Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sy dina egna kläder [eller krydda din egen sprit...]

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Som varje kallblodig student vet måste skrivandet prokrastineras. En klassisk metod är att städa, en annan att klippa gräsmattor. Men, vad händer när städandet är klart och mattorna (i den mån de är tillgängliga) är kluppna? Hösten händer. Under sensommaren och hösten har jag, inspirerad av en tidigare uttryck vurm för bitters och vermouth, sneglat mot de lokala fruktbutikerna. Således har jag satt ett antal satser med diverse hemkryddningar.

Det första försöket, att göra en variant av Umeshu, föll på att grundingrediensen är omogna gröna plommon. Jag orkade inte beställa turkiska dito så jag köpte istället mogna gula som lades med lika delar socker (i vikt) i en glasburk för att dra ut vätska och göra en riktigt koncentrerad sirap. Jag slängde även i några citronskal och lite överbliven citronsockerlag som stod och skräpade i ett hörn av kylen. Efter någon månad, under vilken jag lärt mig att spontanjäsning kan ske även när sockerkoncentrationen borde ha förhindrat det, silades lag och plommon av. En del av dravet (dvs plommon och skal) täcktes med en häxa av vad som fanns tillgängligt: mescal, renat, eau-de-vie, en skvätt chartreuse, gin och en skvätt av sockerlagen tillsammans med stjärnanis, något lagerblad och grapeskal och ställdes åt sidan. Efter ytterligare några veckor silades denna av och smakades upp med en sockerlag kokad på grape- och pomeransskal, en gnutta kummin och ytterligare stjärnanis och en knivsudd bittermandel. Denna blandning, döpt till "Bitter-som-twitter-bitter" visar enastående potential så här långt och kommer sannolikt aldrig att kunna återskapas då recept och dess nedskrivande är för veklingar.

Den rena sirapen fylldes med renat och blev till en liiite för söt plommoncello som står och myser till sig just nu. Hopp finns om framtiden. Dock fortsatt lätt skeptisk.

Jag repeterade sirapstanken med små hårda päron. Sockerlagen som blev till har dels använts för att starta lite spontanjäst päronläsk (låter roligare än det smakar med Landskronas överklorerade vatten som får allt att smaka tca). Samt en fantastiskt smarrig päronlikör gjord på en flaska sourmash, någon flaska Michters Sour Mash och kanel. Denna kommer bli awsomes lagom till jul.

Satte även en sats plommon och rönnbär med en vippa krondill, pomeransskal och grapeskal som fick täckas med kronbrännvin (för att hedra generationer av familjens alkoholister och deras favoritvapen). Denna har nu silats av och buteljerats med en sockerlag som även den kokades med pomerans, några av plommonen och rönnbären och som sen smakades upp med lite av en tidigare gjord kvasi-maraschinolikör. Resultatet: en klarröd bitter med potential men som kan behöva tweakas lite smak- och styrkemässigt framöver. Framtiden får visa.

Några av plommonen och rönnbären lades med den överblivna spriten i en liten burk och täcktes med punch och lite chartreuse. Oklart vad det är. Dock.... försiktigt optimistisk.

Vad mer? Jo! Har även några sockrade päron som ligger och drar i renat. Vad detta blir är oklart, leker med en förhållandevis torr päronsprit. Kanske måste tweakas med lite vanilj i framtiden. Vi får se!

Nu... dags att skriva på "riktigt"...

//J
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Ping @Per Stade Bilder. Dock ingen på när jag dricker dem. Jag gör mig inte på bild. Förra fredagen provades några av dem i sällskap med en vän. Senare samma natt blev jag misshandlad. Oklart om samband finnes, men vågar inte bortse från eventuell kausalitet.

plommoncellp.jpg

Tämligen självförklarande även om min handstil har beskrivits som "jävligt cool men omöjlig att tyda". Alltså: Plommoncello.

Bitter som twitter.jpg

Mycket god.

Plommon och rönnbär.jpg

Kommer att bli jävligt god (när jag listat ut hur den ska finliras). Planen är primärt till negroni.

Renat och päron.jpg


Ytterst oklart vad detta ska bli. Päron, päronsockerlag och renat (och lite kron. Eller var det tvärt om, minns ej.)

päronbourbon.jpg


Päron, päronsockerlag, kanel, Sour Mash. Fakking epic.

Punch och chartreuse.jpg


En del av resterna från plommon/rönnbärsbittern med punch och chartreuse. Mer arg än god för tillfället. Intressant när rönnbär och annat bittert som pomeransskal macereras i sprit så går bitterheten primärt in i frukterna. Plommonen är svårartat bittra. Spriten dock smakrik av både plommon och rönnbär (och krondill). Det lilla plastlocket är för att trycka ned frukten under le booze.

Kul med små projekt.

Edit: inser nu att bilderna inte riktigt för färgerna rättvisa. De är i verkligheten mer "färgglada". Landskronas gråskala smittar av sig.


Ödemark Benjamin 2.jpg

Bonus: En verklighetsbild från Landskrona (lätt manipulerad).
 
Last edited:

Nyllet

Medlem
Coolt! Jag har varit sugen på att göra Umeshu i flera år, men det kommer jag aldrig igång när Mirabellerna i trädgården är omogna. Kan inte någon på forumet påminna lite när ni sätter en sats?
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Coolt! Jag har varit sugen på att göra Umeshu i flera år, men det kommer jag aldrig igång när Mirabellerna i trädgården är omogna. Kan inte någon på forumet påminna lite när ni sätter en sats?
Om du inte orkar vänta så kan du gå till din lokala frukt/grönsaksbutik och fråga om de inte kan ta hem Canerik-plommon till dig. Omogna plommon som används i turkisk matlagning bland annat. Tänkte försöka skaffa lite sådana och sätta en sats vid tillfälle. Men helst skulle man vilja ha någon starkare ren alkohol än de arma 40 % till vilka en är nödd och tvungen i Systembolagets sortiment,

Förstår dock om du väntar. Det är alltid roligare att använda egen råvara.
 

Boletus

Medlem
Vän av ordning kommer inrusandes med lyft pekfinger och påpekar att rent krasst är ume inte ett plommon, utan snarare en aprikos (både enligt klassificering och sett till fruktens struktur). Med det sagt har jag prövat att göra en "umeshu" med Canerik (samt kandisocker och vodka) och det blev okej om inte magiskt. Som påpekats ovan är nyckeln till välsmakande likör sprit med betydligt högre alkoholhalt än vad Systembolaget tillhandahåller.
 
Last edited:
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Det här är vad jag tog med mig av texten.

Fy fan. Hoppas du mår bra nu!
Jag har en tjock skalle. Var ganska berusad efter en lång dag med middag och shots. På vägen hem (jag och en kollega vandrade genom stan) så kommer det fram en snubbe som börjar bjäbba. Jag har fått återberättat, då jag inte minns, att jag sa "lugna ned dig lite" varvid han tog strypgrepp på mig och skickade mig i backen. Slog i skallen, lite hjärnskakning och lätt blodig. Mindes inte detta när jag vaknade och blev lite förvånad när sängen var... kladdig.

Kollegan gick det lite värre för. Han skulle försvara mig, fick några smällar och gick i backen. Skrapade upp ansiktet och blev rånad på klockan. Landskrona. Vilket ställe.

ingen fara på taket för någon av oss, men det hade såklart kunnat gå mycket värre. Snubben var helt enkelt ute efter att slåss. Gammal, hederlig svensk tradition så här i kulturkanonens tid.
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Vän av ordning kommer inrusandes med lyft pekfinger och påpekar att rent krasst är ume inte ett plommon, utan snarare en aprikos (både enligt klassificering och sett till fruktens struktur). Med det sagt har jag prövat att göra en "umeshu" med Canerik (samt kandisocker och vodka) och det blev okej om inte magiskt. Som påpekats ovan är nyckeln till välsmakande likör sprit med betydligt högre alkoholhalt än vad Systembolaget tillhandahåller.
Hittade den här sidan.Oklart om de levererar till Sverige, men det borde de ju göra: https://www.brennerei-kessler.de/shop/
 

Nyllet

Medlem
Vän av ordning kommer inrusandes med lyft pekfinger och påpekar att rent krasst är ume inte ett plommon, utan snarare en aprikos (både enligt klassificering och sett till fruktens struktur). Med det sagt har jag prövat att göra en "umeshu" med Canerik (samt kandisocker och vodka) och det blev okej om inte magiskt. Som påpekats ovan är nyckeln till välsmakande likör sprit med betydligt högre alkoholhalt än vad Systembolaget tillhandahåller.

Där ser man! Då kanske mirabeller funkar ganska bra, de är ju lite mer aprikoslika än de "vanliga" plommonen.

Ja alkoholhalten är ju ett problem. Har tidigare stört mig på det när jag varit sugen på att göra hemgjord Limoncello. Jag har ibland närt tanken att köpa med mig starkare sprit från den stora vida världen när man ändå är ute och far, men som med Umeshun så ska det kommas ihåg också...
 
Toppen