Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
”Falsk” Petrus
från -61 skickades
tillbaka av restauranggästen
En öppnad flaska vin för över
200 000 kronor skickades tillbaka
på krogen, utan att ha
provats.
Historien om den stackars sommelieren
på stjärnkrogen Zafferano
i England kablas nu ut över hela
världen. Och det är kanske inte så
konstigt när en restauranggäst under
en kundmiddag skickar tillbaka en
öppnad Chateau Petrus 1961 för det
ringa priset av motsvarande 226 000
kronor. Utan att ens ha smakat på
den. Anledning: korken hade inte
slottets stämpel.
Restaurangansvarige tillkallade
skyndsamt värderingsmän för att
de skulle avgöra flaskans eventuella
äkthet. Men inte ens de lyckades.
Den något udda historien har
emellertid ändå ett lyckligt slut.
Restauranggästen, en Mr Cassini
från Italien, beställde istället in en
flaska Chateau Mouton-Rothschild
anno 1945 för motsvarande 250
000 kronor. Och drack upp den
denna gång.
Men han har inte fått blodad tand
för dessa dyrgripar.
− Jag kommer aldrig mer att köpa
ett vin av den kalibern. Det finns bara
ett fåtal kunder som gillar det. Men
du kan samtidigt hitta ett sagolikt vin
från 80- eller 90-talet. Och dessutom,
kan ett vin verkligen vara värt 250
000 kronor?, var hans kommentar
efter den mycket uppmärksammade
middagen.
Jag undrar hur man hade reagerat i en sån situation. Stackars Sommelier!
från -61 skickades
tillbaka av restauranggästen
En öppnad flaska vin för över
200 000 kronor skickades tillbaka
på krogen, utan att ha
provats.
Historien om den stackars sommelieren
på stjärnkrogen Zafferano
i England kablas nu ut över hela
världen. Och det är kanske inte så
konstigt när en restauranggäst under
en kundmiddag skickar tillbaka en
öppnad Chateau Petrus 1961 för det
ringa priset av motsvarande 226 000
kronor. Utan att ens ha smakat på
den. Anledning: korken hade inte
slottets stämpel.
Restaurangansvarige tillkallade
skyndsamt värderingsmän för att
de skulle avgöra flaskans eventuella
äkthet. Men inte ens de lyckades.
Den något udda historien har
emellertid ändå ett lyckligt slut.
Restauranggästen, en Mr Cassini
från Italien, beställde istället in en
flaska Chateau Mouton-Rothschild
anno 1945 för motsvarande 250
000 kronor. Och drack upp den
denna gång.
Men han har inte fått blodad tand
för dessa dyrgripar.
− Jag kommer aldrig mer att köpa
ett vin av den kalibern. Det finns bara
ett fåtal kunder som gillar det. Men
du kan samtidigt hitta ett sagolikt vin
från 80- eller 90-talet. Och dessutom,
kan ett vin verkligen vara värt 250
000 kronor?, var hans kommentar
efter den mycket uppmärksammade
middagen.
Jag undrar hur man hade reagerat i en sån situation. Stackars Sommelier!