Vit Bordeaux

Diskussion i 'Vin' startad av grappa, 16 juni 2015.

 1. grappa

  grappa Medlem

  Intresserad av tips om vit Bordeaux för såväl torr som söt.
  Vad finns det för olika stilar för torr? Jag har hört om både ren Sauvignon Blanc oekad (aldrig sett från Bordeaux) som ekade blandningar av Sauvignon Blanc, Semillion och Muscadelle. Känner någon till bra producenter och leverantörer här?
  Finns även stilar inom söt? Har själv bara erfarenhet av klassisk Sauternes.
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jorå, enkla Bordeaux Blanc från "bulkfirmor" kan vara oekad Sauvignon Blanc. Men det finns knappast några oekade vita bordeauxer som är värda att skriva hem om. Annars brukar skillnaderna vara ren/nästan ren Sauvignon Blanc eller blandning med en hög andel Sémillon, mer fokus på frukttoner eller mineralitet, resp. mer eller mindre tydlig fatton och rostning (men där har de tidigare excesserna försvunnit på senare år). Jag själv tycker att de mer seriösa och lagringsdugliga med mycket Sémillon och fokus på mineraltoner är de mer intressanta, men Sauvignon Blanc-dominerade är de vanligaste i "mellansortimentet", där man inte direkt behöver lagra vinerna. Om du inte är så bekant med vinstilen så är Château Coucheroy en rätt vettig och rimligt prissatt introduktion, men enbart på Sauvignon Blanc (förmodligen det billigaste du hittar på Bolis med "riktig fatbehandling" snarare än en budgetversion).

  Bortsett från väldigt enkla viner (med lägre sötma) och en del udda producenter, finns det egentligen inte alltför stor stilskillnad mellan olika viner/producenter från Sauternes. Det finns bättre/sämre, vilket följer pris och klassificering och bl.a. betyder mer/mindre koncentrerade, men på hygglig nivå är de i princip alla rätt tydligt fatade Sémillon-dominerade blends med botryisinslag och sådär 120-150 g/l sötma och 13,5-14% alkohol. Visst, de från Barsac (t.ex. Coutet) ger lite mer citrustoner och kan vara mer åt det lätta/eleganta hållet, medan vissa Sauternes (bl.a. Rieussec och Guirad) brukar ligga lite mer åt det kryddiga hållet, men det är på marginalen. Årgångarna kan däremot påverka stilen ganska mycket, bl.a. syranivån/friskheten, och så är vinerna olika om man dricker dem unga eller mogna.
   
  MartinE, Crist(al)ian 77, Daniel A och 5 andra gillar detta.
 3. ja det finns stilar inom söta Bordeaux, 15 AOP faktiskt från olika orter och 13 AOP för törra vita Bordeaux
  http://www.bordeaux.com/fr/terroir/appellations/vins-blancs-doux
  jag för min del inte kan dricka Sauternes utan Loupiac går jättebra när man pratar om söta vita Bordeaux och en vit Graves riktigt torr känns trevlig.
  Har ett par Dourthe nr 1 lagrad i källaren trots att jag inte tycker om Entre Deux Mers och vi får se hur det blir. Beror på dagens smak och dagens mat förstås. Och jag tycker att det är jättesvårt att hitta goda torra vita Bordeaux! Jag gör det kontinuerligt liksom en utmaning
   
  grappa gillar detta.
 4. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Haut-Brion Blanc är riktigt god :)
   
  tobbe81, MD, Skumpagne och 1 annan gillar detta.
 5. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Och du menar på fullaste allvar att dessa olika AOP:er är så olika att de går att skilja åt vid en blindprovning, trots att producenten inom respektive AOP är helt fri vad gäller druvsammansättning (bland de tillåtna druvsorterna) och bl.a. fatbehandling? :) Systematisk stilskillnad mellan olika bordeauxer är för mig mer ett fenomen bland rödvinsappellationerna, och även där har jag varit med om att jag själv i dåliga stunder (i kombination med blindprovningar utan ledtråd) tar fel på högra och vänstra stranden... För mig är "olika stilar" i en vinregion något helt annat än "olika närliggande appellationer på samma druvsorter", så frankofil som jag är...
  Så gott som alla bra torra vita bordeauxer kommer från appellationen Pessac-Leognan, som samtidigt innefattar hela stilspannet bland de bättre vinerna (d.v.s. inte oekad Sauvignon Blanc).
   
  KockJohan, Larseman och grappa gillar detta.
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Vi ska väl vara rättvisa här och säga att allt bra kommer inte från Pessac-Leognan. Personligen gillar jag Pavillon Blanc bättre om man jämför årgång för årgång över tid, och jag tycker nog att karaktärsdragen är annorlunda om man jämför Margaux med exempelvis P-L. Tycke och smak, givetvis, men förtjänar definitivt en plats bland de stora vita torra Bdx'erna.

  Medoc överhuvudtaget är på frammarsch (Cos vita fick mycket höga betyg på en primeur 2014, personligen har jag aldrig provat), och exempel de Retout gör sitt på Sauvignon Gris, Savagnin, och Mondeuse Blanc. Visst smakar det torr vit Bordeaux (dvs av sin terroir) men karaktären skiljer sig. Muscadelle-druvan förtjänar också att nämnas, en liten men stolt rackare som skänker ytterligare bredd åt stora viner i Bdx, både torra och söta. Allt är inte semillon / sauvignon blanc, och allt är inte Pessac-Leognan.
   
  grappa, kayaker, ChristianB och 2 andra gillar detta.
 7. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag håller med om att Pavillon Blanc är ett bra vin - och skam vore väl annars med det hutlösa priset! :eek: I de fall jag provat Médoc-producenters viner måste jag dock säga att jag ofta tycker att de är lite "grövre" i stilen än de från Pessac-Leognan och övriga Graves, och de som kommer från kända rödvinsproducenter tycker jag ofta är onödigt dyra för vad som finns i flaskan. Jag har dock inte provat dessa viner särskilt systematiskt, bl.a. eftersom de aldrig är med vid Union des Grands Crus aktiviteter, så om de blivit bättre de senaste åren har detta gått mig förbi.

  Eftersom @Loire älskare tog upp appellationerna så är det kanske på sin plats att påpeka att Pavillon Blanc är en AOP Bordeaux (Blanc), inte en AOP Margaux. Således samma appellation som t.ex. Mouton Cadet Blanc och andra négociant-bulk-blends från hela Bordeaux. De Médoc-specifika appellationerna tillåter ju enbart rödviner, så vita viner från området har ingen "egen" appellation. Detta faktum utnyttjas av vissa Médoc-producenter: Cos d'Estournel Blanc kommer inte från Saint-Estèphe-trakten eller vinrankor runt egendomen, utan från längre norrut, det som brukar kallas "Bas-Médoc", där rödvinsappellationen heter Médoc (utan Haut- framför).

  Savagnin och Mondeuse Blanche är väl inte tillåtna druvsorter i Bordeaux-appellationerna? Säljs vinet som Vin de France?
   
  grappa, Kostjan, Helen och 1 annan gillar detta.
 8. kayaker

  kayaker Cyklist

  Clos Floridène brukar vara ett bra köp. Kolla om Carovin har kvar några flaskor om du inte vill beställa från någon bättre leverantör.
   
  ChristianB, grappa och magnum gillar detta.
 9. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Finns det nåt du inte vet om vin?? Det säljs som vin de france!
   
  Larseman, grappa och Helen gillar detta.
 10. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jajamen.

  Och, som sagt, tycke och smak, men själv tycker jag att Pessac-Leognan ibland kan vara väl "grov" i smaken jmfrt m Pavillon Blanc. Och de stora kanonerna står knappast efter i prisligan...
   
  grappa gillar detta.
 11. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Är du kanske mindre förtjust i Sémillon än i Sauvignon Blanc, d.v.s. tvärtom som jag? Har för mig att de "nytillkomna" nästan helt satsar på Sauvignon?
   
  grappa och chambertin gillar detta.
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jorå, massor, särskilt om vi lämnar "mammas gata" = Frankrike och Tyskland...
   
 13. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Jag tänkte väl mest på Pavillon Blanc kontra H-B, LM H-B, S-H-L et al. Ibland tycker jag det blir lite övermäktigt med fet Semillon och mycket ek. PB har alltid (enligt mig) ett exotiskt anslag med orkidéer och frisk tropisk frukt, som liksom lyfter den där blytunga Semillon-fetman som i Pessac-Leognan och Graves dessutom får ett extra lager grädde. Men samtliga är förstås fantastiska viner, särskilt med lite ålder.

  För övrigt tycker jag samma sak om det röda, de få gånger jag dricker det. Har svårt att värja mig mot den där djupa parfymerade tonen i Ch. Margaux. Tänker alltid på svindyr fransk parfym och vackra fruntimmer.
   
  grappa och chambertin gillar detta.
 14. grappa

  grappa Medlem

  Suveränt! Tack för alla tips, åsikter och idéer. (Tar gärna mer info men vill inte glömma att tacka.)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.

Dela sidan