nigl, riesling, 07)

2. digrisfilé, grisnacke, fläsk- o kålconsommé (chateau de chamirey, beaune 1cru, 06)

3. cikoriaglass, hasselnötskräm, äggakaka, körsbär (ngn maderia)
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Stora middagstråden

I vanlig jävla ordning när jag går och handlar efter jobbet så går jag planlöst och petar lite här och där... Dagens skörd blev lite benfri kotlett och jag fick, naturligvis, för mig att den skulle få puttra ett tag. Så istället för middag idag så blir kotletten middag imorgon. Först svettade jag ihop strimlad schalottelök, vitlök och fänkål tillsammans med lite pancetta och smör. Innan det tog färg så lyfte jag ur det ur pannan, höjde temperaturen och brynte kotletten ordentligt (jag sköljde naturligtvis inte ur pannan mellan löken och köttet), sen på med en halv flaska vitt, lite kycklingbuljong och 1,5 burk finkrossade tomater, lite kummin, salt och peppar. Sen på med lock och in med hela konkarongen i ugnen från 19.10 till ca 21.30.

Sen var det bara att lyfta ur köttet, detta skar jag upp i ca 6 cm höga bitar och lade att kylas av (dessa kommer att knäckas av i ugnen imorgon i en liten honung, chili, citron marinadmojäng), tomatbuljongen som var kvar mixades ihop och passerades genom en finmaskig sil. Jag tänkte att det skulle bli basen till en smarrig tomatrisotto imorgon, men när jag smakade på den hade jag en av de renaste och bästa tomatsoppor jag smakat. Helt perfekt i konsistens och smak. Klockren!

Men det blir nog risotto i alla fall!

Gottis!
 

R.P

Medlem
SV: Stora middagstråden

Åt råbiffen på Fonda Gaig igår igen, grillad kronärtskocka som förrätt, drack en flaska Gosset till detta. Snacka om att råbiff och bubbel går bra ihop, funkade sjukt bra, två väldigt rena smaker som verkligen gifter sig med varandra, mumma. :) Som efterrätt en helt sjukt god cottage cheese gjord av getmjölk som serverades med honung, jag är ingen dessertmänniska normalt sett men det här var galet gott, allt som allt en mycket trevlig middag.
 

weezer

Medlem
SV: Stora middagstråden

Besökte 28+ i helgen som var, vi klämde i oss en 7rätters med vinpaket.

Började med en salmalax med avruga och fänkålspuré. Till det dracks en chardonnay från Antinori, funkade rätt ok.

Sedan en halstrad pilmussla, hjärtmussla och blåmussla med vitlökskräm och persiljeskum. Clos du Papillion från Loire, sällan man dricker torra från Loire, rikigt bra faktist!

Halstrad Vänerngösfilé med broccoli, jordärtskocka samt rökt steksky. Frasigt fin gös med koncentrerad kräm på broccoli, en bra rökt sky och en liten bakad skocka. Mkt bra. Corton Pougets grand cru från Jadot. :p

Duvbröst, confiterat lår, endive och citronvinägersås. Alain Graiilot -03, crozes H. Riktigt jävla gott, både pippin och vinet.

Chabichou och Mimolette. Ostdessert. Riktigt dålig. Usel mimolette och dåliga osttillbehör. Jurançon Moelleux till geten och en Spätlese Trocken till mimoletten. Kvällens bottennapp, både mimoletten och tyskvinet.

Dessert nummer 1. Åkerbärstapioka med yoghurtmousse samt åkerbärssorbet. Sagogryn med mousse och sorbet. Sött. Sött. Sött. Château Pierre-Bise, Coteaux du Layon. Ett sjyst vin, druckit innan mkt, men gott.

Dessert nummer 2. Vit espressosorbet, kokosskum och mascarponepannacotta. Château d´Yquem -04. Grymt bra dessert, utsökt vin.


+ bra brödkorg, bra flyt från köket.


- Bord nära köket=mkt väsen. Luktar mögel i lokalen, men antar att det är alla (28+...) ostar de har i montern.
- Ostdesserten kass.
- Ingen chokladdessert, utan två gelatindesserter.
- att debiteras 300 spänn extra för att dricka Yquem istället för Monbazillac-vinet. 04an går inte lös på mer än 1800:-.

Överlag ett bra besök men jag har ätit bättre, och mer prisvärt.


För att spä på kampen mot fettet stekte vi gåslever till förrätt igår, åt den med tunnt hembakt rostat valnötsbröd och semitorkade aprikoser inkokta i sauternes, svartpeppar och lagerblad. Suduiraut 04 i glaset.

Sen en reninnerfile (kort datum på coop, halva priset värsta fyndet ;D )med persiljerotskräm och en sjyst rödvinssås jag kokt på oxsvans. castello di Brolio -01 fick ackompanjera.
 

Referee

Medlem
SV: Stora middagstråden

weezer skrev:
.......... Jurançon Moelleux till geten.....

Har du bättre koll på vad det var för vin du drack. ??? Du anger bara att det är ett sött vin från området Jurançon. :eek:
 

Jos

Medlem
SV: Stora middagstråden

Referee skrev:
Har du bättre koll på vad det var för vin du drack. ??? Du anger bara att det är ett sött vin från området Jurançon. :eek:

Ja herregud...! Och sen;
Spätlese Trocken

Var ska det här sluta???
8)
 

weezer

Medlem
SV: Stora middagstråden

Jurançonvinet kom från Domaine Cauhapé -04



Spätlese-trocken var i detta fall Weilberg Ungstein, Weingut Pfeffingen, Spätlese Trocken, Pfalz, Tyskland -02...för att vara mer exakt :)
 

Sjödin

Joråsåatt...
SV: Stora middagstråden

weezer skrev:
Dessert nummer 1. Åkerbärstapioka med yoghurtmousse samt åkerbärssorbet. Sagogryn med mousse och sorbet. Sött. Sött. Sött. Château Pierre-Bise, Coteaux du Layon. Ett sjyst vin, druckit innan mkt, men gott.

En nyfiken liten fråga bara... Åkerbärstapioka?
Vad jag vet, och det är inte mycket, är tapioka antingen nån konstig växt som viet cong livnärde sig på i tunnlarna under vietnamkriget. Jag fick provsmaka när jag var där, vidrigt vidrigt... Eller så är det nån sorts stärkelse som utvinns ur någon växt.
Vad är då Åkerbärstapioka?
 

weezer

Medlem
SV: Stora middagstråden

Sagogryn, dvs pärlor gjorda på potatismjöl typ. Kokas i saften från åkerbär så sväller de, sen smaksätts de med mad man vill. Mer kul än gott.. ;D
 

Lando

Medlem
SV: Stora middagstråden

Var påväg upp från Blekinge till Stockholm igår och stannade på La Uva i söderköping, en superbra Tapasrestaurang. Åt en tapasmeny för 179 kr som var riktigt god, bäst var dom baconlindade dadlarna!
 

vintjej

Medlem
SV: Stora middagstråden

Ibland undrar man om man är den enda djävla familjen med småbarn som inte har" fredagsmys med tacos".
Om det är något jag saknar från USA så är det god Mex-mat. De där burksåserna *rys*.
 
Toppen