Vinkällarbygge

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Barrique, 20 augusti 2008.

 1. Barrique

  Barrique Medlem

  Fann detta ypperliga forum härom aftonen och har med stor entusiasm tagit del av ett antal "trådar".
  Kan väl säga mig ha ett stort vinintresse utan att för den skull vara "överkurskunnig" - Lyssnar,lär o njuter av andras erfarenheter o kunskap.....Registerade mig så till sist och hoppas få kunskap via denna fina sida.

  Mitt ärende gäller ett projekt - Vinkällarbygge - som legat o tärt mitt sinne under flera år. Möjligheterna torde finnas i ett utrymme som bara blivit outnyttjat men vad skall jag tänka på ????
  Är lyckligt begåvad med en mindre 1700-talsgård och under en ouppvärmd drängstuga anno 1880 finns en grävd källare om ca 35 kvm. med nära nog full ståhöjd ( ca 180 cm). Av dessa 180 centimetrar ligger 150 helt under marknivå. Väggarna utgöres av till största delen kallmurad natursten och är 25-80 cm tjocka. Golvet är senare helgjutet. - I allt en ypperligt vacker o spännande yta !
  Temperaturen ligger under vår/sommar på ca 10-14 grader. Dock kan vintern innebära ett långsamt temperaturfall ner till ca 5-6 grader....
  Ämnar sätta in ytterligare en innerdörr för att "säkra" utrymmet.
  Innertaket i trä skall bytas och ny isolering tillföras. Bär jag även tänka på isolering av väggar o eventuellt golv. Vore synd att gömma de vackra naturstensväggarna.
  Är utrymmet funktionellt/passande för vinlagring trots långsamma temperaturväxlingar från 5 till 14 grader. Skulle Ni som vet o kan installera termostatstyrd värme.
  Luftfuktigheten är utmärkt - ca 70-75 %.
  Källaren har i 100 år härbärgerat rotsaker,frukt o grönt....Kanske även mina viner skulle trivas i källarvalven ?
  ALLA TANKAR,FÖRSLAG OCH IDEÉR EMOTTAGES TACKSAMT !

  Önskar dessutom tips kring var jag kan få tag på en äldre pupitre....Har några kuriositeter (Helt odrickbara/dunstade - men jungfuliga i sitt oöppnade tillstånd) av märket POL ROGER - CUVÉE DE RÉSERVE 1893 som kräva en trevlig "uppställning".

  Adieu,
  Eder Barrique
   
 2. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Vinkällarbygge

  På fråga 1 svarar jag Vet inte.
  På fråga 2 svarar jag www.1cru.se
  Den trevliga butiksinnehavaren finns även här på forumet under namnet 1CRU
   
 3. anders

  anders Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Långsamma temperaturförändringar ska inte påverka i någon större utsträckning. Det du däremot bör betänka är att vid de låga temperaturerna (dvs när du kommer ner till 5-6 grader) så får du en långsammare mognad så det innebär att evetuella mognadsrekommendationer från Parker et al kommer att förskjutas uppåt i tidsskalan för dig. Med andra ord: den tålamodsprövande sport via alla sysslar med här kommer att bli än mer tålamodsprövande i ditt fall.

  Med tanke på de klimatförhållanden som du beskriver så skulle i alla fall inte jag täcka in stenväggarna, det vore synd och skam. Däremot skulle jag lägga klinkers på golvet bara ur en rent estetisk synvinkel.

  Rekommenderar en isolerad säkerhetsdörr. En leverantör www.daloc.se. Spara inte på krutet vad gäller dörren.

  Glöm inte att förankra hyllorna bara! Jag antar att väggarna är ojämna eftersom du har natursten. Då kan ett bra alternativ vara ankarmassa och gängstav. Annan variant är att se till att det nya trätaket är massivt, alternativt att du sätter läkt på strategiskt ställe, och sedan fäster fullhöjdshyllor med skruv i taket.
   
 4. Helen

  Helen Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Tack snälla sjödin för de vänliga orden. Nästa gång du kommer in ska du få dig ett glas utav husets skumpa 8)

  Barrique välkommen till ett mycket trevligt forum.

  Ang Puppitree så har jag många gamla i olika storlekar. De finns inte med i min webshop då antalet och utförande variera hela tiden.
  Men kom gärna in och titta på dem elles så ringer du till butiken.
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

 6. gbgpatrik

  gbgpatrik Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Var köper man Vinkällarinredning bäst? Har hittat 1ercru, prowine och vintagekeeping.dk. Finns det fler / billigare ställen? Har någon ritning på egen konstruktion och vill dela med sig av erfarenheter?
   
 7. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Vinkällarbygge

  Jag är också intresserad av det. Har ju sedan tidigare letat efter någon firma som kan göra inredning. Egentligen är jag ute efter någon som svetsar stålrör. Typ den inredning som finns på Grappe och liknande vinkällare.
   
 8. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  SV: Vinkällarbygge

  -Såg en variant där den lokala bysmeden svetsat en vinställ av två armeringsmattor ( Armeringsjärn i rutnät med lagom stora rutor för en flaska) som sedan var lackade i svart vilket faktiskt var både snyggt och funktionellt och väldigt kostnadeffektivt. Faktum är att det såg ut som vinstället "Modul" som säljs av Prowine.se fast platsbyggt efter lokalen. Har man bara lite svetskunskaper är det ju även något som man lätt kan göra själv...

  Annars är ju en klassiker att trava en stomme av gammalt tegel med lite bruk mellan och varva med hyllor i Ek. -Också något som man lätt kan göra själv.

  Gillar personligen den första varianten dock eftersom varje flaska där går att plocka ut individuellt utan att flytta de andra flaskorna. jag gjorde missen i mitt nuvarande ställ att ha för stora hyllor. Det funkar ju bra om man har många flaskor av samma sort och årgång men annars får man ju hålla på att flytta på flaskor hela tiden när man skall ha en flarra i "botten" och man vill ju helst inte störa de små liven förens det är dags att korka upp om man inte måste...
   
 9. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Vinkällarbygge

  I denna länk hittar du enkla och billiga hyllor för förvaring av enskilda flaskor (lämpar sig väl för flaskor med udda form) http://www.quercia.se/Vin-special.htm
  För att maximera antalet flaskor (absolut max är dubbla rader på varje hyllplan) är nog det bästa att mura hyllor (tegel och/eller betong), som Chambertin gjort i sin källare, skilnaden att han har trähyllor (vad jag kunde se)
  Tycker att en mix av dessa två är en bra lösning!
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Vinkällarbygge

  Du har inte funderat på att fråga Pröjsarn om var han köper sina hyllsystem, såvida det nu inte är en affärshemlighet? (De flesta av er övriga har nog ingen aning om vad jag skriver om, men det gör Anders.) Har aldrig sett något mer volymeffektivt system som samtidigt är rätt flexibelt, men gissar att det är rätt dyra grejer för de ser stabila ut. Å andra sidan har du ju dyr vinsmak också, så då kanske hyllorna också kan få kosta. ;D Har ett vagt minne att han sagt att det är en kombination av standarddelar och specialbeställda.
   
 11. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  SV: Vinkällarbygge

  -Byggde min sista hylla till källaren av 45*45-Regel och 8mm MDF... Blev helt okej och man kan platsbygga den så att det passar precis...

  Här är en liknande hylla som jag byggde i min förra lägenhet som inspiration:

  [​IMG]


  -Kanske skall tillägga att man nästan måste skaffa en skivsåg med räls om man skall lyckas få det snyggt....
  (Inte meningen att förvandla vinforumet till äntligen hemma men ändå... :) )
   
 12. Kluckmatron

  Kluckmatron Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Hej,

  Vi har precis köpt en äldre villa med tillhörande råkällare. Källaren ligger i grunden till huset men har ingång utifrån och man kommer alltså inte in i källaren i huset. Denna källare tänkte jag omvandla till vinkällare. Källaren har ett visst renoveringsbehov och tänkte försöka göra det mesta själv trots viss okunskap. Har ni några tips på hur man skall gå till väga och vad man bör tänka på. Då källaren är något för kall på vintern (0-5 grader) kan det vara en ide att sätta in element och frostvakt eller räcker det med att isolera tak och väggar? Skall man göra något åt golvet som är av betong?
  Någon som har erfarenhet av liknande bygge?

  /Anders
   
 13. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  SV: Vinkällarbygge

  Hej Anders!

  Börja med att kolla i den här gamla tråden för lite matnyttigheter:
  http://www.finewines.se/vinkallaren/ny-startar-bygget/

  Kul att du ska bygga vinkällare,
  ska själv precis börja bygga om min bara två år gamla vinkällare då antalet flarror vida har överstigit vad som var tanken från början... Vet inte riktig vad som hände, plötsligt var det bara flaskor överallt :)
   
 14. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Passar också på att ställa lite frågor (denna plus gamla tråden gav en hel del vettiga tips men har ändå lite saker jag funderar på).

  Eftersom jag antar, med mina väldigt begränsade byggarkunskaper, att det ibland kan vara svårt att svara generellt ska jag försöka vara så specifik som möjligt: Vi har ganska nyligen flyttat till hus (byggt på 50-talet) där det i källaren finns ett svalare rum som använts som matkällare (sylt, saft, potatis etc) som jag börjat göra om till vinkällare. Två väggar vetter så att säga in i jorden och två mot övriga källarutrymmen. På den ena väggen mot övriga källaren finns en dörr och en del glipor uppe vid taket som leder in i reglar och sånt i väggen. Taket är tunna överlappande plankor. Har inte kollat vad det finns ovanför dem. Det går några vattenrör i ena änden på rummet och i den andra sitter ett ventilationsrör med ett lock som man kan skruva för att justera hur öppet eller stängt det ska vara.

  Problemet är att det är lite för varmt. Innan jag gjorde något låg temperaturen på strax över 18 grader (i slutet av september. Var något svalare under sommaren då fjärrvärmen och elementen i övriga huset och andra delar av källaren inte jobbade).

  Mina åtgärder var att sätta frigolit på insidan av den ganska tunna dörren, tätningslister i dörrkarmen, rörisolering på vattenrören, fogskum i gliporna i överkant på väggen samt i nyckelhålet på dörren.

  Jag är nu nere kring 17 grader (måste skaffa bättre termometrar - den ens visar 17.3 och den andra 16.8 ) men vill få det ännu svalare.

  Planerad åtgärd är att sätta en tunn skiva på utsidan av dörren med något tunt isoleringsmaterial. Skivan ska överlappa gliporna mellan dörrkarm och dörr något på tre sidor (inte gångjärnsidan då eftersom det ju skulle ta emot när man öppnade). Jag hoppas att detta ska ge ytterligare effekt.

  Mina funderingar gäller nu taket och ventilationshålet:
  Ska jag isolera taket? Bör det ge stor effekt om vi antar att det är dåligt isolerat uppåt (ovanför innertaket finns markplan - inomhus alltså - men verkar som att spalten ovanför plankorna leder in bland reglar och sånt i väggen)? Och i så fall hur? Kan jag bara limma på frigolitskivor och täcka med någon tunn skiva eller kommer det innebära risk för fukt? Är det t.o.m. så att jag inte alls ska isolera innertaket p.g.a. fuktrisk?

  Bör jag ha ventilationslocket något öppet eller helt stängt? Luften därifrån har alltid känts sval och efter lite experiment verkar det bli varmare om jag stänger den helt. Hur funkar sånt? Antar att den går genom grunden där det är svalt och ut någonstans lågt ner på huset (får nog kolla var kom jag på nu).

  Mycket text och en del förvirring. Någon som kan göra en klokare och komma med några råd för att förbättra utrymmet?
   
 15. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  SV: Vinkällarbygge

  Oj, väldigt svårt att svara utan att kunna se på förutsättningarna för just ditt hus men jag kan väl dela med mig av vad jag tror baserat på mina erfarenheter.

  Gällande taket så ska det inte vara någon fara att isolera det med tanke på fukt men att limma upp frigolit kan ju bli lurigt om du sedan skall täcka det med skivmaterial. Du bör ju ha reglar att fästa skivorna i. Jag hade nog reglat i lämpligt CC efter vad för isolering jag tänkt mig för att kunna fästa skiva i reglarna. -Det är ju förmodligen reglat bakom panelen du talar om, och kanske redan isolerat?

  -Jag hade låtit ytterväggarna vara ifred sånär som på målning/putsning men innerväggarna kan du ju isolera. Jag hade undvikit träreglar och använt plåtreglar istället för att slippa risken för fukt och mögel i träet. I gamla hus har du ofta en ganska stor kapilläreffekt på innerväggarna (fukt vandrar upp från bottenplattan en bit upp i väggen) vilket är helt ofarligt och beror på att gamla husgrunder inte är särskilt väldränerade men, man bör undvika fibrösa material om det går, behöver ju inte riskera att skaffa sig problem i onödan.

  Vad gäller dina funderingar på ventilation så kan vad som helst hända i ett gammalt hus med självdrag och hur luften rör sig förändras med årstiderna. Varm luft stiger ju uppåt och i äldre hus där man hade värmepanna fick man ju en luftrörelse från källaren och uppåt genom murstocken tack vare de varma rökgaserna. Numera när de flesta har fjärrvärme och andra system rör sig luften lite som den vill beroende på temperaturen inne och utomhus... Du får helt enkelt prova dig fram men ventilation i någon form lär behövas, särskilt om du tätar till dörrar och andra ställen där luften kan cirkulera. Skaffa dig en fuktmätare så du inte får så mycket fukt att du hamnar i "mögelzonen".

  Tänk på att ge din källare tid att stabilisera sig efter att du isolerat och byggt om, en nybyggd jordkällare exempelvis kan behöva 1-2 år för att stabilisera sig på en bra temperatur.

  Säkrast är förstås att skaffa dig en klimatanläggning, jag har dock valt att leva med de förändringar i temperatur jag har i min källare med årstiderna (12-16 grader). Har förberett för en klimatanläggning och får se om det blir så i framtiden men för tillfället väljer jag att lägga krutet på bra förvaring och bra vinare.

  Vet inte om du blir klokare av mina svar, kanske någon mer här på forumet som kan bidra med fler erfarenheter.
   
 16. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Vinkällarbygge

  Jo, jag blev lite klokare. Tack.

  Har nu lagt på frigolit och skiva som ytterligare isolering på utsidan av dörren och det verkar i alla fall som att temperaturen sjunker snabbare nu (går ju upp någon grad när man är där inne och arbetar och tar som sagt ett tag för temperaturen att stabilisera sig). Nu har det i varit rätt varmt ute också så inte sett hur riktig höstkyla (och senare vinterkyla för den delen) påverkar.

  Kommer nog nöja mig utan kylaggregat. Blir det för varmt under varmare perioder får jag ge mig på att isolera innerväggarna men nu ska jag nog ge det ett tag och se hur källaren beter sig när den utsätts för olika kalla väderlag. Strax under 17 grader lär ju knappast ödelägga mina viner (har redan nu ca 1/4 av mina viner där nere - resten i föräldrarnas jordkällare som jag temperaturmässigt är väldigt avundsjuk på; 11-15.5 grader beroende på årstid).
   
 17. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Vinkällarbygge

  Nej, den temperaturen lär inte vara några problem. Det enda problemet kan vara om du har för stora säsongsvariationer i temperatur, men det är ett problem framför allt för äldre och spröda korkar. Sådant du köper ungt och lagrar 5-10 år behöver knappast bättre lagringsförhållanden än de du beskriver. Har man bara mindre mängder äldre viner och viner där man är bekymrade över korkarna kan man ju ha just de flaskorna i en vinkyl med mer stabila förhållanden och de övriga 95% i källaren.
   

Dela sidan