SV: Svenska ostar En annan helg? Gärna!!! Vi har fortfarande inget konkret besked gällande vår eventuella närvaro, men det ser lite mörkt ut. Så om vi kan skjuta på det så slipper vi ångesten för nu i alla fall...
SV: Svenska ostar Hade arrangerat en enkel champagneprovning för några kollegor igår kväll. Efter provningen åt vi en enkel buffé med i huvudsak närproducerad ekologisk mat. Ostarna lyfte hela kvällen och jag kan varmt rekommendera http://www.wernergardensmejeri.com/ Om ni har vägarna förbi så rekommenderar jag verkligen ett besök.
SV: Svenska ostar Attans då! Jag var ju precis i närheten när jag var till Avesta i helgen! Skulle vara riktigt intressant att få en dragning om tillverkning samt provsmakning.
SV: Svenska ostar Där får jag bestämt göra ett stopp nästa gång jag ska upp till Avesta. Synd att det bara fanns bilder på ostarna, det borde ha varit lite info om dem också.
SV: Svenska ostar Men som de ser ut, dregglet rinner till direkt! Jag tycker de borde ha doftprover via datorn
SV: Svenska ostar Äntligen, det tog bara 1,5 år, nu är jag på väg till Wernergårdens mejeri. Behöver ta med ngt gott till ett ännu okänt innehåll på ostbricka, men vet ostarna kommer från ostarna ni finner på denna länk http://www.wernergardensmejeri.com/index.php?page=vart-utbud Kan ngn rekommendera vettigt vin att ta med?? Fick förslag om vitt portvin, men det låter inte rätt för mig. Röd port eller vitt vin?? Förslag på alternativ?
SV: Svenska ostar Passa på och köp kött hos någon av Gröna hagars böndernär du ändå är i krokarna. I Sala rekommenderas Norrängens trädgård, som har fantastiska tomater och gurkor.
SV: Svenska ostar Jag är rädd att det inte finns ngn minsta gemensam vinnämnare till alla dom ostarna Bubblaren: Bergslagsblå en blåmögelost Bergslagsvit en camemberttyp/yoghurtbas Vita Lina en halvfast vitmögelost Krona en brietyp/yoghurtbas Gårdsost en lätt pressad och lätt lagrad vitmögelost Karbenningost en långlagrad och hårt pressad ost Färnbo ost en pressad hårdost Norbergsost en pressad hårdost Svartå ost en Morbiertyp med rand av livsmedelsaska Kryddost en pressad ost med kummin Snövit en färskost med vitmögelyta ( S:t Mauretyp ) Färskost med olika kryddningar Salladsost fetatyp, marinerad i rapsolja med olika kryddblan Till dom hårda/pressade och lagrade skull jag kunna tänka mig flera röda (Bordeaux eller Cabernet-dominerade viner och gärna lite mognad. Tempranillo kan också funka ganska bra). Till blåmögel funkar Sauternes och Röd Port bra. De flesta torra viner tar stryk av sältan som många blå/grönmögelostar har så se i alla fall till att du har ett vin med rejäl sötma där. Färskostarna kräver nog krispiga, unga torra vita (Sauvignon Blanc). Skulle kunna tänka mig ung/lättare Alvarinho också. Till de lite mer fasta/lagrade vitmögelostarna gillar jag själv smakrik Riseling (torr eller halvtorr) och är ostarna riktigt kraftiga och mogna så kan du gå över på rött även här (Bordeuax, Bourgogne, Rhône). Jag skulle nog skippa den vita porten till osten. Okej som apero men inte mer.
SV: Svenska ostar Tack! Jag tänkte inte ha alla ostarna på kvällningen under vår tripp, bara ett par av dem. Troligen getost och ngn av hårdostarna och kanske ngn mer, om de har dem till försäljning när vi är där. Jag behöver m a o chansa med medhavda vinet.
SV: Svenska ostar Om du ska chansa så ska du chansa på nå't vitt utan beska och strävhet. En halvtorr riesling är nästan löjligt safe. Vad gäller sälta och sötma så är det så att sältan i ost (och annat) minskar upplevelsen av syra och ökar upplevelsen av sötma i vinet. http://afoodexperience.net/Articles/Art ... ticleID=12