Vin till köttfärsbiffar?

Diskussion i 'Vin' startad av Tomas Lindblom, 15 april 2015.

  1. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Hej!

    Idag så serverades det köttfärsbiffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater, kryddade med salt och pressad vitlök. Till dessa hade vi potatis, tzatziki och en enkel sallad (tomat, paprika, gurka, chili, lime, majs, olivolja & salladskrydda).

    Vad hade ni valt för vin till detta, och varför?

    Det kändes svårt att välja. Lite syra från lime, lite fetma från olivoljan och de soltorkade tomaterna, och ett ganska magert kött.

    När vi fått några svar så kan jag presentera mitt val! Med risk för att det var "fel", men vi tyckte att det var gott ändå!
     
    Larseman och Mattias Schyberg gillar detta.
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    En medelfyllig italienare borde fixa biffen hyfsat. Typ Chianti eller annat liknande. :)
     
    magnum, Larseman och Daniel B gillar detta.
  3. Daniel B

    Daniel B IT- & dryckesnörd Tekniskt ansvarig

    Jag hade nog också kört på något i stil med en chianti, men jag hade med glädje parat det till en schysst australiensisk shiraz eller kanske en sydafrikan!
     
    magnum och Mattias Schyberg gillar detta.
  4. Larseman

    Larseman Medlem

    Någon Langhe Nebbiolo eller varför inte Greklands motsvarighet Xinomavro.
     
    magnum och Mattias Schyberg gillar detta.
  5. Larseman

    Larseman Medlem

    Om det var gott så var det inte "fel" :)
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  6. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Absolut, det har du helt rätt i!
    Det jag menade när jag skrev ut ett citationstecken var att min variant av vad som serverades, mot vad som rent generellt borde ha serverats troligtvis inte kommer att stämma överens!

    Återkommer med svar imorgon! Har bilden på mobilen som har 0% batteri.
     
    Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
  7. Mats Petri

    Mats Petri Österlen

    Instämmer i den italienska kören ovan - något robust, absolut!
    Tzatziki är väl den komponent i maten som brukar ställa till det lite, med sin ofta ganska speciella syra. Du blev nöjd och det är huvudsaken. Ser fram emot att få läsa om ditt val:)
     
    magnum gillar detta.
  8. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    Lite vinknepiga smaker kanske, som också serveras en hel del hemma hos oss. Typiska "grillsmaker" på sätt och vis, med tzatziki å sånt..
    Just Tzatziki tycker jag kan variera väldigt mycket i smak beroende på dagsform, den är svår att alltid balansera "rätt" i förhållandena mellan syra, salt och vitlök. Och kan ju döda alla andra smaker totalt. Men som nämnts, någon italienare alternativt en Nya Världen Shiraz eller kanske en enklare Cote du Rhone..
     
    magnum gillar detta.
  9. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Ingen som hade tagit ett vitt?
     
  10. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Nej, Nej, det går inte!;)
     
  11. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Vitlök. Salt fetaost. Härligt fett och mycket stora smaker.
    Nån mer än jag som blir sugen på en torr sherry till det?
    Får dock se till att inte skicka i sig lika stora glas som vanligt vin. Hög risk för att bli riktigt pruttfull då :död:
     
    Tomas Lindblom och gece gillar detta.
  12. Larseman

    Larseman Medlem

    När kommer avslöjandet @Deppodi ?
     
  13. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Nu! Hemma från jobbet :) Ska åka o köpa pizza idag :D
    Igår blev det i alla fall detta vin som serverades; Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc (22139)

    upload_2015-4-16_17-28-55.jpeg
     
  14. Larseman

    Larseman Medlem

    Hur funkade det? Verkar lite wild and crazy :)
     
  15. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Vi tyckte båda två att det var ett bra alternativ! Väldigt gott att dricka ett vitt vin som en omväxling. Jag gillar generellt torra vita viner, och det enda som det skar sig mot var Tzatzikin.

    Mycket är väl beroende på hur känslig man är också :) men jag hade gärna kört samma kombination flera gånger om det erbjudits!
     
    Larseman och Mattias Schyberg gillar detta.
  16. sunqan

    sunqan Vinös

    Knappar man in ingredienserna på systembolagets hemsida, rekar de riesling :)
     
    Tomas Lindblom och Larseman gillar detta.
  17. egonx

    egonx Medlem

    Så jävla skön tråd. Haha. Först fråga efter råd. Sedan lägga alla goda råd åt sidan dra upp en fumées le blanches. Tadaaaaa!!

    Fumes är för mig ett "skäms-vin" som jag kan sitta och smygdricka bort en söndagsångest med, då helst ur boxen. Ett vin som jag kan tänka mig sköljer ner ALL mat bra. Som vatten, fast godare och värmande. Tror dock ett rödvin hade sköljt bort syran och beskan ur yoghurten i tzatikin bätrre.

    För mig låter det som en klockren middag, på riktigt. Fler sådana här mat-matchnings-trådar tack!

    Jag måste editera: Såg nu att du fick råden EFTER du konsumerat vinet. Vilket gör mitt inlägg meningslöst. Skämshatt på. Skål!
     
    Last edited: 17 april 2015
    Daniel B, thunberg, gece och 2 andra gillar detta.
  18. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Jag fick mig ett gott skratt av ditt inlägg i alla fall :D Tummen upp!
     
    chambertin gillar detta.

Dela sidan