Vart i Sverige kan man prova moget vin?

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av Vinmannen, 20 april 2014.

 1. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Hej. Det här är mitt första inlägg på detta forum. Så jag är inte säker på att jag skriver på rätt ställe i forumet. Men jag hoppas att ni kan ha överseende med detta!?

  Jag skulle jätte gärna veta vart man kan delta i provningar och liknande med moget/äldre/gammalt vin i Sverige. Eller till vem man ska vända sig?
  För oss som bor på landsbygden är det inte jätte lätt att veta vad som händer i Sthlm el Gbg, men jag gissar att ni har det!
  Jag har försökt surfa runt lite och jag har försökt med munskänkarna (är medlem) men utan speciell framgång. Tacksam för tips.
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vet inte om det går att komma med specifika tips. Jag vet dock att det kan dyka upp provningar hos Munskänkarna, har själv deltagit på några. Bara att hålla ögonen öppna. Men det är aldrig omöjligt att det dyker upp tillfällen via finewines.se också, både i privat regi, men även via winemakers dinners och liknande.

  Så håll koll, surfa runt på forumet och visa intresse så skall du se att det dyker upp tillfällen med tiden. Du kan ju också köpa på dig åldringar själv, exempelvis via en tripp till Tyskland eller Danmark.

  Men viktigast av allt: Välkommen till forumet!

  Som tillägg så hade denna tråd passat väl under kategorin "vin" eller möjligtvis "övrigt". Denna del av forumet är väl mest för icke registrerade medlemmar, vilket inte gäller dig.
   
 3. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Tack för svaret. Vet du någon speciell munskänkar förening eller medlem som man borde kontakta?
  Jo, jag köper en del och dricker en hel del gammalt vin. Men vart tycker du isf att det är bäst att handla i tyskland o i danmark då? nått hett tips ?
   
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag har inga specifika tips alls tyvärr. I Danmark var jag nyligen och där kan man hitta lite åldringar om man letar lite, men lätt är det inte. Inom Munskänkarna så får du nästan kontakta någon i styrelsen, kolla på hemsidan så hittar du säkert något. :)
   
 5. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  ok. det gör jag!
   
 6. Håkan

  Håkan Medlem

  Barolista provar en hel del äldre viner så du kanske kan kontakta honom. För övrigt har han anknytningar till samma stad som du.
   
 7. Gurto

  Gurto Medlem

  Välkommen.

  www.barolobrunello.de finns det äldre grejer till rimliga priser.

  Vet också att Tryffelsvinet ibland anordnar provningar med äldre viner.
   
 8. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Tack Håkan. JO, honom har jag faktiskt redan kontakt med. Han ska hålla någon vertikal snart som jag hoppas på att få inbjudan till!
   
 9. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Hej Gurto. Ja, den sajten känner jag till. Och tryffelsvinet har jag varit medlem hos sedan många år. Men jag har nog aldrig sett någon provning med gamla årgångar?! Tack för info!
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Som Matlen skriver - några av Munskänkarnas sektioner, åtminstone de större, har ibland provningar med mogna viner. Stockholmssektionen som jag är med i, har numera lite fler sådana provningar än förr. Dock lär de flesta munskänksaktiviteter bedrivas med nyinköpta viner från Systembolaget: kurserna på grundläggande nivåer (som är något av kärnverksamheten för Munskänkarna) kräver inga mogna viner, och aktiviteter av typen "nyhetsprovning" brukar alltid vara populära. Så jag kan tänka mig att det finns många (mindre) sektioner som aldrig ordnar provningar med moget.

  Det finns andra, mindre vinprovarföreningar där medlemmarna regelbundet ordnar provningar med viner från sin egen källare för varandra. Då blir det ofta vertikaler och horisontaler med mogna årgångar. Om sådana går att hitta utanför storstadsområdena vet jag inte, även i Stockholm är de mig veterligen bara några stycken.

  En del av de importörer som har bättre viner ordnar ibland provningar för sina "vinklubbsmedlemmar" (de som står på deras sändlistor). Ofta är det viner som går att köpa just nu, men ibland blir det producentbesök eller en annan profilerad provning där det dyker upp äldre årgångar som jämförelse. Vinunic respektive Tryffelsvinet är två sådana importörer som jag kommer på. (Jo, Tryffelsvinet har ibland äldre årgångar, bl.a. bättre/dyrare Bourgogne för någon månad sedan.) Aktiviteterna brukar väl oftast ordnas i Stockholm, Göteborg och Malmö, vad jag kan minnas.
   
 11. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare


  Tack så mycket för all info. Det verkar inte så lätt med andra ord :)
   
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Du får väl övertyga herrar administratörer att det är dags att ordna en finewines-mässa i år också, och att det borde ordnas en provning med mogna viner i samband med det.
   
  Skumpagne gillar detta.
 13. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det är faktiskt enklast att expatriera. Världens mest underliga SB är inte behjälpliga, med sina typiska inkonsekventa argument med ledord som årgångsproblematik, slut på varunummer, kaos "cows" i hyllorna, bristande tillgång (även att dessa viner finns tillgängliga överallt annars på denna planeten), oansvarig vinförsäljning, omöjliga kunder, knäppa underleverantörer, knasig hemsida...
   
  Vino fino gillar detta.
 14. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Tack StefanAkiko. Den typ av vin jag hoppas på förväntar jag mig kanske inte att systembolaget ska kunna tillhandahålla. Även om jag i grunden är helt överens om att systembolaget inte är kompetent nog att hantera lagrat vin överhuvudtaget.
  Har du någon utomsvensk rekommendation möjligen? Tacksam isf!
   
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Prova gammalt vin: lär känna ett gäng trevliga vinnördar och umgås järnet med dem, res t vinprovningar, tex dem vi kör i London från gång till annan.
  Köpa gammalt vin: mina shoppingplatser har under de senaste åren varit Vila Viniteca, Chicago Wine Company, The Bordeaux Cellars, Fine and Rare och div italienska källor som en mckt god vän hanterar på plats. Sedan springer jag förbi moget vin fråm gång till annan...

  Jag är ingen stor köpare av gammalt vin, för är så leds på "trasiga" viner. Sedan finns det säkert fler och bättre vinhandlare. Men de ovan klår iaf både SB i Swe och 7Eleven i Japan.
   
 16. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jag vet ju inte var du bor, men Vinunic har kört en del grejor i Karlstad och Linköping också, förutom Sthlm, GBG och Skåneregionen.

  Nu är inte alla Vinunics provningar jätteintressanta och alla är inte särskilt prisvärda. Men exempelvis har jag sett vertikaler med Jadot som de rullat ut över flera ställen i landet till halvhyfsade priser.

  Bacchus-Vinothek är en tysk handlare som jag har goda erfarenheter av. De har en del gammalt, men det kostar. Tyvärr är det ju också så att gamla buteljer lagrade hos någon annan ökar risken exponentiellt för riktiga besvikelser….
   
 17. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Är du samma vinmannen som konjaren.blogspot.se umgås med?
   
 18. epeb

  epeb Medlem

 19. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Tack så mycket för hjälpen. Vart och hur man köper gammalt har jag ganska god koll på.
  Men era provningar i London. Vad är det? Vad brukar ni prova ?
   
 20. Vinmannen

  Vinmannen vinsamlare

  Tack så mycket för tipsen!
   

Dela sidan