Gurto
Medlem
Med anledning av att jag kan ha fått vissa saker om bakfoten med vad som faktiskt förändras i ett vin då det lagras tänkte jag att en tråd om det skulle vars matnyttigt både för mig och säkerligen många andra.
Frågan är alltså vad som händer med ett vin då det lagras i god vinkällarmiljö? Och då menar jag mindre kemiska reaktioner (även om det givetvis finns plats att diskutera också) utan mer rent sensoriskt
Jag utgår från vad jag lärt mig/har räknat ut själv/tror. Vi kan väl börja i vad förutsättningarna för att ett vin ska tåla längre lagring: jag har förstått det som att vinet ska ha ordentlig koncentration, rätt hög syra, ordentliga tanniner och alla beståndsdelar (fruktighet, strävhet, alkoholhetta) i bra balans.
Stämmer detta? Undantaget för strävhet är ju de vita vinerna så klart (utvecklas i viss mån på ett annat sätt kan man säga?) men även pinot noir som ju sällan är speciellt sträv. Pinot är ju för det mesta också lättare - även de lagringsdugliga. Har fått lära mig att pinot är lite av ett undantag - lagringsdugliga fast de inte borde vara det typ. Varför är det i så fall så?
Vad händer sen med vinet? Vad definierar mognad? Utgår återigen från vad jag lärt mig / tror: Fruktigheten mognar, ungefär på samma sätt som en frukt. Det doftar/smakar helt enkelt mer av mogen frukt. Tanninerna mildras. Färgen blir brunare. Upplevelsen av syra minskar. Sekundära aromer av multna löv, mer åldrad vegetation, läder, jordighet, blod, järn, köttighet och liknande uppstår/blir mer framträdande. Alla element blir mer integrerade med varandra / harmoniserar bättre. Några saker är jag dock mer osäker på: Hur utvecklas ekigheten? Att den integreras är jag med på men mer specifikt hur? Rundas mer hårt ekade viner av eller kommer eken märkas mer? Försvinner s.k. fatbeska eller förvärras den? Mineralitet - blir den mer påtaglig, oförändrad eller minskas? Kryddighet - hur utvecklas kryddighet i ett vin som redan är kryddigt från början? Florara drag - minskar blommighet med ålder?
Finns väl massor mer saker att ta upp gällande detta - och det får ni väldigt gärna göra - men nöjer mig med detta så länge. Men lite allmänt spånande om hur vin faktiskt utvecklas vore välkommet
Frågan är alltså vad som händer med ett vin då det lagras i god vinkällarmiljö? Och då menar jag mindre kemiska reaktioner (även om det givetvis finns plats att diskutera också) utan mer rent sensoriskt
Jag utgår från vad jag lärt mig/har räknat ut själv/tror. Vi kan väl börja i vad förutsättningarna för att ett vin ska tåla längre lagring: jag har förstått det som att vinet ska ha ordentlig koncentration, rätt hög syra, ordentliga tanniner och alla beståndsdelar (fruktighet, strävhet, alkoholhetta) i bra balans.
Stämmer detta? Undantaget för strävhet är ju de vita vinerna så klart (utvecklas i viss mån på ett annat sätt kan man säga?) men även pinot noir som ju sällan är speciellt sträv. Pinot är ju för det mesta också lättare - även de lagringsdugliga. Har fått lära mig att pinot är lite av ett undantag - lagringsdugliga fast de inte borde vara det typ. Varför är det i så fall så?
Vad händer sen med vinet? Vad definierar mognad? Utgår återigen från vad jag lärt mig / tror: Fruktigheten mognar, ungefär på samma sätt som en frukt. Det doftar/smakar helt enkelt mer av mogen frukt. Tanninerna mildras. Färgen blir brunare. Upplevelsen av syra minskar. Sekundära aromer av multna löv, mer åldrad vegetation, läder, jordighet, blod, järn, köttighet och liknande uppstår/blir mer framträdande. Alla element blir mer integrerade med varandra / harmoniserar bättre. Några saker är jag dock mer osäker på: Hur utvecklas ekigheten? Att den integreras är jag med på men mer specifikt hur? Rundas mer hårt ekade viner av eller kommer eken märkas mer? Försvinner s.k. fatbeska eller förvärras den? Mineralitet - blir den mer påtaglig, oförändrad eller minskas? Kryddighet - hur utvecklas kryddighet i ett vin som redan är kryddigt från början? Florara drag - minskar blommighet med ålder?
Finns väl massor mer saker att ta upp gällande detta - och det får ni väldigt gärna göra - men nöjer mig med detta så länge. Men lite allmänt spånande om hur vin faktiskt utvecklas vore välkommet