Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Tack!

Vill här på att tacka arrangörerna och ALLA deltagare på mässan i lördags. Vi är inte ute på speciellt många mässor under året förutom rena branschdagar och jag är jättepositivt överraskad över allas ert intresse och kunskaper. Otroligt roligt att få berätta mer om oss och våra producenter och få höra om er, vad ni gillar och vad ni dricker.

Här under följer en lista på de viner jag hade med mig med info och artikelnummer på Systembolaget. Ni är självfallet välkomna att kontakta mig om ni undrar över något specifikt som jag har missat och ni når mig då på mimmi@gullbergbystockwine.se.

Återigen tack och förhoppningsvis på återseende!
Mimmi
Gullberg by Stockwine


Så här kommer visade viner med artnr för dem som vill ha!

Vitt och bubbel:

Francis Boulard “Les Rachais” art 99164, tillfälligt sortiment + BS, 459 kr.

Blanc de Blancs 2006 från Francis Boulard, kompromisslös liten bioodlare med hemvist i Valle de la Marne.
För mer info, titta på hans hemsida, väldigt informativ : http://www.francis-boulard.com/en/

NV Cuvée Operakällaren 1er cru BdB. Artnr 77883, BS, 349 kr.
Operakällarens nya cuvée gör av vinhuset André Jacquart med sitt vineri i Vertus. Andre Jacquart drivs idag av syskonen Marie och Benoit, 5e generationens vinmakare. Syskonen odlar i princip bara chardonnay förutom några få rader Pinot Noir som går till deras rosé de saignée. Med enbart 1er och grand cru-gårdar i Les Mesnil sur Oger köper dom inga druvor utan allt kommer från egna marker och odlingen sker ekologiskt. I cuvée OK kommer druvorna från Vertus och Le Mesnil och basvinet har jäst på äldre bourgognefat innan sin andra jäsning. André Jacquart släpper inga av sina viner förrän tidigast tredje året innan skörd och detta vin är främst baserat på årgång 2008.

Egon Müller Scharzhofberger Kabinett Riesling 2011, Mosel Tyskland

Det är svårt att skriva om Egon utan att låta skrytsam men faktum är att han anses vara en av världens absolut mest framstående vitvinsmakare och Scharzhofsberger en av Mosels absolut finaste vingårdar. Den extremt branta vingården ger koncentrerad men samtidigt finstämd riesling av absolut toppkvalitet!

Valdesil ”Godello Sobre Lias” 2011, Valdeorras, Spanien. BS artnr 79091.
Otroligt kul med all positiv feedback på detta vinet! Såväl regionen som druvan var en ny bekantskap för många. Regionen Valdeorras som ligger inlands i Galicien är hemvist för druvan Godello som rätt hanterad ger charmiga viner med härlig mineralitet och fräschör. Det här kommer åtminstone vara ett av mina ”husviner” i sommar  Perfekt till skaldjuren och apertifen framför grillen.
Producenten har en bra hemsida med massa info här: http://www.valdesil.com

Rött:

2010 Jacques-Frederic Mugnier 1er cru Clos de la Marechale, Bourgogne, Frankrike. Vinkällarbutiker + BS, artnr 91284
Precis som Egon Müller är Freddy Mugnier en lågmäld men välrenommerad herre. Han talar ogärna om sin insats i vineriet utan menar på att han bara så varsamt som möjligt förvaltar det marken ger honom. Clos de la Marechale är Nuit st Georgers största monopol och har funnits i familjen Mugniers ägor sedan 1901, dock under många år utarrenderat till Domain Faiveley. Freddy, som under många år arbetade som ingejör (bla i Norge) innan han gick in i familjefirman återtog dock vingården 2003. Större delen av gården är odlad med Pinot Noir men även en liten del chardonnay går till små volymer Clos de la Marechale Blanc.
http://www.mugnier.fr/en/?#accueil
Länk till trevlig artikel om Domain Mugnier: http://elitistreview.com/2012/06/28/dom ... -reviewed/

2009 Anne Gros et Jean-Paul Tollot ”Les Fontanilles, Minervois, Frankrike. BS 199 kr artnr 75355
Anne Gros (Domaine Anne Gros) och Jean-Paul Tollot (Tollot-Beaut) driver I Bourgogne sina egna egendomar. De få vet är att dom sedan många år är ett par med tre barn i övre tonåren där den äldste nu har börjat läsa till önolog. Egendomarna i Bourgogne drivs helst enskilt men sedan 2008 gör dom tillsammans vin i Minervois (Languedoc). Vinerna görs på typiska sydfranska druvor och i Les Fontanilles är det en blend på Carignan, Syrah, Cinsault och Grenache i fallande proportion. Anne prisar marken här och säger att den till viss del liknar hennes hemvist Vosne-Romanée.
Länk till video på Anne i vingårdnarna: http://www.youtube.com/watch?v=01mMytKTXwU
Hemsida: http://www.anne-gros.com/en/minervois-3.html

2009 Chateau de Cayx Cuvée Majéste. Cahors, Frankrike. BS 349 kronor artnr 73545
100% Malbec från domänens bästa lägen får efter jäsning vila på fat i 18 månader och sedan ytterligare 12 månader i flaskan innan lansering. Ett kraftfullt vin med djup frukt att plocka fram till grillen och långkoken.
http://www.chateau-de-cayx.com/gb/histoire.php

2004 Rocca di Castagnoli ”Stielle”. Toscana, Italien. Tillfälligt sortiment + BS 249kr artnr 90021
Vingården Stielle är verkligen historisk mark i Chianti. Man kan spåra vinodligen här till åtminstone år 1153. Gården har ett gynnsamt läge och ger koncentrerade druvor. Vinet är en blend av 30% cabernet sauvignon och 70% Sangiovese. Vinet har fått 15 månader på fat och ytterligare 12 månader i flaskan i källaren. Årgång 2004 är fortfarande väldigt spänstig och upplevs som ung!
http://www.roccadicastagnoli.com/sito/f ... s_idart=20?

2009 Bodegas Aroccal ”Cathar Roble” . Ribera del Duero, Spanien. BS 149 kr artnr 79276
Från hjärtat av Ribera del Dueoro, Gumiel del Mercado, kommer druvorna till Cathar Roble. 100% Tempranillo uppfostrat 6 månader på fat (50% franska & 50% amerikanska). Pigg körsbärsdoft med ett ganska rejält bett i tanninerna hänger det med bra på längden. Rankorna har en snittålder på 42 år och jordmånen här består av sandblandad lera. Ett trevligt sällskap till grillen i sommar och senare till höstens grytor!
 
SV: Tack!

Tack för en bra sammanställning. Hann ju tyvärr bara prova Les Rachais som jag gillade skarpt (tack Jos för tipset). Blir definitivt ett par sådana. Mår säkert bra av ett par år i källaren men doften var fantastisk redan nu.
 

Elvis

Medlem
SV: Tack!

Kul att Operakällaren satsar på André Jacquart! Jag minns att André Jacquart var husskumpa redan när jag åt julbord där i vintras men då var det vanliga flaskan, inte Cuvée Operakällaren.
 
SV: Tack!

Köpte direkt efter mässan tre flaskor Valdesil ”Godello Sobre Lias” 2011, Valdeorras och de försvann i ett hiskeligt tempo så det blev att beställa en låda till. Perfekt sommarvin som fungerar till ett bredare spektrum av maträtter.

Stor "klunkabilitet" ;D
 

Oggy

Medlem
SV: Tack!

Anders Landström skrev:
Köpte direkt efter mässan tre flaskor Valdesil ”Godello Sobre Lias” 2011, Valdeorras och de försvann i ett hiskeligt tempo så det blev att beställa en låda till. Perfekt sommarvin som fungerar till ett bredare spektrum av maträtter.

Missade tyvärr att prova Valdesil på mässan, men du har övertygat mig... slängde i väg en beställning.
 
Toppen