Vinfest på PM & Vänner

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jesper, 17 oktober 2016.

 1. Jesper

  Jesper Medlem

  Jag tillsammans med fyra andra personer (bl.a Elvis och Christ(al)ian 77) hade ett litet vinevent på PM & Vänner i Växjö.
  På vinfronten intog vi följande viner:

  1992 – Vilmart Champagne Coeur De Cuvée Magnum
  1990 – Henriot Cuvée des Enchanteleurs Magnum
  2004 – François Raveneau Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre Magnum
  2007 – F.X. Pichler ‘Unendlich’ Riesling Smaragd
  1985 – Château Margaux Premier Grand Cru Classé
  1985 – Château Latour Premier Grand Cru Classé
  1988 – Château Cos d’Estournel
  2005 – Sine Qua Non Atlantis Fe203 Syrah 1a
  2006 – Emrich Schönleber Monzinger Halenberg Auslese (375 ml)

  Som synes ett antal viner av yppersta världsklass och mina favoriter var de vita, nämligen den underbara Raveneau Montée de Tonnerre och den minst underbara F.X. Pichler Unendlich.

  Inte lika positiv till maten, vilken kan vara relaterat att viss personal har slutat och öppnat en ny restaurang i Kalmar (Postgatan).

  Mer detaljer på: https://blog4foodies.com/2016/10/16/wine-feast-at-pm-vanner-sweden/
   
  Last edited: 17 oktober 2016
  Jos, Marcus Hansson, Daniel B och 13 andra gillar detta.
 2. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -Låter som ni ska förlägga nästa vinevent till Kalmar då istället :D
   
  Elvis, Jesper och chambertin gillar detta.
 3. Jesper

  Jesper Medlem

  Det är möjligt att Postgatan (restaurangen i Kalmar) är bättre matmässigt (vet inte, då jag inte ätit där) MEN jag är 100% säker på att de inte kan matcha vinlistan på PM & Vänner. Den är inte bara världsklass när det gäller utbud, utan har även väldigt humana priser (i många fall billigare än du kan hitta vinet någon annan stans) och detta är vi inte bortskämda med i Norden (rättare sagt: jag har aldrig sett bättre vinpriser någon annan stans). PM är unikt när det gäller dess viner!
   
  Helen, Daniel A, kayaker och 2 andra gillar detta.
 4. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Självklart, det är därför man får kombinera det med lämpligt BYOB före och efter o_O

  -Skämt å sido så är ju Postgatan ett litet hål i väggen med ett fåtal bord som bara hållit på i knappt två år så självklart kan de inte matcha PM's bankvalv fullt med viner även om Postgatans sommelier @Robin kämpat på bra på den korta tiden de hållit på.

  Finns ju heller inte något större anledning för dem att lägga upp ett lager av vertikaler på prestigeviner då marknaden för det i Kalmar är näst intill obefintlig så det skulle i så fall bara vara som "show off".

  -Men maten är det inget fel på :)
   
  Jesper gillar detta.
 5. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Jäklar vilken fest! Har nu ägnat lite tid åt att gå igenom deras vinlista och, ja, nog fasen blev ett besök flyttat väldigt högt upp på prioritetslistan. Fanns ju mycket intressanta saker i alla prisklasser! Växjö ligger ju inte ens långt bort från mitt krypin i Skåne...
   
 6. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Ja maten var en riktig besvikelse för mig. Bemödar mig inte med att skriva, gå in och läs Jespers blogg om ni vill ha bilder och mer återkoppling. Tveksamt om det är stjärnklass åtminstone jämfört andra svenska stjärnrestauranger. Bara 2 rätter höll hög klass, svamprätten och den efterföljande macaronen på anklever om det nu räknas som en rätt. Efterrätterna var i och för sig adekvata. Nu blev det totalt sett en trevlig upplevelse ändå med tanke på vinerna!

  Vilmart mg 92
  Beställd av sveriges vilmarttorsk Elvis och vilket härlig skumpa. Utan tvekan den bästa (och äldsta) Vilmarten jag druckit. Röda äpplen och lite söta dofter av kokos och knäck. Odlarstil med ekade toner och lite oxidativa drag, lååång eftersmak. Helt enkelt en bra början och bättre skulle det bli...

  Henriot mg CdE 90
  Typiskt henriotrök som kan dyka upp och påminna om DP eller Comtes, fruktig men med lite bakomliggande moccatoner. Gudomlig doft och härlig smak i början vilket bådade gott. Trodde denna skulle kunna matcha CdE 88 men tyvärr dog den och blev platt efter någon timmas luft vilket var förvånande och trist

  Raveneau mg PC Monte de Tonerre 2004
  Första gången jag dricker Ravenå och varför inte börja med magnum. :cool: Otypisk chablis i min begränsade sinnesvärld, hade gissat klassisk ekad smörig burgånj. Här med kvällens bästa doft full av blommor ala Selosse och lite vanilj i eftersmaken. Ett av de bästa vita viner jag druckit och kanske det bästa om det inte vore för nästa vin.

  Pichler Unendlich Riesling Smaragd 2007
  Riesling när den är som bäst! Påminde om Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain som dittills varit min bästa vitvinsupplevelse. Tänkte dricka snabbt så jag skulle få påfyllning men det misslyckade då flaskan tömdes i en rasande fart.:( Klassiska kraftig riesling med gummi, tropisk frukt som melon och en fin balanserad syra. Helt magiskt och möjligen det bästa vinet för kvällen. Extra roligt då det var ett av vinerna som jag hade plockat bort om jag fått välja.

  Efter denna börja så hälldes 4 röda upp halvblint.

  Cos d'Estournel 1988
  Typisk bdx med lite vitpeppar på nosen. Initialt min favorit men lite tunn i munnen kontra nummer 2.

  Margaux 1985
  Än mer bdx med mycket stall, fast det gröna kändes mer som gräslök. Lång och komplex smak med lite anis i bakgrunden. Helt magiskt vin och ett av de bästa röda jag druckit alla kategorier någonsin.

  Nummer 1 och 2 kändes lika i stilen varav alla gissade på att det var 85orna.

  Latour 1985
  Första flaskan var korkad men den byttes snabbt ut utan problem. Plus för det även om diskussionen kom upp varför de ens serverade den till en början och om sommelieren eller gästen ska smaka av. Jag anser det är sommelierens jobb och det är fegt att lägga det på gästen. Hursom så var detta den klart svagaste flaskan och ingen hade den topp 2. Gröna toner med lite fis på toppen och sammanhanget rätt enkelspårig. Detta gjorde att alla trodde det var CdE 1988.

  SQN Atlantis (Syrah) 2005
  Stora förväntningar då jag bara druckit grenachen (2010 & 11 tror jag...) innan och haft den ena som topp 3 röda viner jag någonsin druckit. Fullt påslag av allt med ebk och det var ingen tvekan från någon vilket de svarta fåret var vilket även syntes på färgen. Syltig kraftig jänkare som vissa fnyser åt men jag går igång på. Jag bytte gladeligen till mig mer mot glas nr 3 med Elvis innan avtäckning.

  När det gällde bdx så har jag begränsade referensramar så jag frågade vilken som var bäst på pappret. Svaret blev Margaux varpå jag drog slutsatsen att det var vin nummer 2. Alltså 2 av 4 rätt som räckte till en delad förstaplats då alla hade fel på 1 och 3.

  Innan avtäckning så röstad vi och då blev det följande resultat.

  1 CdE 88 - 8 p varav 3 förstatplatser
  2 Mgx 85 - 10 p varav 1 förstaplats
  3 Latour 85 - 14 p
  4 SQN 05 - 15 p varav 1 förstaplats

  Av bdx var Margaux helt överlägsen för mig och det är svårt att jämföra med SQN då det är diametralt olika stilar. 3 st hade SQN sist...

  Till sist avslutade vi med en söt riesling som var typ god...eller det var inte riktigt sant det blev en Ulysses Collin BdN (08) efter Jesper gett upp. Eftersom jag inte kommit ihåg att jag meddelat servisen om att jag skulle ta 80 % av notan för denna flaska så är smaknoterna något begränsade även om jag är tveksam till att jag drack 80 %. :rolleyes:

  Slutsats hoppa maten tills köket har blivit varmt i kläderna. Flera mediokra rätter och seg service men förhoppningsvis blir det bättre annars ryker stjärnan. Oavsett så är det ändå värt ett besök för att raida källaren. Vi tog de sista flaskorna när det gällde alla magnum plus Ulysses men det finns annat gött kvar.:)
   
  Elvis, Mats, Tomas Lindblom och 10 andra gillar detta.
 7. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Livet är hårt som fattig student märker jag... :eek:
   
  rs14 och Daniel A gillar detta.
 8. anders

  anders Medlem

  FAAAAAAAAANNNNN!!!!! vad det suger att nu se att det var hallaballo i Växjö en helg när jag befann mig i Svedala! (Jag utgår ifrån att det här skedde den 15:e.) Jag får trösta mig med en rejäl vinmässa i söndags där jag charmade damen i kassan så jag slapp betala 25 franc i entré, sedan var det bara till att prova på. Bäst var Ch Palmer 2013. Jag var fan i mig inte nykter när jag lämnade tillställningen.
  Jag skulle kunna säga att det är mitt eget fel att jag missade tillställningen på PM då jag inte har följt FW ordentligt men jag tänker istället göra som alla andra och skylla på Sverigedemokraterna. Det är i skrivande stund något oklart hur det sambandet ser ut men jag ska nog kunna klura ut något. Jag får trösta mig med den flaska 2013 PUR gold Grüner Veltliner jag skickade ner till sashimin ikväll.
  Så Elvis, när du nu repade av Unendlich 2007, hur stod den sig mot 2006 som vi repade av på Vinferno I (alla vinfernons moder, helvete vilken kväll det blev!) http://www.finewines.se/threads/finewines-vinferno-uppfoeljningstraden.418/page-7#post-8413
   
  Tomas Lindblom, Helen, chambertin och 3 andra gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  "A blast from the past" – välkommen tillbaka till forumet. Det var inte igår direkt! :)
   
  Helen gillar detta.
 10. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...


  WHAT??? @anders är återuppstånden!! :)
   
  Helen gillar detta.
 11. Elvis

  Elvis Medlem

  Välkommen tillbaka, @anders!

  Det var jag som föreslog att vi skulle dricka Unendlich 2007 och enda gången jag druckit den förut var just på det beryktade vininfernot. Jag har väl inte helt nyktra minnen från något av tillfällena men jag tycker nog att Unendlich 2007 som vi drack på PM & Vänner var ännu bättre. Ett fantastiskt vin!
   
  Helen och chambertin gillar detta.
 12. Keen

  Keen slan

  Den sittningen var rätt blodig! :D

  Vill även minnas (starkt ord i det sammanhanget) att Jimmy ville springa och hämta en SQN, men att Agrell stoppade honom. Men reservation för att det kan ha varit en annan dödssittning.
   
  Last edited: 26 oktober 2016
  Helen gillar detta.
 13. Jos

  Jos Medlem

  Fy fan.... för er! ;)
   
  Elvis gillar detta.
 14. anders

  anders Medlem

  Jodå, Micke med slipsen tvärvägrade tillträde. Kan rekommendera att läsa tråden jag länkade till, minnesfragmenten pusslas ihop så det faktiskt bildas en skaplig helhetsbild av kvällen.
   
  Elvis gillar detta.

Dela sidan