Vinskribenter

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 14 maj 2012.

 1. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  En intressant artikel om vinskribenter från Decanter Som många vet är jag en ganska stor fantast av vinforum, av den enkla anledningen att kompetensen hos många som skriver på forum helt enkelt högre än många vinskribenter samt att mediat medger dialog till motsats av en monolog.

  Om man i Sverige ska lyckas att leva som vinskribent så krävs det att man koncentrerar sig på viner som säljs via Systembolaget. Som Jefford skriver, om man vill recensera de mer intressanta vinerna så krävs det att man dricker , lagrar och följer dem, något som de flesta vinskribenter inte gör. Visst finns det undantag men de absolut flesta har inte den möjligheten. Om man jämför med exempelvis med forum som finewines.se eller WineBerserkers så finns det ett stort antal personer som har kunskap långt över den genomsnittliga vinskribenten. Vidare har många ett betydligt större engagemang och saknar egenintresse att sälja sig själv.

  När det gäller bloggar, där det också finns en del undantag, så skriver många bloggare för att framhäva sig själv med målet att få komma med på provningar, något som i Sverige också kräver att man lyfter fram det statliga monopolets sortiment. Ser en del förändringar som sker hos vissa bloggar men det har blivit en elit som skriver snarare än att det har breddat dialogen.

  Som intresserad av vin tror jag att de nya media kan hjälpa till med att få en bättre dialog, med all kompetens om finns därute så kan twitter, forums och andra sociala medier hjälpa till att flytta intresset runt vin till en ny nivå. Frågan är väl om det finns ekonomiska drivkrafter för en sådan förändring eller är det så att vinindustrin (primärt i Sverige) är så liten och introvert att distributörer och producenter inte orkar med att starta en dialog som för dem närmare deras slutkunder.
   

Dela sidan