Vill sälja av viner, behöver hjälp!

Diskussion i 'Vin' startad av Geniusoftime, 3 mars 2013.

 1. Geniusoftime

  Geniusoftime Medlem

  Hej!

  Gick igenom fars vinkällare och insåg att här finns en hel del bra viner som vi skulle vilja sälja av (till bästa möjliga priser såklart) för att istället köpa viner i humanare prisklasser man kan dricka utan att, helt ovetandes, ha gjort av med en ev. förmögenhet.

  Ett urval av de bättre vinerna som finns:

  Chateau Lynch-Bages 1986 (3 st. flaskor)
  Chateau Haut-Brion 1987, 1992, 1993 (värda att dricka själv, svaga årgångar?)
  Opus One 1984
  Chateau Latour 1986 resp. 1987
  Chateau Lafite Rotschild 1986 (3 st. flaskor)
  Chateau Margaux 1985 (2 st) samt 1984 och 1986
  Petrus (Skadat etikett, men tror det är 1982(?)

  ... så, vilka flaskor är värda att dricka / eventuellt sälja vidare för att tjäna en hacka? Någon som har koll på ungefärligt värde, mognadsgrad och isåfall vart man ska vända sig för en ev. försäljning?

  Kan tillägga att prisetiketterna finns kvar på flaskorna, motsvarande 200-600 SEK i dagnes läge på de flesta flaskor... :eek:

  Ett ex av Haut-Brion 1987 öppnades häromveckan. Superbalanserad och väldigt fina dofter av läder, stall osv, dock lite i tunnaste laget. På nergång!

  Väldigt tacksam för hjälp!

  MVH GoT
   
 2. ErikG

  ErikG Trött...

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Drick dem och njut! Pengar är inte allt :)
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Får helt hålla med :)

  Annars, i Sverige är det enda lagliga sättet att sälja via Stadsauktion. Alternativt får du flytta vinerna utomlands. För din Petrus med skadad etikett, om den är så dålig att du inte kan läsa den så gäller i de flesta fall ett riktigt dåligt andrahandsvärde
   
 4. Henrik J

  Henrik J Medlem

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Det här är anledningen att man önskar man vore född för 20-30 år sedan men att allt i övrigt vore likadant i ens liv. Inom spannet 200-600 spänn ligger det mesta jag har i min lilla "källare" med ett fåtal uppstickare en bit över tusenlappen. Men inte fan är det några Lafite, Petrus, Haut-Brion eller Latour man har hemma. Fan!
   
 5. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Inställningen att sälja de bra vinerna och dricka de dåliga??? :eek:

  Visst, jag kan förstå att om man verkligen inte uppskattar eller kan känna skillnaden, så är det kanske dumt att behålla dom.
   
 6. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  http://www.wine-searcher.com/ är väl den vanligaste sidan man kollar för att se prisläge på viner.

  Behöver du pengar och misstänker att du inte värdesätter vinerna är de en bra idé att sälja dem nu.

  De är nog många som hade sålt de flesta flaskorna faktiskt.
   
 7. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Jag håller med om att sälja, är du inte 100% intresserad, känner att det är "över din nivå", behöver pengarna etc, sälj. Tänk på att priserna som du ser i wine-searcher är butikspriser (dock utan moms i en del fall) så ofta lite högre än klubbpris på auktion
   
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  I teorin borde det vara så men i praktiken går många viner en bra bit över wine-searcher-priserna, och det gäller inte bara svenska vinauktioner utan även i England, till exempel. En god vän sålde nyligen sin vinkällare hos Christie's i London och fick väldigt bra betalt, i synnerhet för de mest välkända varumärkena.
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  På den icke fungerande svenska marknaden så kan priser bli både höga och låga. Vad gäller England och andra marknader så tror jag inte att det är en regel att man får högre priser på en auktion för likvärdiga viner. Bra historik och skick spealr stor roll för vad man får ut.

  Även priserna på wine-searcher kan ha stor spännvidd
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Vill sälja av viner, behöver hjälp!

  Jag håller helt och hållet med Anders här, typiskt auktionspris ligger under Wine-Searchers genomsnittspris. Det kan man bl.a. se på värderingarna hos bl.a. iDealwine, som baserar sig på genomförda auktioner. (Bara tillgänglig för den som är inloggad, men det kostar inget att vara registrerad.) Skulle man göra en vänskapstransaktion - i Sverige måste det då ske som bytesaffär snarare än regelrätt köp för att vara lagligt ;) - skulle jag snarare rekommendera att man utgår från iDealwine-värderingen snarare än Wine-Searcher-pris.

  Raritetsvinhandlare, de som förekommer på Wine-Searcher om vi talar om äldre årgångar, erbjuder ju tjänsten att du kan köpa ett äldre vin när du vill ha det, snarare än att behöva vänta på att det dyker upp på auktion, och den tjänsten tar de i normalfallet extra för. (De lägsta Wine-Searcher-priserna kommer ju ibland också från handlare som är dåliga på att rensa listorna från slutsålda flaskor.)

  Sedan kan förstås perfekt lagrade flaskor med mer pålitlig proveniens få högre pris, helt enkelt därför att flaskorna är mer pålitliga än ströflaskor hos en raritetsvinhandlare.
   

Dela sidan