Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Svenska ostar

Sjödin

Joråsåatt...
SV: Svenska ostar

En annan helg? Gärna!!!
Vi har fortfarande inget konkret besked gällande vår eventuella närvaro, men det ser lite mörkt ut.
Så om vi kan skjuta på det så slipper vi ångesten för nu i alla fall...
 

Per Stade

Lege artis
SV: Svenska ostar

Hade arrangerat en enkel champagneprovning för några
kollegor igår kväll. Efter provningen åt vi en enkel buffé
med i huvudsak närproducerad ekologisk mat.
Ostarna lyfte hela kvällen och jag kan varmt rekommendera
http://www.wernergardensmejeri.com/

Om ni har vägarna förbi så rekommenderar jag
verkligen ett besök.
 

Bubblaren

Medlem
SV: Svenska ostar

Per Stade skrev:
Hade arrangerat en enkel champagneprovning för några
kollegor igår kväll. Efter provningen åt vi en enkel buffé
med i huvudsak närproducerad ekologisk mat.
Ostarna lyfte hela kvällen och jag kan varmt rekommendera
http://www.wernergardensmejeri.com/

Om ni har vägarna förbi så rekommenderar jag
verkligen ett besök.


Attans då! Jag var ju precis i närheten när jag var till Avesta i helgen! Skulle vara riktigt intressant att få en dragning om tillverkning samt provsmakning.
 

J.S.

Medlem
SV: Svenska ostar

Per Stade skrev:
Hade arrangerat en enkel champagneprovning för några
kollegor igår kväll. Efter provningen åt vi en enkel buffé
med i huvudsak närproducerad ekologisk mat.
Ostarna lyfte hela kvällen och jag kan varmt rekommendera
http://www.wernergardensmejeri.com/

Om ni har vägarna förbi så rekommenderar jag
verkligen ett besök.

Där får jag bestämt göra ett stopp nästa gång jag ska upp till Avesta. Synd att det bara fanns bilder på ostarna, det borde ha varit lite info om dem också. :p
 

Bubblaren

Medlem
SV: Svenska ostar

J.S. skrev:
Där får jag bestämt göra ett stopp nästa gång jag ska upp till Avesta. Synd att det bara fanns bilder på ostarna, det borde ha varit lite info om dem också. :p

Men som de ser ut, dregglet rinner till direkt! Jag tycker de borde ha doftprover via datorn :)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Svenska ostar

Äntligen, det tog bara 1,5 år, nu är jag på väg till Wernergårdens mejeri. Behöver ta med ngt gott till ett ännu okänt innehåll på ostbricka, men vet ostarna kommer från ostarna ni finner på denna länk http://www.wernergardensmejeri.com/index.php?page=vart-utbud

Kan ngn rekommendera vettigt vin att ta med?? Fick förslag om vitt portvin, men det låter inte rätt för mig.

Röd port eller vitt vin?? Förslag på alternativ?
 

Per Stade

Lege artis
SV: Svenska ostar

Bubblaren skrev:
Äntligen, det tog bara 1,5 år, nu är jag på väg till Wernergårdens mejeri. Behöver ta med ngt gott till ett ännu okänt innehåll på ostbricka, men vet ostarna kommer från ostarna ni finner på denna länk http://www.wernergardensmejeri.com/index.php?page=vart-utbud

Passa på och köp kött hos någon av Gröna hagars böndernär du ändå är i krokarna.
I Sala rekommenderas Norrängens trädgård, som har fantastiska tomater och gurkor.
 

chambertin

Medlem
SV: Svenska ostar

Bubblaren skrev:
Äntligen, det tog bara 1,5 år, nu är jag på väg till Wernergårdens mejeri. Behöver ta med ngt gott till ett ännu okänt innehåll på ostbricka, men vet ostarna kommer från ostarna ni finner på denna länk http://www.wernergardensmejeri.com/index.php?page=vart-utbud

Kan ngn rekommendera vettigt vin att ta med?? Fick förslag om vitt portvin, men det låter inte rätt för mig.

Röd port eller vitt vin?? Förslag på alternativ?
Jag är rädd att det inte finns ngn minsta gemensam vinnämnare till alla dom ostarna Bubblaren:
Bergslagsblå en blåmögelost
Bergslagsvit en camemberttyp/yoghurtbas
Vita Lina en halvfast vitmögelost
Krona en brietyp/yoghurtbas
Gårdsost en lätt pressad och lätt lagrad vitmögelost
Karbenningost en långlagrad och hårt pressad ost
Färnbo ost en pressad hårdost
Norbergsost en pressad hårdost
Svartå ost en Morbiertyp med rand av livsmedelsaska
Kryddost en pressad ost med kummin
Snövit en färskost med vitmögelyta ( S:t Mauretyp )
Färskost med olika kryddningar
Salladsost fetatyp, marinerad i rapsolja med olika kryddblan

Till dom hårda/pressade och lagrade skull jag kunna tänka mig flera röda (Bordeaux eller Cabernet-dominerade viner och gärna lite mognad. Tempranillo kan också funka ganska bra).
Till blåmögel funkar Sauternes och Röd Port bra. De flesta torra viner tar stryk av sältan som många blå/grönmögelostar har så se i alla fall till att du har ett vin med rejäl sötma där.
Färskostarna kräver nog krispiga, unga torra vita (Sauvignon Blanc). Skulle kunna tänka mig ung/lättare Alvarinho också.
Till de lite mer fasta/lagrade vitmögelostarna gillar jag själv smakrik Riseling (torr eller halvtorr) och är ostarna riktigt kraftiga och mogna så kan du gå över på rött även här (Bordeuax, Bourgogne, Rhône).

Jag skulle nog skippa den vita porten till osten. Okej som apero men inte mer.
 

Bubblaren

Medlem
SV: Svenska ostar

Tack!

Jag tänkte inte ha alla ostarna på kvällningen under vår tripp, bara ett par av dem. Troligen getost och ngn av hårdostarna och kanske ngn mer, om de har dem till försäljning när vi är där. Jag behöver m a o chansa med medhavda vinet.
 
Toppen