Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinkväll i Umeå lör 12 sep

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Umebor lika välkomna som utsocknes folk.
Vi håller till hos @Mats och sådant trevligt folk som @Vino fino och @Gurto kommer från lite mer sydliga kommuner.

Två flighter.
Första flighten halvblind på Bdx-tema med bla den omdiskuterade 2003 Pavie.
2001 Ridge Monte Bello
2007 Tignanello
2000 Montrose.

Andra flighten helt blind på Munskänkstema:
Land, druva, årgång.

Fyra viner per flight.
För långväga resenärer finns både soffor och glas att låna.
Mat ingår i middagen.
Fri klädsel.
Vi delar broderligt på kostnaderna.
 

Mats

Gone todash....
Tack alla ni som kom hit för en fantastisk vinkväll igår! Räknar ihop 26 mer eller mindre tömda flaskor här idag och på 7 pers är det ganska bra jobbat (så bra att värden lite ofint somnade ett tag på en soffa….)!

Mina favoriter i blinda flighten var Rattis barolo Marcenato från 2008 (91p) och Kay Brothers Block 6 Shiraz 2005. Den senare luktade jag på och dömde direkt ut som en överekad rioja och gav den låga poäng men efteråt växte till ordentligt och under eken kom det fram rejält med australiensk fruktighet. Komplext och gott, 91-92p. Övriga två viner var Domaine des Sénéchaux CdP 2009 och Clos del Rey 2007 (Cotes du Roussillon Village carignandominerad blend).

I huvudflighten var allt gott, till och med den något lite lätt defekta Pavien. Jag verkar tyvärr ha supit bort mitt anteckningspapper (bra gjort i mitt eget hus!) men poängen blev ungefär Tignanello 2007 90p, Montrose 2000 och Ch Pavie 2003 ca 92-93 och som vinnare Ridge Monte Bello 2001 på minst 94 p. Tignanellon ska tydligen vara gjord på 80 % sangiovese men hade inga körsbär eller några andra sangiovesemarkörer alls. Montrosen hade en kork som satt löst, var genomblöt ca 2/3 upp och hade lite läckage hela vägen upp på ett par ställen så när ett av vinerna hade en lite defekt bismak trodde alla att det var den men det visade sig vara Pavien men trots det tror jag alla utom en gav den höga poäng (defekt av en provare). Alla ganska unga men helt drickbara och otroligt goda. @StefanAkiko kommer säkert med en sammanställning av våra samlade omdömen snart.

Sen blev det iscider (Särtshöga Vingård Apple Ice Wine 2014) som @Gurto hade med sig som bonusvin, 3 sorters portvin, 2 slattar madeira (Goncalves/Borges sercial och bual), nihonshu (aka sake), ett gäng shouchu och några röda till för att dryga ut allt med. Av de här var nog bualmadeiran bäst, har blivit lite av en favorit efter att ha köpte efter tips här på forumet (tack @Niklas J !)

Lägg sen till otroligt god mat och trevlig sällskap så får man en mycket lyckad kväll!
 
Last edited:

Livermore

Medlem
Låter som en supertrevlig kväll. Synd jag inte kunde vara med, men om man inte själv kan dricka gott är det tur att andra kan :)
 

Gurto

Medlem
Då har baksmällan lagt sig och jag har rotat fram noterna.

Flight 1, helblint, druva, ursprung (land), årgång, poäng

Vin 1:
Doft: mörka bär, svarta vinbär, målarlåda.
S: Något eldig, sötfruktigt, svarta vinbär, balsamico.

Trodde på Petite Sirah från USA, -09 85p

Facit Ratti Barolo Marcenasco -08

Vet inte varför jag tyckte vinet kändes så sötfruktigt att jag kom in på Petite Sirah. Marcenasco -08 har jag druckit många gånger och legat på 89-90p. Ibland är man helt ute och cyklar.

Vin 2:
Doftar körsbär, jordgubbar, sötlakrits, blommigt av viol
Smak: Medelfylligt, alkoholhetta och lite bittert

Trodde Barbera, Italien -12 85p

Facit: Senechaux Chateau-neuf-du-Pape -09

Till mitt försvar var det en väldigt tunn c9dp trots varm årgång.

Vin 3:
Doft: Sötfruktig, väldigt mörk frukt, malo-smörkola, sötlakrits
Smak: Söt mörk frukt, malo-kola, fet textur

Trodde Garnacha, Spanien -11 85p

Facit: Kay Brothers Block 6 Shiraz, McLaren, Australien -05 85p

Detta vin var i början helt täckt av malo-smörkolan men då jag lämnat det ett tag tog det fart på kryddorna och komplexiteten bakom malo-/fattäcket och vinet vann mycket komplexitet. Skulle nog säga kring 88p vid senare revidering.

Vin 4:
Doft: Kattkiss a la Sauvignon Blanc, mycket gröna toner av svartvinbärsblad och picklad gurka. Försiktig mörkbärigt frukt bakom tidigarenämnda inslag.
Smak: Kattkiss och picklad gurka.

Trodde Cabernet Franc, Frankrike -11 60p

Facit: Clos del Rey, Carignan, Roussillon -07

Ett extremt grönt vin som jag verkligen tyckte illa om. Lätt att tänka cab franc när det är grönt men icke sa Nicke.

Katastrofalt dåligt presterat av mig. Speciellt vin 1 som jag druckit så mycket. Har inte mycket till ursäkter heller.

Flight 2, halvblint:

Vin 1:
Doft: Mörka bär, örter (timjan), volatilt. Blygaste doften av alla viner.
Smak: Mycket koncentrerat av mörka bär, örter samt den där volatiliteten.

Trodde Tignanello -07 90p

Facit: Korrekt.

Bra vin men bör lagras längre.

Vin 2:
Doft: Extrem koncentration. Mörka bär, bastubänk, lakrits, viol, örter, balsamico, ceder och blyertsväss
Smak: Bläckig fet frukt men ändå fin stram struktur, örter, ceder, blyerts.

Trodde Ridge Monte Bello -01 94p

Facit: Korrekt.

Ett djävulskt bra vin! Trots sina dryga 14% alkohol känns det extremt strukturerat och fritt från alkoholhetta (ja, jag kan vara väl känslig mot detta annars). Kvällens vin helt klart!

Vin 3:
Doft: Kork (inte riktigt korkdefekt, mer som kork luktar), espresso, balsamico, lite torkad/oxiderad mörk frukt, salami
Smak: Kork, mörk frukt, animaliskt och örtigt

Trodde Chateau Montrose -00 89p (efter att kork vädrats bort)

Facit: Chateau Pavie -03

Vi fick se en genomblöt Montrose-kork vilket blev lite vilseledande. Här gjordes försök med myten om att ta bort korkdefekt med plastfolie. Jag tyckte att korkdoften avtog men sen fick jag dofta i ett icke plastfoliebehandlat glas och där hade den störande doften också avtagit. Antar att det luftades bort. Ett mycket bra vin med något störande toner sammanfattningsvis.

Vin 4:
Doft: Mörk frukt, gödsel, örter
Smak: Syrliga mörka bär, skitiga toner

Trodde Chateau Pavie -03 91p

Facit: Chateau Montrose -00

Ett jäkla bra vin med härligt skitiga toner.

Sen kom maten in och jag slutade ta noter men det blev en massa bra Madeira, Port och två vita varav ett var månades vin som jag till skillnad från värden tyckte mycket om. Speciellt doften, smaken var något mindre komplex med lite för lite syra och en smula platt.

Det hela avslutades med Shochu (stavning?) på sötpotatis och wasabi. Förstnämnda för mycket bittra medicinala toner för mig och sistnämnda lite intetsägande. Till det olika varianter av torkad fisk och bläckfisk. Intressant och kul men kan inte säga att det föll mig helt i smaken. Känns verkligen som aquired taste.

In alles en jäkla trevlig kväll. Väldigt lärorikt också. Provar alltför sällan blint (för få vinintresserade vänner och bekanta). Tack alla medverkande och speciellt tack till vår värd @Mats ...även om du blev lite trött efter allt starkvin ;)

Skulle gissa att jag hade gett många av kvällens viner högre poäng om det druckits i ensamt majestät. Det blir lätt så att ett väldigt bra vin överskuggar de andra.
 
Last edited:

Appel

Medlem
Då har baksmällan lagt sig och jag har rotat fram noterna.

Flight 1, helblint, druva, ursprung (land), årgång, poäng

Vin 1:
Doft: mörka bär, svarta vinbär, målarlåda.
S: Något eldig, sötfruktigt, svarta vinbär, balsamico.

Trodde på Petite Sirah från USA, -09 85p

Facit Ratti Barolo Marcenasco -08

Vet inte varför jag tyckte vinet kändes så sötfruktigt att jag kom in på Petite Sirah. Marcenasco -08 har jag druckit många gånger och legat på 89-90p. Ibland är man helt ute och cyklar.

Vin 2:
Doftar körsbär, jordgubbar, sötlakrits, blommigt av viol
Smak: Medelfylligt, alkoholhetta och lite bittert

Trodde Barbera, Italien -12 85p

Facit: Senechaux Chateau-neuf-du-Pape -09

Till mitt försvar var det en väldigt tunn c9dp trots varm årgång.

Vin 3:
Doft: Sötfruktig, väldigt mörk frukt, malo-smörkola, sötlakrits
Smak: Söt mörk frukt, malo-kola, fet textur

Trodde Garnacha, Spanien -11 85p

Facit: Kay Brothers Block 6 Shiraz, McLaren, Australien -05 85p

Detta vin var i början helt täckt av malo-smörkolan men då jag lämnat det ett tag tog det fart på kryddorna och komplexiteten bakom malo-/fattäcket och vinet vann mycket komplexitet. Skulle nog säga kring 88p vid senare revidering.

Vin 4:
Doft: Kattkiss a la Sauvignon Blanc, mycket gröna toner av svartvinbärsblad och picklad gurka. Försiktig mörkbärigt frukt bakom tidigarenämnda inslag.
Smak: Kattkiss och picklad gurka.

Trodde Cabernet Franc, Frankrike -11 60p

Facit: Clos del Rey, Carignan, Roussillon -07

Ett extremt grönt vin som jag verkligen tyckte illa om. Lätt att tänka cab franc när det är grönt men icke sa Nicke.

Katastrofalt dåligt presterat av mig. Speciellt vin 1 som jag druckit så mycket. Har inte mycket till ursäkter heller.

Flight 2, halvblint:

Vin 1:
Doft: Mörka bär, örter (timjan), volatilt. Blygaste doften av alla viner.
Smak: Mycket koncentrerat av mörka bär, örter samt den där volatiliteten.

Trodde Tignanello -07 90p

Facit: Korrekt.

Bra vin men bör lagras längre.

Vin 2:
Doft: Extrem koncentration. Mörka bär, bastubänk, lakrits, viol, örter, balsamico, ceder och blyertsväss
Smak: Bläckig fet frukt men ändå fin stram struktur, örter, ceder, blyerts.

Trodde Ridge Monte Bello -01 94p

Facit: Korrekt.

Ett djävulskt bra vin! Trots sina dryga 14% alkohol känns det extremt strukturerat och fritt från alkoholhetta (ja, jag kan vara väl känslig mot detta annars). Kvällens vin helt klart!

Vin 3:
Doft: Kork (inte riktigt korkdefekt, mer som kork luktar), espresso, balsamico, lite torkad/oxiderad mörk frukt, salami
Smak: Kork, mörk frukt, animaliskt och örtigt

Trodde Chateau Montrose -00 89p (efter att kork vädrats bort)

Facit: Chateau Pavie -03

Vi fick se en genomblöt Montrose-kork vilket blev lite vilseledande. Här gjordes försök med myten om att ta bort korkdefekt med plastfolie. Jag tyckte att korkdoften avtog men sen fick jag dofta i ett icke plastfoliebehandlat glas och där hade den störande doften också avtagit. Antar att det luftades bort. Ett mycket bra vin med något störande toner sammanfattningsvis.

Vin 4:
Doft: Mörk frukt, gödsel, örter
Smak: Syrliga mörka bär, skitiga toner

Trodde Chateau Pavie -03 91p

Facit: Chateau Montrose -00

Ett jäkla bra vin med härligt skitiga toner.

Sen kom maten in och jag slutade ta noter men det blev en massa bra Madeira, Port och två vita varav ett var månades vin som jag till skillnad från värden tyckte mycket om. Speciellt doften, smaken var något mindre komplex med lite för lite syra och en smula platt.

Det hela avslutades med Shochu (stavning?) på sötpotatis och wasabi. Förstnämnda för mycket bittra medicinala toner för mig och sistnämnda lite intetsägande. Till det olika varianter av torkad fisk och bläckfisk. Intressant och kul men kan inte säga att det föll mig helt i smaken. Känns verkligen som aquired taste.

In alles en jäkla trevlig kväll. Väldigt lärorikt också. Provar alltför sällan blint (för få vinintresserade vänner och bekanta). Tack alla medverkande och speciellt tack till vår värd @Mats ...även om du blev lite trött efter allt starkvin ;)

Skulle gissa att jag hade gett många av kvällens viner högre poäng om det druckits i ensamt majestät. Det blir lätt så att ett väldigt bra vin överskuggar de andra.
Roligt att läsa om dina upplevelser och kommentarer.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Då har baksmällan lagt sig och jag har rotat fram noterna.

Flight 1, helblint, druva, ursprung (land), årgång, poäng

Vin 1:
Doft: mörka bär, svarta vinbär, målarlåda.
S: Något eldig, sötfruktigt, svarta vinbär, balsamico.

Trodde på Petite Sirah från USA, -09 85p

Facit Ratti Barolo Marcenasco -08

Vet inte varför jag tyckte vinet kändes så sötfruktigt att jag kom in på Petite Sirah. Marcenasco -08 har jag druckit många gånger och legat på 89-90p. Ibland är man helt ute och cyklar.

Vin 2:
Doftar körsbär, jordgubbar, sötlakrits, blommigt av viol
Smak: Medelfylligt, alkoholhetta och lite bittert

Trodde Barbera, Italien -12 85p

Facit: Senechaux Chateau-neuf-du-Pape -09

Till mitt försvar var det en väldigt tunn c9dp trots varm årgång.

Vin 3:
Doft: Sötfruktig, väldigt mörk frukt, malo-smörkola, sötlakrits
Smak: Söt mörk frukt, malo-kola, fet textur

Trodde Garnacha, Spanien -11 85p

Facit: Kay Brothers Block 6 Shiraz, McLaren, Australien -05 85p

Detta vin var i början helt täckt av malo-smörkolan men då jag lämnat det ett tag tog det fart på kryddorna och komplexiteten bakom malo-/fattäcket och vinet vann mycket komplexitet. Skulle nog säga kring 88p vid senare revidering.

Vin 4:
Doft: Kattkiss a la Sauvignon Blanc, mycket gröna toner av svartvinbärsblad och picklad gurka. Försiktig mörkbärigt frukt bakom tidigarenämnda inslag.
Smak: Kattkiss och picklad gurka.

Trodde Cabernet Franc, Frankrike -11 60p

Facit: Clos del Rey, Carignan, Roussillon -07

Ett extremt grönt vin som jag verkligen tyckte illa om. Lätt att tänka cab franc när det är grönt men icke sa Nicke.

Katastrofalt dåligt presterat av mig. Speciellt vin 1 som jag druckit så mycket. Har inte mycket till ursäkter heller.

Flight 2, halvblint:

Vin 1:
Doft: Mörka bär, örter (timjan), volatilt. Blygaste doften av alla viner.
Smak: Mycket koncentrerat av mörka bär, örter samt den där volatiliteten.

Trodde Tignanello -07 90p

Facit: Korrekt.

Bra vin men bör lagras längre.

Vin 2:
Doft: Extrem koncentration. Mörka bär, bastubänk, lakrits, viol, örter, balsamico, ceder och blyertsväss
Smak: Bläckig fet frukt men ändå fin stram struktur, örter, ceder, blyerts.

Trodde Ridge Monte Bello -01 94p

Facit: Korrekt.

Ett djävulskt bra vin! Trots sina dryga 14% alkohol känns det extremt strukturerat och fritt från alkoholhetta (ja, jag kan vara väl känslig mot detta annars). Kvällens vin helt klart!

Vin 3:
Doft: Kork (inte riktigt korkdefekt, mer som kork luktar), espresso, balsamico, lite torkad/oxiderad mörk frukt, salami
Smak: Kork, mörk frukt, animaliskt och örtigt

Trodde Chateau Montrose -00 89p (efter att kork vädrats bort)

Facit: Chateau Pavie -03

Vi fick se en genomblöt Montrose-kork vilket blev lite vilseledande. Här gjordes försök med myten om att ta bort korkdefekt med plastfolie. Jag tyckte att korkdoften avtog men sen fick jag dofta i ett icke plastfoliebehandlat glas och där hade den störande doften också avtagit. Antar att det luftades bort. Ett mycket bra vin med något störande toner sammanfattningsvis.

Vin 4:
Doft: Mörk frukt, gödsel, örter
Smak: Syrliga mörka bär, skitiga toner

Trodde Chateau Pavie -03 91p

Facit: Chateau Montrose -00

Ett jäkla bra vin med härligt skitiga toner.

Sen kom maten in och jag slutade ta noter men det blev en massa bra Madeira, Port och två vita varav ett var månades vin som jag till skillnad från värden tyckte mycket om. Speciellt doften, smaken var något mindre komplex med lite för lite syra och en smula platt.

Det hela avslutades med Shochu (stavning?) på sötpotatis och wasabi. Förstnämnda för mycket bittra medicinala toner för mig och sistnämnda lite intetsägande. Till det olika varianter av torkad fisk och bläckfisk. Intressant och kul men kan inte säga att det föll mig helt i smaken. Känns verkligen som aquired taste.

In alles en jäkla trevlig kväll. Väldigt lärorikt också. Provar alltför sällan blint (för få vinintresserade vänner och bekanta). Tack alla medverkande och speciellt tack till vår värd @Mats ...även om du blev lite trött efter allt starkvin ;)

Skulle gissa att jag hade gett många av kvällens viner högre poäng om det druckits i ensamt majestät. Det blir lätt så att ett väldigt bra vin överskuggar de andra.
Det hade varit trevligt om du hittade till Göteborg också när tillfälle finns (här finns ju en del vinnördar att dela en pava med). Hyfsat nära dessutom och du hade såklart varit varmt välkommen. Meddela om suget växer till sig så ordnar jag tillgång till vår planeringssektion på forumet.

Tack för lite härliga och ärliga noter, förresten. :)
 

Gurto

Medlem
Det hade varit trevligt om du hittade till Göteborg också när tillfälle finns (här finns ju en del vinnördar att dela en pava med). Hyfsat nära dessutom och du hade såklart varit varmt välkommen. Meddela om suget växer till sig så ordnar jag tillgång till vår planeringssektion på forumet.

Tack för lite härliga och ärliga noter, förresten. :)

Klart det blir Götet någon gång :)
 
Toppen