Vin man aldrig kommer få dricka igen

Diskussion i 'Vin' startad av Magnus Ö, 13 februari 2014.

 1. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Nyligen så fick jag en, skulle gissa väldigt sällsynt, vinupplevelse. På Vinets dag fick jag möjlighet att både dofta och smaka på en Château Lafite-Rothschild från 1898, dvs 115-116 år gamla droppar. Ja , jäklar vilken häftig upplevelse det var. Även om jag inte fick ett helt glas utan snarare en liten mun så höll sig smakerna i sig i både gom, näsa och svalj i säkert halvtimme-timme efteråt. Dock med tanke på rubriken på inlägget lär jag väl aldrig få prova detta vin igen. Men hade gärna gjort det vilken dag som helst. :)

  Har ni några viner som gett er en upplevelse men som ni vet att ni aldrig kommer få prova igen?
   
  Crist(al)ian 77 och Mattias Schyberg gillar detta.
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Calon-Segûr 1944 var en flaska som fick upp mina ögon lite när jag var ca 19 år gammal och praktiserade. Lär jag antagligen inte dricka igen, men jag kommer ihåg den magiska känslan.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.
 3. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Jag antar att du inte läst The Billionaire’s Vinegar av Benjamin Wallace ;)
   
 4. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Nej det har jag inte. Men anar hinten i vad du menar. :)
  Personen som bjöd på de trevliga dropparna, är en person som arbetat med vin sedan 60-talet (tror jag) och skrivit böcker i ämnet. Så men min ringa kunskap så får jag lita på att han vet vad han bjöd på. Men vilket som var det en trevlig upplevelse.
   
  Anders Landström gillar detta.
 5. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Jag hoppas verkligen att det var det , för då är det ju en fantastisk vinupplevelse som är få männinskor får chansen till. (avundsjuk)
  Dock menar jag att efter ha läst boken blir man extremt skepstisk till viner av den där kalibern som är 20 år och äldre !
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Intressant bok att läsa. Handlar om förfalskningar men du ska inte lyssna på andra här. Väldigt få av oss har druckit vin från 1800-talet.
  Jag kan faktiskt inte komma på ett vin som jag inte kommer få dricka igen, eller iallafall hoppas jag kommer få dricka igen. Däremot finns det ett antal provningar som jag nog aldrig kommer får uppleva igen.

  Annars, av många viner, den kanske roligaste upplevelsen är en flaska Heidsieck Monopole, reserved for England. NV men bekräftad från 30-talet där två mycket erfarna sommeliers gissar på dels tidigt 2000-tal eller sent 1990-tal. Det var inte det största vinet jag druckit men bara minen på de två personerna när jag avslöjar vinet ger er en indikation om hur vitalt vinet var. Det hade varit lagrat i en kall källare och visar på vad bra lagring betyder.
   
 7. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Är själv lite skeptisk till äldre viner. Men herrn som bjöd på det får jag lita på helt enkelt. Skrev dessutom en rad om vinet i min blogg, http://www.ettglasrott.se/chateau-lafite-rothschild-1898/.
   
 8. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Det måste vara en fantastisk känsla. :)
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Finns två andra synpunkter också, dels att jag är en obotlig optimist och dels att jag aldrig druckit den typen av vin som du fick prova :)
   
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul och intressant tråd. Har inte så mycket att tillföra kanske, men jag drack en lågkvalitativ Seagull Liebfraumilch från 1975 för något år sedan. Ganska häftig upplevelse. Det hade en del syra och karaktären påminde om knäck med russin. Ganska gott, drack upp hela flaskan. Även skitviner kan bli bättre med lagring tydligen. Detta hade antagligen varit i graven och vänt och blivit en udda Madeira till slut :D

  Nu kanske man kan hitta liknande vin igen, men det är nog något dödsbo i så fall.
   
  Last edited: 13 februari 2014
 11. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Hartenberg Pontac. Har druckit två flaskor länge sen … Hyfsad gott, men inte något speciellt. Kuriositet och vinet tillverkades i oerhört liten skala. Fanns i Sverige några år sedan, och priset var även prissänkt.
  Hartenberg vingård drog upp sina sista Pontac-vinstockar efter årgång 2000 eftersom vinrankorna var gamla och sjuka.
  Det finns en hel del intressant fakta omkring druvan Pontac. Förmodligen har ni läst om dem, annars får jag återkomma i ämnet … ;)
   
 12. JakobZ

  JakobZ Medlem

  Olle Nordahl?
   
  Magnus Ö gillar detta.
 13. epeb

  epeb Medlem

  1980 Charles Bonvin Fils Fendant Domaine Brûlefer Valais
  Drack detta för 14 dagar sedan. Hade inga större förhoppningar om det på förhand. Schweiz och vitt vin ligger väl inte i topp på någons önskelista.

  Det var underbart gott. Var lite knuten i början öppnade upp sig efterhand. Smörigt och fruktigt. Aprikos först som gick över mot päron och sedan till kiwi. Lång bra eftersmak med en balanserad syra. Blev bättre hela tiden utan att mattas.
  Jag tror att detta var gjort för att konsumeras inom ett par år efter buteljering och inte varit menat för långvarig lagring. Så jag lär inte få smaka detta igen, hur gärna jag än vill.
   
 14. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Yes. Olle i allra högsta grad.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 15. JakobZ

  JakobZ Medlem

  Skön lirare. Hälsa från mig nästa gång.
   
 16. Magnus Ö

  Magnus Ö Medlem

  Absolut. Olle och jag mailar lite då och då med varandra. Så ska jag absolut göra.
  Anar att han inte vet vem JakobZ är. :)
  Har du lite mer info?
   
 17. perpro

  perpro Medlem

  Jag fick smaka några klunkar Chateau Dufort-Vivens 1900 för ett halvår sedan. Det var mer fascinerande än gott.
   
 18. JakobZ

  JakobZ Medlem

  Jorå, JakobZ bör räcka! :) Men för säkerhets skull: Zetterquist.
   
 19. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Here we go:
  A few Pontac vines were planted at the end of rows of other vines to deter baboons. Because the grape juice of Pontac is red, marauding baboons plucking grape bunches would see their hands coloured red, think it was blood and run away. Thus the Pontac vines protect the rest of the row. Källa: winelabels.org/
   
  jrick gillar detta.

Dela sidan