Vinkväll i Umeå lör 12 sep

Diskussion i 'Vin' startad av StefanAkiko, 6 september 2015.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

    Umebor lika välkomna som utsocknes folk.
    Vi håller till hos @Mats och sådant trevligt folk som @Vino fino och @Gurto kommer från lite mer sydliga kommuner.

    Två flighter.
    Första flighten halvblind på Bdx-tema med bla den omdiskuterade 2003 Pavie.
    2001 Ridge Monte Bello
    2007 Tignanello
    2000 Montrose.

    Andra flighten helt blind på Munskänkstema:
    Land, druva, årgång.

    Fyra viner per flight.
    För långväga resenärer finns både soffor och glas att låna.
    Mat ingår i middagen.
    Fri klädsel.
    Vi delar broderligt på kostnaderna.
     
    Gurto, Magnus L och Skumpagne gillar detta.
  2. Mats

    Mats Gone todash....

    Tack alla ni som kom hit för en fantastisk vinkväll igår! Räknar ihop 26 mer eller mindre tömda flaskor här idag och på 7 pers är det ganska bra jobbat (så bra att värden lite ofint somnade ett tag på en soffa….)!

    Mina favoriter i blinda flighten var Rattis barolo Marcenato från 2008 (91p) och Kay Brothers Block 6 Shiraz 2005. Den senare luktade jag på och dömde direkt ut som en överekad rioja och gav den låga poäng men efteråt växte till ordentligt och under eken kom det fram rejält med australiensk fruktighet. Komplext och gott, 91-92p. Övriga två viner var Domaine des Sénéchaux CdP 2009 och Clos del Rey 2007 (Cotes du Roussillon Village carignandominerad blend).

    I huvudflighten var allt gott, till och med den något lite lätt defekta Pavien. Jag verkar tyvärr ha supit bort mitt anteckningspapper (bra gjort i mitt eget hus!) men poängen blev ungefär Tignanello 2007 90p, Montrose 2000 och Ch Pavie 2003 ca 92-93 och som vinnare Ridge Monte Bello 2001 på minst 94 p. Tignanellon ska tydligen vara gjord på 80 % sangiovese men hade inga körsbär eller några andra sangiovesemarkörer alls. Montrosen hade en kork som satt löst, var genomblöt ca 2/3 upp och hade lite läckage hela vägen upp på ett par ställen så när ett av vinerna hade en lite defekt bismak trodde alla att det var den men det visade sig vara Pavien men trots det tror jag alla utom en gav den höga poäng (defekt av en provare). Alla ganska unga men helt drickbara och otroligt goda. @StefanAkiko kommer säkert med en sammanställning av våra samlade omdömen snart.

    Sen blev det iscider (Särtshöga Vingård Apple Ice Wine 2014) som @Gurto hade med sig som bonusvin, 3 sorters portvin, 2 slattar madeira (Goncalves/Borges sercial och bual), nihonshu (aka sake), ett gäng shouchu och några röda till för att dryga ut allt med. Av de här var nog bualmadeiran bäst, har blivit lite av en favorit efter att ha köpte efter tips här på forumet (tack @Niklas J !)

    Lägg sen till otroligt god mat och trevlig sällskap så får man en mycket lyckad kväll!
     
    Last edited: 13 september 2015
    Elvis, Tomas Lindblom, kayaker och 12 andra gillar detta.
  3. Livermore

    Livermore Medlem

    Låter som en supertrevlig kväll. Synd jag inte kunde vara med, men om man inte själv kan dricka gott är det tur att andra kan :)
     
  4. Gurto

    Gurto Medlem

    Tack för en suverän afton! När segheten har lagt dig ska jag veckla upp provnoterna och dela med mig :)
     
    Mats gillar detta.
  5. Gurto

    Gurto Medlem

    Då har baksmällan lagt sig och jag har rotat fram noterna.

    Flight 1, helblint, druva, ursprung (land), årgång, poäng

    Vin 1:
    Doft: mörka bär, svarta vinbär, målarlåda.
    S: Något eldig, sötfruktigt, svarta vinbär, balsamico.

    Trodde på Petite Sirah från USA, -09 85p

    Facit Ratti Barolo Marcenasco -08

    Vet inte varför jag tyckte vinet kändes så sötfruktigt att jag kom in på Petite Sirah. Marcenasco -08 har jag druckit många gånger och legat på 89-90p. Ibland är man helt ute och cyklar.

    Vin 2:
    Doftar körsbär, jordgubbar, sötlakrits, blommigt av viol
    Smak: Medelfylligt, alkoholhetta och lite bittert

    Trodde Barbera, Italien -12 85p

    Facit: Senechaux Chateau-neuf-du-Pape -09

    Till mitt försvar var det en väldigt tunn c9dp trots varm årgång.

    Vin 3:
    Doft: Sötfruktig, väldigt mörk frukt, malo-smörkola, sötlakrits
    Smak: Söt mörk frukt, malo-kola, fet textur

    Trodde Garnacha, Spanien -11 85p

    Facit: Kay Brothers Block 6 Shiraz, McLaren, Australien -05 85p

    Detta vin var i början helt täckt av malo-smörkolan men då jag lämnat det ett tag tog det fart på kryddorna och komplexiteten bakom malo-/fattäcket och vinet vann mycket komplexitet. Skulle nog säga kring 88p vid senare revidering.

    Vin 4:
    Doft: Kattkiss a la Sauvignon Blanc, mycket gröna toner av svartvinbärsblad och picklad gurka. Försiktig mörkbärigt frukt bakom tidigarenämnda inslag.
    Smak: Kattkiss och picklad gurka.

    Trodde Cabernet Franc, Frankrike -11 60p

    Facit: Clos del Rey, Carignan, Roussillon -07

    Ett extremt grönt vin som jag verkligen tyckte illa om. Lätt att tänka cab franc när det är grönt men icke sa Nicke.

    Katastrofalt dåligt presterat av mig. Speciellt vin 1 som jag druckit så mycket. Har inte mycket till ursäkter heller.

    Flight 2, halvblint:

    Vin 1:
    Doft: Mörka bär, örter (timjan), volatilt. Blygaste doften av alla viner.
    Smak: Mycket koncentrerat av mörka bär, örter samt den där volatiliteten.

    Trodde Tignanello -07 90p

    Facit: Korrekt.

    Bra vin men bör lagras längre.

    Vin 2:
    Doft: Extrem koncentration. Mörka bär, bastubänk, lakrits, viol, örter, balsamico, ceder och blyertsväss
    Smak: Bläckig fet frukt men ändå fin stram struktur, örter, ceder, blyerts.

    Trodde Ridge Monte Bello -01 94p

    Facit: Korrekt.

    Ett djävulskt bra vin! Trots sina dryga 14% alkohol känns det extremt strukturerat och fritt från alkoholhetta (ja, jag kan vara väl känslig mot detta annars). Kvällens vin helt klart!

    Vin 3:
    Doft: Kork (inte riktigt korkdefekt, mer som kork luktar), espresso, balsamico, lite torkad/oxiderad mörk frukt, salami
    Smak: Kork, mörk frukt, animaliskt och örtigt

    Trodde Chateau Montrose -00 89p (efter att kork vädrats bort)

    Facit: Chateau Pavie -03

    Vi fick se en genomblöt Montrose-kork vilket blev lite vilseledande. Här gjordes försök med myten om att ta bort korkdefekt med plastfolie. Jag tyckte att korkdoften avtog men sen fick jag dofta i ett icke plastfoliebehandlat glas och där hade den störande doften också avtagit. Antar att det luftades bort. Ett mycket bra vin med något störande toner sammanfattningsvis.

    Vin 4:
    Doft: Mörk frukt, gödsel, örter
    Smak: Syrliga mörka bär, skitiga toner

    Trodde Chateau Pavie -03 91p

    Facit: Chateau Montrose -00

    Ett jäkla bra vin med härligt skitiga toner.

    Sen kom maten in och jag slutade ta noter men det blev en massa bra Madeira, Port och två vita varav ett var månades vin som jag till skillnad från värden tyckte mycket om. Speciellt doften, smaken var något mindre komplex med lite för lite syra och en smula platt.

    Det hela avslutades med Shochu (stavning?) på sötpotatis och wasabi. Förstnämnda för mycket bittra medicinala toner för mig och sistnämnda lite intetsägande. Till det olika varianter av torkad fisk och bläckfisk. Intressant och kul men kan inte säga att det föll mig helt i smaken. Känns verkligen som aquired taste.

    In alles en jäkla trevlig kväll. Väldigt lärorikt också. Provar alltför sällan blint (för få vinintresserade vänner och bekanta). Tack alla medverkande och speciellt tack till vår värd @Mats ...även om du blev lite trött efter allt starkvin ;)

    Skulle gissa att jag hade gett många av kvällens viner högre poäng om det druckits i ensamt majestät. Det blir lätt så att ett väldigt bra vin överskuggar de andra.
     
    Last edited: 15 september 2015
    Segol, Vino fino, Mattias Schyberg och 6 andra gillar detta.
  6. Appel

    Appel Medlem

    Roligt att läsa om dina upplevelser och kommentarer.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  7. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Det hade varit trevligt om du hittade till Göteborg också när tillfälle finns (här finns ju en del vinnördar att dela en pava med). Hyfsat nära dessutom och du hade såklart varit varmt välkommen. Meddela om suget växer till sig så ordnar jag tillgång till vår planeringssektion på forumet.

    Tack för lite härliga och ärliga noter, förresten. :)
     
  8. Gurto

    Gurto Medlem

    Klart det blir Götet någon gång :)
     
  9. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Då lägger jag in dig så att du kommer åt våran planering. :)
     
    Gurto gillar detta.

Dela sidan