Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinmonopolet - ett föredömligt monopol

vininfo.nu

Medlem
Tja, tänkte med tanke på Alko tråden slå ett slag för vinmonopolet.

Systembolaget släpper ju (som skrivits om i annan tråd) Chateau Beaucastel 2011. 18 flaskor till Göteborg.

På vinmonopolet så har dom:
Beaucastel 2007 (röd och vit)
Beaucastel 2009 (röd)
Beaucastel 2010 (röd och vit)
Coudoulet de Beaucastel 2010

När man i sverige lanserar många åtråvärda viner så tar man in små kvantiteter som säljs ett släpp och tar slut med en gång medan man på våran norska motsvarighet ofta har motsvarande viner i större mängd, har flera årgångar, och säljer dom mer över hela året.

Graillot har dom - som ett annat exempel - Crozen och två årgångar Hermitage...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det verkar klart bättre än Systembolaget, men förmodligen så måste väl deras monopol erbjuda ett bättre utbud för att i alla fall få sålt några flaskor. Alla norrmän åker väl till Sverige för att handla annars?
 
Trådskapare
vininfo.nu

vininfo.nu

Medlem
Det verkar klart bättre än Systembolaget, men förmodligen så måste väl deras monopol erbjuda ett bättre utbud för att i alla fall få sålt några flaskor. Alla norrmän åker väl till Sverige för att handla annars?
Ja, den enda norrman jag känner handlar ju nästintill bara på Systembolaget... o_O
 

Mattias Schyberg

Administratör
Har inte själv varit i Strömstad men ryktet säger att den där batterisyraboxen säljer väldigt bra...
Då förstår jag, kanske just för att deras monopol har så mycket mer att erbjuda, vilket gör att den norska vinnörden köper sitt vin på hemmaplan. o_O

Enbart mest-full-per-krona-baggen åker till Sverige för att handla...
 

Vino fino

Medlem
vern.jpg


Detta säger väl allt?
"Nä, vi begränsar konsumtionen (visst, visst---genom att bara vilja sälja boxar) och vi tillåter inte vilseledande reklam som uppmuntrar till köp eller överkonsumtion"
 

Mattias Schyberg

Administratör
"Harrytur" heter visst fenomenet på norska.
https://no.wikipedia.org/wiki/Harrytur
Har läst någonstans att norrmännen proportionerligt sätt köper märkbart mer sprit än de inhemska SB-kunderna, så "gränsbolagen" får upplåta mer plats åt sådant. Förmodligen handlar det om vad man tjänar mest per kilo att släpa på.
Jo, sprit och fint kött är nog det som går mest...och såklart snus och annan tobak i rökform.
 
det ser ut som allt är dyrare ..och ganska så ordentligt. men jag har hört att det ska gå att fynda och har faktiskt nyligen hittat en gömd juvel :D
 

Thirsty

Smygnykterist
Är vinmonopolet fortfarande ett föredömligt monopol och finns det några fynd jämfört med att beställa från näthandlade? Primärt ute efter skumpa men även Bourgogne mm går fint. Budget är flexibel, ska bara vara värt en ev detour. Lillehammer kommer att passeras men även möjligt att passera Oslo och Trondheim om så behövs. Vad säger experterna? :)
 
Toppen