Till Paul Bara specialisterna...

Diskussion i 'Vin' startad av Swedish, 6 juni 2014.

 1. Swedish

  Swedish Medlem

  Blev lite konfunderad idag när jag plockade bland mina Paul Bara. För mig är han en Récoltant-Manipulateur (RM) och mycket riktigt på Rosé SC 08 så finns benämningen RM där. Däremot så hajade jag till på Comtesse Marie de France 02 där benämningen MA (Marque Auxiliaire/d'Acheteur) finns istället. Två frågor poppade upp i skallen. Jag har alltid trott att benämningarna RM/NM/CM osv. gällde producenten och att därmed alla tappningar från producenten skulle ha samma benämning (t.ex RM), är det inte så? Varför har man valt att använda MA för Comtesse? Är det så att Comtesse är ett registrerat varumärke som är producerat (élaboré) av Paul Bara men som rent teoretiskt skulle kunna vara producerat av någon annan? Har aldrig reagerat på att Winston Churchill, Enchanteleurs, Cristal osv. bär benämningen MA utan den benämning som huset har i vanliga fall... Varför väljer han MA när det rent generellt har rätt kass status?
  Help, please!:)
   
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Så det va du som köpte sista flaskorna så en annan blev utan!
  Nämen skämt och sido så har jag ingen aning tycker det låter märkligt.
   
 3. Swedish

  Swedish Medlem

  Jag är oskyldig...:D Köpte vid släpp...
  Är det verkligen ingen som vet? Någon med insider-info? Någon storkund? Magnum? Vintomas? Herr Landstrröm?
   
  Skumpagne gillar detta.
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Om man ska vara petig är det nog den champagnefirma som är säljare/leverantör som är registrerad under viss status, t.ex. RM, även om man lite slarvigt säger att "producenten" har denna status. T.ex. har ju Hatt et Söner bytt status (från RC till ND) men deras flaskor kommer fortfarande från kooperativet i Vertus. D.v.s. det är inte Vertus-kooperativet som är ND, och om de skulle sälja flaskor själva blir de rimligtvis CM.
  En gissning i det här fallet är att Comtesse Marie de France kanske är registrerat som en egen champagnefirma med MA-status, snarare än att bara vara ett cuvéenamn. Varför de i så fall gjort så kan man däremot fundera på.
  Så du får nog som hemläxa att läsa exakt vem som står som producent/"avsändare" på respektive Paul Bara-flaska, d.v.s. ange hela det finstilta. Se om det t.ex. finns någon "elaboré par..."-angivelse på Comtesse Marie de France.
   

Dela sidan