Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Varför ostar till vin? Jamen, de är ju så Gouda!

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det går inte att komma ifrån att Sauternes med Roquefort är en match made in heaven. Sen tycker jag även att Vintage Port är lite slöseri tillsammans med osten och inte ens bästa sällskap till grönmögelostar. Late Bottled VIntage duger alldeles utmärkt till sånt. Äldre Tawny Port är också för dyrt att offras för ostar och inte bästa matchningen heller. Men vi alla har vår egen smak och det får naturligtvis bestämma vad vi dricker till finosten. Även Nederburg Noble Late Harvest var jättegott till Roquefort förr, men nu håller den inte alls samma kvalitet som förut.
Banyuls är mig veterligen inte ett vin som passar så bra till grönmögelostar, men är osäker om jag har ens provat den till Roquefort. :)
Har personligen tappat smaken för sälta. Det innebär att salta ostar, surströmming, peruvisk mat, chips, många korvar osv går bort. Tom att Kalles K inte längre lockar som förr.

Men, helt klart är att det söta och alkoholen gifter sig med sältan.

Fråga (OT): vad rekommenderar du att sysselsätta munnen med då man snurkar portviner från de högre, mer gudomliga, dimensionerna?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det var i Paris.
Servitören kom in med en ostbricka med fem ostar på.
Jag fick bara välja tre.
Naturligtvis tog jag de som flöt ut på brickan.
Har ingen aning om vad det var för ostar, Frankrike har ju som bekant 246 ostsorter.
246?
Varför så blygsam?
Varför inte säga 1500 samt att många av dessa kommer i versioner med olika antal månader på mage?

Frankrike är fantastiskt!
 

Bastardo

Medlem
Har personligen tappat smaken för sälta. Det innebär att salta ostar, surströmming, peruvisk mat, chips, många korvar osv går bort. Tom att Kalles K inte längre lockar som förr.

Men, helt klart är att det söta och alkoholen gifter sig med sältan.

Fråga (OT): vad rekommenderar du att sysselsätta munnen med då man snurkar portviner från de högre, mer gudomliga, dimensionerna?
Jag förstår dig, man ändrar säkert sin smakbild genom åren. Om man tänker till exempel lite dyrare och finare viner, så det är nästan ingen ’nybörjare’ som tycker om dem i början, men man utvecklar sitt smaksinne med tiden. Det är nog samma sak med maten också.

I ärlighetens namn har jag inte druckit så värst mycket finare port genom åren, men jag hoppas att det kan bli ändring på det på sikt. Jag har inget koncept vad man borde inmundiga då när man dricker t.ex. Vintage Port, men de kanske är menade i första hand att drickas enbart allena, som de är, eventuellt tillsammans med någon chokladefterrätt, finchoklad etc.
På den här frågan finns det garanterad mer erfarna portvinspecialister som kan ge mycket bättre svar än vad jag kan.

Det portvinet av lite högre dimension som jag drack i julas uppfyllde alla fall inte mina förväntningar. Jag borde har litat mig på Munkis betyg då jag valde mellan två olika vinerna. Nu gick jag min egen väg och jag tycker inte att vinet levererade riktigt.

Det vägde mellan de här två och så klart valde jag ’fel’ vin …
Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2006 och Dow’s Colheita 1996. Det sistnämnda vinet fick 18 poäng av Munkis när de provade vinet! Så kan det gå. Ganska få viner får så höga poäng i de prisklasserna, och det motsvarar ungefär 98p så den sensationen fick jag vara utan pga. mina egna slutsatser som visade sig vara felaktiga.
Alltså, vinet var inte dålig på något sätt, men det uppfyllde inte de krav på ett gott Vintage portvin som jag hade förväntat mig.
 

Johan L

Medlem
Det går inte att komma ifrån att Sauternes med Roquefort är en match made in heaven. Sen tycker jag även att Vintage Port är lite slöseri tillsammans med osten och inte ens bästa sällskap till grönmögelostar. Late Bottled VIntage duger alldeles utmärkt till sånt. Äldre Tawny Port är också för dyrt att offras för ostar och inte bästa matchningen heller. Men vi alla har vår egen smak och det får naturligtvis bestämma vad vi dricker till finosten. Även Nederburg Noble Late Harvest var jättegott till Roquefort förr, men nu håller den inte alls samma kvalitet som förut.
Banyuls är mig veterligen inte ett vin som passar så bra till grönmögelostar, men är osäker om jag har ens provat den till Roquefort. :)

Om man tycker det är slöseri att ha ett bättre vin i matchningen är det ju ingen bra matchning från början.

Roquefort är ju en väldigt stark ost och i mitt tycke svår att matcha vettigt med dryck. Det blir mer att drycken är ett tillbehör än en matchning, för mina smaklökar.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Mest uppenbara för mig och som jag aldrig tröttnar på: Bra Jura Chardo och en lagrad Comté, finns garanterat de som säger Savagnin här men jag föredrar Chardo.

Mindre uppenbara: Gräddost som jag lagrat i vinkällaren något år eller två bortom bäst före-datum och portvin. Fungerar säkert lika bra att lagra i vanligt kylskåp.
Precis som så!
Inte bara vin som vinner på lagring :)
 

Bastardo

Medlem
Om man tycker det är slöseri att ha ett bättre vin i matchningen är det ju ingen bra matchning från början.

Roquefort är ju en väldigt stark ost och i mitt tycke svår att matcha vettigt med dryck. Det blir mer att drycken är ett tillbehör än en matchning, för mina smaklökar.
Du har nog rätt. Portvin är fortfarande skapligt prissatt på bolis. Man får ett toppen Vintage port för ganska billigt om man tänker vad en motsvarande champagne av samma klass skulle kosta. Synd att det går inte beställa från andra butiker längre, hade sneglat lite att kunna beställa en halva Fonseca Guimaraens 2001, men det är slut i lager och därmed går det inte att beställa fast det finns några flaskor kvar i landets andra butiker.
Det verkar vara lite spridda kurar bland portexperterna även i Sverige. Vissa säger att man ska inte dricka Vintage port till ostar och andra säger att det går bra. Jag tänker främst ur min egen perspektiv som måste tänka lite inför varje köp, om det är vettigt eller inte.
Bara en stund sen beställde jag två halvor av två olika starkviner i budgetklassen. Bra att ha l lager och det är inget fel med deras kvalitet heller. Nämligen Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 2004 och Delas La Pastourelle Muscat de Beaumes de Venise 2019.
Det sistnämnda vet jag inte vad jag ska ha till, men någon efterrätt kanske kan passa ihop med den. ;)
 

Uncle_Bob

Medlem
Vin jaune och comté är minst sagt en favorit. Sagolikt gott.

Annars är en nybliven (för mig) favorit blandad chenin blanc-sött och svenska hårdostar. Finns lite bra ostproducenter här nere i Skåne som har öppnat upp den här vägen för mig. Gäller även vitmögel. Soldattorpets Pigan med en lagom mogen Bonnezeaux är grymt.
Brukar köra söt chenin till manchego, men det behöver vara en chenin som drar tydligt åt kvittenhållet i smak, bra flytande membrillo-substitut.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Du har nog rätt. Portvin är fortfarande skapligt prissatt på bolis. Man får ett toppen Vintage port för ganska billigt om man tänker vad en motsvarande champagne av samma klass skulle kosta. Synd att det går inte beställa från andra butiker längre, hade sneglat lite att kunna beställa en halva Fonseca Guimaraens 2001, men det är slut i lager och därmed går det inte att beställa fast det finns några flaskor kvar i landets andra butiker.
Det verkar vara lite spridda kurar bland portexperterna även i Sverige. Vissa säger att man ska inte dricka Vintage port till ostar och andra säger att det går bra. Jag tänker främst ur min egen perspektiv som måste tänka lite inför varje köp, om det är vettigt eller inte.
Bara en stund sen beställde jag två halvor av två olika starkviner i budgetklassen. Bra att ha l lager och det är inget fel med deras kvalitet heller. Nämligen Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 2004 och Delas La Pastourelle Muscat de Beaumes de Venise 2019.
Det sistnämnda vet jag inte vad jag ska ha till, men någon efterrätt kanske kan passa ihop med den. ;)
Meh!
Ha-ha-ha!
Varför inte jämföra allt du köper med DRC istälket ;-)
Allt annat blir ju då himla billigt!
Cos d'Estournel: 10% bara...

I min värld: Champoo suger slapptask och har ingen som helst bäring på glädje och nytta. (Caveat: har ännu inte provat Champ med Époisses - annan tråd.)

Men, kan inte annat än lyfta kepsen av för dina båda förslag på Rivesaltes och Muscat. Båda vinerna kommer leva längre än oss båda tillsammans, och med utvecklad, ändrad, mer utvecklad och än mer ändrad smak kommer du att en dag hitta precis rätt tillfälle för dessa puteller. Kanske jag hittar iväg från dem, men... Smakens utveckling är ständigt både vän och fiende...

Utan att ta i, kommer Muscaten att växa under minst 100 år. Mao: ingen stress där inte. Rumstemperatur funkar alldeles utmärkt också.

Cheers!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kvällens söta rackare var rätt bra. Alla
0C032357-7159-4787-BEEC-9D495905390D.jpeg
0C032357-7159-4787-BEEC-9D495905390D.jpeg
 

Attachments

  • 831D1312-301A-4D97-8540-77C9CB0F1C57.jpeg
    831D1312-301A-4D97-8540-77C9CB0F1C57.jpeg
    56,8 KB · Visningar: 7

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2003 Numanthia var yngsta vinet.

Sommelieren var helt övertygad om att 1978 Monsanto Chianti Classico var en 1983 Château Cheval Blanc. Han hade nämligen smuttat den för bara ett par veckor sedan. Vi tyckte:

Lite kort, men ändå unikt jävlarns bra, intensivt, mega-ALLT inkl kaffe 98p.

1983 CB tyckte alltså han! Vi med facit tyckte att det var ett rävlarns bra vin som vi gärna drickit floder sv nu, då det äntligen börjar närma sig mognad.

2003 Numanthia var mer generiskt FULLFRUKTFU**ER i vinväg, men fortfarande med tillräcklig närvaro för att slippa bry sig. Skitbra vin, mjuffs, fullkomligt misstolkat av folks om ännu inte förstår storheten i Grenache eller den klon i Toro som ger ultrasmå bär i supertorra växtplatser.

1978 Monsanto Chianti Classico Riserva 97p
Bara helt galet bra, med en syra som störde ut sig själv under de första tre timmarna.
Men som sedermera knöt ihop sig till en … slut för idag. Måste sova.
 

Attachments

  • 963EC5AE-F2FF-4D60-91B9-15E5A5870748.jpeg
    963EC5AE-F2FF-4D60-91B9-15E5A5870748.jpeg
    54,6 KB · Visningar: 2
  • F9E1A7F5-AA28-4856-9BFB-60AA71B9D6DE.jpeg
    F9E1A7F5-AA28-4856-9BFB-60AA71B9D6DE.jpeg
    54,6 KB · Visningar: 2

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Du som gillar sött. Dricker du aldrig Recioto?
Älskar ssk Bertani.
Men, både svårt och ångestframkallande dyrt att köpa in mogna sådana. Har dem ständigt på spaning på auktionerna, men mycket glest mellan inköpen.
Lyckas aldrig spara dem.

Till vilka ostar rekommenderar du särskilt denna underbara vintyp?
 

Bastardo

Medlem
Älskar ssk Bertani.
Men, både svårt och ångestframkallande dyrt att köpa in mogna sådana. Har dem ständigt på spaning på auktionerna, men mycket glest mellan inköpen.
Lyckas aldrig spara dem.

Till vilka ostar rekommenderar du särskilt denna underbara vintyp?
Hittade den här och maskinen översätter så här: ”Det är ganska vanligt på restaurang när de serverar ett urval av ostar, speciellt om de är longed åldrade eller blåostar, för att följa med söta senap, honung, fruktgeléer. På grund av denna harmoniska kontrast är Recioto en utmärkt matchning för ostar med en mycket intensiv smak som get- och fårmjölkost, Parmigiano, Monte Veronese, Taleggio, kryddig Asiago med långa mognadsperioder på 24, 48 månader och mer.”
Finns så klart hur många rekommendationer som helst, men de verkar rätt så vettiga ändå. Tjuvat från sajten:
 
Toppen