Vinbranschen är de facto avreglerad

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 30 augusti 2015.

 1. Peder

  Peder Medlem

  Winefinder kommer under hösten lägga i högväxeln efter att man fått in riskkapital och man skriver bland annat att branschen redan är avreglerad och att det egentligen inte finns något monopol:

  http://www.ehandel.se/Winefinder-“Vinbranschen-ar-de-facto-avreglerad”,5941.html

  Jag kan hålla med om att den är delvis avreglerad, man kan idag beställa vin från många butiker utomlands och välja själv om man vill betala alkoholskatt eller ej (upp till eget samvete). Jag känner ingen som har fått sin vinorder tagen i beslag när man handlat från en utländsk ehandel som säljer oskattade viner. Däremot så har Sveriges regelverk om alkoholskatt (som gör att det blir dubbelbeskattning inom EU) gjort att många fina nätvinhandlare säljer till Danmark men inte Sverige. Intressant är att exempelvis Österrikes största ehandel Wein & CO säljer vin till Finland men inte Sverige som man tog bort från listan för något eller några år sedan. Det är nästan så att man undrar om Wein & CO blivit kontaktade av svenska myndigheter som satt stopp för leveranser till Sverige.
   
  Larseman gillar detta.
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Att säga att branschen är "avreglerad" låter lite som att hålla med IOGT-NTO att det finns alldeles för stor frihet på den svenska alkoholmarknaden. :confused:
  Visst, jämför man med Sverige under motbokstiden så framstår ju friheten som stor (så när som på marknadsföringsreglerna) men definitivt inte jämfört med övriga EU.
   
 3. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  I mina öron låter det snarare som att de ser en öppning eller vill se en öppning för att börja sälja mer vin. Huruvida det kommer att lyckas och i vilken utsträckning det blir får nog framtiden utvisa, men jag ser det som mycket intressant ändå. Jag föreställer mig också att SB, IOGT-NTO samt andra berörda skumraskfilurer kommer att slåss med näbbar och klor för att trycka tillbaka Winefinder till de avlägsna nät-gränderna igen. ;)
   
  Peder, Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Mitt intryck är att Winefinder kör med "all publicitet är god publicitet" medan de små nischade nätvinhandlarna (som förmodligen räknar många finewines.se-aktiva bland sina bästa kunder) för det mesta föredrar att överhuvudtaget inte vara uppmärksammade av varken monopol eller nykterhetsrörelse. Olika storlekar och olika marknadsföringsstrategier... På sätt och vis tycker jag det är kul att Winefinder går in för att reta gallfeber på "etablissemanget", men jag förstår definitivt de små aktörer som väljer att göra på ett annat sätt.
   
  ChristianB, Larseman och chambertin gillar detta.
 5. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Det låter som en rimlig analys, tycker jag. Med storlek får man ju helt andra medel att sätta sig upp mot de etablerade aktörerna. :)
   
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Ett problem som jag varit inne på tidigare med dagens svenska hybridmarknad är att den föder ett jättefläskberg med mellanhänder som kladdar ner oss alla med sitt icke-värdeskapande lager. En "oreglerad marknad", som Winefinder pratar om, innebär för mig möjliggörandet av möte mellan mig som konsument och producenten av den vara jag vill köpa.
  Den är inte en situation där leverantörer manipulerar och blir manipulerade i märkliga inköpsprocesser, eller skapar fiktiva huvudkontor i Danmark, eller där statliga medel ges till kvasiforskning, eller där sockrade trelitersdunkar subventioneras och marknadsförs med miljarder, eller där "vinskribenter" skriver på uppdrag av leverantörer.

  Den dagen alla hinder och parasiterande verksamheter mellan vinälskare och vinproducent undanröjs eller skalas ned till en rimlig nivå kan vi kanske börja prata om en riktig, fri marknad. Som det är idag så föder vår svenska hybridlösning bara mer och mer icke-värdeskapande aktörer.
   

Dela sidan