Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vin anpassad för Svensson

Johan L

Medlem
Som @Patrik Sellin lyfter fram så är ju det här egentligen en följd av Systembolagets inköpsmetod (förutom för viner som kvalat in från BS förstås). Systembolaget tolkar svenskarnas smak och rådande trender och säger att de vill lansera ett vin på en viss förpackning som smakar si och så och kostar så och så. Om man då inte har något vin som passar in men vill ha en chans att vinna offerten får man ju skapa ett nytt vin.

Sen när svenskarna fattar tycke för något sötsliskigt boxvin och det blir poppis så vill Systembolaget konkurrensutsätta det och efterfrågar lansering av något liknande, och så blir det fler och fler hittepåvin. Lite på samma sätt som det finns en uppsjö av svenska ljusa lager på burk, de kommer alla från något av de fem större svenska bryggerierna.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Jag har för mig att jag har läst en artikel för länge sedan om att det var en diskussion mellan Krug och Vin & Sprit om att göra en sötare Krug för den svenska marknaden. Det här var när champagne i Sverige var liktydigt med ”goût americain”. V&S tackade dock nej till erbjudandet med motiveringen att de som köper Krug ska få en Krug.
Någon annan som känner till historien?
Var Veuve Cliquot goût americain en produkt enbart för den svenska marknaden? Det är svårt att hitta den på Google.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Lidby importerar Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, vilket bara finns på svenska, och möjligen norska marknaden. Görs på druvor från unga stockar, vilka man nog i vanliga fall brukar buteljera som Rosso di Montepulciano. Antar att producenten och Lidby tyckte att det skulle sälja bättre om man körde med den bättre appellationen. Har dock inget emot vinet, smakar bra för vad det kostar tycker jag.
Svensson!!;)
 

magnum

Epernay, Frankrike
Som @Patrik Sellin lyfter fram så är ju det här egentligen en följd av Systembolagets inköpsmetod (förutom för viner som kvalat in från BS förstås). Systembolaget tolkar svenskarnas smak och rådande trender och säger att de vill lansera ett vin på en viss förpackning som smakar si och så och kostar så och så. Om man då inte har något vin som passar in men vill ha en chans att vinna offerten får man ju skapa ett nytt vin.

Sen när svenskarna fattar tycke för något sötsliskigt boxvin och det blir poppis så vill Systembolaget konkurrensutsätta det och efterfrågar lansering av något liknande, och så blir det fler och fler hittepåvin. Lite på samma sätt som det finns en uppsjö av svenska ljusa lager på burk, de kommer alla från något av de fem större svenska bryggerierna.
Passar dåligt ihop med deras ide att svenskarna skall dricka mindre!
 

The Wall

Medlem
Lidby importerar Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, vilket bara finns på svenska, och möjligen norska marknaden. Görs på druvor från unga stockar, vilka man nog i vanliga fall brukar buteljera som Rosso di Montepulciano. Antar att producenten och Lidby tyckte att det skulle sälja bättre om man körde med den bättre appellationen. Har dock inget emot vinet, smakar bra för vad det kostar tycker jag.
Håller helt och hållet med om att vinet helt klart presterar mer än vad prislappen anger. För några månader sedan mailade jag till producenten och frågade Viti Nuove (och även Maria Stella) bara finns i Sverige men möttes av kompakt radiotystnad. Poliziano har en "ordinarie" Rosso di Montepulciano i sitt sortiment som ligger någon tia lägre (i BS, vilket snarare innebär tre tior lägre) än Viti Nuove och presterar ungefär som man kan förvänta sig att ett vin för 120 kr ska göra. Det skulle onekligen vara trevligt att få reda på om det är ett vin för svenska marknaden och varför det är framtaget (utöver att tjäna pengar), tex "ja, det är enkom/huvudsakligen för den svenska marknaden för att svenskar har bättre smak i kombination med dålig konkurrens på er marknad så det är bättre för oss att kunna sälja ett bra vin till ett attraktivt pris på en marknad som förstår sig på vin.". I förlängningen är man lite nyfiken på om Viti Nuove kommer att finnas kvar som produkt när stockarna har fått ytterligare ett decennium eller två på sig.
 

Fredrik L

Medlem
Håller helt och hållet med om att vinet helt klart presterar mer än vad prislappen anger. För några månader sedan mailade jag till producenten och frågade Viti Nuove (och även Maria Stella) bara finns i Sverige men möttes av kompakt radiotystnad. Poliziano har en "ordinarie" Rosso di Montepulciano i sitt sortiment som ligger någon tia lägre (i BS, vilket snarare innebär tre tior lägre) än Viti Nuove och presterar ungefär som man kan förvänta sig att ett vin för 120 kr ska göra. Det skulle onekligen vara trevligt att få reda på om det är ett vin för svenska marknaden och varför det är framtaget (utöver att tjäna pengar), tex "ja, det är enkom/huvudsakligen för den svenska marknaden för att svenskar har bättre smak i kombination med dålig konkurrens på er marknad så det är bättre för oss att kunna sälja ett bra vin till ett attraktivt pris på en marknad som förstår sig på vin.". I förlängningen är man lite nyfiken på om Viti Nuove kommer att finnas kvar som produkt när stockarna har fått ytterligare ett decennium eller två på sig.

Så här svarade Lidby när jag frågade:

”Hej Fredrik,
Kul att du tycker om vinet.

Från början var det ett vin som togs fram exklusivt för den svenska marknaden då vi såg en möjlighet för en Nobile i den prisklassen. Jag tror att vi fortfarande köper cirka 90% av den producerade volymen men att den också säljs i små volymer till ett fåtal andra marknader. Om jag inte missminner mig så introduceras den i Norge nu. Det var också ett vin som passade bra in i Polizianos urval då de hade en hel del vingårdar som var planterade på 90-talet.”
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Jag har för mig att jag har läst en artikel för länge sedan om att det var en diskussion mellan Krug och Vin & Sprit om att göra en sötare Krug för den svenska marknaden. Det här var när champagne i Sverige var liktydigt med ”goût americain”. V&S tackade dock nej till erbjudandet med motiveringen att de som köper Krug ska få en Krug.
Någon annan som känner till historien?
Var Veuve Cliquot goût americain en produkt enbart för den svenska marknaden? Det är svårt att hitta den på Google.
Jag hade inte hört den historien förut. Tittar man på beskrivningen av Champagne i Nordisk familjebok ("Ugglan"), 1906 så står det bl.a.
Modifikationer i den nämnda likörens sammansättning bibringa produkten växlande styrka och sötma enligt smaken i olika länder. Alkoholhalten växlar mellan 8 % och 11 %, sockerhalten mellan 8 % och 18 %; kolsyremängden motsvarar 5–6 volymer. ... Man skiljer mellan söt (doux), halftorr (demi-sec) och torr (sec) samt mycket torr (dry, brut) champagne. I Frankrike och Skandinavien föredrages medelstark och medelsöt, i Tyskland, Ryssland, Österrike och Böhmen söt, i England och Amerika stark och torr.
Jag är dock inte säker på att Ugglan kan ses som en alldeles tillförlitlig källa på champagnesmaken i andra länder än Sverige, för visst förknippar man "Goût Américan" med en rejält söt stil, åtminstone med dagens mått mätt? Men Ugglan menar alltså att vi inte hade den allra sötaste champagnesmaken på den tiden artikeln skrevs. Brut bör dock ha varit långt under 8% (80 g/l) även 1906. När Ugglan hade kommit till uppslagsordet Vin (1921) angav de i en tabell att Champagne innehöll 0,5-16% socker, d.v.s. klart under 8% för de torraste! T.o.m. den juhlinska zero dosage-falangen kan nog i nödfall stå ut med 5 g/l dosage... ;)

Tittar man på menyerna från Nobelbanketten från gångna år, ser man att det serverades diverse Américan- och Goût Américan-champagner under 1920-talet, men jag hittar inga på menyn decennierna närmast före eller efter. Vrakchampagnen ombord Jönköping som sjönk 1916 var ju en Heidsieck & Co Monopole Goût Américain årgång 1907. Det är i tid nära när sådana beteckningar syns på Nobelmenyn. Så frågan är under hur lång tid detta var en vanlig beteckning? Det har nog aldrig varit en officiell beteckning i och med att redan Ugglan använder brut, sec o.s.v.
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Jag hade inte hört den historien förut. Tittar man på beskrivningen av Champagne i Nordisk familjebok ("Ugglan"), 1906 så står det bl.a.

Jag är dock inte säker på att Ugglan kan ses som en alldeles tillförlitlig källa på champagnesmaken i andra länder än Sverige, för visst förknippar man "Goût Américan" med en rejält söt stil, åtminstone med dagens mått mätt? Men Ugglan menar alltså att vi inte hade den allra sötaste champagnesmaken på den tiden artikeln skrevs. Brut bör dock ha varit långt under 8% (80 g/l) även 1906. När Ugglan hade kommit till uppslagsordet Vin (1921) angav de i en tabell att Champagne innehöll 0,5-16% socker, d.v.s. klart under 8% för de torraste! T.o.m. den juhlinska zero dosage-falangen kan nog i nödfall stå ut med 5 g/l dosage... ;)

Tittar man på menyerna från Nobelbanketten från gångna år, ser man att det serverades diverse Américan- och Goût Américan-champagner under 1920-talet, men jag hittar inga på menyn decennierna närmast före eller efter. Vrakchampagnen ombord Jönköping som sjönk 1916 var ju en Heidsieck & Co Monopole Goût Américain årgång 1907. Det är i tid nära när sådana beteckningar syns på Nobelmenyn. Så frågan är under hur lång tid detta var en vanlig beteckning? Det har nog aldrig varit en officiell beteckning i och med att redan Ugglan använder brut, sec o.s.v.
Vaxholms hotell hade den på menyn 1955, listad som halvtorr. Men jag tror att den fanns in på 80-talet. I prislistan från 1990 är den dock borta.

vaxholm.jpg
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Vaxholms hotell hade den på menyn 1955, listad som halvtorr. Men jag tror att den fanns in på 80-talet. I prislistan från 1990 är den dock borta.

Visa bifogad bild 22009
Aha, den står som sec i menyn. Då är det rimligen samma skumpa som denna SB-klassiker, fast med bortplockat tillnamn: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/veuve-clicquot-742102/
När jag besökte dem i Reims för ett antal år sedan hade de bara Brut och Demi-Sec på listan där, ej Sec.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Toppen