Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinsafari i USA (Sonoma, Santa Barbara, LA och Las Vegas) 2016 Edition

Mattias Schyberg

Administratör
Anlände igår i Sonoma och hann i princip enbart checka in och ta en bit mat innan läggdags. Det blev slutligen hotell El Dorado som vi valde mitt i centrala Sonoma. Perfekt läge och ett enkelt och anspråkslöst hotell med klart duglig standard. Äter just nu frukost på Sunflower Caffé alldeles bredvid hotellet. Lysande trevlig cheddaromelett för övrigt. Ett bra ställe känns det som.

image.jpeg


Idag kommer vi att besöka lite lokala förmågor. Ravenswood och Bedrock ligger ju på gångavstånd bland annat. I dagarna som kommer blir det lite roadtripp till Santa Rosa-området och fler vinösa äventyr.

Älskar Sonomas sköna småstadskänsla med lite Vilda Västern-atmosfär. Kommer garanterat trivas några dagar här känns det som! :)

(Förra årets vinsafari hittas här.)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Det blev en lång promenad i går. Första stoppet var Bedrock Wine Co. När vi kom fram så hittade vi endast ett magasin och inget tasting room. Hade helt missat att de inte ens har någon mottagning för vinintresserade. En timmas promenad på småvägar är dock givande ändå, men inte helt ofarligt med tanke på vad vi hittade mitt på vägen...

image.jpeg


Den var bara barnet visserligen!

Nåväl, vi fick improvisera med vårt första vinbesök och ramlade på Sebastiani på vägen mot Ravenswood. Helt okänd producent för mig, men med facit i hand en stor producent som tillverkar stora volymer mellanklassvin, men givetsvis så fick vi prova roligare vin än så.

image.jpeg


6 kvalitetsviner fick testas för 20 dollar. Tyvärr blev vi omhändertagna av en helt vinokunnig person. Det händer ganska ofta här i Kalifornien har jag märkt. Lite affärsbiträde över damen, påläst med ett tydligt inarbetat manus. Så fort man gick utanför det så märktes det tydligt hur okunnig hon var. Trevlig dam bör sägas. De flesta jänkare är väldigt trevliga visserligen.

Vinlistan:

image.jpeg


Började med två vita sida vid sida. Båda chardonnay och från Carneros – det ena oekat och det andra klassiskt fatat i typisk jänkarstil. Gillade båda, men framförallt den mer ambitiösa ekbomben. Smörig med mycket smörkola och vanilj samt massivt bra intensitet. Satte inga poäng, men runt 90p skulle det nog hamna. Det oekade var inte tokigt heller. Förvånansvärt bra syra och intensitet samt relativt aromatisk med läskande frukt. Lite enklare bersåstuk.

image.jpeg


Nästa parvisa jämförelse :

image.jpeg


Två trevliga viner av bra klass, men inget minnesvärt. Typiska jänkarviner, mycket fat och mörk frukt. Hygglig balans vill jag minnas. Inga bomber. Inte särskilt komplexa eller intressanta i ett sammanhang som detta. Gravel är det klart bättre med lite mer intensitet och struktur, men inget som lockar till köp direkt.

Sista paret fick mig att vakna till liv. Sebastiani Old Wine Cabernet är löjligt läcker. Mer komplex och nyanserad än det andra. Det stack ut. Mycket Italien-vibbar. Ganska rödfruktig med snygga fat samt löjligt bra intensitet och tanninstruktur. Ett vin att lagra länge mest troligt. Gravel Bed är mer som en klassisk Big Red, vilket inte är fel alls, men snäppet tristare i jämförelse. 90-plus-viner utan tvekan!

image.jpeg


Lite lagom runda under fötterna så traskade vi vidare till Ravenswood ett stenkast bort.

image.jpeg


Totalt så blev jag faktiskt lite besviken. Hade hoppats på några rejäla vinupplevelser. Visst, deras vingårds-zinfandels är självklart mycket roligare än deras standardvin som hittas i ordinarie sortimentet på bolaget, men de lyckas ändå inte imponera i detta sammanhang.

image.jpeg


No wines for wimps verkar vara lite av deras slogan. Mycket alkohol och tung frukt. Få av dem stack ut. Jämn och hög kvalitet, men inga uppenbara utropstecken. Gillade Barricia bäst. Lite mer struktur och något lägre alkohol. Köpte med mig en flaska för att testa under lugnare förhållanden vid något bra tillfälle.

image.jpeg


Jag kanske verkar lite negativ? Det var ett trevligt besök trots allt, men jag hade hoppats på mer speciella upplevelser bara. Kanske lite viner med ålder till försäljning? De vita vinerna var för övrigt katastrof. Rosén levererade trevlig balkongklass, men inte mer än så. Jag tycker att man kan skippa att besöka Ravenswood om man är på besök i Sonoma.

Idag blir det lite roadtrip och andra äventyr. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
En underbar roadtrip avklarad under gårdagen. Vi tog vägen via Santa Rosa och tog en lunch på hipsterölhaket Russian River Brewery. Självklart så blev det lite Pliny The Elder och lite "beer bites" (tilltugg med cheddar och jalapeno gjort på pizzabröd). @Jimmy Forsman hade dock i sitt tips om stället föreslagit deras sallad på grund av ranch-dressingen. Upptäckte det försent dessvärre, men mitt val var hur gott som helst ändå. Grymt god ipa. Väldigt välbalanserat med skön humlekaraktär. Perfekt avvägd beska. Populärt ställe även en relativt tidig förmiddag.

image.jpeg

image.jpeg


Lite lagom lurig (frun kör) så drog vi vidare till byhålan Sebastopol för lite vinprovning. På agendan stod Marimar och Wind Gap. Började hos biodynamiska Marimar Torres. 5 viner testades. Genomgående lysande viner i hyfsat europeisk stil. De flesta av er har nog stött på ett och annat av deras viner på bolaget.

image.jpeg


Kul med en oekad chardonnay/albarino som levererar hög klass med mycket grusig och småskitig mineralitet. Fick mycket grüner-känsla. Den ekade var också riktigt bra. En riktigt bra bourgogne, typ, med mycket krutrökig fatkaraktär helt utan söt vanilj. Riktigt bra syra i båda vita dessutom. Av de röda så imponerade La Masia Pinot Noir trist nog bäst. Det finns ju att köpa hemma, dock av en annan årgång. Elegant och krutrökig med mycket mörka körsbär och pinotkryddor. Näst bäst av de röda var Mas Cavalls. Mer rabarber, peppar och blodapelsin. Snyggt vin av likvärdig kvalitet. Chico's Run imponerade inte alls. Lite för mycket plommon och smörkola. Kändes lite platt. Inte dåligt alls ur ett objektivt perspektiv. Tycker om producenten totalt och kan lätt rekommendera vinerna. Viner runt 90p genomgående.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg


image.jpeg

image.jpeg


Dagens stora utropstecken var utan tvekan vårt besök hos Wind Gap. Ett stort tack till @Omar Khayyam för tipset! En liten garageproducent utan egen druvodling. Strålande roliga viner genomgående med massor av personlighet. Svala viner med grym syra och hög komplexitet. Så långt ifrån typiska jänkare man kan komma. Alla vinhipsters i världen skulle garanterat gå upp i vid brygga och det gjorde jag också. Kanske har jag lite hipsterblod i mig trots allt! Efter alla relativt typiska viner från regionen så blev detta stopp en skön befrielse och en fullständigt unik upplevelse. Missa inte ett besök!

image.jpeg


Det blev två flighter totalt innan alkoholnivån i blodet blev för hög. Essential flight och den bedårande syrah-flighten.

image.jpeg


De två första vita var bra och roliga men inte riktigt min stil. De har flörtat lite med naturvinstrenden och har skalmacererat. Lite Slatnik-stuk. Mycket strama och syrastinna. Trousseau gris drar åt äpplecider medan chenin blanc:en mer är citrusdominerad med blommiga drag åt humle. Utan tvekan bra viner.

De två röda i första flighten följer även de naturvinstrenden i viss mån, men helt utan några negativa "defekta" tendenser. Ren och snygg frukt. SOIF är en blandning av ett gäng druvor jag inte minns. Kolsyrejäst och lagrad på cementank. Skönt skogsbärig med bra tannin och syra. Bergamott och svart te. Superslankt som en kvalitetsbojo som flirtar med cabernet franc från Loire – typ. Ett ganska enkelt vin, men saftigt och härligt. Det sista i flighten är gjort på 100 % grenache. Neutrala fat och whole cluster. Superintensiv tranbärssaft med lite skitig kryddighet och tungkrullande struktur är resultatet. Ganska ambitiöst runt 90p. Tufft vin och riktigt gott.

Sista flighten och jag är kär mina vänner! Älskar syrah och Wind Gap har hittat ett uttryck på druvan som är fullkomligt underbart. Svalklimat där alkoholen inte ens överstiger 13 %, men med mängder av karaktär, intensitet och komplexitet. Mycket svarta oliver, mörk sten och köttsaft genomgående. Mängder av syra och tannin. Först ut: Vad sägs om en samfermenterad viognier/syrah med 50 % av vardera druva i blandningen? Wow! Slankt och syrastramt som ett vitt vin med tannin och aromatisk köttig komplexitet från syrah. Magiskt kul och gott. Hur bra som helst i en helt unik stil. Finns tyvärr endast på "tapp" i anslutning till vineriet, men jag fick åtminstone plockat åt mig en liter i en growler som tur var. Inget jag kan ta med mig hem på flyget visserligen. Får dricka det i dagarna som kommer istället. Den tomma flaskan får bli en trevlig souvenir! :)

image.jpeg


De övriga syrah-vinerna var lite mer konventionella men i liknande slanka stil och med mängder av ren obefläckad druvkaraktär. Viner med god marginal över 90p. Plockade åt mig favoriten 2013 Wind Gap Syrah Armagh Vineyard Sonoma Coast. Ett magiskt bra vin. Rödfruktig och pepprig med rabarber, skogshallon, björnbär, sten, svarta oliver och rått kött. Ganska drickmoget och tillgängligt, men kommer mest troligt utvecklas grymt. Se upp på en byob när dig – det kommer rocka strumporna av det mesta. Övriga viner var minst lika bra och inte helt olika i karaktär, men just detta imponerade mest.

image.jpeg


Tog oss därefter hem och avslutade med lite mat i centrala Sonoma. Restaurangbesöken har varit så där. Orkar inte rapportera. Vi har gått till de mest rekommenderade, men inget har imponerat även om det självklart inte har handlat om fine dining.

Sitter just nu i bilen på väg till Paso Robles för övernattning innan vi åker vidare till Santa Barbara och nya vinösa upplevelser. Stolpman ligger högt på min besökslista. En producent jag missade förra året.

Vi hörs!
 

chambertin

Medlem
En underbar roadtrip avklarad under gårdagen. Vi tog vägen via Santa Rosa och tog en lunch på hipsterölhaket Russian River Brewery. Självklart så blev det lite Pliny The Elder och lite "beer bites" (tilltugg med cheddar och jalapeno gjort på pizzabröd). @Jimmy Forsman hade dock i sitt tips om stället föreslagit deras sallad på grund av ranch-dressingen. Upptäckte det försent dessvärre, men mitt val var hur gott som helst ändå. Grymt god ipa. Väldigt välbalanserat med skön humlekaraktär. Perfekt avvägd beska. Populärt ställe även en relativt tidig förmiddag.

Visa bifogad bild 7761
Visa bifogad bild 7762

Lite lagom lurig (frun kör) så drog vi vidare till byhålan Sebastopol för lite vinprovning. På agendan stod Marimar och Wind Gap. Började hos biodynamiska Marimar Torres. 5 viner testades. Genomgående lysande viner i hyfsat europeisk stil. De flesta av er har nog stött på ett och annat av deras viner på bolaget.

Visa bifogad bild 7759

Kul med en oekad chardonnay/albarino som levererar hög klass med mycket grusig och småskitig mineralitet. Fick mycket grüner-känsla. Den ekade var också riktigt bra. En riktigt bra bourgogne, typ, med mycket krutrökig fatkaraktär helt utan söt vanilj. Riktigt bra syra i båda vita dessutom. Av de röda så imponerade La Masia Pinot Noir trist nog bäst. Det finns ju att köpa hemma, dock av en annan årgång. Elegant och krutrökig med mycket mörka körsbär och pinotkryddor. Näst bäst av de röda var Mas Cavalls. Mer rabarber, peppar och blodapelsin. Snyggt vin av likvärdig kvalitet. Chico's Run imponerade inte alls. Lite för mycket plommon och smörkola. Kändes lite platt. Inte dåligt alls ur ett objektivt perspektiv. Tycker om producenten totalt och kan lätt rekommendera vinerna. Viner runt 90p genomgående.

Visa bifogad bild 7763
Visa bifogad bild 7764
Visa bifogad bild 7765

Visa bifogad bild 7767
Visa bifogad bild 7766

Dagens stora utropstecken var utan tvekan vårt besök hos Wind Gap. Ett stort tack till @Omar Khayyam för tipset! En liten garageproducent utan egen druvodling. Strålande roliga viner genomgående med massor av personlighet. Svala viner med grym syra och hög komplexitet. Så långt ifrån typiska jänkare man kan komma. Alla vinhipsters i världen skulle garanterat gå upp i vid brygga och det gjorde jag också. Kanske har jag lite hipsterblod i mig trots allt! Efter alla relativt typiska viner från regionen så blev detta stopp en skön befrielse och en fullständigt unik upplevelse. Missa inte ett besök!

Visa bifogad bild 7760

Det blev två flighter totalt innan alkoholnivån i blodet blev för hög. Essential flight och den bedårande syrah-flighten.

Visa bifogad bild 7758

De två första vita var bra och roliga men inte riktigt min stil. De har flörtat lite med naturvinstrenden och har skalmacererat. Lite Slatnik-stuk. Mycket strama och syrastinna. Trousseau gris drar åt äpplecider medan chenin blanc:en mer är citrusdominerad med blommiga drag åt humle. Utan tvekan bra viner.

De två röda i första flighten följer även de naturvinstrenden i viss mån, men helt utan några negativa "defekta" tendenser. Ren och snygg frukt. SOIF är en blandning av ett gäng druvor jag inte minns. Kolsyrejäst och lagrad på cementank. Skönt skogsbärig med bra tannin och syra. Bergamott och svart te. Superslankt som en kvalitetsbojo som flirtar med cabernet franc från Loire – typ. Ett ganska enkelt vin, men saftigt och härligt. Det sista i flighten är gjort på 100 % grenache. Neutrala fat och whole cluster. Superintensiv tranbärssaft med lite skitig kryddighet och tungkrullande struktur är resultatet. Ganska ambitiöst runt 90p. Tufft vin och riktigt gott.

Sista flighten och jag är kär mina vänner! Älskar syrah och Wind Gap har hittat ett uttryck på druvan som är fullkomligt underbart. Svalklimat där alkoholen inte ens överstiger 13 %, men med mängder av karaktär, intensitet och komplexitet. Mycket svarta oliver, mörk sten och köttsaft genomgående. Mängder av syra och tannin. Först ut: Vad sägs om en samfermenterad viognier/syrah med 50 % av vardera druva i blandningen? Wow! Slankt och syrastramt som ett vitt vin med tannin och aromatisk köttig komplexitet från syrah. Magiskt kul och gott. Hur bra som helst i en helt unik stil. Finns tyvärr endast på "tapp" i anslutning till vineriet, men jag fick åtminstone plockat åt mig en liter i en growler som tur var. Inget jag kan ta med mig hem på flyget visserligen. Får dricka det i dagarna som kommer istället. Den tomma flaskan får bli en trevlig souvenir! :)

Visa bifogad bild 7756

De övriga syrah-vinerna var lite mer konventionella men i liknande slanka stil och med mängder av ren obefläckad druvkaraktär. Viner med god marginal över 90p. Plockade åt mig favoriten 2013 Wind Gap Syrah Armagh Vineyard Sonoma Coast. Ett magiskt bra vin. Rödfruktig och pepprig med rabarber, skogshallon, björnbär, sten, svarta oliver och rått kött. Ganska drickmoget och tillgängligt, men kommer mest troligt utvecklas grymt. Se upp på en byob när dig – det kommer rocka strumporna av det mesta. Övriga viner var minst lika bra och inte helt olika i karaktär, men just detta imponerade mest.

Visa bifogad bild 7757

Tog oss därefter hem och avslutade med lite mat i centrala Sonoma. Restaurangbesöken har varit så där. Orkar inte rapportera. Vi har gått till de mest rekommenderade, men inget har imponerat även om det självklart inte har handlat om fine dining.

Sitter just nu i bilen på väg till Paso Robles för övernattning innan vi åker vidare till Santa Barbara och nya vinösa upplevelser. Stolpman ligger högt på min besökslista. En producent jag missade förra året.

Vi hörs!
Trevlig läsning som vanligt @Mattias S !
Ser ju inte ut att gå ngn nöd på er i alla fall.

Liten reflektion vg Ravenswood.
Har också några flaskor av deras olika vingårds-Zin (Belloni, Old Hill) från 2013 och har smakat båda ganska nyligen med intryck inte helt olika dina.

Har ju inte köpt alla årgångar förut av dessa men av äldre årgångar som jag ibland lagrat lite (Dickerson och Old Hill bl.a) så var dessa väldigt lika dessa 2013 som unga men runt 8-10 års ålder så var det en helt annan femma. Stilen är inte alls så fruktkompakt och tät som andra Zins i den här klassen utan mer elegant och litar mer på fruktsyrorna än massor med kraft och alkohol. Det sagt så vet man ju inte om den här årgången kommer att utvecklas liknande eller bara är ngt sämre. Framtiden får utvisa om det finns några flaskor kvar då.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Jag älskar att bli postivt överraskad. Hade ju inga direkt större förväntningar på att Paso Robles skulle leverera med tanke på att vi inte hade läst på ett dugg och inte hade tid för några större utsvävningar.

Traskade ner till stan och såg ett ställe som såg lite småtrevligt ut. Restaurangen Villa Creek kändes lite lagom rätt. De annonserade att de hade vinprovningar att erbjuda dessutom. Vi snubblade in och fick ett bord. En gentil fransman som såg exakt ut som Måns Zelmerlöv tog upp vår beställning. Vi började med en enkel vinflight för att ta reda på nivån på vinerna. Tydligen ägs restaurangen av vineriet med samma namn dessutom. Kul!

image.jpeg


Fan, det var ju riktigt bra grejer! Fianon var möjligen lite generisk och trist men de tre röda levererade riktigt hög klass. Bra struktur och härligt småvarm mörk frukt i samtliga. GSM-blandningen är möjligen av lite enklare och mer lättdrucken karaktär, men de båda andra rockar rejält.

Vi valde att ta in en flaska av favoriten 2009 Villa Creek Carignan och avnjöt den tillsammans med den bästa ribeye jag ätit på väldigt länge. Magiskt gott!

image.jpeg

image.jpeg


Vinet bjuder på fin mognad med läcker trycksvärta, tobak och mörk choklad från faten. Lite bdx-känsla initialt som sedermera går över i Ribera del Duero-stil. Mörk nyanserad plommonfrukt med stråk av röda vinbär, korinter, örter och ett knippe dill. Lång intensiv eftersmak. Ett fylligt vin med god balans. 91p utan tvekan! 60 dollar på restaurang är ett kap med andra ord.

Efter ett tag så ramlar myntet ner. Vi har ju för tusan druckit vin från producenten tidigare på Norda. En tempranillo-blend var det då. Riktigt bra den också för övrigt. Började samtala lite mer med vår mycket kunniga och djupt vinintresserade fransman som serverade. Det är så jäkla trevligt när man stöter på genuint passionerad personal! Utbildad sommelier som delvis jobbar på deras restaurang i samband med att han håller på att utbildas av Villa Creek inom vinmakning. När vi sa att vi var svenskar så nämnde han genast Andreas Larsson och @Arvid Rosengren (normalt brukar Abba, Volvo och Björn Borg nämnas, men inte bland vinnördar). Han blev djupt imponerad när jag sa att jag har delat några flaskor vin och krubb med världens bästa sommelier. Det blev många och långa samtal om vin med vår nyfunna vän och som en bonus så slapp vi att betala den inledande vinflighten. Trevligt. :)

Paso Robles blev ett utropstecken i slutändan, men om staden är att rekommendera låter jag vara osagt, men om ni hittar hit så vet ni vart ni skall gå initialt i alla fall.

Strax sätter vi oss i bilen för några dagar i Santa Barbara. Ett härligt återbesök för oss. Kommer att bli riktigt skönt.
 

Daniel A

Administratör
Låter som att USA behandlar er väl än en gång!

2009 Villa Creek Carignan

Måste säga att det är en fasligt läcker etikett på den där! Och vinet låter intressant det också. Försökte ta reda på om det fanns på diverse vinshoppar i London (som jag ändå har vägarna förbi snart), men hittade ingenting. Sedan insåg jag att min sökning löd "Villa Greek"... :confused:
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Vi tog en avstickare förbi Los Olivos på vägen söderut mot Santa Barbara. Ett måste att besöka om man är i krokarna. Avsmakningsställerna ligger på rad. Små familjära vinmakare. Den som sett filmen Sideways fattar precis. Stolpman låg på vår måstelista efter att vi missat dem förra året. Det var deras syrah som lockade framför allt.

image.jpeg


Hela listan levererade bra kan jag säga, även det vita. Deras syrah är dock jäkligt grym i någorlunda elegant stil med mängder av peppar och kött. Deras toppcuvée Angeli är fånigt bra men också påtagligt mer fatat och bombastiskt. Det blev ett köp för min del. Jag gillade det mycket. Missa inte Stolpman när ni är i krokarna!

image.jpeg


Sippar just nu på det lite enklare La Cuadrilla på balkongen. Ett lite extra kul vin då vinsten delas av alla inblandade från druvplockare till vinmakare. Bra QPR dessutom. Generöst fruktigt med lite sköna peppriga toner och mörk delikat frukt med animalisk inramning och snygga fat. Lättdrucket med vettig struktur. Ganska mycket södra Rhône. 89p

image.jpeg


För att hoppa tillbaka någon timma. Vi hann även med att besöka en favoritproducent som ligger centralt i Santa Barbara, nämligen det exellenta garagevineriet Carr Winery för att plocka upp aktuell årgång av deras underbara cabernet franc. Elegant som en CF från Loire med jänkarpower under huven. Mumma! Deras pinot visade sig vara riktigt bra också för övrigt, men jag behöver hålla igen. Vi har många dagar kvar i USA och jag är tyvärr en vanlig knegare. Har ju knappt börjat och redan hör jag frugan tala om köpstopp! :(

image.jpeg


Eventuellt så återbesöker vi Ojai imorgon. Vi får se. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Att besöka Santa Barbara utan att besöka Au Bon Climat är som att besöka Cuba utan att röka en riktigt bra cigarr. Jag ligger dock lågt för tillfället och har pausat alla extravaganta vinösa aktiviteter för att ha lite normal semester. Det kan nog behövas lite vila.

image.jpeg


Vi tog i alla fall vägen förbi idag för att kika lite på utbudet. Imponerande! Mycket mogna årgångar och mängder med alternativa viner som inte ens går under ABC-etikett. Svårt att hålla tassarna borta. Jag behöver dock övertyga frun om att vi behöver en av ABC:s topp-pinoter från 2005 för "endast" 150 dollar. Plockade upp en udda "bdx-blend" för rimliga 30 dollar som öppnades direkt vid hemkomst på hotellet. Det gick hon med på som tur är!

image.jpeg

image.jpeg


1999 Vita Nova Reservatum
Levande frukt med viss oxidation, men långtifrån över och förbi. Ganska lent och mjukt men inte tandlöst. Det finns en hel del tanniner kvar och syran är adekvat. Jord, rotfrukt, plommon, ceder, torkade körsbär, blyerts, fänkål och höstlöv i näsan. Har säkert sett sina bästa dagar för några år sedan, men det är löjligt kul att dricka ett vin från Santa Barbara med 17 år på nacken som lever och frodas, dessutom unikt för butiken. Lite som ett mellanting mellan en mogen mellanklass bdx och ett åldrat vin från Toscana. Mycket roligare och mer intressant än poängen det betingar. 89p

Och bara för att jag var tvungen...

2015 Yellow Tail Pinot Noir
Sött och fruktigt. Parfymerad röd frukt med mogna jordgubbar, plommon och vanilj. Absolut lite tanniner och syra. Balanserat, men ingen höjdare som vanligt, men varje gång en ny årgång uppenbarar sig så måste det testas för att ära @StefanAkiko och hans hyllning av tidigare årgångar. Tyvärr, det blev ingen jackpot nu heller, men direkt dåligt är det inte – det är mest trist och meningslöst. 83p

image.jpeg


Jag tror ni kan räkna med lite mindre vinösa uppdateringar nu i ett par dagar. Vi njuter garanterat ändå, var så säkra, och kanske dyker det upp något annat intressant som substitut! SB är en fullkomligt underbar semesterstad med skön atmosfär och lugnt tempo. Mängder av vackra damer (och pojkar) för den som gillar att titta på sånt dessutom. Själv är jag gift och håller mig till min underbara fru. :)
 

sunqan

Vinös
Du får gärna berätta hur många bib-viner du ser i butikerna... bib har ju enligt uppgift en stor del av volymen i usa (22-23 % tror jag det var)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Är detta en av de mindre vinösa upplevelserna som ni kommer ägna kommande vecka åt :D?
Nä, det blir nog mer sporadiskt framgent. Har ju sett så mycket här redan ur ett vinperspektiv och levern behöver vila. Längtar dessutom efter en riktigt skitig fransos just nu! :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
En enkel roadtrip idag bland bergen runt Santa Maria Valley. Underbart slingrande vägar och härlig natur som påminner om Lilla Huset på Prärien; olivgrönt med solblekt svajande gräs och kargt landskap. Tog även en lunch i Solvang. Mängder av turister, men mysfaktor 1000 ändå. Mycket kul vin i den lilla butiken "Vinhus". Även europeiska kvalitetsviner till någorlunda priser, vilket nästan fick mig att bryta köpstoppet.

image.jpeg


Vi ringlade därefter hela vägen till den anrika producenten Rancho Sisquoc i slutet vid regnbågen som @Mats tipsade om redan förra året. Tog en flight med de röda. Bra mellanklassviner när det gäller bdx-druvor, men inget lyckades riktigt stå ut (börjar bli orimligt kräsen tror jag). Bra struktur och syra utan onödigt kladd genomgående, men det saknas generellt lite komplexitet. Inga superspecialare att erbjuda heller. Mats erfarenhet med deras viner har ju varit med 10 års lagring å andra sidan. Frågade specifikt om de hade lite äldre viner till försäljning men tyvärr inte. Allt från bemötande till miljö och viner andas kvalitet, men det räcker liksom inte längre. Väl värt en tripp för färden och miljöns skull visserligen, vilket faktisk var huvudsyftet, så inga tårar eller spräckta drömmar här inte.

image.jpeg


Imorgon bär det av till Los Angeles och initialt Santa Monica. Mys!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Jag älskar Los Angeles.

En stad helt i min smak. Dynamisk, mångfacetterad och fullkomligt underbar. Det mesta finns att hitta – det gäller bara att veta var man skall leta. Många hävdar att det är ett måste att ha bil. Jag skulle nästan vilja påstå motsatsen. Det är underbart gåvänligt så länge man inte har tänkt att gå till en annan stadsdel och de gånger man behöver ta sig till dem så fungerar faktiskt buss, tunnelbana eller taxi alldeles utmärkt även om kollektivtrafiken är allt annat än tillfredställande som helhet. Vi brukar därför alltid ha två destinationer när vi besöker staden; Santa Monica och West Hollywood. Vi älskar dessutom att gå. Vi går långt och länge i regel. Man får ju se så mycket mer av det genuina på så vis.

image.jpeg


Har varit på långpromenad idag. Besökte Los Angeles bästa vinbutik bland annat. The Wine House är verkligen en vinnörds paradis. Tre gånger sortimentet i våra källarvinbutiker på ett ungefär (troligtvis är det i underkant dessutom). Venice Beach besöktes igår med utgångsläge från piren. Vi har käkat från food trucks för att dryga ut semesterkassan. Skön och enkel snabbmat, vilket USA hanterar med bravur. Vi har snålat en aning och mest lapat sol och spanat på sköna (och osköna) typer.

Jag älskar Los Angeles!

Jag känner mig så hemma här. Precis mitt temperament genomsyrar det mesta. Det är lugnt och sansat och man klär sig ledigt. Ingen stress, det är behagligt varmt med lite lagom med svalka (åtminstone i Santa Monica). Behövde köpa nya sandaler. Jag behöver ha rejäla sandaler med ordentliga remmar, mer som vanliga skor. Tydligen är det helt ute om man går efter utbudet i de flesta affärer. Älskar dock kommentaren jag fick när jag frågade en lagom hipp kille i en av alla butiker jag besökte om det var totalt "un-cool" med min typ av sandal. Han svarade så självklart och briljant att jag kommer minnas citatet för evigt:

– Comfy is cool!

image.jpeg


Jag tycker det summerar änglarnas stad väldigt bra. Det krävs mycket för att sticka ut här. Det är också lätt att vara precis den man är fullt ut. Det är bekvämt. Så länge man har dollar på fickan vill säga.

Även i West Hollywood trivs jag. En stadsdel som har tappat sin glans på senare år när filmbranschen blivit klart mer nyanserad och likaså musikindustrin. Förr så behövdes de stora studiosarna runt Hollywood som möjliggjorde stora pampiga produktioner. Idag ser det helt annorlunda ut med alla de tekniska framsteg den digitala revolutionen har burit med sig. Stadsdelen känns lite avdankad, men fortfarande dekadent. Det strövar omkring mängder med misslyckade musiker och skådespelare. Människor precis som jag faktiskt...

Jag trodde nämligen länge att jag skulle bli rockstjärna. Det var min dröm. Jag var faktiskt hyfsat nära att lyckas på sätt och vis, men jag fattade det aldrig där och då. När jag var som mest aktiv så blev jag nämligen uppringd av sångaren i Hammerfall. Ett för mig helt okänt källarband som tydligen letade efter en basist. De hade fått tips av en gemensam vän att jag skulle kunna vara intresserad. Jag träffade dem och rev av några gamla klassiker för att känna på kemin. Jag tyckte att det kändes lite fånigt med melodiös Power Metal måste jag erkänna. Är visserligen uppväxt med den typen av hårdrock, men denna period av min korta musikaliska karriär så var jag finare än så. Det var mycket funk och jazzrock som gällde. Visst, om hårdrock så skulle möjligtvis Red Hot Chili Peppers funka för mig. Jag tyckte att jag var bättre än dem och lämnade provspelningen ointresserad. Möjligen hade de liknande tankar om mig – vad vet jag – jag tog dock aldrig reda på om så var fallet. Det hade dock varit bekvämt om jag hade tagit chansen och kört på även om det inte riktigt var min grej. Musikstilen hanterar jag bra – den sitter i ryggmärgen. Och som jag numera lärt mig av en ung och klok angelino: "Comfy is cool!"

Ungefär ett år senare så hörde jag talas om Hammerfall igen. De hade då fått en Grammis och sålde skivor som smör. En annan hade givit upp tankarna på en musikkarriär och börjat knega som vanligt folk. Jag var nära att få smaka på rockstjärnedrömmen i alla fall, men nära skjuter ingen hare dessvärre. :(

Jag älskar Los Angeles!

Sitter just nu med lite Roederer Estate Brut i glaset. På hotellet. Vi har en trevlig uteplats med eftermiddagssol där vi kan sippa på lite gott. Jag njuter massivt. Skönt äppligt med lite rostade brödtoner och hjortron, samt en aning krut, matos och havsmineralitet. Bra syra och avrundad frukt i munnen. Ett riktigt bra bubbel, perfekt att sippa på i solen. 12 dollar för en halvflaska är ett riktigt bra pris! 89p

image.jpeg
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Landat i West Hollywood. Favorithotellet Andaz fick det bli, där alla bratz och wannabes håller till (och misslyckade rockstjärnor). Inte lika coolt som Chateau Marmont, men nästan. Passar mitt ego bra. Utsikt över större delen av stan. Skön takterass med pool, yada yada...

Har kört ett ärovarv på Sunset Strip. Anrika House of Blues har lagt ner tydligen vilket är trist. En del nytt verkar tillkommit. Har kört med "skydda-ansiktet-metodiken" varje gång en guidad "Movie Star Tour" har åkt förbi oss. Jäklar vad man kan få folk att tro att de har sett en avdankad rockstjärna (och jag får känna på stjärnglans). :D För egen del så är det sjunde gången jag är på besök och jag har ännu inte stött på någon kändis. Möjligen Snoop Doggy Dog vid ett tillfälle (om det inte var en wannabe), men det räknas nog inte. Har stött på fler kändisar i lilla Götlaborg faktiskt!

Var på favoritmatbutiken Bristol Farms och köpte på mig lite medium wines. Det blev lite amerikanskt bubbel och en skön fransk Crozes-Hermitage. Var ganska nära att slå på stort när jag såg följande så här dagarna innan min födelsedag, men jag hejdade mig:

image.jpeg


Strax intill stod följande bara för att få en känsla för kontrasten med en fri alkoholmarknad:

image.jpeg


Dagens bubbel blev den någorlunda ansedda 2012 Schramsberg Blanc de Blanc från relativt svala Calistoga i Napa County. Komplext, moget och läckert. Utan tvekan ganska champagnelikt, men för mig så känns det mer chenin blanc än chardonnay. Bokna äpplen, kvitten, bröd och varm picknick-filt primärt. Aningen mandel, nougat, kaprifol och honung i bakgrunden med läckra toner av våt cement. Något kort i smaken dessvärre, men syran räcker och blir över. Arommässigt ett höjdarvin, men det saknas lite umpf i munnen för att nå eller passera den magiska gränsen. Mycket gott och kul i vilket fall som helst! 88p

image.jpeg


Äntligen dags för lite franskt rödtjut. Har längtat länge! 2013 M. Chapoutier Crozes-Hermitage Petite Ruche har som alltid när det gäller Chapoutier blindskrift på etiketten. Jag gillar det mycket. Hade till och med kunnat tänka mig att mitt egna vin enbart skulle ha blindskrift förutom den information som måste vara läslig enligt lag. Nu lär det ju aldrig hända att jag får ett eget vin visserligen, men drömma går ju. :cool:

Köttgryta med lagerblad och svarta oliver står som en kvast ur glaset vid första besiktningen. Ganska varmt och generöst för regionen måste sägas även om alkoholen ligger på relativt låga 13 %. Björnbärsfrukt med lite katrinplommon och fat med kafferost bär helheten bra och som pricken över i så bjuder det på toner av blöt asfalt och peppar. Lättdrucket med frisk syra och vettig struktur. Ganska enkelt och riktigt gott, men med aningen låg intensitet. Ungefär som väntat. 88p

image.jpeg
 
Toppen