Vin i fokus - låt oss dela en pava över nätet

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 10 mars 2014.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  0 röst(er)
  0,0%
 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  0 röst(er)
  0,0%
 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  33,3%
 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

  66,7%
 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  0 röst(er)
  0,0%
 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

  0 röst(er)
  0,0%
 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

  0 röst(er)
  0,0%
 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu får ni ta och sluta tvittra om vad vi borde tycka om detta vin. Ni är hopplösa! Syftet var ju att inte läsa på i onödan dessutom, och om ni ändå gör detta, håll det för er själva. Jag vill inte få en förutfattad mening...
   
 2. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Ledsen för det! Men jag är övertygad om att du inte kommer tillrättalägga din åsikt för oss, oavsett förutfattade meningar :)
   
  StefanAkiko gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Mina åsikter är jag beredd att dö för, men när det gäller sensorik så är vår hjärna oerhört lättpåverkad. Små signaler påverkar tyvärr på ett omedvetet plan, och tyvärr är detta vetenskap och inte bara en åsikt. (Populärvetenskaplig artikel om ämnet: http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/smak-och-illusion)

  Men i detta fall så är det såklart ingen fara, men onödigt. :)
   
  StefanAkiko gillar detta.
 4. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Intressant artikel!

  Har du några fler länktips, måste inte vara populärvetenskapligt utan kan nog klara lite tyngre saker om det behövs, så får du gärna PM:a dom till mig (behöver inte gå för mycket OT) :)
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Har inget här på min mobil, men på jobbet har jag en hel del, men den bifogade artikeln summerar det mesta kring just detta ämne bra. Hör av mig. :)
   
 6. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Väntar spänt...
   
 7. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jahåpp... då var det gjort.

  Väntar på startsignalen från der Prübungsmeister @Matlen
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Så, nu var det dags...

  Hur var vinet? Ganska trevligt, men inte minnesvärt. Aromen talar kallklimatssyrah; oliver, chark, björnbär, men med lite rödkål (reduktivt), rök och plast. Smaken är relativt fyllig, men splittrad och aningen obalanserad. Rejäla druvtanniner med lite burdus syra och aningen bitter alkoholhetta.

  Kan tänka mig att det kan bli bättre med lagring, men svårt att säga. Prisvärt är det inte, men besviken är jag inte heller. Om ni vill ha poäng så ger jag 84p (mina poäng bör ni ta med en nypa salt).
   
 9. Larseman

  Larseman Medlem

  Tänkte verkligen försöka skriva utan att kolla vad andra har tyckt, det är väldigt lätt att låta sig påverkas...
  Tycker jag om vinet? Jag tror det, även om det inte är klockrent min stil.
  Lite sötfruktig doft med blåbär, björnbär, lite viol (eller annan parfymerad doft), mandel, kryddörter (mynta, salvia), lite rökiga toner. Inledningsvis tyckte jag också att det fanns lite gröna, stjälkiga toner, men dom försvann efter ett tag. Mycket frukt (mörka bär) också i smaken, ganska syrlig men lite tunn i karaktären. Medelstram med ganska lång eftersmak.
  Dracks till entrecote med vitlökssmör och potatisgratäng, inte en klockren kombo men OK. Ska sniffa och smutta vidare under kvällen, uppdaterar förmodligen noteringarna efterhand, efter intryck från övriga...
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Ja där ser man hur det kan skilja sig. Efter allt snack här i tråden om Parker hade jag förväntat mig något överviktigt slabb, men jag blev förvånad.

  D: Pepprig, köttig doft med ganska markant vitpeppar och lite rökiga Syrah-hallon därunder. Med luftning blir det mer viol och hallon, mer frukt, mindre kryddor.
  S: Ungdomlig, bra bett, röd frukt och vitpeppar. Avslutar ganska bra med röd frukt och ännu mer vitpeppar, lugnar ner sig och sen kommer en bläckton tillbaka.
  O: Bra vin, rimlig komplexitet för pengarna. Lyckades hålla fruktsötman i schack.
  87-88p, skulle behöva några år i källaren.
   
  ChristianB och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Skitkul att läsa, tack för det!
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Svårbedömt vin, helt klart. Men knappast ett Parkervin. Lite tid i källaren för att banta bort babyfettet kan nog vara bra. :)
   
 13. chambertin

  chambertin Medlem

  Kör samma upplägg som @Vino fino i min anteckningar.

  D: Intitalt väldigt mycket björnbär och friska primära aromer med pepprigt ackompanjemang och en liten alkoholhetta. Med mer luft så lägger sig björnbären och även intensiteten och en lätt smörkolaton smyger fram ihop med viol och hallon. Tyvärr lägger sig intensiteten en del också men inte alarmerande. Märker tyvärr ingen utveckling på doften med luftning och tid i glaset vilket för min del skvallrar att det här inte kommer att lyfta sig med tid i källaren.

  S: Bra attack och aningen bråkiga tanniner men för min del åt det positiva hållet. Fruktsyrorna aningen för återhållsamma för att indikera en bra framtida (och nuvarande) balans men längden är i nuläget helt ok.

  O: Mycket bra men aningen singulär doft. Lite ihålig i mellanregistret men bra bett och kropp. Inget vin som jag tror utvecklas med lång källarlagring men 1-2 år gör nog mer nytta än skada. Kul vin som för mig lägger sig mitt i mellan kall- och varmklimats Syrah. Lite invändningar mot priset som känns 30-40:- för högt annars ett bra vin som helhet. Skulle nog föredra detta framför en ett antal årgångar av Crozes-Hermitage från både Guigal och Alain Graillot som jag smakat.
   
  Mattias Schyberg och ChristianB gillar detta.
 14. Cricri

  Cricri Medlem

  Oki doki, då kör vi.
  Roligt vin från ett område som jag inte har så mycket tidigare erfarenhet av. Ren doft med mörka bär, peppar och örtiga toner av lagerblad, lite rosmarin och kanske lite lakrits. Det finns också ett uns sötfruktigt eller cola i doften. Och lite gummisula. Smaken är ungdomlig med mycket tanniner (lite grova), och en ganska hög och lite ointegrerad syra. Lite alkohol sticker också igenom mot slutet.
  Ingen personlig favorit, men ett helt OK vin som troligen vinner på några års lagring.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra analys. Ihålig mitt är jag helt med på. Tycker dock att att guigals Crozes-Hermitage -09 är bättre, mer komplexitet framförallt. Alain Graillot -11 kan dock kvitta. ;)
   
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Schysst och bra analys!
   
 17. chambertin

  chambertin Medlem

  Att Guigals 09:a är bättre kan jag mycket väl tänka mig och att Graillots -11 inte är speciellt bra verkar också helt logiskt.
  Tänkte mest på dessa båda firmors 04:eek:r och i viss mån 03:eek:r som inte alls levererade ngt kul när de var i samma läge som den här 11:an.
  Graillot köper jag i stort sett aldrig numera och hos Guigal så håller jag mig till Côte-Rôtie B&B som nästan alltid levererar bra njutning och utan att rendera köpstopp av annat.
   
  kayaker gillar detta.
 18. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Wow, kul att läsa era recensioner. Jag var lite fundersam kring hur de skulle se ut men det verkar som att vi har kommit överens rätt bra. ;) Jag läste varken på flaskan och kunde hålla mig från att läsa något här, så nedan ser ni mina tankar.


  Utseende: Tät, kompakt mörklila färg med ljuslila/lila-cerise kant. Färgen är så tät att vinet är gränsande till ogenomskinligt.

  Doft: Varm, kryddig med en snarare generös frukt än syltig. Björnbär, svarta och röda vinbär, vissa örtiga inslag som domineras av lagerblad som mest framstående ton. Fatkaraktären ligger i bakgrunden som en lite rostad ton, kanske kakao? Efter några varv i glaset kommer en dos av sval mynta tillsammans med mer björnbär.

  Smak: Ungt, kompakt och med bra, fräsch syra. En god portion mörka bär (lite slutet?) tillsammans med tydliga, omogna tanniner. Jag får lite vibbar av skalsträvhet... En kvarliggande hetta i munnen som ebbar ut i mer mynta/pepparmynta.
  Det känns lätt stenigt i inledningen och den torra, svala känslan av mineral ligger kvar i munnen tillsammans med efterhettan.

  Overall: Utan att kolla upp fakta får jag intrycket av att 2011 var lite svalt med kanske en god portion sol? Ett gott vin men det är fortfarande slutet och behöver tid. För 180 kr får man ett godtagbart vin som definitivt behöver ett par år på nacken!
   
  Skumpagne, Cricri och Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Välskrivet och trevligt! Jag gillar. :)
   
  ChristianB gillar detta.
 20. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Bra analyserat och välskrivet.
   
  ChristianB gillar detta.

Dela sidan