Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vit guide

lepatrik

Medlem
Saxat från en rosa tidning

Egna reflektioner:
Esperanto - superkul
Oaxen - verkar vara på väg nedåt, trist.
Alla som inte bor i hufuvdstaden - tough luck
Mathias Dalhgren - kul
Pontus! - kul
Divino - ööö


Esperanto och Lux i Stockholm är Sveriges bästa restauranger, enligt krogguiden White Guide. I Skåne har det gastronomiska centrumet flyttat från Helsingborg till Malmö, som numera har lika många toppkrogar som Göteborg.
Det är hårt i den svenska krogtoppen. Det skiljer bara en enda matpoäng mellan de sex restauranger som enligt White Guide håller internationell mästarklass.
”Man kan säga att de är bäst allihopa”, säger Mikael Mölstad, vd för White Guide, diplomatiskt.

Förra året fick Esperanto en stjärna i franska krogguiden Guide Michelin och i år rankas den högst i Sveriges ledande krogguide, White Guide.
”Deras stora avsmakningsmeny – Arabesque-menyn på åtta rätter – slog allt annat i år, till och med Oaxen”, säger Mikael Mölstad.

De senaste årens vinnare, Oaxen Skärgårdskrog, har dalat till en delad femteplats med årets högst rankade nykomling, Mathias Dahlgren i Grand Hôtel.

Lux på Lilla Essingen anses vara bäst utifrån totalupplevelsen. Det är framför allt servicen som skickat upp den i topp.

Alla sex restauranger som håller internationell mästarklass finns i Stockholm med omnejd.

Ytterligare 21 krogar klassificeras som Svensk mästarklass. Årets stjärnskott på den listan är Sigtuna Stadshotell i Sigtuna.

Helsingborg hade tidigare tre krogar på listan, men Niklas har stängt och Sofiero har ramlat ur, så nu är Gastro ensam kvar på toppen.

I stället kommer Malmö starkt med Bloom och Torso Twisted som nya på topplistan. Därmed har Malmö lika många toppkrogar som Göteborg – fyra stycken.

Skånes position i matriket Sverige manifesteras också genom Österlen som är krogtätast i landet, storstäderna borträknade, med 29 restauranger i guiden.

Men smakar det så kostar det. Den som letar efter inflationstendenser hittar dem i restaurangbranschen.

White Guide har ätit sig igenom 530 restauranger spridda över hela landet och konstaterar att de samlade krognotorna har stigit med 15–20 procent jämfört med året innan.

”Det är en tydlig trend att krogarna tar mer betalt, men åtminstone lyxkrogarna bjuder också på mer”, säger Mikael Mölstad.

På White Guide Gala, där årets guide presenterades, hyllades den amerikanska kocken Charlie Trotter med utmärkelsen Global Gastronomy Award.


Sveriges bästa restauranger

Internationell mästarklass
1. Esperanto, Stockholm (Matupplevelse), 33/84
Lux, Stockholm (Totalupplevelse), 32/90
3. Edsbacka Krog, Sollentuna, 32/89
F12 Restaurant, Stockholm, 32/89
5. Mathias Dahlgren, Stockholm, 32/87 (NY)
Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen, 32/87

Svensk mästarklass
7. Vassa Eggen, Stockholm, 31/87
8. PM & Vänner, Växjö, 31/84
9. Gastro, Helsingborg, 31/83
10. 28+, Göteborg, 31/82
Hotell Borgholm, Borgholm, 31/82
Trappaner, Malmö, 31/82
Vendel at Sturehof, Malmö, 31/82
14. Pontus!, Stockholm, 30/89 (NY)
15. Operakällaren, Stockholm, 30/88
16. Sjömagasinet, Göteborg, 30/86
17. Kock & Vin, Göteborg, 30/83
18. Bloom, Malmö, 30/81 (NY)
19. 1909 Sigtuna Stads Hotell, Sigtuna, 29/83 (NY)
20. Torso Twisted, Malmö, 29/82 (NY)
21. GQ, Stockholm, 29/81
Leijontornet, Stockholm, 29/81
23. Divino, Stockholm, 29/80 (NY)
24. 50 kvadrat, Visby, 29/79
25. Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup, 29/78
Restaurnag Viktor, Umeå, 29/78
27. Basement, Restaurant & Bar, Göteborg, 29/76

Fotnot: Restaurangerna är rankade efter matpoäng. Högsta matpoäng är 35 och högsta totalpoäng 100.

Källa: White Guide 2008
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Vit guide

Se där ja! Fan va kul att Sigtuna har kämpat sig in. Jag har två gamla kollegor därute, de hade alltid ambitioner men inte utrymme för att få spela ut dem på den gamla arbetsplatsen. Nu blir Krug glad! De hade ju lite otur med Sommelierer därute, men de har köpt in lite godsaker genom åren vill jag minnas. Man kanske ska ge det en chans!
 

Mysonoxen

Medlem
SV: Vit guide

Jag fick en minst sagt syrlig "essä" av en läsare på ett visst matforum jag modererar angående förra årets upplaga av White Guide.

Jag ska se om jag har kvar det mailet och posta det här, för man viker sig av skratt då man läser vissa stycken.

Idén går ut på att stjärnkrögarna egentligen föraktar sina kunder och skrattar bakom ryggen åt de som betalt 400 spänn för en "babyportion".

Som sagt: Jag ska leta i min digra inkorg där för jag tror jag sparat mailet.
 
Trådskapare
L

lepatrik

Medlem
SV: Vit guide

Tur att man har sån självironi så man skrattar åt sig själv varje gång man blir lurad ute på krugen.
 

Mysonoxen

Medlem
SV: Vit guide

Efter en stunds letande fann jag brevet. Håll i er nu: ;D

Tjena Myson!

Ber om ursäkt om detta blir ett långt mail, men det är så mycket funderingar jag har i skallen, och du verkar vara den på forumet som är mest duktig på det här med restauranger och har en sansad profil och ingen stureplansstekare som XXXXX som jag misstänker är mytoman.

XXXXXXXXXXX heter jag och de e så att min syrra och hennes man är liksom du jäkligt roade av att gå ut och äta flott. Jag har aldrig hakat på men i helgen så gick vi iallafall på en restaurang som heter Den Gyldene Freden där Bellman, Taube och Cornelis brukade hålla till.

Maten var det väl inget fel på men portionerna var så ynkliga att jag fick gå till donken och klämma en Big Mac & Co och en paj efteråt för att bli mätt.

Dessutom fick jag av syrran och svågern en bok som heter White Guide Sveriges bästa restauranger 07. Eftersom jag verkligen vill vara intresserad av god mat har jag börjat läsa om restaurangerna, men det som förvånar mig mest är att maten ju inte kan vara god på många ställen. Ta bara ett exempel här, Bläckfiskvälling, ostron, odlad störrom och fläsksvål på restaurang Esperanto. Vad är det för jävla smörja, avfallsprodukter från köket? Ostron har jag testat en gång, det smakar som när man var liten och fick en kallsup då man badade med föräldrarna och syskonen i skärgårn, fläsksvålen är ju skiten man skär bort när man kokar julskinka. Ska man äta sånt? Tycker ni krogproffs att det är gott? Och värre blir det i den här jäkla boken. Restaurang Mistral. Bakad lök med sitt skal. Vad fan är det frågan om. Kostar väl 50 öre med råvaror och så och så saltar säkert krögarna räkningen upp mot 4-500 spänn för lökskal!!!! Va fan, sånt slänger man ju i soporna. Vilka miffon är tillräckligt pantade för att äta sånt och höja det till skyarna med Michelinstjärnor och annat.

Krögarna måste stå och skratta åt alla som hyllar deras minimala kokkonst. "Haha, den där jäkeln fick vi att tugga gamla skal och hans kompis äter avfallet från julskinkan. Hahaha, nu lurade vi dom på 1000 kronor och blev av med lite hushållsavfall." Ungefär så måste snacket gå och kolla här, restaurang Leijontornet serverar bränt hö!!!! De måste verkligen garva gott åt de tokiga satar som beställer det. Tror de att det är hästar eller kor de har till klientel. Haha! Det vore kanske en god affärsidé att få lite hö från en bonde som man bränner i köket och serverar i ett stort jävla tråg åt alla Michelingubbar. Ät det för 1000 kronor och för ytterligare 5000 får ni en pava vin på köpet.

Och apropå vin. Hur fan kan man lägga pengar som kan bekosta en bättre begagnad bil på en flaska sur druvmust? Fråga om prioriteringar antar jag. Men jag mår illa av att se östermalmsynglen halsa dyr skumpa på stureplan. Du och många andra här på XX har iallafall vett om att uppskatta gott vin, men att det sen är för dyrt är en annan femma. Jag lägger aldrig mer än 60 spänn på ett vin, det är det inte värt och det finns bra viner även i dom klasserna.

Men tillbaka till maten. Tycker ni verkligen det är gott det där ni äter som ska va så lyxigt? Är det inte godare med en hederlig grillad med mos, räksallad och senap än det där knäppa krubbet man får på lyxpangen? Ingen mat i världen kan vara värt 500 kronor för en portion som inte ens skulle mätta ett spädbarn.

Tror ni inte krögarna gör narr av er? Blir det inte ett kejsarens nya kläder-syndrom där ni sitter och låtsas att det är gott att äta skal, skum, svål och annat krafs köket prackar på er? Kocken är naken men ni beundrar ändå hans/hennes fina kläder i form av oätlig och oaptitlig mat. Nu är kanske inte du sån, du har ju vett att gilla husmanskost, men de där snobbarna som jag antar att du känner en del av.

Är det så stor skillnad på maten på ett sunkhak i förorten än de där stjärnkrogarna? Bättre att bli mätt på en rejäl plankstek än en liten fingerborg med biff för det femdubbla priset, tycker jag.

Nå det blev mycket frågor men jag vill så gärna veta. Tacksam för svar.
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Vit guide

Hysteriskt roligt!

Låt mig gissa att den icke namngiva personen som antas vara mytoman är synnerligen adekvat maskerad ;D

Jag måste säga att jag är chockad av korvmannens kontroll över språket, väldigt väl skrivet faktiskt. Sådant ger hopp!

Fantastiskt underhållande mail!
 

Mysonoxen

Medlem
SV: Vit guide

Krug skrev:
Hysteriskt roligt!

Låt mig gissa att den icke namngiva personen som antas vara mytoman är synnerligen adekvat maskerad ;D

Jag måste säga att jag är chockad av korvmannens kontroll över språket, väldigt väl skrivet faktiskt. Sådant ger hopp!

Fantastiskt underhållande mail!

Ja, jag bytte bara ut bokstäverna mot X, men spekulationer om vem mytomanen är överlåter jag till läsarna.

Ja, lustigt nog är det välskrivet, men ibland brister det i hans iver.

Dessvärre har jag inte kvar mitt svar till honom, men det var av standardtyp och inte särskilt roligt vad jag kan dra mig till minnes.
 

Mysonoxen

Medlem
SV: Vit guide

lepatrik skrev:
Jag blev väldigt förvånad över vilket forum det gällde :)

Inte sant ;)

Nu ska jag nog gå och ta en varmkorv med mos och räksallad och försöka hitta ett tjut i 60 kronorsklassen att skölja ner maten med. ;D
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Vit guide

Mysonoxen skrev:
Inte sant ;)

Nu ska jag nog gå och ta en varmkorv med mos och räksallad och försöka hitta ett tjut i 60 kronorsklassen att skölja ner maten med. ;D

To each his own!

Men dricker du verkligen så dyra viner?
 
Trådskapare
L

lepatrik

Medlem
SV: Vit guide

Stilla min arrogans, 'r forumet inte lite... hur skall jag uttrycka det milt... annorlunda f;r just mat'lskare_
F;rv[nansv'rt hög kvalite på forumet och dess inlägg dock, blev lite förvånad. Jag var själv lite fascinerad av flashback och dess grundare när projektet började men tycker det har spårat ut lite efterhand om man säger så :)
 

Mysonoxen

Medlem
SV: Vit guide

Kanske borde jag skriva till snubben och berätta att Oaxen brukar servera "grillad med mos" på bryggan?

har inte provat den själv men har hört det ska vara mycket delikat och borde i så fall tillfredsställa såväl "krogsnobbar" som författaren av mailet jag fick. En gyllene medelväg s.a.s.

Kanske vore en replik när man ska ut och äta med tanten:

"Kom nu gumman så tar vi en mosbricka på Oaxen."
 
Toppen