USA står för störst diversifiering och bredd

Diskussion i 'Övrigt' startad av StefanAkiko, 19 juni 2014.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  I en tänkvärd artikel skriver Mike Steinberger om hur det kommer sig att vinmarknaden i USA är mer diversifierad bland både drickarna och makarna jmf med tex de hårt uppstyrda Europeiska marknaderna där skygglappar sitter på både drickarna och makarna. Kort citat:

  But here’s the really critical ingredient: forgive the jingoism, but it turns out that Americans are the most curious, open-minded, and ecumenical wine drinkers on the planet. We are still fairly new to wine, and there is an adventurousness to our palates that sets us apart from consumers in more established markets and that makes us receptive to all types of wines and wine grapes. Sweetish Rieslings, Sherry, Madeira, old-school Riojas: we are game for just about anything.

  What also sets us apart from more established markets is that we are increasing our wine consumption. In France, Italy, Spain, and other European countries, wine consumption is plummeting. In France, it has declined more than 50 percent since the 1960s and continues to fall. True, the French used to drink to excess but, between declining consumption and the bizarre neo-Prohibitionist tilt of recent French governments, France is turning its back on its own winemaking tradition, which is why artisanal producers in places like Beaujolais and the Loire have grown so dependent on the American market.


  Och själva slutklämmen:
  While it wouldn’t be entirely accurate to say that California had a homogenous winemaking culture a decade ago, it has now become an exuberant free-for-all. The same can be said of American wine culture in general. For those who cherish diversity in wine, the blossoming of the American market has, with all due respect to Mondovino, proven to be a godsend.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag håller helt med och skrev så här för ett tag sedan:
  Det är chockerande hur stor bredd av vin man hittar på plats i USA. De vin som kommer till Sverige är (förutom undantag) lite av kariaktyrer av amerikanska viner.

  Kommer åka till Kalifornien i slutet på juli och kommer då att passa på att utforska ordentligt. Har jag tur så kanske det blir tid och möjlighet för en vinträff med @Elvis dessutom?
   
  Last edited: 19 juni 2014
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 4. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Sen så påstår ju inte artikeln att USA har störst variation och mångfald av viner och vinmakare, utan snarare att det är intresset för mångfald hos de amerikanska vindrickarna som har räddat många av de vinområden i Europa som har legat på marginalerna under många år.

  Men det är väldigt tydligt att detta breda vinintresse har förändrat vin-USA. Som definitivt är ett väldigt spännande land med stor potential och en mycket intressant utveckling de senaste åren. Tyvärr finns inte så många av de små, spännande odlarna tillgängliga i sverige ännu, och jag kan också tycka att priserna är lite höga på många av premiumvinerna.

  Mer USA i de bruna påsarna! :)
   
  Vino fino och Mattias Schyberg gillar detta.
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Priserna på vin från Kalifornien är ofta orimligt höga, helt klart.
   
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Du menar väl att påslagen på tex Ridge Geyserville i Sverige är orimliga? Ssk som ett inköp i USA, som allmänt har en väldigt hög prisbild, fortfarande är ca 100-lappen billigare per flaska...
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Har ingen koll på just det vinet jag syftar nog mer på att vin från Kalifornien ofta känns dyrt i förhållande till vad man får rent allmänt.
   
 8. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Intressant exempel då jag alltid tyckt att Ridge har varit ett av undantagen när det gäller den Amerikanska prisbilden. Hyfsat prisvärda med andra ord.
   
  Vino fino gillar detta.
 9. ChristianB

  ChristianB Medlem

  I sin senaste special-bilaga om Kalifornien skrev Livets Goda om en grupp som kallar sig In Pursuit of Balance. Man får vara med om man odlar Chardonnay eller Pinot Noir och de varande medlemmarna röstar för att vinerna är av rätt balans och stil. En klubb för inbördes beundran således, men å andra sidan en som fört något gott med sig. Några av märkena som nämns är Frog Hill's Winery, Stony Hill Vineyards, Au Bon Climat samt "yngre firmorna W H Smith och George Wine Company".

  Jag tycker det är intressant att artikeln menar att USA ligger i framkant när det kommer till konsumtion och intresse, särskilt ur ett ölperspektiv. ;) Tittar man på ölscenen så har USA legat många år före den övriga världen när det kommer till att introducera nya idéer och öltyper (i någon mån), där man dessutom tagit traditionella stilar från exempelvis Belgien för att göra en egen grej av det. Nu för tiden är det många av mikrobryggeriernas öl som är så sällsynta att de aldrig kommer utanför landet...

  Borde vi se USA som en konkurrent om de trevliga flaskorna som produceras i Europa? Är det ett problem eller bara en bra sak att amerikanerna lär sig dricka "fine wine"? :p
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tror att hela vinbranschen kommer att tjäna oerhört mycket på att amerikanarna driver på intresset kring drycken. Speciellt då marknaden har mognat väsentligt på senare år vilket ditt inlägg bekräftar i hög mån.

  Har i ca fyra år i rad åkt till Kalifornien och blir alltid lika förbluffad över hur stor bredd som finns att hitta och hur nördiga och öppna vinentusiasterna är. Det enda som förvånar mig är att Sydafrika knappt existerar i amerikanarnas medvetande.

  Att de skulle köpa upp alla roliga europeiska viner är nog långsökt. Jag tror mer att de inspireras och gör sina egna tolkningar för den inhemska marknaden, vilket innebär mer kul variation även för oss.
   
  StefanAkiko, chambertin och ChristianB gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Drack i afton en massa vin med en amerikansk dam (Colorado) med starka kopplingar till vinindustrin i Calif. Hon berättade bla om sina senaste provningar, där hon två kvällar på raken lät servera ett gäng Cali Mourvedre som alla i sällskapet bara älskade, men som ingen kände igen som M. Kvällen därpå hade hon samma glada gäng och ett koppel andra Mourvedre som alla bara älskade, men som ingen klarade av att känna igen som M. Trots all pepp och priming från kvällen innan...

  Hon pratade också om sina nyliga CF-provningar hon arrangerat för branschfolk, där alla varit beredda ta gift på att de hade CS i glasen. Osv. Mm. Etc.

  För oss som gärna vill kunna kunna TA DRUVAN och dess ursprung, är ju detta dödsstöten. För det blir ju alldeles omöjligt med den enorma bredd som är möjlig, med en gaskromatograf så påver som den vi har mitt i ansiktet.

  Många kommer ursäkta sig gnm att skylla på vinet "no sense of place" medan andra kommer ursäkta sig genom att skylla på vinmakaren med "otypiskt", "överekat"........

  Iaf ett tag.
  Men sen lär alla bli leds på alla offer.

  Jag tror personligen mycket mer på att göra megamaximalt av den plätt jord man har och de druvor som växer där (eller skulle kunna växa där) än att göra ett vin som nördarna har lätt känna igen på blinda provningar.

  Jag är övertygad om att vi nördar (i längden) blir överlyckliga över att dricka "Fjesses CF" med tydliga toner av '82 Latour, "Gehang's CS" med tydliga drag av '09 Mouton, "Silver Spear's SB" som slår alla Loirers mineralitet på fingrarna och "Honest Boob's PN" som i blindprovningar krossar alla DRC-viner...
   
  Last edited: 20 juni 2014
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. kayaker

  kayaker Cyklist

  Honest Boob's?
   
  Mats gillar detta.
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Beaux Freres och Robert Parker åsyftas nog skulle jag tro. ;)

  Fast med pattar...
   
 14. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Det låter en aning obehagligt det där...
   

Dela sidan