Viner från Montenegro - producenter att besöka?

Diskussion i 'Vin' startad av thunberg, 3 januari 2017.

 1. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Vi planerar att åka till Montenergo i början av sommaren och jag måste givetvis redan nu börja planera vad som ska drickas, vilka producenter som ska besökas etc. Är det någon som har erfarenhet av viner från Montenegro, vad är bra, vad ska undvikas?
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  Har varit några ggr i Montenegro i början av 2000-talet men hade inte möjlighet att utforska vinvärlden särskilt mkt (besökte bara Kotor och Bar vid kusten).
  Vad jag minns var att Vranac med lite ålder kunde vara drickbart och t.o.m ganska gott (den gamla stilen vara gjord med hela klasar och lång maceration så det var riktiga tanninmonster ibland). Även några vita från Plantaze var helt ok (Chardonnay och Sauvignon Blanc).
  Här fanns en lista på ngns val av de 10 bästa vingårdarna i Montenegro: https://theculturetrip.com/europe/montenegro/articles/the-top-10-vineyards-in-montenegro/
  Kan tänka mg att utvecklingen har gått framåt en hel del sedan jag var där senast och att man hittar väsentligt fler välgjorda viner nu idag. I alla fall så var det en sådan utveckling jag såg från mitten 90-talet och 10-12 år framåt i Serbien, Montenegro och Makedonien.
   
 3. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Tack @chambertin. Jag har läst på lite om viner, druvor etc och det verkar finnas c:a 50 producenter totalt i landet, förutom alla småodlare som enbart producerar för eget bruk, så det finns möjlighet att hinna besöka i alla fall 10% av totalen. Druvan Vranac verkar intressant, även den som är en korsning mellan cs och grenache.
   
 4. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Bra tanninbett i de flesta Vranac.
  Rent generellt är de producenter som har vingårdar längre norrut en svalare och oftast seriösare stil.
  Jag upplever att juggar gillar alkoholkänslan som bränner till. Den kommer oftast fram lite väl klumpigt hos många producenter som odlar för nära Adriatiska havet. Eftersom det är sjukt bra med soltimmar ger mognaden i många fall klumpiga viner (hög alkoholhalt)
   
  Last edited by a moderator: 5 januari 2017
  thunberg gillar detta.
 5. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Tanniner är inget jag backar för. Klart är att viner gjorda på Vranac mår mycket bra av att vila ett gäng år. Detta verkar en del producenter tagit fasta på och det ser ut som att det finns möjlighet att få tag på viner med lite mognad. Ju mer jag läser desto mer nyfiken blir jag.

  Du har helt rätt i att de "bästa" vingårdarna i huvudsak ligger runt huvudstaden, norr om sjön Skadar.
   
  KockJohan gillar detta.
 6. Hipshot

  Hipshot Medlem

  Nu har jag inget tips på viner men om du råkar ha vägarna förbi Kotorbukten så rekommenderar jag att bila runt hela bukten. Sjukt vackert ställe. Staden Kotor som ligger längst in är ett måste och har man tid över så gå runt gamla ringmuren som går och en bra bit upp på berget. Finns mycket restauranger inne i gamla stan.
   

  Bifogade filer:

  thunberg, KockJohan och Tomas Lindblom gillar detta.
 7. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

 8. danryd

  danryd :)

  Hur upplevde du Montenegro? Jag ska dit i sommar, Petrovac närmare bestämt.
  Något man måste se? Viner att köpa?
   
 9. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Sorry danryd men det blev ändrade planer så vi hamnade på Brac i Kroatien istället. Anledningen var att det hotell vi skulle bo på visade sig inte riktigt hålla måttet.
   
  danryd gillar detta.

Dela sidan