Veckans vin - CF från Loire v.6 2014

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 2 februari 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Loire, denna lilla region i norra Frankrike, mest känd för sina torra och söta viner på chenin blanc och fläderosande vin på sauvignon blanc, producerar även en hel del fantastiska röda på druvan cabernet franc. Nu är det såklart få pålästa vinnördar som missat detta, men faktum är att det är allt annat än lätt att hitta dessa viner på systembolaget. Visst finns det en del i beställningssortimentet, men det hjälper inte mig när jag på lördag eftermiddag känner ett sug efter en stram, örtig och uppfriskande Chinon :(

  Min bild av vintypen är att den varierar ganska kraftigt från fyllig/medelfyllig med Bordeaux-liknande drag till lättare och bärigare stil med dragning åt Beaujolais. Tycker ofta det finns rejäl strävhet och syra och inte sällan en vägdammskänsla i eftersmaken. När man är på humör är känslan smått fantastisk. Vanligtvis behöver man inte betala mer än maximalt ca 200-300 kr för riktigt bra viner heller, vilket såklart är trevligt.

  Varför denna vintyp har blivit så styvmoderligt behandlad av vårt förhatliga monopol, förstår jag dock inte (finns i dagsläget knappt ett enda vin på systembolaget, även om det kan dyka upp ibland i tillfälliga sortimentet). Vintypen känns trendig då den ofta är slank, relativt alkoholsvag och sällan överdrivet ekad. Den borde med andra ord passa vinhipstern perfekt.

  Själv drack jag en Chinon Clos de'l Echo 2011 relativt nyligen. Mycket trevlig med ceder, blåbärsris, paprika och svartavinbär med rejäl strävhet och syra. Medelfyllig stil med dragning åt Bordeaux, typ St. Emillon. Klart för ung, borde nog ligga på rygg minst ett tiotal år. Jag gillar dock när vinet gör motstånd och känns som taggtråd, speciellt i denna lite örtiga och skogiga stil.

  Nu vill jag höra era erfarenheter och gärna tips på vin som går att hitta någorlunda enkelt. Jag uppmanar er också att uppmärksamma denna region så att SB inser att dessa viner borde tas in oftare.
   
  Last edited: 2 februari 2014
  Loire älskare gillar detta.
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ursäkta att jag kidnappar tråden för propaganda så här under valåret, men man bör notera att Systembolaget och deras tillskyndare på fullaste allvar menar att monopolet har "världens bästa sortiment". I deras största flaggskeppsbutik (Passagen i Stockholm) finns f.n. ett rött vin från Loire, en 101 kr-variant från Bourgueil. Inte direkt imponerande.
  Den långsiktiga lösningen är inte att SB tar in vinerna oftare utan att monopoleländet avskaffas, åtminstone på vin. (Om man fortsatt vill sälja sprit enbart i statliga butiker p.g.a. att det finns en historik av brännvinssupande i Sverige, så OK då.) Ett statligt monopol som drivs med enligt den gammalsvenska "one size fits all"-principen i ett land där bag-in-boxarna härjar fritt, som måste upprätthålla skenet av att vara objektiva och neutrala i sitt varuurval (just eftersom de är ett monopol), och som har en ledning som är mer intresserade av att lägga pengar på politisk propaganda än på att ge service till vindrickare som gillar udda saker, kommer aldrig att kunna hålla ett tillräckligt brett sortiment för att tillfredsställa alla vinnördar. Vinnördar behöver en uppsättning olika specialiserade entusiastdrivna butiker, fysiska eller på nätet, där den som gjort urvalet faktiskt står för någonting. Systembolaget har en del vinentusiaster anställda - och det förekommer t.o.m. att jag provar vin tillsammans med några av dem - men det går inte med den bästa vilja i världen att säga att monopoleländet drivs av vinentusiaster för vinentusiaster.
  Den kortsiktiga lösningen är att se till att förbudsivrarna åtminstone håller sina ludna j*vla tassar borta från nätvinhandeln och resandeinförselsen. Vi har nämligen ett stort antal partier som helt vill förbjuda nätvinhandeln och ett antal som sedan länge vill minska resandeinförseln, trots gemensamma EU-regler och domar mot tidigare svenska förbud i EU-domstolen. Värst av dem alla är i mitt tycke FP ("liberaler"???) och KD.
  Men tack för att jag fick ännu ett konkret exempel på hur dåligt det ordinarie urvalet på SB är, att köra ner i halsen på okunniga folkpartister m.fl. förbudsivrande element. (Trenden att mycket i BS måste köpas i 6- eller 12-pack gör ju inte saken bättre.) Jag har brukat använda Alsace-Muscat och periodvis Condrieu som exempel.
   
  Zaphod och Erik Nordin gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt okej att kapa tråden och jag håller med dig, men så länge monopolet finns kvar så känner jag att man måste göra det bästa av situationen. Vi vill ju inte att blivande vinintresserade skall tappa lusten för att SB inte kan ha ett någorlunda intressant sortiment. Alla vill inte "krångla" med näthandel, trots allt. Jag tror med andra ord inte på bojkottsmetoden.

  Nu tycker jag dock du kan få äran att tillföra ämnet några ord också :)
   
  Last edited: 2 februari 2014
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Vi kanske skulle starta ett politiskt parti? Kan SD så kan väl vi. Rätt och slätt FV (fina vinare) borde ju göra susen. Kanske skulle @vintomas bli en bra partiledare? ;)
   
  Last edited: 2 februari 2014
  kayaker och Anders Landström gillar detta.
 5. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Couly-Dutheil är en av mina (slumpmässigt hittade) favoritproducenter i Chinon. Som av en händelse tog jag med en '85:a av deras Clos d'Olive till Restaurang Tani i Omotesando och restaurantörerna gjorde nästan vågen. Det visade sig nämligen att de bott några år nästgårds med Couly-Dutheil och jobbade på en lokal restaurang alldeles just bara invid. Så besöket därpå tog jag med mig en '89:a som faktiskt var bra mycket bättre, spänstigare och mer långlivad.

  Dessa CF:ar av lite högre kvalitet behöver ofta 20 år eller mer för att visa framfötterna ordentligt.

  ...min älskade hustru uppskattar andra viner. Men, jag köper (i hemlighet) alla rimligt bra Loire-CF:ar så snart jag får syn på dem.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt sant, de kan många gånger var nästintill odrickbara som unga, även för en taggtrådstuggare. Kan dock uppskatta de lite enklare också, vilka ofta kan vara lättdruckna.
   
 7. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Ringde någon lite klocka när jag såg tråden och efter en titt i källaren visade det sig att där faktiskt låg en 2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Le Domaine, som förmodligen har slunkit med i någon blandlåda någon gång...

  Hade helt glömt bort den tills jag såg din tråd men ser att den har fått 89P på CT.

  -Skall dricka den med stort intesse!
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul, plita ner dina intryck här när korken dragits!
   
 9. Caviste är ju en av de få vinklubbar som också tar in lite mer "udda" viner. De har ju Domaine Grosbois som lär släppas i september eller så.

  Att SB skulle börja att in viner av den sorten kan vi nog glömma.
   
  Last edited: 2 februari 2014
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra tips och jag antar att det är utan krångel att handla vin från Caviste? Angående SB så tar de väl in vin med stor efterfrågan? Om det efterfrågas så borde chansen att det tas in öka ;)
   
 11. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Caviste är så hyvens att man får julkort hemskickat i december...
   
  Anders Landström och Emanuel gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Fan, det är svårt att motstå pressen att börja handla vin över nätet. Jag gillar ju butiker, god damn! :)
   
  Skumpagne gillar detta.
 13. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Och jag hittade en snygg vitlackad krögarnyckel i för-förra lådan... Alltid kul med överraskningar, tror knappast SB lär börja att skicka med snygga vinöppnare till sina kunder i den närmaste framtiden... Då kan man ju råka öppna flaskorna med den och på så vis totalkvadda hela folkhälsan.

  @Matlen , +1 på Caviste, trevliga viner och deras lådor är sällan särskilt dyra varvid det är nääästan omöjligt att låta bli att klicka hem en låda när de kör kampanj, jag menar en lite ytte pytte låda har man väl råd med även när man har köpstopp tänker jag...
   
  Skumpagne gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Råd är väl en sak. Utrymme är en helt annan sak...
   
 15. Jag gillar också butiker, butiker där man kan få prova vinet och bilda sig en uppfattning, butiker där personalen är djupt engagerade och butiker där ägaren själv är intresserad av vin och där sortimentet avspeglar det intresset.

  Systembolaget är har inte sådana butiker (med undantag för engagerad personal som finns i ett par) och då handlar jag mycket hellre av engagerade nätleverantörer.
   
  Emanuel och Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Visst, du har ju rätt. Mitt största problem är förmodligen min impulsivitet. Att planera köp i förväg är helt enkelt något jag behöver bli bättre på.
   
 17. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Mjae, det där med utrymme torde väl kanske betraktas som ett lyxproblem men jag förstår vad du menar, byggde om källaren för sådär tre månader sedan med massa ny lagringsplats så jag skulle klara mig flera år... Och nu beställde jag precis vinställ för 200 flaskor till för att det börjar bli trångt... Så ja, det är ett problem, som tur är finns det ju även budgetmässiga ramar annars hade man nog snart behövt göra en Fritzel och börja expandera källaren nedåt eller in under grannens hus...
   
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

 19. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Kan väl bara stämma in och hålla med, även om jag tycker att hela Loiredalen, och alltså inte bara Cabernet Franc, är styvmoderligt behandlat av bolaget. Man har - under alla år jag varit vinintresserad - haft Sancerre och Poully-Fumé i "överflöd" medan man mer eller mindre struntat i - i mitt tycke - dom bästa vinerna som alltför oftast är Chenin Blanc och Cabernet Franc baserade... Men visst även Sauvignon Bland är dåligt behandlad såtillvida att man tar in en "typ". Besöker man en bättre producent så har dom ofta en serie viner där vinerna går från att vara fruktdrivna mot Nya Zeeland hållet till ekade skapelser mot Bordeaux... Detta hade inte varit något som helst problem om vi inte hade haft monopol och man mer fritt kunde köpa viner...
   
  Matovin gillar detta.
 20. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Blev en Bourgueil L’Exceptionnel de Paul Buisse 2005 igår - hade faktiskt dekanterat den innan jag uppmärksammade den här tråden. Sista flaskan från ett sexpack - ett vin som jag inte är helt kontant med: doften lovar mycket, men smaken kan inte riktigt leva upp till förväntningarna - för mycket syra och för lite frukt? Trots att det är nio år så finns det inte ett spår av mognad - kan det vara så att det är i en "tunnel" och behöver ytterligare tid?
  En riktigt fin Cab Franc som finns på SB är Druets Grand Mont - har inte test den 2006 som finns inne nu, men förra årgången (2003) var en favorit.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan